Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Idén eddig drágább a leves, mint a hús

Felkötheti a felkötnivalót az a háziasszony, aki friss zöldségekből szeretne igazi tavaszi zöldséglevest főzni a családjának. Több mint ezer forintot is elkölthet gyökérért, sárgarépáért, zellerért, ha nem a piacon vásárol. A gyökér csomója például még mindig a 400 forintot kerülgeti.
Méregdrága ezen a tavaszon az összes friss zöldség és gyümölcs. Erre mondja azt a nagykereskedő, hogy nem volt ez másképp tavaly sem, csak azt már elfelejtették a vevők. A mostani szezon kirívó furcsaságai közé tartozik azonban, hogy az összes közül a legtöbbet a levesbe való gyökérért, a paradicsomért, valamint az eperért kell fizetni – mondja Varnyú László felvásárló, aki különböző élelmiszer-áruházak beszállítója.

A gyökér nagyon magas árának megvan az oka: a hosszú ideig tartó magas belvíz elvitte a röszkeiek, mórahalmiak, szőregiek áruját, a megmaradt kevés termésért pedig elkérik a százasokat. Egy hónappal ezelőtt egy szép szál gyökérért akár 400 forintot is fizettettek a kofák a vevővel. A gyökér csomóját a nagybani piacon már csak 250-280 forintért adják – az információt Szilasi László, a dorozsmai nagybani piacvezetője is megerősítette –, de a szupermarketekben még mindig 400 forint az átlagár. A tavaszi zöldséglevesbe valók közül is ez kerül a legtöbbe, a sárgarépáért már mérsékeltebb árat kell fizetni: 140-300 forintot egy csomóért, attól függően, hol vesszük meg. Ha a háziasszony még zellert is szeretne főzni a levesébe, akkor újabb 100 forintos kiadással számolhat. De friss zöldborsót még véletlenül se próbáljon belerakni, annak ugyanis jelenleg 800 forint kilója. Egy finom zöldséglevest 500-600 forint alatt csak akkor tudunk kihozni, ha a piacon vásárolunk, az élelmiszer-áruházakban akár 1500 forintot is elkölthetünk észrevétlenül a belevalókért.

Méregdrága az eper és a paradicsom is. Az eper kilója most 500-600 forintba kerül, tavaly ilyenkor csaknem 150-200 forinttal került kevesebbe. A multiknál a tálcás kiszerelés miatt 850 forint a gyümölcs kilónkénti ára. Jó, ha tudja a vásárló: magyar termékért fizet ilyen sokat, a spanyol ugyanis már „kiégett", nincs utánpótlása. Aranyáron mérik a hazai és a külföldi paradicsomot egyaránt: a piacon 500, a multiknál 600-700 forint egy kiló. Varnyú László szerint ennek az az oka, hogy Olaszországban és Spanyolországban a tavaszi fagyok tönkretették a termést, és mivel kevés import áru érkezik hozzánk, a magyar termelők is megkérik saját termékük árát. Még a múlt héten is árultak az üzletek török paradicsomot 298 forintos kilós áron, de újabb szállítmányok már nem várhatók: a déli országban leérett a zöldségféle, az új termés pedig majd csak az ottani turistaszezon nyitányára várható.

A csillagászati árak magasságában kezdi szezonját minden évben a görögdinnye. Az elmúlt hetekben az izraeli és a jordániai portékát kínálták elképesztő, 800 forintos kilónkénti árakon, ami azt jelentette: akár ötezer forintot is kifizethetett a jómódú ember egy labda nagyságú és nem túl édes dinnyéért. A dorozsmai nagybanin most spanyol és iráni kapható – egy kiló 180 forint –, az igazi, Görögországból származó görögdinnye érkezése egy hét múlva várható, míg a magyar termelők portékája 15-20 nap múlva érik be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszközgyűlés Szeged napján

Szeged városi rangra emelésének évfordulója alkalmából díszközgyűlést tartottak tegnap a városházán.… Tovább olvasom