Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Idén nyáron csak Szegeden lesz Summertime

Szeged - Színházi kuriózum az idei Dóm téri opera-előadás: Gershwin Porgy és Bess című darabja jelenleg sehol Európában nem látható. A produkció New Yorkból érkezik Szegedre, ahol utoljára negyven éve játszották az amerikai operatörténet mérföldkövének számító művet.
George Gershwin Porgy és Bess című műve hosszú évtizedekkel ezelőtt szerepelt utoljára hazai színpadon, hiszen a szerző eredeti akarata szerint az opera karaktereit kizárólag afro-amerikai művészek énekelhetik. Az idén Európában csak a Dóm téren megtekinthető produkció társulata az USA-ból, New Yorkból érkezik.

A Dóm téri produkció társulata az USA-ból érkezik.
A Dóm téri produkció társulata az USA-ból érkezik.

Az amerikai operatörténelemben mérföldkőnek számító Porgy és Bess első bemutatója 1935-ben volt Bostonban, a premier közönsége a feljegyzések szerint tizenöt percig tapsolt. Magyarországon 1970-ben tűzte műsorra a Magyar Állami Operaház az Erkel Színházban. A száz fölötti szériát produkáló előadásban Radnai György és Begányi Ferenc, illetve Házy Erzsébet és Andor Éva énekelte a címszerepeket. Ezt a produkciót egyébként 1973-ban, négy telt házas estén a Szegedi Szabadtéri Játékok huszonnyolcezer fős közönsége is láthatta. Az operát 1981-ben felújította az Operaház; utoljára 1991-ben, a Margit-szigeten, afro-amerikai származású vendégművészek közreműködésével láthatták a magyar nézők.

Jövő héttől indul az újszegedi program

A Szolnoki Szigligeti Színház vendégjátékával, az Egy bolond százat csinál című zenés bolondsággal indul július 19-én és 20-án az újszegedi évad. A darabot Balázs Péter rendezte, és ő alakítja Jeant, a lakájt is a produkcióban. A főszereplő a szegedi közönségkedvenc, Járai Máté. A fergeteges komédia igazi családi szórakozást ígér.

Gershwin muzsikájában egyszerre van jelen az amerikai kontinens múltja és jelene: gyökerei az indián, az afrikai és az afro-amerikai örökséghez nyúlnak vissza, ugyanakkor erős a dzsessz- és gospelirányzatok hatása.

Az augusztus 9-én és 10-én bemutatásra kerülő produkció rendezője Susan Williams-Finch, a főszerepeket pedig Richard Hobson és Angela Owens alakítja. Mindketten elismert énekesek, Hobson többek között a Metropolitan Operában is fellépett már. A darabot több mint ezerszer játszották öt földrész tizenhét országában, több mint másfél millió néző előtt.

A szegedi szabadtéri Dóm téri jegyirodája kivételesen Az Operaház fantomja és az Elfújta a szél előadások alatt, a felvonások közti szünetek végéig tart nyitva, így akár ezekben az időszakokban is lehet jegyet vásárolni a Porgyra.

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Végzet vonata koncert a városházán

A franciák nemzeti ünnepén, július 14-én este 6 órától a szegedi városháza udvarán ad koncertet a Train Fatal (Végzet vonata) elnevezésű rézfúvós-együttes. Tovább olvasom