Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Idő kérdése, mikor drágul a kenyér és a hús

Csongrád megye - Alapigazság, hogy a brutális benzin- és gázolajárak megdrágítják az élelmiszerek előállítását, szállítását. Mire számíthatunk idén, ha már most 440 forintos dízellel fuvarozzák a kenyeret? Megtudtuk: a pékek kivárnak, még a húsipar se tudja érvényesíteni az árakban a költségeket, a zöldségeknél pedig márciusra derül ki, mennyibe került az előállításuk.
A pékek közül többen már most megemelnék az árakat, de egyelőre nem mernek lépni – mondták el lapunknak kisebb sütödék vezetői, nevük elhallgatását kérve. A pékeket ugyanis állandóan kartellbe szerveződéssel gyanúsítja a versenyhivatal, ezért úgy félnek az áremelés szó kimondásától, mint ördög a tömjénfüsttől. Ráadásul a pékségek sok importanyagot is használnak, vagyis a 440 forintos gázolaj mellett a forintgyengülés is kedvezőtlenül befolyásolja a termékek árát. Egyedül az áfa kulcsának változása fékezi a piaci hatásokat: a kenyér áfája megmaradt 18 százalékosnak, viszont minden más adalékanyagé 25-ről 27-re emelkedett.

Azzal kapcsolatban, mekkora áremelés lenne reális, a megkérdezettek 8–10 százalékot említettek. Más a véleménye Tóth Péternek, a Lipóti Pékség tulajdonosának. A Győr-Moson-Sopron megyéből kilépve országos hálózatot építő ügyvezető igazgató szerint aratásig nem kell árat emelni, mivel lejjebb ment a liszt ára. Ez szerinte kompenzálja az üzemanyagárak emelkedését.

Drasztikusan emelkednek az árak. Illusztráció
Drasztikusan emelkednek az árak.
Illusztráció

A húsipari alapanyagok árai is jelentős mértékben megemelkedtek. Kovács László, a Pick Szeged Zrt. elnöke szerint ezt nem utolsósorban a forint gyengülése is befolyásolta. – Az alapanyagok árának emelkedését a húsipar a készítmények esetében eddig egyáltalán nem tudta érvényesíteni az értékesítési áraiban, a nyers húsokat illetően is csak részben – mondta a vezető. – Így ez tovább nehezíti az amúgy is súlyos gondokkal küzdő hazai iparág helyzetét, jelentős veszteséget okozva az ágazatnak. S mivel az élő sertések és sertéshúsok idei beszerzési áraiban nem várható csökkenés, az elkövetkező időszakban elkerülhetetlennek látszik a húskészítmények áremelése. Ez az idei év túlélése érdekében létkérdés a húsipar számára – jelentette ki Kovács László.

Mi lesz a zöldségekkel, gyümölcsökkel, amelyeket szintén közúton fuvaroznak az ország különböző piacaira, kiskereskedelmi raktáraiba? Mártonffy Béla, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács igazgatója szerint a gázolaj és energia árának emelkedése egyértelműen rontja a zöldség-gyümölcs termelők helyzetét a versenytársaikéhoz képest. A fogyasztók azonban ma még csak annyit vehetnek észre, hogy az importáru drágul – a forint gyengülése miatt. Majd márciusban derül ki, amikor kijönnek a termelők a hazai friss zöldségekkel, hogy mennyiért állították elő, és milyen áron tudják odaszállítani a fogyasztóhoz.

Olvasóink írták

 • 15. Linka11 2012. január 13. 06:10
  „Az ár emeléssel reméljük a kenyér minősége is javul ?! Nevetséges, ahogy nő az ár úgy romlik a minőség .
  Persze ár emelésre mindig van elég indok , ahogy az alacsony bérekre is .”
 • 14. tams073 2012. január 13. 04:10
  „Kedves LukSzusz
  Én egy maszek pék vagyok nem szálitok ki sehova saját boltunk van. Szeretném felhivni a figyelmed nincs háromszintes házunk sem balatoni nyaraló sem öt auto sött sosem síeltem. Viszont elkel árulnom neked egy-két dolgot nem az általad felsorolt vagyontárgyak megtartása a cél sem nekem sem a kollegáimnak, hanem a fentmaradás. Nem kívánom magunkat sem sajnáltatni sem magasztalni, de mint minden munkának vannak jó és rossz oldalai. Pl. míg te szunyókálsz és a pároddal összebújva fekszel, le addig mi éjszaka azon dolgozunk, hogy te és mások is finom pékárut kapjanak, és elárulom sem én tulajdonos sem az alkalmazottak nincs ennek megfizetve érte rendesen, mint sok szakma ebben az országban.
  Azért egy-két tényt leírnák, neked mitől is emelkedik, a kenyér ára itt megjegyezném, hogy gondolom, nem a saját bérünkből kellene ezeket finanszírozni.
  Emelkedett a gáz ára, itt Vásárhelyend drasztikusan jan1-töl az üzem terület adója, Jan 1-töl 2% kall az áfa, a bért terhelő elvárt bérkompenzáció, és akik kiszálitanak azoknak a kiszálitás így a járulékos hozzávalók pl.: élesztő cukor sajt stb.
  Kérlek, kedves gondolataid inkább azok felé tereld, akik előidézték mind ezt azok nem mi voltunk.
  A multiknál kapható kenyereket nem kívánom minősíteni, de sajnos egyre több embernek csak az, jut a leakciózott multi kenyér, inkább azt kérdezném meg miért nem a csirke mell filét adják fél áron vagy a Pick szalámit, a sajtot, cukrot?”
 • 13. unicum58 2012. január 12. 21:04
  „Vigasztalásként: egyvalami nem emelkedik, az pedig a bérünk!!!
  Hajrá Fidesz!”
 • 12. bof 2012. január 12. 19:28
  „A képen szereplő pékség sem a szegényebb rétegnek süt.Győriek a kenyér árát biztosan, hogy nem sokalják.
  Drága a pékárú:" szomszédos" megyékből szállitják /Kecskemét,Pest / az utaztatás.”
 • 11. spiler 2012. január 12. 18:49
  „de ha erösődik a ft akkor ugye csökkentik az árat?????????????”
 • 10. balihoho 2012. január 12. 16:49
  „Legalábbis itt vásárhelyen, a kenyeret, tejet, és a legtöbb élelmiszer féleséget, olyan kategóriájú teherautókkal szállítják, amelyekre nem vonatkozik a gázolaj kompenzáció. /Nem kamionok!/ Így aztán majd a megnövekedett szállítási költség, majd az élelmiszerek árában is megfog jelenni. Sajnos!”
 • 9. nemecsekerno_007 2012. január 12. 14:57
  „5. bubuk 2012.01.12. 14:07

  "Elfogyott a nyugati ócsított kutyakajának való..."

  Elfogyott a nyugati hitel, vazz és most dőlnek a légvárak amit az elmúlt 20 évben építettünk.”
 • 8. LukSzusz 2012. január 12. 14:28
  „Szegény pékek.Most lekell bontani a harmadik emeletet a házukról,elkell adni az 5 családi autóból egyet,a Balatoni nyaralót is kikell adni hogy lisztet tudjanak venn,bocs,sielni is ausztriába futja,nyaralni sem Florida,csak Adria.Szegények,felkopik az álluk.”
 • 7. papika56 2012. január 12. 14:21
  „Sajnos minden drágult. nem csak 10-20 ft-vel. sokkal többel : pl . pulykamell. + 400.-Ft / kg, húsok :+ 22-250.-Ft /kg. kutyakaja :+80ft, sajt még ünnepek előtt :299.- / doboz , ma :504 .-ft / doboz .stb.”
 • 6. spiler 2012. január 12. 14:11
  „nekem biztos drágább már most mert csak JÁRADÉKOT KAPTAM,,,,,,ezért vége sokmindennek
  84% azt mondja nem jó felé halad az ország......az merre is van?”
 • 5. bubuk 2012. január 12. 14:07
  „Elfogyott a nyugati ócsított kutyakajának való...”
 • 4. racionalitás? 2012. január 12. 14:04
  „köszönjük fityisz azoccccsó üzemanyagot....hiteles bagázs!!!!”
 • 3. geza 2012. január 12. 13:35
  „Én rátértem az önellátó kenyérsütésre (nem biztos hogy olcsóbban jön ki, még nem számoltam ki), de legalább "tudom" mi van benne (liszt élesztő tojás tej só cukor)”
 • 2. kiokushyn 2012. január 12. 13:15
  „A pékek emeltek a legkevesebbet eddig is.Bezzeg a többi!”
 • 1. lamuria 2012. január 12. 12:49
  „jo lesz mar abba hagyni a dragulasokat ... mert az tuti nem jo fele hallad ezzel az orszag ..!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötmilliárdból csatornáznak

Szatymaz - Egyszerre indul csatornázás Szatymazon és Sándorfalván. Tovább olvasom