Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Időutazás a Délmagyarral: 9. ünnepi hetek, 1. ifjúsági napok

Szeged - Negyvenhárom hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország.
A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának ötvennyolcadik állomása: 1967.

„Felharsantak a Dóm téren a szabadtéri játékok fanfárjai" – kezdődik a július 9-i címlapon a szegedi ünnepi heteket beharangozó tudósítás.

Pavilonváros a Fáklyánál

A krónikás 1959-től visszatérő mondata mellett újdonság, hogy július 15-én nyit a Szegedi Ipari Vásár és Kiállítás. „Már áll a pavilonok legtöbbje. Megtörtént az egyetlen állandó kiállítási csarnok műszaki átadása is. A Fáklya mozi szomszédságában álló impozáns, új létesítmény 400 négyzetméteres területére a Budapesti Bútorértékesítő Vállalat 'költözik' majd be" – derül ki a július 9-i lapból. A Horváth Mihály utca mellett „az építőipari technikum tágas udvarán egész pavilonrendszer tárul a nézelődő elé: itt 'csinálnak szállást' a szegedi EMERGÉ gumigyár termékeinek, de itt készül a szegedi élelmiszeripar 'triójának' – a konzervgyárnak, a paprikafeldolgozónak, a szalámigyárnak – a közös csarnoka is. (...) Tető alá hozták már a Magyar Kábelművek kiállítási helyiségét is a Deák Ferenc utcában..." Ez a harmadik helyszíne „Dél-Magyarország nagy ipari" seregszemléjének.

Országos fórum

„A tavalyi mintegy 70 résztvevővel szemben az idén összesen 114 kiállító, köztük első alkalommal 16 jugoszláv élelmiszeripari, bőripari, valamint textil- és vasipari üzem is szerepel a résztvevők között" – állítja a július 15-i tudósító, aki idézi „Árvai József, a Szeged m. j. városi tanács vb elnökhelyettes" szavait: „a Szegedi Ipari Vásár és Kiállítás erőteljesen tovább fejlődött, dél-magyarországi jellege mellett országos fórummá vált".

„A szem már a Képcsarnokban is mindenütt találkozik valami újdonsággal: a Kenderfonó és Szövőipari Vállalat fóliaszövetéből készült praktikus termékeivel, a Szegedi Ruhagyár, a Hódmezővásárhelyi Divat Kötöttárugyár legfrissebb modelljeivel..."

Összegzésképpen az olvasható, hogy „sokrétű, érdekes, minden eddiginél színesebb, tartalmasabb az idei seregszemle". Az érdeklődést jellemzi, hogy a nyitónapon „12 óra után 15 perccel már közel 500 jegy talált gazdára a pénztáraknál".

Szenzációs színpad

„Felavatták az új szabadtéri színpadot" – adjuk hírül július 9-én. Beszédében Árvai József, a városi tanács vb-elnökhelyettese rámutat a Szegedi Szabadtéri Játékok jelentőségére. Hangoztatja: „1959-ben a színpad és a technikai berendezés egy része ideiglenes jelleggel készült, s bár több olyan megoldás, mint például a hangosítás, kitűnően bevált, a korszerűsítés és a véglegesítés mégis évek óta követelmény volt. A megvalósítás tényleges lehetőségei azonban csak az elmúlt esztendőre értek meg."

Csúcsrendezvény marad az 1959-ben újraélesztett szabadtéri játékok. Renoválják a Dóm színpadát. Fotó: Somogyi-könyvtár
Csúcsrendezvény marad az 1959-ben újraélesztett szabadtéri játékok.
Renoválják a Dóm színpadát. Fotó: Somogyi-könyvtár

„A korábbi, fából épült színpad helyére új, nagyméretű vasbeton színpad készült. A véglegesített színpad a tér szépségét is növeli, tágasabb előteret ad a Dómnak, fokozza monumentalitását. Az üzemeltetéséhez szükséges gépi berendezések és helyiségek, öltözők, mosdók, fodrászműhelyek, jelmeztárak és a társalgó a színpad alatt kaptak helyet. A korábbi 48 áramkörös feszültségszabályozót új 120 áramkörös feszültségszabályozó váltotta fel. (...) Az Elektroakusztikai gyár új, 100 wattos végerősítőket szerelt fel. Nem kevésbé fontos az új világítótornyok megépítése, a világítógépek cseréje és kiegészítése, s mindezzel együtt az új transzformátorállomás létesítése és a zenekari árok süllyesztése."

Séta a föld alatt

„A parkettborítású színpad a rekonstrukció után nagyobb lett. A nézőtér felőli színpadi nyílás például az eddigi 25 méter helyett 29 méter. (...)" A színpad alatt épült helyiségeket „57 méter folyosó" köti össze. „Ennek nézőtér felőli részén kaptak helyet a műszaki berendezések."

„A 25 föld alatti termet négyszeres szigetelés védi a talajvíztől. (...) A hangosítás tökéletesítésével lehetővé válik, hogy a néző valóban abból az irányból hallja majd az előadásokon a hangot, ahol a szereplő áll és beszél."

A világot jelentő deszkán

A Dóm téri nyitányt a július 22-i Hunyadi László bemutatója jelenti. Most is – mint 1959-ben, 1960-ban, 1961-ben és 1964-ben – Mikó András rendezésében. Ám új fölfogásban viszi színre, új szereplőkkel: Hunyadi László Szőnyi Ferenc, míg Gara nádor: Nagy Sándor.

A Dóm téri nyitányt a július 22-i Hunyadi László bemutatója jelenti. Fotó: Somogyi-könyvtár
A Dóm téri nyitányt a július 22-i Hunyadi László
bemutatója jelenti. Fotó: Somogyi-könyvtár

Az új színpad prózai főpróbáját a Hamlet jelenti. Gábor Miklós „nagyhírű Hamlet-alakítását készül a szabadtéri színpadon bemutatni" – írja július 18-án Veress Miklós, aki azt kérdezi a címszereplőtől: „Melyik az a jelent, amelyre szerepét építette?" A neves színművész válasza: „Számomra kulcsjelent nincs." Shakespeare „drámája éppen azért életszerű, mert mondanivalóját sohasem szűkíti le egy problémára. Embert és világot abban a gazdagságban ábrázol, ahogy élünk".

Nemzetközi slágerparádé

„A Kommunista Ifjúsági Szövetség Szeged városi bizottsága július 29–30-án rendezi meg az I. szegedi ifjúsági napokat, melyre az Expressz Ifjúsági és Diák Utazási Iroda segítségével mintegy ötezer fiatal érkezik az ország minden részéből" – erősítjük meg július 16-án a korábban már tudatott infót. A program? „Szombaton, 29-én reggel 11 különvonattal és 17 autóbusszal utaznak a megyeszékhelyekről és Budapestről induló fiatalok Szegedre." (...)

A „szokásos nyári karnevál" mellett „legalább negyven produkció készül – egyelőre a legnagyobb titokban. (...) A karneváli menet érinti majd a Széchenyi teret (...) és Újszegeden, a Vidámpark előtt ér véget." A fiatalok annak is örülhetnek, hogy „kizárólag az övék a Hamlet szabadtéri előadása". „Vasárnap, 30-án reggel városnézés szerepel a programban. (...) Délelőtt fél 10-kor ifjúsági nagygyűlést rendeznek a Dóm téren: ez lesz az ifjúsági szövetség első politikai tömegdemonstrációja a KISZ VII. kongresszusa után. (...) Délután az újszegedi szabadtéri színpadon nemzetközi slágerparádét rendez az ORI. Ezen sok neves együttes, többek között a Syrius és az Atlantis is fellép. Az országos ifjúsági napok résztvevői vasárnap este utaznak haza Szegedről."

Vendéglátó gazda

Tíz kiállítást láthatnak a szabadtéri időtartama alatt a Szegedre látogatók. A „VIII. Szegedi Nyári Tárlaton" „több mint száz művész 210 alkotása" látható. Ugyanakkor az ünnepi hetekhez hozzátartozik az őszibarack-, a bor- és a virágkiállítás is.

Várospolitikai jelentőséget tulajdonít a szegedi fesztiválnak Papp Gyula, aki lapunk július 16-án megjelent írását azzal zárja, hogy „ebben a forgatagban számítunk arra, hogy a szegediek a vendéglátó gazda büszkeségével és szerénységével állnak helyt. Biztosak vagyunk abban, hogy a hivatásszeretet, a városszeretet ez a nyáron is olyan fokot ér el lakkosságunkban, hogy az ideérkező vendégek a Szegedi ünnepi Hetek jövő évi 10. fordulójára szóló meghívólevelet várva távoznak."

Kronológia

1967. Január 27.: Amerikai–brit–szovjet szerződést írnak alá a világűr kutatásáról és békés felhasználásáról. Április 14.: A Kállai-kormány lemond. Április 21.: Katonai rendszer veszi át a hatalma Görögországban. Június 17.: Az első kínai kísérleti hidrogénbomba-robbantás. Október 16.: Hivatalosan megnyitják a NATO új központját Brüsszelben. December 3.: Christian Barnard sebészprofesszor Fokvárosban elvégzi a történelem első szívátültetését, a páciens a szívátültetést követően még 18 napig élt.

Arcél: Sz. Lukács Imre (1934–2007)

A sokoldalú újságíró Kunhegyesen született 1934. március 12-én. 1952-ig lakatosként dolgozott, majd 1955-ben szakérettségit tett. 1968-ban a szegedi egyetemen magyar szakos tanári oklevelet szerzett. 1958-tól több vidéki napilap, így például a Csongrád Megyei Hírlap, a Szolnok Megyei Néplap, 1967-től a Délmagyarország munkatársa volt. 1985-től a Szabad Föld újságírója. Regényiben, riportjaiban a falusi társadalom életét mutatja be. „Hosszantartó, de türelemmel viselt betegsége nem akadályozta meg, hogy élete utolsó napjaiban is írjon, dolgozzon" – írtuk nekrológjában. Művei közül kiemelkedik például a Szegények krónikája című regény (1971), illetve a Magyar Gulág (1997). „Utolsó írása – Beszélgetés az Istennel című verseskönyve – 2007. augusztus 6-án került a nyomdába és augusztus 12-én az Úr magához szólította." A verseskönyv hátoldalán olvasható „Zárszóban" ad számot életéről, szenvedéseiről és hitéről: „...Várni kell, amíg szól hozzád az Isten. Egyszer szól Hozzád is. Figyelj rá! Én mindig erre vártam egész életemben, hogy szóljon hozzám az Atya-Isten. Mutassa meg magát, hogy soha többé ne kételkedjem, ne tévelyedjem el ebben a gonosz, embertelen világban. Tudtam én, hogy hit nélkül kevesebb az ember, elvész a nemzet is, ha nincs megtartó hite, most már azt is tudom, hogy hit nélkül élni sem érdemes. Isten báránykáit és tékozló fiait is megszólítja az Atya-Isten, kit előbb, kit utóbb. A kegyelem az ő kezében van, de rajtad is múlik, hogy mikor érted meg az üzenetét. Nekem ez a kegyelmi állapot akkor jutott, amikor a természetvédelmi maffia áldozataként megtámadott a gyilkos, legyőzhetetlen kór, és az operáció után az intenzív osztályon feküdtem, akkor láttam azt az álmot, amely az Isten üzenetét hozta, egy gyönyörű, fehér magas keresztet láttam lebegni, mintha a helyét kereste volna, rögtön tudtam, hogy ezt a keresztet meg kell építenem a magyar honfoglalás helyén, Ópusztaszeren. A hatalom dehogy akarta, külön Canossát jártam érte, büntettek is, de áll a gyönyörű kereszt, a Minden Magyarok Keresztje. Azóta kegyelemben élek, s figyelek, hogy az újabb üzenetet meghalljam. És szól hozzám az Úristen, és csodát tesz, amelyre mindig vártam. Hosszú betegségem alatt megbizonyosodhattam róla, amikor egyik napról a másikra olyan változás történt, amelyre sem én, sem a tudomány nem talált magyarázatot. Ám megértettem az isteni üzenetet, hogy tékozló fiának megbocsát, befogadja birodalmába és gondot visel reá. (...) Későn, de megértettem, hogy a földi hatalom gonosz és elnyomó, szív és a szeretet hatalma viszont örökkévaló, és Istentől való. Jó lenne így élni a világban, s ez maga a feltámadás, ha megértjük, hogy ez is bennünk lakik, mint az Isten." Végakaratának megfelelően felesége, fiai, menyei, unokái szétszórták hamvait Ópusztaszeren – a birtokán – a Mindenki keresztjénél és a Megmaradás Falánál.

Ovi a „felhőkarcolónál"

„Átadták az új óvodát" – indul a január 11-i képes hír. – „Sok járókelő megcsodálta már Szegeden a Nádor utcai nyolcemeletes lakóházat és a tövében épült óvoda kellemes együttesét.

Ovisok a felhőkarcoló alatt. Fotó: Somogyi-könyvtár
Ovisok a "felhőkarcoló" alatt.
Fotó: Somogyi-könyvtár

A több mint 1 millió 700 ezer forint költséggel épült, 75 személyes óvodát tegnap, kedden délelőtt adta át rendeltetésének dr. Csikós Ferenc, a városi tanács vb-titkára." Azt is elmondta, hogy „ma már minden három óvodáskorú gyermek közül kettő óvodába járhat Szegeden" – ők a Somogyi Károlyné felvételén látható gyerekek kortársai.

Építőtáborozók

„Szegeden több tábor ütötte föl sátrait. Vannak itt szovjet, lengyel, jugoszláv fiatalok, úttörők és egyetemisták" – írjuk a július 23-i Fiatalok fóruma összeállításunkban.

„Ismét egy csapat szovjet egyetemista jött el – akárcsak tavaly –, hogy részt vegyen a magyar fiatalok Csongrád megyei építőtáboraiban. (...) Az öt lány a vásárhelyi állami gazdaság nemzetközi táborában dolgozik, a tíz fiú pedig itt, Szegeden a Tolbuchin sugárúti lakóház-építkezésen."

Az építőtáborosok Tarjántelep alapozásában is részt vesznek. Fotó: Somogyi Károlyné
Az építőtáborosok Tarjántelep alapozásában is részt vesznek.
Fotó: Somogyi Károlyné

Az első évet végzett budapesti műegyetemisták Szegeden töltik öthetes termelési gyakorlatukat, amelyet KISZ-építőtábor formában szerveztek meg. A közel 300 fiatal a Csongrád megyei Építőipari Vállalat különböző munkahelyein dolgozik. Száztízen a tarjántelepi építkezéseken, a többiek megosztva a kábelgyárban, ruhagyárban, a Dorozsmai úton épülő tejüzem és a patyolat építkezésein, valamint a szegedi nyomdában.

A tarjántelepen most folynak az alapozó munkák. Éppen árkot ásott Horváth György brigádja, amikor felkerestem őket. Előtte darupályát építettek a kábelgyárban. Valamennyien közlekedési építőmérnökök, s így erősen érzik a kétfajta munka közti különbséget."

Napi hírek

Újuló színház. „A szegedi színház rekonstrukciója (...) idén az év utolsó negyedévében kezdődik meg." „A költség mintegy 30 millió forint." Ennek legnagyobb részét „műszaki korszerűsítésre, a színpad modernizálására és megnagyobbítására fordítják. Ennek érdekében a színház épületét a Deák Ferenc utcai oldalon 4–6 méteres magasságban megújítják. (...) A főbejárat modernebb, korszerűbb lesz, de a nézőtér jelentősebb változtatásától óvakodnak. (...) A rekonstrukció megkezdése után a kamaraszínházban és az erre alkalmas művelődési házakban tartják az előadásokat. Megnövekszik majd a tájelőadások száma" (január 12., csütörtök).

Tizedik olajkút. „A gazdag olaj- és gázmezővé alakuló Tisza–Maros-szögben tegnap újabb olajkutat adtak át a Nagy-alföldi Kőolajtermelő Vállalatnak. Az algyői szénhidrogén-körzetnek ezt a tizedik kútját orosházi olajbányászok fúrták" (január 20., péntek).

Képviselőjelölt. „Apró Antal, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese" Szeged egyik képviselőjelöltje. „Tegnap üzemeket és termelőszövetkezeteket keresett fel." Például „a Felszabadulás Tsz üvegházában Apró Antal Vanya Ferencné, Udvardi Sándorné és Kovács Ferencné kertészeti dolgozók társaságában" időzött, majd „a konzervgyárban a zakuszkakészítés mozzanataival ismerkedett" (február 5., vasárnap).

Apró Antal. Fotó: Somogyi Károlyné
Apró Antal. Fotó: Somogyi Károlyné

Utolsó bocskoros. „A MAFILM népszerű tudományos filmstúdiója a néprajzi filmsorozat keretében, Lakatos Vince rendezésével filmet készít az utolsó szegedi bocskorosról, Elek Gyuláról. Dr. Juhász Antal tudományos munkatárs segíti Lakatos Vince és Herskó Anna operatőr munkáját" (február 11., szombat).

Regionális atlasz. „Gazdag programmal kezdett idei munkájához a Kartográfiai Vállalat. A legérdekesebb, s egyben teljesen új típusú kiadvány lesz a Dél-Alföldről készülő regionális atlasz. Ez 130 nagyméretű, 35×50 centiméteres térképlapon teljes keresztmetszetet ad Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyéről. Térképszerű ábrázolásban mutatják be például, hogy a mezőgazdaság hol, mit termel, milyenek a termésátlagok, hány géppel dolgoznak. (...) Feltüntetik az iskolák és a tantermek számát. (...) Tájékoztatnak az útviszonyokról, a csatornázásról, a kereskedelmi hálózatról, a vízellátásról és így tovább" (március 9., csütörtök).

Legmagasabb lakóház. „A napokban 'zsűrizett' a Szegedi Tervező Vállalat műszaki tervtanácsa. (...) Döntöttek: 26 szintes épületet – Magyarország legmagasabb lakóházát – építik fel Szegeden" – „a Tisza Áruház mellé" (március 26., vasárnap).

Sárga. „A szegedi sárga üdülőtelepen jóformán nincs már szabad telek, amelyet a Tömörkény üdülőtársaság kiadhatna építkezés céljára" (július 9., vasárnap).

Fényújság. A „Délmagyarország fényújságja este 19.30 órától 22 óráig sugároz híreket a Klauzál téren" (július 30., vasárnap).

Fesztiválvasárnap. „Harmincezer vendége volt vasárnap Szegednek, 18 belföldi, 5 külföldi különbusz és 3 különvonat is hozta-vitte a hatalmas turistasereget. Szállást 4 ezer ötszázan kértek, köztük ötszáz külföldi" (augusztus 8., kedd).

Cserbenhagyó. „Császár József 46 éves, Zákányszék, I. kerület 69. szám alatti lakos" a zákányszéki búcsú után „elmaradt feleségétől, és valahol beivott. A székesi dűlőúton kerékpárját a kocsinyomban hagyta, ő pedig attól jobbra dőlt el, és elaludt. Az esti szürkületben a lovas kocsijával hazafelé tartó Makra Lajos zákányszéki lakos még költögette, majd otthagyta. Tíz perc múlva pedig már halott volt az ittas ember, valaki autóval elgázolta." A cserbenhagyót megtalálták: a szomszéd tanyából, Ábrahám István és felesége zöld Varszawájukkal taposták el az ittas embert" (augusztus 18., péntek).

Tolbuchin sugárút. „Szegeden nagy erővel dolgoznak a Tolbuchin sugárút felújításán, a két körút között. A közművezeték cseréjét még a tavasszal elvégezték, mostanra csak a gázcsövek fektetése maradt. Átalakították ezen az útszakaszon a villamos légvezetékeit is, a hozzá tartozó egyenáramú magasvezetékkel együtt" (szeptember 6., szerda).

Társasház. „Négy, összesen 86 lakásos társasház épül a Bécsi körút és a Petőfi Sándor sugárút által bezárt tömbbelsőben." A két egyetem KISZ bizottsága szervezi az akciót (szeptember 17., vasárnap).

Porcelángyár. „Hódmezővásárhelyen több mint negyvenholdas területen épül az Alföldi Porcelángyár három gyáregysége. Ezek közül az első elkészült mintegy 270 milliós beruházással és megkezdődött benne a próbatermelés, a fürdőszobai berendezések gyártása" (október 1., vasárnap).

Határőr község. „A határőr-parancsnokság a szegedi járásban elsőként Tiszaszigetnek és Újszentivánnak adományozta a határőr község rangos címet" (október 3., kedd).

Hősi emlékmű. „Örök hálája jeléül új emlékművet emeltetett Kistelek népe a község felszabadulásáért folyó harcokban elesett szovjet hősöknek" (november 7., kedd).

„Öcsi" kabinsor. „Az újszegedi partfürdőn befejezés előtt áll a 2-es kapu főépületének építése. Itt kap helyet a pénztár és három darab 12 személyes kabin. Ezeket szintén majd vállalatoknak adják bérbe. Erre a létesítményre mintegy 120 ezer forintot költöttek. Hozzákezdtek az 'Öcsi' néven ismert kabinsor átépítéséhez, amely ugyancsak lábakon áll majd. (...) Az újszegedi partfürdőn a betonlábakon, vagy cölöpökön álló vállalati létesítményekhez igazodnak a többi építők is" (november 15., szerda).

Diákfizikusok. „A Középiskolai Matematikai Lapok 1967. évi 8-9. száma közli a fizikai rovat elmúlt évi pontszerző versenyének végeredményét. Az országos méretű verseny kilenc első helyezése közül négyet a József Attila Tudományegyetem Ságvári Endre gyakorló gimnáziumának tanulói szereztek. Az első osztályos kategóriában Dombi Gábor lett első. Maróti Péter, aki tavaly II-os volt, nemcsak saját korosztályában, hanem a III. osztályosok versenyében is első helyre került. A IV. évfolyamon a tv-ből már ismert Bor Zsolt nyert első helyezést" (december 7., csütörtök).

Nevelőotthonból. „Szomorú, komoly gyerek az árva Bodor Pista, Szabó Aurél és családja kedvesen fogadják, ha eljön. Messze lakó, egyetlen nővére helyett új testvérre talált a kis Editben" – a szegedi nevelőotthonban élő fiú (december 24., vasárnap).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadságra ment a Vitéz utca

Szeged - Kihalt, álmos, külvárosi környék benyomását kelti nyaranta a belvárostól mindössze 100 méterre fekvő Vitéz utca. Tovább olvasom