Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Idén először: Partfürdő medence nélkül

Szeged - Aki olcsón akar strandolni Szegeden, annak csak Sziksósfürdő marad. A Partfürdő idén először medencék nélkül nyit ki. A gyógyvízzé minősítés jelentené a megoldást – de ez több tízmillióba kerülne.
Üres medencékkel nyit ki idén az újszegedi Partfürdő. Aki mégis a belváros közelében akar napozni, kempingezni vagy rendezvényt szervezni, annak csak a tiszai szabad strandon lesz lehetősége vízben megmártózni. 2007 óta törvény írja elő, hogy csak gyógyvizes medence működhet vízforgató nélkül, a Partfürdő három medencéje közül ezért maradt kettő. Nem érte meg a műszaki fejlesztés az ártéren. Tavaly két medencével működött a strand májustól szeptember végéig: a meleg vizes ülőmedencét és a fokozatosan mélyülő családi medencét lehetett használni. A szükséges gyógyvizet korábban a Dóra-kút szolgáltatta, csakhogy az időközben a Ligetfürdőhöz került. Két termálkút alkalmas az üzemeltetésre, de nincs meg a szükséges minősítése.

Ezen a nyáron a SZIN alatt sem lehet majd a medencékben lubickolni. Archív fotó: Segesvári Csaba
Ezen a nyáron a SZIN alatt sem lehet majd a medencékben lubickolni.
Archív fotó: Segesvári Csaba

A közgyűlés városüzemeltetési és fejlesztési bizottsága is foglalkozott a napokban a problémával. A polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodája az ásványvízzé nyilvánítást javasolja, mert azzal kérhet felmentést a fürdő a vízforgató alól. Ez azonban – Sódar István, a Partfürdőt tavaly október óta üzemeltető Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint – félmegoldás. A véglegeset a gyógyvízzé minősítés jelentené. A javaslatok alapján nagyjából másfél hónap alatt lehetne ásványvíz a két kút vizéből.

Ahhoz, hogy gyógyvíz lehessen, egy–másfél éves procedúrára van szükség. Az engedély alól akkor sem kapna felmentést a két medence, ha gyógyvíz kerülne bele, és vízforgatót szerelnének fel, mert ahhoz folyamatosan gyógyító tevékenységet is kell végezni szakszemélyzettel. Ezzel továbbra sem lenne alkalmas a fürdő a családok szabadidős fürdőzésére: 14 év alatti fiatalok gyógyvízbe csak orvosi igazolással mehetnek be.

Solymos László alpolgármester felidézte a közgyűlés 2008. májusi döntését, ami kimondta: költséghatékonyan kell üzemeltetni a Partfürdő medencéit, ameddig csak lehet. Ha ez valami miatt nem lehetséges, akkor rendezvényhelyszínként és kempingként kell tovább működtetni. A szakiroda és az IH javaslata között abban látott alapvető különbséget, hogy az ásványvízzé minősítés több százezer forintos költségből elvégezhető, a gyógyvízzé minősítés a szükséges műszaki berendezésekkel együtt több tízmillióba kerül. Amíg nem derül ki, hogy az IH fejleszteni akarja-e a fürdőt, vagyis amíg valamelyik vízminősítő eljárást el nem végeztetik, addig 2008-as állásfoglalás a mérvadó.

Nagy Sándor, a bizottság alelnöke, korábbi városfejlesztési alpolgármester szerint nem cél a befektetés, hiszen olcsó családi strandnak ott van Sziksósfürdő, a városnak van gyógyfürdője is, és a családok számára készült igényes fürdő szintén elérhető.

Juhász Gyula bizottsági elnök végül azt kérte az IH-tól, készítsen költségbecslést a lehetőségekről, hogy a szakiroda kontrollja után a bizottság, s ha kell, a közgyűlés dönthessen róla.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Reménykedők 2012. április 26. 20:03
  „Nincs egy felelős politikai erő vagy egy felelős személy aki vagy akik gátat szabhatnának a mintegy 10 éve tartó ámokfutásnak ami a Partfürdővel történik. (Hollandok szerint Európában egyedülálló lehetőséggel bíró terület)
  Tíz éve csak az ifjúsági napokra van kihegyezve a terület hasznosítása (itt van ám az igazi haszon), melynek időtartama alatt még a giliszták is elköltöznek a helyszínről. Építettünk már szabad strandot 19 millióért, igaz a hídon túl már a természet ingyen megépítette. Volt már kamionos találkozó is (agyrém). 10 éve a hozzáértés teljes hiánya jellemzi a "működést"!
  Valamikor a partot, a Tiszát és Szegedet szerető emberek ásták ki a medencék helyét szeretetből. Ma az ifjúsági napok után közmunkások hada szedi a tonnányi szemetet és a fűben lévő csikkek ezreit.
  Lassan felsejlik a szürreális jövőkép, ahol az üres medencék között közlekedő sárga villamos ablakaiból a Szegedet szerető, és a Partfürdő szerelmesei ácsingózva nézik a túloldalon épült mega fürdő mega tornyát.
  Ismét felmerül a bevezető kérdés, hogy nincs egy felelős erő vagy személy aki mindezt megjavítaná Szeged, az Ország és Európa érdekében és persze a Partfürdőt szeretők végett is.
  Bízzunk abban,hogy van, lesz ilyen erő! Üdvözlettel: Reménykedők”
 • 39. ditta79 2012. április 18. 21:00
  „Köszönjük! Már a bérleten gondolkodtunk, tavaly jól éreztük magunkat kint!
  árnyékos rész, fű, szabad tér, Tisza...most meg menjünk a beton épület mellé a tűző napra a tömegbe?
  És csak ki kellett sétálni...”
 • 38. klj-54 2012. április 18. 16:03
  „@36. DobóI :
  Szegényke:(”
 • 37. eleonóra 2012. április 18. 13:43
  „Tényleg ! Hogy is került át a Dóra víz a Napfényfürdő tulajdonába ?”
 • 36. DobóI 2012. április 18. 07:41
  „27. klj-54 2012.04.17. 18:24
  ű
  Baj ha ezt egy Botka imádattól lebutított, vagy 500 Ft-ért eladom a szavazatomat típusú szegedi "polgártárstól" nem fogadom el? Nehéz ébredés vár majd Szegedre, ha Botka lelép innen és kiderül az csődtömeg amit hátrahagyott..”
 • 35. Füvesember 2012. április 17. 22:38
  „Tipikus EU-s baromság, ami kapóra jött valakikinek!
  20 évig jártam, családostól a partfürdőre, oda hordtuk-sokan-a kisgyerekeinket a pancsolóba, aztán meg a családi medencébe. Régen fél Szesged oda járt és senki nem hiányolta ezt a baromi "korszerű", monstre hülyeséget (Napfényfürdő). Megfizethető volt és közkedvelt. És még valami: senkinek semmi baja nem lett a vízforgató hiányától. Ha a Napfényfürdő felé terelgetésünk volna a cél, csak szólok: Mórahalomra és Makóra járunk fürödni (pedig az ablakunkból odalátni a Napfényfürdőre!)! Ki tudnám fizetni a szegedi belépőt, de egyszerűen rühellem....”
 • 34. kzk 2012. április 17. 22:24
  „SIMA VIZET KICSI HIPÓVAL BELE MINT EDDIG IS VOLT .”
 • 33. Mexx 2012. április 17. 21:30
  „Sziki? Na ne már, most komolyan elég igénytelen és mondjuk azért a mostani benzinárakhoz képest messze van!!! A partfürdő Szeged belvárosában szuper helyen, kisgyermekes családoknak ideális, van árnyék, amelyeket a fák adnak, füves nagy terület, játszótér. A napfényfürdőben nincs árnyék, drága, úszni nem lehet! Miért kell Szegeden tönkre tenni mindent?”
 • 32. macs 2012. április 17. 20:57
  „Kedves Sódar úr, kérem magyarázza meg, miért nem lehet átmenetileg pár százezer forintból ásványvizzé nyilvánítatni a vizet és megnyitni a strandot? A CSAK-ot nem fogadom el! :-(”
 • 31. Sandman 2012. április 17. 20:48
  „Úszni nem tudó kisgyermekkel ideális volt fürdőzésre. A halászléfesztivál alatt sem unta halálra magát a gyerök, amíg a szülők főzőcskéztek. Nem tudom és nem is érdekel, hogy ki vagy kik vannak a háttérben és milyen cél mozgatja őket, de tosszák szájba a vacogós cápát!”
 • 30. unicum58 2012. április 17. 19:03
  „Ezeket a szabályokat biztos csak most,nyitás előtt tudták meg.
  Nem kell a konkurencia a Napfényfürdőnek!! Gratula a városvezetésnek!!
  Nem gond úgysem marad pénz strandra!”
 • 29. eleonóra 2012. április 17. 18:33
  „Ez már mindennek a teteje.Egyszerűen kiűzik a szegedieket a városból nyáron.A Napfényfürdőt nem mindenki tudja megfizetni sajnos.A Szikit se szerettük sokan, korábban se.Szétzilálták a SZUE vendégeit azzal, hogy lebontották a kabinsort , amire ugyan ígéretet kaptunk a lakossági fórumon , hogy máshol helyet találnak.Ez se történt meg ezidáig.Tavaly ragyogóan üzemelt a Partfürdő.Kár, hogy ennek is vége.
  Megyünk a Borbálába .Ott szívesen látnak.”
 • 28. TELSTAR 2012. április 17. 18:32
  „22. DobóI

  Mi köze van Botkának a nagyáruház passzázsához ??”
 • 27. klj-54 2012. április 17. 18:24
  „@DobóI :
  Olyan sötét vagy, hogy az már fájó:(”
 • 26. mlx 2012. április 17. 17:39
  „"A gyógyvíz-minősítéshez először a vizet kémiai elemzések alapján ásványvízzé kell minősíteni. Az ásványvíz egy szigorú vízminőségi kategóriának megfelelő minősített ivóvíz. Ezután következhet a gyógyhatás vizsgálata ún. kettős vakkísérlettel."
  Forrás: http://www.termalfurdo.net/index.php?p=cikk&id=158
  Ha ez igaz, akkor nem egészen értem, hogy miről van szó. Sódar "ha nem kerül sokmillióba, akkor bezárjuk" Istán nem keresne eleget az üzleten?”
 • 25. azbest 2012. április 17. 16:56
  „Érdekes olvasni a cikket. Szóval ugyanabba a vízbe nem mehet bele a gyerek, ha gyógyvízzé nyilvánítják, de ha ásványvíz, akkor meg igen? Tehát aszerint, hogy mennyit fizetnek más lesz talán a hatása a vízben lévőkre?
  Az orvosok/szakemberek mit mondanak? Jogi trükközés helyett legyen az a víz, ami valójában.”
 • 24. Yucca 2012. április 17. 16:37
  „Na, akkor én "dőzsölni" fogok: nem lesz tömeg, napozni lehet, és talán tusolni is. A semminél (és a Szikire való izzasztó buszozásnál) több, remélhetőleg a belépő is csak jelképes lesz.”
 • 23. jq 2012. április 17. 14:47
  „Talán jobb lenne, ha politikai csatározások helyett kikérnék az engedélyező hatóság (gondolom ÁNTSZ) állásfoglalását, hogy az ásványvízzé minősítés kibúvót ad-e. Ez ingyen van. Esetleg kérhetnének személyes konzultációt (azért már lehet, hogy fizetni is kell), hogy milyen megoldást lehet találni. Természetesen csak és kizárólag akkor, ha tényleg megoldást szeretnének, nem egymást izélgetni”
 • 22. DobóI 2012. április 17. 13:47
  „21. klj-54 2012.04.17. 13:09

  Neked úr, nekem csak egy szoci élősködő. Nyitott szemmel kell járni Szegeden és Patyomkin falu díszlet mögül kilátni. pl. város központ "NagyÁruház" passzázsa, de lehetne még más példát mutatni Szeged általa lepusztított állapotából.”
 • 21. klj-54 2012. április 17. 13:09
  „@DobóI :
  Veled ellentétben ez engem ez nem zavar!
  Te is mindennel foglalkozol a saját dolgod helyett.
  Én meg ugye nyög díjas vagyok oszt ráérek.
  Kereshetnél még pár dolgot amiért lehet gyűlölködni Botka László polgármester Úr ellen:)”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a közmunka miatt dolgoznak többen

Egyértelműen a tavasznak és a nekilódult közmunkának köszönhető, hogy országosan és Csongrád megyében is kevesebb a nyilvántartott álláskereső. Tovább olvasom