Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Időben felfedezve a mellrák gyógyítható

Szeged - Bár 45 év felett a nőknek kétévente behívót küldenek mammográfiás szűrővizsgálatra, az érintett korosztály legalább 30 százaléka soha nem megy el. Pedig a mellrák, amely évente 2400 nő halálát okozza Magyarországon, időben felfedezve gyógyítható. Ma szakemberek tartanak ingyenes fórumot a témában Szegeden, hogy eloszlassák a felesleges félelmeket.
Az emlőrák évente nagyjából 2400 nő halálát okozza Magyarországon, miközben – ahogy Márta példáján is látszik – korai stádiumban felfedezve gyógyítható betegség.

– Mindig is fontos volt számomra a megelőzés, ezért rendszeresen járok szűrővizsgálatokra. Mammográfián is már 10 éve megjelentem minden évben, amikor 2006-ban jött a telefon: meg kell ismételni a felvételt – mesélt betegségéről Márta. A szegedi asszony jobb mellében találtak csomót, olyat, amely még tapintással sem volt érzékelhető. A sebészileg eltávolított elváltozásról a mintavétel után kiderült: rosszindulatú volt.

 45 év felett a nőknek kétévente behívót küldenek mammográfiás szűrővizsgálatra. Fotó: Frank Yvette
45 év felett a nőknek kétévente behívót küldenek mammográfiás szűrővizsgálatra.
Fotó: Frank Yvette

– Rákmegelőző elváltozást találtak, vagyis a szűrésnek köszönhetően még idejében felfedezték a bajt – magyarázta az asszony, aki egy rövid sugárkezelés után ma már teljesen gyógyultnak tekinthető, és 66 évesen ismét az egészséges nők életét élheti. – Ha nem mentem volna el erre a vizsgálatra, a daganat valószínűleg növekedésnek indul, és áttéteket képez.

Ingyenes fórum laikusok számára

Ingyenes fórumot rendeznek ma 15 órától laikusok számára a TIK-ben. Előadást tart többek között Tabár László nemzetközileg elismert professzor, az emlőszűrés legavatottabb szakembere is, ezt követően pedig diagnoszta, sebész és sugárterapeuta mutatja be, mennyivel könnyebb orvosnak és betegnek is, ha az emlőrákot szűréssel időben felfedezik. Ezt követően a hét végén tartják a Szegedi Emlőrák Szimpóziumot, amelyet immár ötödik alkalommal rendez meg a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar mellbetegségekkel foglalkozó „Emlőcentruma". A program a hagyományoknak megfelelően továbbképző előadásokból, workshopokból és benyújtott tudományos előadásokból áll.

– Azokban az országokban, ahol bevezették a mammográfiás emlőszűrést, 45 százalékkal csökkent az emlőrák miatti halálozás. Ilyen eredmény semmilyen másfajta módszerrel nem érhető el – mondta el Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Onkotherápiás Klinikájának tanszékvezető professzora. Mint kiemelte: minden nyolcadik-tizedik nőt érint ez a betegség, információhiány, illetve félelmek miatt azonban sokan nem mennek el a szűrővizsgálatra. – Behívót a 45 és 65 év közötti nők kapnak kétévente. Ezek alapján a részvételi arány 47 százalékos – mondta el a szakember, bár hozzátette: háziorvosi és nőgyógyászati beutalóval is sokan mennek vizsgálatra. Hatvan-hetven százaléknál azonban így sem teszik magasabbra az átszűrtségi arányt hazánkban, miközben a skandináv országokban ez úgy éri el a 90 százalékot, hogy néhány éve még fizetniük kellett az ottani nőknek ezért a vizsgálatért.

– A legfőbb indokok a távol maradásra a félelem a vizsgálat fájdalmasságától, miközben ezt a nyomásérzést a páciensek csupán 10 százaléka éli meg fájdalomként. A másik ok, hogy félnek: kiderül betegségük. Ezek miatt vállaltuk fel azt a kampányt, amelynek zárásaként ma laikus fórumot tartunk – mondta el Kahán Zsuzsanna. – Ha enyhíteni tudjuk ezeket az előítéleteket, azzal sokat tehetünk azért, hogy egy megelőzhető betegség ne szedjen ennyi halálos áldozatot.

Olvasóink írták

 • 5. Agáta 2013. szeptember 16. 09:46
  „4-nek: Érdekes, hogy kapod évente, én meg nem, pedig nekem aztán tényleg indokolt lenne, sőt, azt mondták, hogy elég 2 évente mennem. Lehet, hogy reménykednek, hátha kiújul, későn veszik észre, és akkor majd nem kell nyugdíjat fizetni nekem?
  3-nak: Hülyeség, a mammográfia ki tudja mutatni a daganatot, érdemes menni.”
 • 4. balint.janosne 2013. szeptember 15. 15:04
  „55 éves múltam,eddig is eljártam szűrésre, de 50 év felett minden évben kapom az értesítést időponttal együtt,igy nagyon kényelmes,gyors.”
 • 3. hagymi 2013. szeptember 15. 09:45
  „A mammográfiai vizsgálatokról is megoszlanak a vélemények, mint a H1N1 oltóanyaggal kapcsolatban is.”
 • 2. info 2013. szeptember 14. 21:30
  „1. Agáta 2013.09.14. 18:20-Igen, azt mondják hívnak,-nem hívnak, pontosan úgy ahogy írtad, hallottam ezt mástól is. A szomorú, hogy még ráadásul ki kell járni egy beutalót is. Az urológiára, fülészetre természetesen nem kell beutaló, de ide igen! és természetesen időpontos előjegyzés van!.
  ........”
 • 1. Agáta 2013. szeptember 14. 18:20
  „Honnan veszik, hogy 2 évente kapunk behívót a szűrővizsgálatra? Én nem kapok, pedig ráadásul át estem ezen a betegségen. Azt mondták, már nem kell magamtól menni, majd hívnak. Nem hívtak. Ezért még a háziorvoshoz is el kell mennem beutalóért, időpontot kell kérnem - oda is el kell menni, mert telefonon képtelenség elérni őket - , és majd utána mehetek szűrésre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megyébe érkezett a Coop Rally

A kelet-magyarországi régiót járta körbe a nyolcadik Coop Rally, amely tegnap utolsó, szegedi állomására érkezett. Tovább olvasom