Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Idén már építenék az Árkádot a nagykörúton

Szeged - A központi tervtanács már elfogadta a Londoni körúti Árkád bevásárlóközpont terveit, de az építési engedélyre még várni kell. A kendergyár még mindig nem tudja, mikor költözik.
Háromnegyed évvel ezelőtt a Londoni körútra tervezett Árkád bevásárlóközpont építésének kezdetét 2008 második felére ígérte a beruházó, a német ECE-csoport magyarországi leányvállalata. De hogy valóban hozzáfognak-e a még mindig termelő kendergyár bontásához és az alapozáshoz idén, nem sikerült megtudnunk. Az ECE budapesti leányvállalatánál csak a hét második felére ígértek választ Gyalay-Korpos Gyula ügyvezető igazgatótól.

Információink szerint elvben lehetséges, hogy elindul az építkezés idén, de csak akkor, ha felgyorsulnak az események. Jelenleg azonban még dolgoznak a tervrajzokon – mondta el Fehér Éva városi főépítész –, az utolsó finomításokat végzik el a nagykörút felőli homlokzaton. Ez az oka annak, hogy nem sikerült új látványtervet kérnünk az építészektől. Az anyagra azonban már áldását adta a központi tervtanács, és hamarosan építési engedélyért is lehet folyamodni.

A beruházó különben a szegedi Árkádra kiírt építészeti tervpályázat második helyezettjével, Gunther Zsolttal – aki a 3H Építésziroda Kft.-t képviseli – kötött szerződést, konzulensként pedig az első díjat nyert Szántó és Mikó Építészek Kft. közreműködik. Ez utóbbi építésziroda nevéhez fűződik a szegedi építészeti hagyományokhoz illeszkedő JATIK tervezése is.

Beszéltünk Keresztesi Margittal, az Első Magyar Kenderfonó Zrt. vezérigazgatójával is, azt remélve, megtudjuk, melyik hónapban költöznek, és következtethetünk arra, mikorra várható a bontás. A kendergyár vezetője is tavaly jelentette be, hogy olyan helyet keresnek maguknak, ahol kisebb költségekkel, kisebb épületben, gazdaságosabban termelhetnek. Keresztesi Margit kitért kérdéseink elől: csak annyit árult el, hogy kinéztek egy ingatlant, de még nem kötöttek megállapodást, mivel „többszereplős" ügyletről van szó. Utalt arra, hogy nekik is az lenne a legjobb, ha mihamarabb mozdulhatnának, mivel a korszerűtlen épületegyüttes fenntartása egyre több pénzüket emészti fel.

Olvasóink írták

 • 9. blossom 2008. április 08. 20:41
  „hat mondjak mar meg MINEK?????????? a sok hitelre???HOGY A REGI EPULETEKET SZETROMBOLJAK MERT A MODERN JOBB?! EHELYETT A VILAGON MINDEN HOL A REGI EPULETEKET REGI IMPOZANS HAZAKAT VEDIK ITT MEG MINDENT TONKRE TESZNEK AMI JO LENNE DE NEM BEVASARLO KOZPONTRA AZ BIZTOS!!! miert kell magyarorszagnak a nyugatot majmolni??pedig itt nyugaton se minden nyugat ahogy masok hiszik.mikor ebrednek mar fel az epiteszek hogy ami szep es regi az nem feltetlen rombolasi idejeben van.a kendergyar helyen pedig nem lebontani hanem valami mas gyarat csinalni!!annyi gyart lehetne a helyen csinalni vagy maradjon az ami mindig is volt kendergyar!!”
 • 8. Mese 2008. április 08. 19:07
  „Minek még egy bevásárló központ????”
 • 7. m 2008. április 08. 15:13
  „tudom én, hogy sokkal egyszerűbb felnyomatni egy tikszerű cuccot, mint alkalmazkodni meglévő dolgokhoz, amelyek beaplikálásával a tervekbe csökkennének azok a helyek, ahol üzletet lehetne nyitni, és úgy sokkal kevesebb pénz származna a dologból. Én ezt megértem.
  De ugyanakkor a városnak meg kötelező megőrizni a város képét, és ez meg szerintem építészetileg is egy olyan ragyogó kihívás lene, hogy építsünk valami egyedit, használjunk meglévő falakat, homlokzatokat, bontsuk le félig, vagy fessük át, vagy mit tom én.
  Én ha építész lennék , teli lennék tervekkel, hogy na ezt így, ide meg azt, ezt meg inkább úgy...Csak ugye, az építész azt építi, amire megbízzák..és ha a megbízónak meg a pénz a fontos, akkor nyalás van, márpedig miért ne a pénz legyen fontos. Nekem is az lenne az első...és ezt nem is a befektetőnek kellene intéznie, vigyáznia egy két dologra, hanem a vársonak...
  Milyen egyedi kis pálázának lehetne a nagykörúton, ami a régi falak és a új üvegablak kompozciójával gyönyörködtet, egy csopogó kispatak mellett.
  De itt sajnos egészen másról van szó...
  Szomorú...
  És egyszer majd erre is , mint oly sok szocializmusban épült egyszerű kockabarlangra azt fogjuk mondani, hogy úgy szar ahogy van, el van rontva...és most már mindegy...ez van...takarítsuk ki, azt jólesz...
  Pl a nagyát is úgy sajnálom, hogy néz már ki ugyan...???Pedig milyen faszás kis utca volt a helyén, annak idején...
  na, be is fejezem...
  szomorkodok egy kicsit...”
 • 6. m 2008. április 08. 15:00
  „Ez ugyanabból a cikkból származik. Megnéztem a Brno-i nem tudom mit is, és ott nagyon faszán megőrizték, illetve megőrizteták a gyári falakat. Be is linkelem ide azt a helyet...
  http://www.vitejte.cz/objekt.php?oid=6236&j=en
  de úgy érzem, hogy nálunk ilyet nem fognak csinálni, hanem csak felzúznak egy kocka-alakú tucatplázát a belvárosba...
  Szeretnék hinni abban, hogy valami, a brno-i hoz hasonló dolog fog itt épülni, de nem nagyon tudok...

  Legalább lesz egy komoly plázánk is, mert a jelenlegi elég gagyi..

  Itt meg a cikk:

  "Az ECE filozófiája, hogy hosszú időre kötelezi el magát, ezért bevásárlóközpontjaik építésénél középpontban van a minőség. A fejlesztéstől a tervezésen és a megvalósításon át a későbbi hosszú távú üzemeltetésig a projekt valamennyi részletével törődnek. Ez okból mindig partneri együttműködésben dolgoznak az önkormányzatokkal, és tevékeny részt vállalnak a városmarketingben.

  A kiemelkedő minőségű építészet az ECE-nél különleges szerepet játszik. Ha csak lehetséges, a helyszínen meglévő, megőrzésre érdemes korábbi építészeti elemeket integrálják a bevásárlóközpontba. Az ECE valamennyi bevásárlóközpontja különbözik egymástól, nincs két egyforma. Minden center a helyszínre, ,,méretre szabott" egyedi épület. Példa erre a Schloss-Arkaden Braunschweigben. Ott a háborúban megsemmisült kastélyt teljes egészében felújították és kibővítették egy bevásárlóközponttal. A csehországi Brnóban pedig egy hajdani gyárat integráltak az ott épült Galeria Vankovkába. Szeged esetében is egyeztettek a műemlékvédelemmel, hogy milyen épület elemeket őriznek meg."”
 • 5. m 2008. április 08. 14:54
  „Ezt találtam...és úgy veszem ki belőle, hogy ledúrnak mindent
  , és majd a TIK-nél is alkalmazott téglafal "fog minket emlékeztetni", hogy ott valamikor a kendergyár állt..


  "Szabályozási terv a kenderfonóra

  A holnapi közgyűlés tárgyalja az úgynevezett kenderfonó tömb szabályozási tervét. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestertől azt tudtuk meg, hogy a jelenlegi ipari terület - az Első Magyar Kenderfonó Zrt. telke - új besorolást kap, azért, hogy kereskedelmi célra hasznosíthassák. A kulturális örökségvédelmi hivatal megállapítása szerint megőrzésre érdemes építmény nincs a tömbben, csak a jellegzetes ipari építészet vakolatlan téglaarchitektúráját kell az új létesítményben megjelentetni. A Bakay Nándor féle kötélverő üzem szerkezeti elemeit mementónak őrizhetik meg."”
 • 4. m 2008. április 08. 14:23
  „Én úgy tudom, hogy a már meglévő falakkal is számoltak a tervezésnél, , magyararán egyet-kettőt meghagynának , evvel kialakítva egy a városképebe, és evvel együtt a nagykörűtra is odaillő egyedi épületet, pisor falakkal, amik ugye a meglévő falak lennének.
  Bár az is lehet, hogy ezt csak álmodtam..:S”
 • 3. maci52 2008. április 08. 13:31
  „Hurrá,Szegeden alig van üzlet,nincs hol vásárolni,csak Tesco,OBI,Aldi a Szabadkai úton.”
 • 2. csanyiv 2008. április 08. 13:02
  „Akkor talán nézz utána egy kicsit, hogy mit bontanak el és mit védenek majd, mielőtt találgatni kezdesz...
  Nem tudom hol találtál pirosra festős sajtónyilatkozatot, de a téglafallal annyiban nem jön össze a dolog, hogy pont az Árkád elején nincs is megvédhető, be nem festhető téglafal.
  A társasházas problémával viszont egyetértek, nem hiszem, hogy ezt a beépíthetőség jogszabályi korlátozásával ne lehetne visszaszorítani!”
 • 1. mattill 2008. április 08. 07:40
  „Én nem örülök neki, hogy lebontják a téglafalat és egy a környék városképébe egyáltalán nem illő lapostetős hipergagíit húznak helyette, amiről azt nyilatkozták, hogy majd pirosra festik az elejét, hogy "majd ez emlékezteti a Szegedieket arra, hogy itt működött egykor az ipartörténeti jelentőségű kendergyár". Anyukáját nem festené pirosra az ilyen?
  A városkép és műemlékvédelem nagyon gyenge lábakon áll városunkban!
  A másik példa erre Alsóváros, ahova 3-4-5 emeletes gyorsszerkezetes társasházahat húznak a földszintes-egyemeletes házak közé, és azzal védekeznek, hogy de nem lapostetős ám!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltüntették Szegeden a népszavazási plakátok nagy részét

Szeged - Kedden jár le a választási törvényben meghatározott 30 nap, ameddig a kiragasztóknak el kell távolítaniuk politikai üzeneteiket. Tovább olvasom