Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Idén sem nyílik ki a szegedi Tiszavirág

Szeged - A vásárhelyi tulajdonos megváltoztatta a terveit; pályázati támogatást szerzett, és bérlakások helyett panziót és vendéglőt épít jövő év végére.
Csönd van Szegeden a Hajnóczy utca 1/b-ben, a hajdani Tiszavirág zónázó épületében. Mintha két éve megállt volna az idő. Az elárvult Tiszavirágnak a vásárhelyi Tabán Trafik Zrt. dohány-nagykereskedelmi társaság a gazdája, ez az egyetlen ingatlan-beruházásuk. A szegedi résztulajdonosnak, Sánta János elnöknek volt szívügye a vétel, mert gyerekkorában gyakorta átjárt ide az Attila utcából. Akkor, megírtuk, a tulajdonos új födémet épített a földszint és az emelet közé.

Helyreállították a leszakadt falakat, tetőrészeket, feltárták a műemlékvédelmi hivatal előírása szerint a padlás faszerkezetét, a helyiségek falfestményeit, a kovácsolt vasrácsokat, oszlopokat és a pincét. Ezzel tüzet oltott, hogy a lepusztult műemléképület ne dőljön össze. Úgy volt, hogy tavaly nyárra újjászületik a Balassa-ház; alul vendéglő és bolt, fölül lakások épülnek. Az állagmegóvás óta azonban nem történt semmi.

Most csöndes a hajdani Tiszavirág zónázó épülete. Fotó: Segesvári Csaba
Most csöndes a hajdani Tiszavirág zónázó épülete.
Fotó: Segesvári Csaba

– Nem mondtunk le a Tiszavirágról, csak mást csinálunk belőle. Mivel a város felújítja a környező utcákat, tereket, ráadásul turisztikai szálláshely építésére pályázni lehetett vele, átterveztettük. „Butikhotelt" nyitunk, vagyis elegáns, de kicsi, 12 szobás panziót jakuzzival, szaunával és étteremmel – mondta megkeresésünkre Sánta János. A tervezés és engedélyeztetés után egyeztetnek a műemlékvédelmi hatósággal. A beruházás mostani árakon számítva 400 millióba kerül, ebből 90 millió forint támogatást nyert a vállalkozás a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől. Legkésőbb jövő tavasszal nekifognak építkezni, hogy az év végi határidőt tartani tudják.

150 éves ház

Az aranyműves Politzer Samu építtette 1859-ben romantikus stílusban, vagyis a város legrégebbi házai közé tartozik. A bérlakások mellett ügyvédi iroda, kalapos működött benne. Későbbi tulajdonosáról kapta a Balassa-ház nevet. A harmincas évektől az utcára nyitott üzletet Barczánfalvi Lajos cipész és a Tiszavirág vendéglő. A lepusztuló zónázóval 1998-ban, a műhellyel öt éve bontott szerződést az önkormányzat.

Lakás, üzlet, zónázó, semmi

2004. június 30.: nem éri meg felújítani, eladja a város a Tiszavirág épületét. 52 millió forintról indul a licit. 2004. szeptember 17.: Eladták 70 millió forintért a műemléket a Tabán Trafik Rt.-nek, kötelessége felújítani. 2006. augusztus 12.: Kicsúszott a tulajdonos a renoválásra kapott határidőből, a város hosszabbított. 2006. november 16.: Két év múlva nyáron 100 millió forintos beruházással alul vendéglő nyit ki, az emeleten 9 lakást alakítanak ki. 2007. május 8.: Jövő nyárra elkészül 270 millió forintból a földszinti vendéglő és élelmiszerbolt, valamint az emeleten bérelhető lakások.

Olvasóink írták

 • 8. maradando 2009. május 12. 00:45
  „Ha apró változtatásokkal 4*- hajléktalan szállóvá alakitja 2010-re,elképzelhető akár 500 milliős támogatás is összejönne . Eu forrás bevonással még akár 600 milla is.”
 • 7. Katyvaszka 2009. május 11. 15:29
  „400 millát nem a város ad ki a felújításra szerintem. Csak a cikket kell hozzá elolvasni...
  Ahhoz pedig hogy a tulajdonos mire költi a pénzét és milyen megfontolásból, senkinek semmi köze. Legyen szép és patinás a Tiszavirág, maradjon a város régi épületeinek egyik gyöngyszeme. Még mindig jobb mintha lebontanák és vmi újgazdag csilli-villi menő extravagáns, csak oda nem illő épület lenne a helyén. Igaz én a szomszéd utcában lakok, de már nagyon várom hogy kész legyen.”
 • 6. Mignon 2009. május 11. 00:04
  „En szerettem a Tiszaviragot"
  2-lepcsön kellett lemenni. A budi mindjart szemben volt, a söntes jobbra.
  Egyik nap az asztalon tepertöspogacsa volt, masnap fasirt. Utana forditva.
  (A tegnapelötti maradekot eladni!).

  Lemenni, szinte "beesett" az ember a lepcsön, kifele egy kisse nehezkes volt............!
  :):):):)

  De! Szep volt!!!”
 • 5. kissjohn 2009. május 10. 21:57
  „Tényleg ennyit kell költeni egy ezer éves romra???? Ennyi pénzért 10 vadonat új házat lehet felépíteni!!! 10-et nem egy régit újítgatni :(((((((
  Ehhez őrültnek kell lenni és úgy tűnik az ilyen döntések miatt van az ország ilyen helyzetben, mert ilyen idióta dolgokra költ az önkormányzat milliókat az ország meg milliárdokat!
  Miért olyan fontos ez az épület a városnak??? A zsinagógára kellene ezt rákölteni ott van egy sarokkal arréb és oda jönnek a túristák is ezt a kis házat mire újítják fel? Mi lesz a célja? Mire lehet használni - csak nem 400.000.000.- Ft elköltésére???? Mert másra nem lesz hely benne!”
 • 4. abrakapokusz 2009. május 10. 19:50
  „A Tiszavirágban ismertem meg a Tordai Lacipecsenyét.
  Kedveltem. Mivel már nem rendelhetünk ott többé ilyet,
  közkinccsé teszem ezt az egyszerű kis recepetet:

  TORDAI LACIPECSENYE
  Hozzávalók:
  1 kg bőrös süldőcomb vagy karaj

  3 dkg liszt
  10 dkg zsír
  Elkészítés:
  A húsból 10 egyforma szeletet vágunk,jól kiverjük.A bőrös, zsíros részt éles késsel 1 cm távolságokra bevágjuk.
  A szeleteket sózzuk, lisztbe mártjuk mindét oldalát és a zsírban pirosra,ropogósra sütjük.
  Köretnek tepsiben sült burgonya illik hozzá és saláta. JÓ ÉTVÁGYAT!”
 • 3. h65535 2009. május 10. 18:24
  „400 milkából zsír új épületet lehetne odavarázsolni, nemhogy felújítani...”
 • 2. flexsnake 2009. május 10. 17:51
  „Idén sem fog hiányozni.”
 • 1. Logaritmus 2009. május 10. 15:19
  „400.000.000-ba kerul??! Papiron, talan.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Szegeden kezdődött a forradalom

Ötvennégy hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e… Tovább olvasom