Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Idén olcsóbbak a koszorúk

Szeged - A szegedi virágpiacon és az üzletekben csak a nézelődők forgolódnak, legtöbben kivárnak a halottak napi koszorú- és mécsesvásárlással. Pedig a temetődíszek nem lesznek olcsóbbak, mert a kereskedők most is mindent kevesebbért kínálnak, mint tavaly.
– Négy szárazvirág-koszorút vettem eddig apránként, most is eltetettem egyet, egy fehér orchideásat – mutatta a Mars téri virágpiacon Varga Györgyné. A szegedi háziasszony úgy számol, hogy még négyet kell megvennie. A makói és a deszki sírkertekben nyugvó rokonsághoz holnap egy fordulóval viszi át őket. A szegedi családtagokhoz a jövő vasárnap megy ki. Tóth Lajosné praktikus műanyagkoszorúkkal oldja meg a virágvásárlást. Az árak – úgy látja a nyugdíjas asszony – tavaly óta alig változtak, sőt mintha még nagyobb lenne a választék az olcsóbb kategóriában. Miért visz művirágot? Az asszony szerint ez nagyanyáink hagyományos koszorúja, és amellett, hogy nem hervad, nem hullik, nincs benne drót sem, ami befogná a sírkövet.

Ünnepi nyitva tartás

A Mars téri piac 23-án kedden – más üzletekhez hasonlóan – zárva tart, egyébként október 31-éig a piaci rend szerint üzemel, november 1-jén pedig délután 3-ig nyitva lesz. A városi temetőkben már megerősített városőri felügyelet működik. Hosszabb nyitva tartást csak a következő hét végén rendelnek el.

A koszorúk és a mécsesek ára idén is az alapanyagától és a méretétől függ, az elmúlt évekhez képest még mérséklődött is. Ennek ellenére kevés fogy a virág- és mécsesdíszekből. Sokan csak nézelődnek és alkusznak is. Sántháné Magdinál a tobozosból és a műanyagból a legdrágább is alatta marad az ezresnek. Barna Imre értékesebbeket is kínál és azt mondja, tetszik is mindenkinek, csak az ára nem. A méretes költeményeket vinnék a vevők a kicsik áráért. Az eső ráadásul visszaveti a forgalmat, ezért nagyon bízik a száraz hosszú hétvégékben.

A tavalyi, sőt a tavalyelőtti árakat tartja a nagyáruházi virágüzlet is, mégsem fogynak a koszorúk. – Lassan indul a szezon, méricskélnek a kuncsaftok – halljuk a Horváth Mihály utcai üzletben Miklós Istvántól is. – Végigjárják a várost, mire nálam kötnek ki. A piaci felhozatal persze nem mérhető össze a belvárosival, ám mi még az utolsó pillanatban is kiszolgáljuk az elkésett vevőket. A menő? Egzotikus szárított növényekből kötünk koszorút és asztaldíszt, vagy kibélelünk egy kereszt vagy mandula formájú fonott ágyat, abba ültetünk össze fagytűrő növényeket. Már csak az a kérdés, ki mennyit költ, és főként hogy mennyit szán a temetői tolvajokra.

Az alsóvárosi temetőben alig tűnt fel látogató tegnap kora délután. Egyre több kriptát tisztítanak meg, szaporodnak a virágok. A temetői virágüzletben gyér a kereslet, mert a vidéki látogatók hozzák, a szegediek meg a következő hétre hagyják a sírdíszítést.

Megyei temetők: tiszták és gondozottak

Vásárhelyen már október elején nekikezdtek a munkának, hogy halottak napjára rendbe tegyék a temetőket. A három nagy sírkertet mára gaztalanították, rendbe tették, már csak az utómunkálatok vannak hátra. Az üzletek a hónap eleje óta árulják a mécseseket, amelyek közül a legolcsóbb 89 forintba kerül, de van 600 forintos is. Koszorút 500 és 3000 forint közötti áron lehet vásárolni.

Szentesen a Kálvária és a Bánomháti temető gondozására a katolikus egyház két hónapja alkalmaz gondnokot: halottak napjának közeledtével mindkét sírkert egyre tisztább lesz. Lenyírták a füvet, összeszedték a szemetet. A református temetőkben is takarítottak az elmúlt hetekben, a nagyobb forgalomra pedig felkészültek: új illemhely áll a látogatók rendelkezésére. A belvárosi virágüzletekben egy kisebb zöld koszorút már 300 forintért lehet venni, a díszesebb kivitelűek 800 forintba kerülnek, de ennél vannak jóval drágábbak is. Egy kisebb, egyszerű mécses 50-70 forintba kerül. A makói temetők tiszták és gondozottak. A Maros-parti városban a kisebb mécses 200, míg a nagyobb 300 forintba kerül. Egyszerűbb koszorút 800-tól 1500 forintig lehet vásárolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bodó Imre lehet Kispál Ferenc utódja

Szeged - Bodó Imrét, Tiszasziget polgármesterét jelölte az országgyűlés Fidesz-frakciójába a Magosz… Tovább olvasom