Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Idén még szippantós kocsi jár a Partfürdőn

Szeged - Nincs csatorna a Partfürdőn. A SZIN-re mobil megoldással készül a szervező cég. Az IH Rendezvényközpontnak 5 milliós szennyvízszámla-tartozást is le kell még dolgoznia.
Megoldatlan a csatornázás a Partfürdőn, ezért kérdéses, hogyan vezeti el az üzemeltető IH Rendezvényközpont a szennyvizet a kedden kezdődő Szegedi Ifjúsági Napok idején. Tavaly mobil szennyvíztárolókkal és mobil szociális blokkokkal működött a létesítmény, a kiépített mosdókat és tusolókat nem lehetett használni. A szennyvizet ideiglenes vezetéken és szivattyú segítségével a Torontál térnél vezették bele a városi csatornahálózatba. Az elvégzett szolgáltatásokért – az ideiglenes átemelésért és a szennyvízkezelésért – a vízmű 5 millió forintos számlát állított ki az IH-nak, csakhogy az IH nem fizetett. Istókovics Zoltán, a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója elmondta, az IH továbbra sem egyenlítette ki a számláját, de az új ügyvezető igazgatóval megállapodást írtak alá a részletfizetésről, és a törlesztést az IH megkezdte. Idén a cég nem kért ideiglenes szennyvízelvezetést.

SZIN előtti csend a Partfürdő kempingjében. Mobil szociális blokkok várják majd a bulizó fiatalokat. Fotó: Schmidt Andrea
SZIN előtti csend a Partfürdő kempingjében. Mobil szociális blokkok várják majd a bulizó fiatalokat.
Fotó: Schmidt Andrea

Addig is

Idén kétféle módját alkalmazzák a szennyvízkezelésnek a Partfürdőn. Mobil szociális blokkot állítanak fel hamarosan, ahonnan szippantós kocsival vitetik el a szennyvizet. Emellett használják tárolásra a régi csőrendszert is – tájékoztatott Vajda Árpád, az IH Rendezvényközpont ügyvezető igazgatója. Hozzátette: különösen ügyelnek rá, hogy megfeleljenek a környezetvédelmi előírásoknak. A csatornafelújítás kapcsán a meglévő rendszer állapotát felmérették, a belső csatornarendszer megterveztetésének feladatát az IH megkapta, de ehhez egyelőre forrás nem társul. Várhatóan év végére a tervezés elkészül. Jövőre mindenképpen úgy szeretnék indítani a szezont, hogy a szennyvízelvezetést rendezték. Megvalósításához a tulajdonos szakmai és pénzügyi támogatására is számítanak.

Azóta nincs hosszú távú megoldás a Partfürdő szennyvizére, hogy jogszabály tiltotta meg a vízforgató nélküli medencék használatát. Márpedig korábban az újszegedi létesítmény vize a hozzákevert szennyvízzel együtt, engedéllyel a megfelelő arányban felhígítva a Tiszába folyt. Ez a rendszer mára megszűnt, mert a medencéket nem lehet használni. Dobó István, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának munkatársa elmondta: az önkormányzat a végleges megoldás érdekében a vízügyi építési alapból elkülönített egy pénzkeretet a Partfürdő mellett létesítendő közüzemi szennyvízátemelő megtervezésére, engedélyeztetésére. Ez az építmény tudja majd fogadni többek között a Partfürdő szennyvizét is. Azt, hogy mennyi pénz van rá, a pályáztatás miatt a szakember nem árulta el. Jelenleg a szakiroda az árajánlatokat várja. A tervek és engedélyek birtokában, valamint ha megvan a szükséges pénz, meg lehet pályáztatni a kivitelezést. Az új átemelőhöz csatlakozó bekötővezetékre, illetve a Partfürdő területén felújítandó szennyvízvezetékre – jogszabályi rendelkezés miatt – az önkormányzat nem költhet a vízügyi építési alapból. Ezeknek a megépítését, felújítását az IH-nak kell megoldania. És azoknak az ingatlantulajdonosoknak is viselniük kell a bekötő- és a telken belüli vezeték költségeit, akik az új átemelőre rá kívánnak csatlakozni, például a Laposnak és a Tisza gyöngyének. A teljes kivitelezés árát nehéz megbecsülni, csak az új szennyvízátemelő műtárgy nagyjából nettó 20 millió forintba kerülne.

Olvasóink írták

 • 3. polo 2013. augusztus 15. 06:45
  „Szerintem ez nem politikai kérdés.
  A Napfény Fürdő elég jó és az árak sem durvák, az a terület egy szabadidő központnak ideális lenne véleményem szerint.
  A Tisza Gyöngye disko pedig egy kollégiumnak adhatna helyet, a Parádfürdőre nincs szükség, mer t a meglévő fürdőben idős és fiatal is jól érzi magát.”
 • 2. gondolom 2013. augusztus 14. 14:08
  „Szerintem a mai technikával minden megoldható lenne.Mobil vízforgató, zárt rendszerű csatorna. Tudom sok pénz de ez megérné Szegednek. Igaz ha a Fideszen múlik akkor semmi sem lesz belőle.”
 • 1. TELSTAR 2013. augusztus 14. 12:59
  „Én nagyon remélem, hogy egyszer újra kinyit a Partfürdő, mert nagy igény lenne rá...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falunap Péter Szabó Szilviával

A huszadik forráskúti falunapokat és a kilencedik lovasnapot rendezik augusztus 23-a és 25-e között a művelődési ház, valamint a lovaspálya területén. Tovább olvasom