Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Időközi választást írnak ki Bakson

Baks - Feloszlatta magát a baksi képviselő-testület, mert a többség nem tudott együttműködni Búza Zsolt polgármesterrel. Időközi választást írnak ki a településen.
Közleményben értesítette Boros János, Jaksa Ferenc, Fátyolné Ménesi Ildikó és Mihályné Tóth Margit képviselő a baksi lakosságot: november 30-án a képviselő-testület kimondta feloszlását. A döntést azzal indokolták, hogy a választások óta fokozatosan ellehetetlenült a testület együttműködése Búza Zsolt polgármesterrel. A „teljesség igénye nélkül" sorolták fel az okokat: a képviselő-testület hozzájárulása nélkül születtek fontos, a költségvetést negatívan érintő döntések. A testület nem értett egyet a helyi civilszervezetek támogatásának megvonásával. Minden erőfeszítésük ellenére romlott a közhangulat a faluban, fokozódott a feszültség.

Márciusban írtuk: Bakson legtöbbször négy képviselő áll szemben kettővel és a polgármesterrel. Az üléseken személyeskedő vitákat folytatnak, miközben 40 millió forintos költségvetési hiánnyal küzd a település. Kérdésünkre, mi lehet a megoldás, Búza Zsolt már akkor azt válaszolta: vagy tiszta lappal kezdenek, vagy mindenki lemondhatna, beleértve a polgármestert is, így időközi választást írnának ki. A testület döntése értelmében tehát november 30-ától 90 napon belül kell kitűzni a választás időpontját.

– Rendkívül felelőtlen döntésnek tartom a történteket. Váratlanul ért, az utóbbi időben nem volt előjele. Személyes ellentétek húzódnak a háttérében – magyarázta Búza Zsolt. A polgármester kiemelte: az időközi választás további kiadásokat jelent majd a településnek, amelyet csak hitelből tud finanszírozni. Szerinte az ellenzéknél az tette fel az i-re a pontot, hogy ésszerűsíteni szerette volna a faluház működését. Személyi kiadásokon kívánt spórolni, ez azonban nem tetszett az egyik képviselőnek – a faluház vezetőjének. A polgármester szerint rengeteg alaptalan vád érte az elmúlt időszakban az önkormányzatot. Egy ismeretlen feljelentése alapján az ügyészség és a rendőr-főkapitányság is vizsgálódott – Búza Zsolt úgy tudja, hűtlen kezelés gyanújával –, de nyomozást végül nem indítottak.

– Így valóban nem lehet együtt dolgozni. Értelmes megoldás az lett volna, ha az érintett képviselők felállnak a helyükről, és átadják olyan jelölteknek, akik tevékenyen szeretnének részt venni a falu életében. Van olyan tisztség nélküli lakos, aki több képviselő-testületi ülésen jelent meg, mint egyes képviselők – fogalmazott a polgármester, aki biztosan indulni fog az időközi választáson, mondván: nem szeretné félbehagyni az általa elindított fejlesztéseket. Szeptemberben egyik kihívója a képviselő-testület tagja, Mihályné Tóth Margit volt, aki egyelőre nem döntöt

Olvasóink írták

 • 9. rezice 2012. február 27. 18:06
  „1 darab munkahelyet nem teremtettek csak a nagy hülye duma!!!Nyalókázás az van!!”
 • 8. madam007 2011. december 02. 20:09
  „Ki is az aki a saját malmára hajtja....? A polgármester is KÉPVISELŐ és persze hozzáértő értelmiségi!
  Bakson az szlogen hogy a falu szegényedik a polgármester gazdagodik.
  A politika miatt vannak személyes konfliktusok, aki nincs velem az ellenem, az mind pusztuljon. EZ A POLITIKA !”
 • 7. falusi 2011. december 02. 18:23
  „buksi111
  _ évi több millió forintot csak így elherdálni egy összefonódás végett ,hogy nekem mint képviselőnek munkahelye legyen_ugye ebben a mondatban elirtad a képviselő szót???
  képviselők a döntésükért felelősségél tartoznak a faluért és a lakosságért-szerintem pont ezért tették, de még milyen jól!!
  Akkor amikor márciusban a polg.mester szerette volna az ujválasztást(olvasdd el figyelmesen a cikket) az ugye több mint 2oo ft-ba került volna nemde??”
 • 6. madam007 2011. december 02. 18:06
  „Kedves Polgármester!
  A melósnak semmi munka, semmi bér, vagy kirugás, a cimbiknek meg mindent!
  Piros fenyegetőlevél még a halottaknak is! A királyságnak vége!
  Gratulálok a négy bátor képviselőnek. Hajrá Baks! Hajrá választók! Új polgármestert, és a régi négyet vissza!!!!!”
 • 5. Szúrkoló 2011. december 02. 17:52
  „Jól értelmezem?
  A képviselő testületi ülésekre a nem képviselők, akiket talán külön is meghívtak ,aktívabban jártak és aktívabbak voltak,mint némely képviselő-mondja a polgarmester. Ezek az aktív nem képviselok,akiket többségében nem választott meg a falu képviselonek a választáskor , elmondásuk szerint" cirkuszba" jártak és kellőképpen meg is zavarták beszólásaikkal, stb. a testület munkáját! Most az időközi választásokon nekik is itt a lehetőség, hogy újra és újra megmérettessenek.”
 • 4. buksi111 2011. december 02. 17:18
  „Tisztelt Hozzászólok,Olvasók!
  Nagy elkeseredettség tölt el,mikor ezt a cikket olvasom egy olyan faluról aki már nem egy ízben szerepelt az újságban,hogy milyen eredményes beruházásokat hajtott végbe ebbe a nehéz gazdasági helyzetbe.
  Nekem mint lakosnak és társaimnak nagy örömet okozott a beruházás hiszen az előző polgármesterasszony és a képviselők0a faluban élő lakosok lásd Mária telep nem vette a lakosokat emberszámba a beruházásoknál.
  Jelenleg kaptunk egy szép aszfaltos utat,hogy ne a sárba keljen taposni vagy ha orvost kell hívni ne keljen az esős időbe úgy hívni,hogy a kísérője egy traktor legyen a mi kihúzza a nagy sártengerből.
  Továbbá kaptunk egy szép felújított és korszerűsített óvodát és iskolát ahol a gyermeke jobb közérzetbe tölthetik el a oktatásukat és a szabadidejüket.Kaptak a lakosok csapadék víz elvezető árkot,mely megoldotta a csapadékelvezetés gondjukat az esős időszakokba,hogy ne a házukat vigye l a víz.Álláspontom szerint és a lakosok nagyrészt ossza a véleményemet,hogy még ilyen polgármesterünk van és ilyen elszánt,hogy a nehéz gazdasági helyzetbe ezeket a beruházásokat felmerte vállalni és a kihasználatlan épületet átmerte szervezni,hogy gazdaságos legyen a működése addig meg kell tartani és csak büszkék lehetünk rá.Az,hogy ez egy pár képviselőnek nem tetszik mivel ragaszkodik a munkahelyéhez az elég szomorú. A falu kárára akar dolgozni és évi több millió forintot csak így elherdálni egy összefonódás végett ,hogy nekem mint képviselőnek munkahelye legyen.Kérdezem én önöket mint olvasókat ha van egy többszobás házam melyből csak egyet használok napi szinten akkor egy pár vendég fogadásáért felfogok fűteni egy másik üres szobát azért hogy fogadhassam őket vagy a már felfűtött szobába fogadom őket fogadni amit már korábban felfűtöttem,hiszen ott élem a napi életvitelemet?
  A mi falunk más falukkal és városokkal szembe a polgármesterúrnak köszönhetően a jó gazdálkodásának eredményekét a gyermekeink naponta háromszor étkeznek az iskolába és az óvodába. A gyerekeket az oktatási intézmény minden esetben a felfűtött épület fogadja nem kell a hideg épületbe tanítani és óvodába járni.Van térmegvilágítási lámpánk ami üzemel nem kell a sötét utcákba mászkálnunk,vagy a gyermekeinknek hideg élelmet csomagolni azért hogy tudjanak enni.
  A képviselőktől felelőtlen döntésvolt az,hogy feloszlatták magukat csak azért ez nem megy olyan könnyen hiszen a képviselők a döntésükért felelősségél tartoznak a faluért és a lakosságért. A képviselők nem mérték fel hogy a munkájukkal a hozzá nem értésük mellet mekkora anyagi kárt okoztak a falunak a magatartásukkal és a felelőtlen döntésükkel.Még egy választás kb. 1,5 millió forintba kerül addig ha csak annyit mondót volna hogy nem kívánok a testületbe tovább dolgozni és átadom a helyemet a soros képviselőnek az a falunak 50 forintjába került volna képviselőnként,mely összeg összesen 200.-Ft,azaz kettőszáz forintba került volna.
  Én és a velem egyetértő lakosok nevében kívánunk a polgármesterúrnak további jó munkát és a választáshoz sok sikert.”
 • 3. Szúrkoló 2011. december 02. 10:50
  „Igazad van falusi! Látványberuházások! A bezárt faluház és a bezárt könyvtár udvarába tájház és falukemence,amit a tornacsarnokba kellene megépíteni,hogy legyen torna óra a suliban, nemde?”
 • 2. falusi 2011. december 02. 08:51
  „Jól olvasom?
  Márciusban --amiikor Polg.mester javasolta a feloszlatás---akkor volt rá pénz? Most amikor a képviselők -- felelőtlen dontés!!!! Ha ennyit romlott a helyzet- akkor nagyon is felelősségteljes döntés volt.-- Polgármester Úr ne fejlesztésekről, hanem látványberuházásokról beszéljen. Egy tüzoltó múzeum nem tudom miben javitja a baksi lakosok életszinvonalát- talán esetleg abban ,hoygy télen bemegyünk melegedni.Annyit azért tudni kéne falunk első emberének--azért van a testület, hogy kikérje a véleményét-nem a háta mögött hozzon döntéseket.Még a munkabér sporolásról annyit -előszőr a saját háza táján söprögessen mindenki, majd aztán lépjen ki az utcára.(ha valki nem értene mire célzok- első az önkormányzat!!”
 • 1. 267222 2011. december 02. 08:00
  „Esztergom figyelj.Egy kis faluban jobban és felelőségteljesebben tudnak gondolkozni mint egy "hires"városban.Igaz,hogy nincsenek totál eladósodva sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZKT nyeli le az áfát, ha nem emelik a tarifákat

Ki nyeli le az áfát? Az SZKT biztosan, ha január elsejéig nem születik döntés a parkolási és tömegközlekedési díjak emeléséről. Tovább olvasom