Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza -2°C | 8°C Még több cikk.

Idén nem lesz Dömötör-díj

Elmarad idén a Dömötör-gála, és nem adják át a díjakat sem a szegedi színházban, mert visszaléptek a rendezvény fő támogatói. A helyi színművészek munkáját 1999 óta ismerik el a Dömötör-díjjal. A színháziak saját rendezvénnyel ünnepelnek május végén.
Fotó: Karnok Csaba
A támogatók egy részének visszalépése miatt elmarad a május végére tervezett Dömötör-gála, nem adják át a színházi alkotómunka elismerésére nyolc évvel ezelőtt alapított Dömötör-díjat sem. A színháziak saját rendezvénnyel ünnepelnek, a szervezők pedig abban bíznak, hogy jövőre újraéleszthetik a hagyományt.

Elekes Zoltán, a Pálma Reklámstúdió ügyvezetője, a Szegedi Műsor kiadója, a lap által alapított Dömötör-díj jogtulajdonosa bejelentette, hogy a május 27-ére tervezett és már meghirdetett VIII. Dömötör-díj színházi díjátadó gála elmarad. Az ok: a támogatók egy részének üzleti okokból történt visszalépése. Elekes szerint tavaly közel 5,5 millió forintba került a teljes rendezvény, ebből mintegy 4 millió forintot fedeztek a szponzorok. A különbözetet – több mint másfél millió forintot – a Pálma Reklámstúdió állta. Azért volt ilyen költséges a rendezvény, mert sokba kerültek az átadott díjak, a gálát követő háromszáz fős állófogadás, gázsit kellett fizetni a fellépő vendégművésznek, valamint a színház is bérleti díjat kért.
– Ebben az évben eddig csak 1,7 millió forint értékű támogatásra sikerült ígéretet kapnunk, miközben közel 6 millió forintba kerülne a teljes rendezvény. A díjakat már legyártattuk, ezeket mindenképp ki kell majd fizetnünk – hangsúlyozta Elekes Zoltán, aki szerint egyetlen támogató sem jelezte, hogy kifogása lenne a rendezvénnyel kapcsolatban. A visszalépők, többnyire országos cégek, egyszerűen azt válaszolták: most nem áll módjukban támogatást adni.

Elekes Zoltán (jobbról) a tavalyi életműdíjas Király Leventével. Fotó: Karnok Csaba
– Nálunk minden támogatásról országos szinten dönt egy bizottság, amely úgy határozott, az idén nem óhajtja szponzorálni a rendezvényt – válaszolta megkeresésünkre Szabó Linda, az Erste Bank Rt. pr-vezetője, aki további információkkal nem tudott szolgálni. Szeged város önkormányzata tavaly 250 ezer forintot biztosított a Dömötör-gála megrendezésére a kulturális alapból. Azt továbbra is vállalta, hogy minden évben megvásárolja az életműdíjas ajándékát. Elekes szerint a Magyar Fejlesztési Bank, a Porsche Szeged és több szegedi cég idén is támogatta volna a rendezvényt, de így is közel 4 millió forint hiányzik ahhoz, hogy az elmúlt hét évben hagyománnyá lett nagyszínházi gálát a szokásos módon megrendezzék.

– Nagyon sajnálom, hogy elmarad a Dömötör-gála, mert szép hagyomány volt, hogy az Oscar-díj mintájára elismertük a szegedi színház művészeinek munkáját – kommentálta az ügyet Szeri István, a Tisza Volán Zrt. vezérigazgatója. – Szerencsére nem a szegedi, hanem országos, nagy cégek léptek vissza. Valahogyan pótolni kellene ezeket a jövőben, a megyén belül. Természetesen a Tisza Volán változatlanul támogatná a rendezvényt, az idei együttműködésről korábban már meg is állapodtunk Elekes Zoltánnal.

– Nem minden pénzkérdés, de minden kérdés pénz, pénz és pénz. Abba kellene ezt hagyni! Ebben az elüzletiesedett világban értékrendetlenség van, ha ezt a társadalom nem tudja rendbe rakni, akkor a művészetnek kell, annál is inkább, mert az élet nem egyszer utánozza a művészetet – mondta Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. – Mi fütyülünk arra, hogy vannak-e szponzorok, kis szobrocskák, plakettecskék. Egy ilyen szezon után, amikor irgalmatlan mennyiségű munkát végeztünk, azt gondolom, elfogadható egy szolid önünneplés.

Kollégáim dermedten kerestek meg, amikor meghallották, hogy idén nem lesz Dömötör-díj. Ezért Janik László és Megyeri Zoltán kezdeményezéséhez csatlakozva azt javaslom nekik, hogy május 27-én rendezzünk mi egy Dörmögő-gálát, egy saját estet. A bevétel a színházé, az öröm a miénk és a közönségé. Talán jobb is így. Amúgy a díjakkal kapcsolatban mindig nagyon szemérmes és tartózkodó vagyok, bevallom, nem igazán szeretem őket.

Elekes Zoltán kijelentette: már most gőzerővel elkezdenek dolgozni azon, hogy jövőre ismét összehozzák a közönségszavazást és a gálát. A díjak már megvannak, csak rájuk kell vésni a győztesek nevét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete Pákó Szegeden

Fergeteges bulit tartott szerda éjjel Szegeden Fekete Pákó. Több száz közgazdász- és jogászhallgató… Tovább olvasom