Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Időt mértünk az ügyfélszolgálatokon

Szeged - Szegedi ügyfélszolgálatokon ácsorogtunk tegnap, ahol azt mértük, hogy milyen gyorsan kerülünk sorra. Az APEH-nál 2 óra, a bankban öt perc volt a várakozás.
„Ne feledd, hogy az idő pénz!" – írta Benjamin Franklin 1748-ban, s kijelentése szállóigévé vált. Így tartják ezt a különböző ügyfélszolgálatokon sorban állók is: morgás, elégedetlenkedés nélkül a legritkább esetben tudnak várakozni. A nagypostán, a Takaréktár utcai OTP Bankban, a Démász és az APEH ügyfélszolgálatán álltunk sorba.

Murphy törvénye, hogy mindig a leglassabban haladó sorba állunk be a postán, éppen előttünk váltják egymást az alkalmazottak, vagy kiszólnak: bezárok, másik sorba szíveskedjen állni. A nagypostán a minap szintén elhangzott a fent említett mondat, érkezésünkkor két pénztáros is az utolsó ügyfeleket szolgálta ki, az újonnan jötteket a másik kettőhöz irányították át. Bár nem csúcsidőben várakoztunk, mégis közel tíz percet álldogáltunk, amíg sorra kerültünk.

A legtöbb bankban sorszámot kell húzni, amelyen feltüntetik a várakozók számát is. Ha ez tizenöt felett van – saját tapasztalat –, még nyugodtan elmehetünk más ügyünket is elintézni. A Takaréktár utcai OTP Bankban csak hárman voltak előttünk, így mindössze öt perc alatt végeztünk.

Az APEH-nál azonban pechünk volt, a Bocskai utcai igazgatóságon legalább százan vártak sorukra. Sorszámot így nem is téptünk, ehelyett egy pultnak támaszkodó fiatalembertől kérdeztük, hogy mióta álldogál itt. – 12 óra 1 perckor téptem le a 8119-es sorszámot, most 13 óra múlt 5 perccel, és a 8110-esnél tartanak. Amikor ideértem, a 8101-es szám volt soron, így egy órát még minimum itt kell töltenem – válaszolt az adóbevallásának javítására váró férfi.

A Démász Kossuth Lajos sugárúti ügyfélszolgálatán előttünk várakozó öt ügyfél szinte semminek számított az adóhivatalban ácsorgó tömeghez képest. Negyedóra alatt kerültünk sorra, miközben elismerően nyugtáztuk, hogy a Démásznál okosan próbálják elejét venni az ügyfelek morgolódásának. Az áramszolgáltatónál a várakozóhelyiséget ugyanis becsukott ajtó és ablakok választják el az ügyféltértől, ami olyan üvegből készült, amin nem lehet belátni – a várakozó nem tudhatja, hogy éppen hány alkalmazott ül a számítógépe előtt, és hány ügyfél van egyszerre bent az irodában.

Olvasóink írták

 • 3. Yucca 2009. június 28. 11:55
  „Babocska, a cikk elején írják, hogy a Takaréktár utcai OTP fiókban jártak.
  Én a Széchenyi téri ERSTE-ben intézem az ügyeimet, 5-10 percnél többet sosem kell várnom, - néha még ennyit sem.”
 • 2. babocska 2009. június 27. 18:19
  „Nem tudom az újságiró melyik bankban járt,hogy ilyen rövid idő alatt sikerült neki végeztni.Én 24-én több mint 1 órát vártam,pedig van vagy 6 ügyintéző asztal,de csak 2 ügyintéző szédelget,mag a haveri kört vette előre.Úgy gondoltam elviszem a pénzemet valami más helyre,mert ez tragédia ami van.Előtte portyázok,hogy hol milyen gyorsan ügyintéznek.Jobbra-balra lődörgés,telefon,meg hasonló.Mondtam mire nagynehezen sorba kerültem,épp most gondoltam,hogy ide rendelem a vacsorát.Innen megszabadulni az a csúcs .Használják az ember pénzét fillérekért,s még jól meg is várakoztatják.”
 • 1. varadipal 2009. június 27. 18:02
  „Az Apehnél mindig kapkodnak, azért olyan gyors az ügyintézés. Illeték ügyben a 4-ik ablakhoz irányítottak volna át, patáliát csaptam, rögtön lett ügyintézés. Egy beadványra 5 hónap és 14 nap után kaptam érdemi választ. Sajnálatos módon sem az ART, sem a Közig törvény nem rendel határidőmulasztásért szankciót a hivatal ellen.
  Kevés a kiosztott prémium, amit az egyablakos ügyintéző, ügyfélcentrikus közhivatalnok az adómból vesz fel.
  Sajnos 1995-tő az egész közigazgatást sikerült szétverni, és taknyosok kezébe adni a bélyegzőket.
  Aláírás:Adófizető hol állam- hol választó polgár, aki kanállal eszik, nem igérettel..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: kompromisszumot kötöttek a fiatalok és a régiek

Szeged - Nincs vége az MSZP-n belüli egyeztetésnek, de pénteken este a megyei elnökök és az országos… Tovább olvasom