Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Idén jubilál a szegedi szabadtéri

Jubilál az ország legnagyobb és legpatinásabb csillagtetős színháza, az idén 75 éves a Szegedi Szabadtéri Játékok. A vonzó produkciók mellett történeti kiállítással és ünnepi kiadványokkal is készülnek az évfordulóra.
Jelenet az idei nyitóprodukcióból, Juronics Tamás tüzes-vizes táncshow-jából, az Új világból. Fotó: Karnok Csaba
– Meglepetésekkel is készülünk a Szegedi Szabadtéri Játékok 75 éves jubileumára. A Móra Ferenc Múzeummal közösen látványos történeti kiállítást rendezünk a Fekete Házban. Koczor György építész tervezi és Kovács Ágnes, a szabadtéri egykori igazgatóhelyettese állítja össze a tárlatot, amely dokumentumok, fotók segítségével mutatja majd be a játékok történetét. A kiállítás a fesztivál teljes időtartama alatt látogatható lesz, reményeink szerint a Dóm téri előadások előtt meghosszabbított nyitva tartással fogadja a közönséget – mondja Bátyai Edina, a fesztivál igazgatója.

– A Szegedi Városi Televízió az ORTT pályázatán pénzt nyert egy szabadtéri történetét feldolgozó DVD elkészítésére. Ezt szeretnénk kiadni és forgalmazni is. Nikolényi István folytatta a játékok történetének feldolgozását, és az önkormányzat gondozásában megjelenik kézikönyvsorozatának harmadik kötete, amely az 1999-től 2005-ig tartó időszakról ad számot. Saját kiadásunkban, Tandi Lajos szerkesztésében a nyitásra elkészül az elmúlt 75 évünket fotókban bemutató reprezentatív album is. A népszínházi hagyományokat továbbra is folytatjuk, meggyőződésem, hogy a műfaji sokszínűséghez és magas művészi színvonalhoz a jövőben is ragaszkodnunk kell. Népszínháznak kell maradnunk abban az értelemben is, hogy a nézők széles rétegeihez kell eljuttatnunk a produkcióinkat megfizethető áron. Azokra is gondolunk, akik nem tudnak az előadásainkra belépőjegyet váltani, elsősorban számukra rendezzük meg idén is – ezúttal a Bartók-évforduló jegyében – a szimfonikus zenekarral együttműködve az ingyenes ajándékkoncertet, valamint augusztus 20-án a város közterein élőben kivetítve láthatják a szegediek a Bánk bán ünnepi előadását.

Vezet a Csárdáskirálynő

A Szegedi Szabadtéri Játékok idei Dóm téri előadásaira eddig már 31 ezer 055 jegyet adtak el vagy foglaltak le. A bevétel meghaladja a 150,7 millió forintot. Legnagyobb az érdeklődés a Csárdáskirálynő három előadása iránt: a jegyek 77,5 százaléka már gazdára talált. Hasonlóan jól áll a szabadtéri világpremierként színpadra kerülő új musical, a Rudolf: a belépők 75,3 százaléka elfogyott. A Bánk bán jelenleg 31, az Új világ 24,1 százalékon áll.

Bátyai Edina külföldi tapasztalatai alapján úgy véli: produkcióik művészi színvonala és a kínálatuk már ma is elismerést arat Európa-szerte, viszont a körítésen, a fesztivál fílingjén, hangulatán, a kísérőrendezvények, kapcsolódó programok ötletességén van még mit javítani. – Helyes úton járunk ezen a téren is. Idén nyáron már lesznek olyan hangulatos kávézók, ahová érdemes beülni az előadások előtt és után is. Az Aradi vértanúk tere felől és a lelátók mögött is jó hangulatú vendéglátóhelyek fogadják majd a közönséget. Fontosnak tartom az együttműködést az intézmények között, vannak olyan ügyek, amelyekért érdemes összefogni. Például a Százszorszép Gyermekházzal közösen létrehozunk a Rerrich Béla téren egy játszóházat, amely az előadási napokon működne. Szeretnénk megerősíteni a vendégeinkben azt az érzést, hogy a Dóm tér egy jó hely, a Szegedi Szabadtéri Játékok pedig kellemes, tartalmas kikapcsolódást biztosító rendezvénysorozat. Egy jó buli, ahová érdemes elmenni, mert sokszínű kínálatában mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő programot.

Az idei programsorozatra már decemberben elkezdték árusítani a jegyeket, így sokan karácsonyi ajándékként is Dóm téri belépőt adtak. A korai kezdés meglátszik a mutatókon is: időarányosan sohasem álltak még ilyen jól. – A sajtón keresztül már a múlt év végén felhívtuk a szegedi közönség figyelmét arra, hogy időben gondoskodjon a belépőkről, mert az utolsó pillanatban már nem lehet majd a slágerprodukciókra jegyet kapni. Sokan most döbbennek rá, hogy későn kapcsoltak, hiszen a Csárdáskirálynőre és a Rudolfra már alig van a jobb helyekre jegy. Remélem, hasonló lesz a helyzet a fesztivál kezdetére Juronics Tamásék táncshow-jával, az Új világgal és a világsztárokkal színpadra állított Bánk bánnal is – hangsúlyozza Bátyai Edina, aki úgy véli: beigazolódott, hogy jó döntés volt az önkormányzat részéről a színház és a szabadtéri kettéválasztása. Az eredmények igazolják, hogy nem csak művészember vezetheti a nagy hagyományokkal rendelkező színházat. Felkészült kulturális menedzser is képes jó művészeti vezetővel, ütőképes csapattal magas művészi színvonalat biztosítani, ugyanakkor az üzleti szellem meghonosításával dinamizálhatja is a fesztivált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anna-kúti csomópont: átépítés két év múlva

Az Anna-kúti csomópontot csak két év múlva építik át. A képviselő-testület pénteken dönt arról, ki… Tovább olvasom