Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Idén védett lehet a szegedi paprika

Szeged - Évek óta hajtogatják: meg kell védeni a szegedi paprikát, mert a termelők az olcsó importtal szemben nem rúgnak labdába. A termelői lobbinak köszönhetően idén fordulhat a kocka: az Uniótól eredetvédelmet kaphat a szegedi paprika.
Amióta csak a fűszerpaprika-hamisításokról és az olcsó külföldi importról szó esik, azt hajtogatják a szakemberek, hogy a magyar fűszerpaprikát egyedül az eredetvédelem mentheti meg. Legutóbb egy szegedi konferencián ismételte meg ugyanezt Jaksa Lajos, az Országos Fűszerpaprika Tanács Egyesület elnöke. Azzal a köztudomású ténnyel indokolt, hogy a magyar őrleménynek nemcsak a támogatott spanyol, hanem az olcsó kínai, dél-afrikai és dél-amerikai importtal is meg kell vívnia.

Kivonult a termelésből a pénz, mert – mi is megírtuk – hiába léteznek a háromszor-négyszer jobb festékanyagú, bőtermő, ötször szüretelhető hazai fajták, ha nem jutnak piacra. Ezt kérdésünkre a terméktanács elnöke az élelmiszer-biztonsági előírásokkal magyarázta. Eszerint saját maguk nem őrölhetnek, nem csomagolhatnak, nem árusíthatnak. A piacot uraló két-három gyártónak meg nem érdeke, hogy az olcsó importot kizárja. Így a termelők a szürkegazdaságban szabadulnak meg az árujuktól kilónként háromezer forintért, vagy lehúzzák a redőnyt.

A röszkei paprikaüzemben már most is védik a fűszer becsületét. Fotó: Schmidt Andrea
A röszkei paprikaüzemben már most is védik a fűszer becsületét.
Fotó: Schmidt Andrea

Mégis mire jó akkor a terméktanács, ha nem lobbizik a magyar fűszerpaprikáért? Jaksa Lajos elmondta: látják a fényt az alagút végén. A Szeged környéki termelők konzorciuma ugyanis – a szegedi gyár kilépése ellenére – olyan erősen védi a hagyományt, és annyira kitartóan lobbizik a szegedi paprika eredetvédelméért, hogy ügyük Brüsszelig eljutott. Noha a szegedi tanácskozáson nem verték nagydobra, fordulat várható: még az idén földrajzi árujelzővel védhetik le a szegedi paprikát. (Az Unióban közel 800 védett eredetű termék van, a Pick szalámi tavaly ilyenkor kapott védelmet.)

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

Ha megszületik a döntés, „szegedi paprika" védjeggyel csak és kizárólag Szeged környékén termelt paprikát lehetne forgalomba hozni. A földrajzi árujelzés pedig nem csak szólam: 100 milliós nagyságrendű reklámtámogatást hozhat az új szegedikumnak. Az elnök hozzátette: ez semmire nem kötelezi a gyártókat. Vagyis a szegedi paprikát gyártó cég neve maradhat, és változatlanul keverhetne termékeibe import őrleményt. Maradna a polcokon az olcsó import fűszer is, de aki megbízható minőséget akar venni, és hajlandó hétezer forint körül áldozni kilójáért, választhatná a szegedikumot.

Utóvédharcosok

A kétévente megrendezett párizsi élelmiszer-ipari világkiállítás magyar standja gyökeresen átalakult – hallottuk Somogyi Norberttől, aki a párizsi magyar nagykövetség szegedi származású mezőgazdasági attaséja. 2002-ben nagy mennyiségű szegedi paprika volt jelen, 2004-ben kisebb termelőegységek vittek ki paprikát, tavaly egyáltalán nem szerepelt magyar fűszerpaprika Párizsban. Szeged környékén a válságos 1934-es évben is meghaladta a fűszerpaprikaföldek nagysága a 4000 hektárt, és hat-nyolcezer embert tartott el. Most a töredékén, 500 hektáron vívják utóvédharcaikat a paprikások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldi szakácsszerepben

Szeged - Olaszos ételekkel és a Keresztapákkal várja vendégeit pénteken László Boldizsár, alias… Tovább olvasom