Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Idén sincs kijelölt szabad strand a szegedi Tisza-parton

Nincs idén sem kijelölt szabad strand a szegedi Tisza-parton. A víz még hideg, tegnap a Laposon mégis gyerekek fürödtek, ugyanott, ahol tavaly egy korukbeli kislány elmerült és megfulladt. Ott nincs kint tábla, de a Fokán és a Sárgán jelzés tiltja az úszkálást.
Hosszú, nyárias hétvégére számíthatunk, kinyitnak a strandok, de már a mögöttünk maradt napokon azt tapasztaltuk, a szabad strandok is megtelnek. Szegeden egyetlen tiszai fürdőhelyet sem jelölt ki az önkormányzat. Napozni, a parton játszani, sörözni szabad, ám a vízbe menni tilos. Aki mártózni szeretne, a fizetős strandokra mehet, vagy följebb a Tiszán. Szegedhez legközelebb szabad strandra Algyőnél, a Gyevi Kócsaghoz kértek engedélyt, a nudisták hagyományosan az ányási saroknál telepedhetnek le, és várhatóan megtelik a mindszenti, a szentesi és a Körös-toroki strand. A szabály egyébként fordítva működik: mindenhol tilos megmártózni, ahol tábla nem engedi. A tiltó tábla csak megerősíti a felhívást.

Két halál egy napon

Tavaly nyáron két halálos áldozatot követelt a Tisza Szegednél, ráadásul mindkettőt ugyanazon a napon, július 30-án. A Laposon egy tizennégy éves lány tízéves unokatestvérével együtt merült el. A kisebbet egy nő kimentette, de a másik odaveszett, testét napokkal később a Szerbiában, Martonosnál vetette partra a Tisza. Aznap a hattyasi medencés kikötőben is vízbe fulladt egy 31 éves királyhegyesi férfi, a helyszínre érkező szegedi tűzoltók már csak a holttestét találták meg.

Szegednél tegnap ebédidőben zajlott az élet a Laposon, a Belvárosi híd újszegedi lábánál. A Dózsa-iskola hatodikosai egymást dobálták be a mindössze tizennégy fokos vízbe. Laci és Emil dicsérte a vizet, ráadásul nekik mindennap útba esik hazafelé menet. Göndöcz Attila kubai feleségét hozta le sütkérezni, igaz, ők nem az idén barnultak. Attila ugyanis két éve a tengeren túli Santiagóban él, az ottani plázson alapozták meg a csokiszínüket.

Göndöcz Attila feleségnek, Karéliának mutatta: ez az itteni „playa". A várandós asszonyka jót kacagott, azt hitte, a férje viccel. Csóválta a fejét, nem akart hinni a szemének, a folyóba pedig semmi pénzért nem lépett volna. Pedig rögtönzött fölmé-résünk szerint a legnépszerűbb és legszebben kiépített partszakaszt látta.

Tábla sehol nem jelzi, hogy a Laposon fürdeni nem, csak napfürdőzni szabad. A büfét a tulajdonos kinyitja a hét végére, Fórizs Elek ezúttal hosszabb szezonra számít, mint a korábbi, árvizes években. Mivel legalább egymillió forintba kerülne a szabályos strand fenntartása és üzemeltetése, ezt idén sem vállalta föl. Szükség lenne többek között rendszeres vízminőség-vizsgálatra, őrzésre, úszómesterre, bójasorra, kotrásra. Nem éri meg.

Strandtörténelem

Évtizedekkel ezelőtt a téli kikötő alatt a Sárgán, továbbá a Partfürdőn és a Laposon működött strand, de a Fokán az ott működő Folyami Kavicskotró Vállalat miatt – innen a neve – sosem. A Sárgát a marosi homokhordalék színéről, a Lapost pedig az alakjáról keresztelték el – emlékezik vissza Keller Péter az Atikövizignél. – 1976-ig a Sárgánál és Gyálarétnél át is lehetett gázolni nyaranta a folyón. A jellegzetes betonhajó úgy a hetvenes évek elején „kötött ki" a Sárga szőke parti fövenyén.

Szemben, a túlparti Fokán az idősebb korosztály képviseltette magát, kevesen jöttek ki. Ide két vendéglátós kért engedélyt a partszakaszt kezelő Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságtól (Atikövizig), strandüzemeltetést ők sem vállaltak, de nem is vállalhattak, mert ezen az oldalon a meder veszélyes, sok a roncs az alján. Táblákat tettek ki, a vízben nem is láttunk senkit.

Följebb, a Sárgán ugyancsak tilos a fürdés, jelzi is a tábla, itt a kikötő miatt veszélyes vízbe menni. Kihaltnak látszott föveny, kutyások sétáltattak, szerelmes párok andalogtak. Sörözésre, sült halazásra nemsokára lesz alkalom; megnyílik a városképi jelentőségű betonhajó kerthelyisége, lábtengópályával. Bár a Tiszayacht Kft. visszavette a hangulatos építmény kezelését, és felújíttatta a szárazon álló hajó kajütjeit, tehát akár fogadhatna szállóvendégeket, egyelőre csak szabadtéri vendéglátásra rendezkednek be – mondta Beke Béla, a társaság munkatársa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pomponlányok Szegeden is tűzbe hozzák a közönséget

A nagyobb tömegeket megmozgató sportesemények manapság már elképzelhetetlenek látványos… Tovább olvasom