Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Időutazás a Délmagyarral: Alulról és fölülről támad a víz

Szeged - Harminckilenc hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország.
A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának hatvanegyedik állomása: 1970.

„Küzdelem a belvízzel" – írjuk január 14-én, mert „változatlanul gondokat okoznak a földeken, és a lakott helyeken felgyülemlett belvizek."

Elöntések. Az ATIVIZIG, vagyis „az Alsótiszavidéki Vízügyi Igazgatóság jelentése szerint az elöntés napok óta tetőzik, s továbbra is 60 ezer holdat érint. (...) A legnagyobb összefüggő elöntés jelenleg is az algyői medencét borítja."

Az ATIVIZIG „területén 55 ezer holdat belvíz borít, de a községekben, városokban kétezer házat rongált meg a víz" – összegzünk március 11-én. Eddig „300 millió köbméter vizet vezettek le" – folytatjuk 12-én a számadást.

„Három hónapon keresztül a belvizek okoztak gondokat az" ATIVITZIG „területén, most pedig a folyók áradása szorítja munkára az embereket" – ad számot április 9-én a fordulatról „T. B.".

Őrködés a folyók gátjain

„Az igazgatóság felügyelete alá tartozó folyók gátjain ötszáz ember vesz részt a másodfokú védekezésben." „A szegedi mércénél 758 centiméteres a vízállás. Harmadik fokozatot 800-as magasságnál szoktak elérni, s ezt a szintet előreláthatólag nem éri el" a folyó.

Tévedett az előrejelzés: „éjjel-nappal kézről kézre lendülnek szombat óta a homokzsákok a Tisza alpári nyári gátján. Félezer ember védi a 13 kilométer hosszúságú gátat" – írja és fotózza is Horváth Dezső, április 14-én.

Májusvég: munkában a könnyűbúvárok a belvárosi rakpartnál. Fotó: Somogyi Károlyné
Májusvég: munkában a könnyűbúvárok a belvárosi rakpartnál.
Fotó: Somogyi Károlyné

„Egy méterrel a nagy árvíz szintje felett – Védekezés a Tisza délalföldi gátjain" – április 15-én már így szól „T. B." tudósításának szalagcíme, a fotón: „rőzseművekkel erősítik a Tisza gátjait".

Apadás után áradás

„Lassú apadás a Tiszán. Szegednél 15 centiméterrel csökkent a vízszint – Jön a zöldár?" – kérdezi a tudósító április 19-én.

„Újból árad a Tisza – Szegednél egy nap alatt tízcentis az emelkedés. Megszűnt a belvízvédelmi készültség" – tudatja ugyancsak „T. B." 21-én.

„Árhullámrekord Szegednél": a levonuló „árhullám elérte idei rekordját, 831 centiméter. Huszonkilenc év óta nem volt ilyen magas vízállás, mely csupán 24 centivel alacsonyabb az 1941. május 12-én tetőzött emlékezetes zöldárnál" – nyilatkozza április 22-én lapunkban „dr. Vágási István", az ATIVIZIG osztályvezetője.

Nehezíti a helyzetet, hogy „a belvízhelyzet mitsem javul: január 6. óta egyfolytában II. fokú belvízvédelmi készültség van".

Tetőzik a Maros

„Küzdelem a víz ellen – Emberek és gépek a gátakon. Tetőzik a Maros" – lesz május 19-én ismét címlapsztori a víz.

„Megfeszített munka nappal és éjszaka a gátakon" címmel már vészhelyzetről tudósítunk május 20-án. „Nappal és éjjel váltott műszakban folyik a megfeszített munka, hogy kellő védelemmel találja magát szemben a Maros minden eddiginél nagyobb árhulláma. A késő esti órákban a Csongrád megyei Árvízvédelmi Területi Bizottság az általános helyzet értékelése alapján – minden eshetőségre számítva, a maximális biztonság érdekében – elrendelte, hogy Nagylakon, Magyarcsanádon, Apátfalván, Kiszomborban, Ferencszálláson és Kübekházán felöltve a legszükségesebb holmikat összecsomagolva, fent virrasszon a lakosság."

Alulról is, fölülről is támad a víz. Fotó: Somogyi Károlyné
Alulról is, fölülről is támad a víz.
Fotó: Somogyi Károlyné

„Elővigyázatosságból kiürítették Apátfalvát és Magyarcsanádot" szól a május 21-i krónika. Egy nappal később Somogyi Károlynénak a megfigyelő helikopter fedélzetéről készült képeivel mutatjuk meg a veszedelmet: „a Maros mentén mindenütt hatalmas víztükrök látszanak".

„Az emberek legyőzték a makói nagy buzgárt" – tudatjuk 23-án, mikor az az elsőszámú hír, hogy „A Maros árhulláma a Tiszához ért". Helyszíni tudósítást ad Morvay Sándor és Horváth Dezső a makói éjszakáról, a város kiürítéséről is.

Látogatók, jelentések

„Fock Jenő, a Minisztertanács elnöke és Biszku Béla, az MSZMP KB titkára, a Politikai Bizottság tagja" „megtekintette a marosi és tiszai árvédekezést" – kezdődik a május 26-án már az egész címlapot elfoglaló összeállítás.

Riporterünk, Horváth Dezső ekkor a jobb partra látogat: fakadó vizeket lát Algyőn, töltéserősítést a tápéi védővonalon.

„Jelentések az árvízvédelemről" – születik május 27-én az új műfaj, amikor a háromkolumnás összeállításból is kitűnik, hogy „A védekezés legfontosabb feladata: a szegedi töltések erősítése". Fotóinkon látszik, amint „fiatal munkáscsapat homokzsákokkal erősíti a rakpart kőfalát a klinikák előtt". Vagy: „Hatalmas a mozgás a Lenin körút déli végénél, a gyermekklinika közelében".

Fotó: Somogyi Károlyné
Fotó: Somogyi Károlyné

„A tiszai vízszint elérte az 1932-es maximumot" – jelentjük 28-án. Egy nappal később arról adunk hírt, hogy „Teljes készenlétben a Csongrád megyei védelem: szombaton döntenek Makó és Maroslele visszatelepítéséről. Már Szolnokon várják a tetőzést. A Maros 114 centimétert apadt."

„A Tisza 937 centiméter. A Maros enyhén árad. Jól halad a partművek építése" – sorjáznak május 30-án a tények, mikor a címlapot elfoglalja, hogy „Czinege Lajos honvédelmi miniszter megtekintette a szegedi védekezést".

„Mindenre kiterjedő figyelem a tiszai védekezésben" – fogja össze a főcím a május 31-i három oldalas összeállítást, melyből kiderül: „Közeleg a tetőzés. Megfelelő erők és tartalékok. Csak 450 cm-es vízállás alatt költözhetnek vissza Makóra és Maroslelére. Szombaton, tegnap megtekintette a Tisza és a Maros gátvédelmi munkálatait Komócsin Zoltán, a MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság titkára..."

Rekordok és nehézségek

„A Tisza új rekordja: 960 centiméter" – írjuk június 3-án, mikor „Visszaköltözhetnek a Maros mentiek". Szeged országgyűlési képviselője, Apró Antal is ellátogat a vészhelyre.

A június 5-i árvízi krónika szerint: „Továbbra is nagy erőt és éber figyelmet követelnek a gátak. Mind több helyen várható szivárgás. Buzgárokat fojtottak el Csongrád körül. Algyőn kiürítették a parti házsorokat".

„Rendkívül lassú az apadás" – ez a június 6-i helyzet, mikor „Az esőzés megnehezítette a védekezést. Újabb helyeken kellett erősíteni a gátakat". Horváth Dezső pedig állítja: „Alulról is, fölülről is támad a víz", így aztán úr: az „Ár és sár!"

„Mérséklődött az árvízveszély" – jön a június 12-i megkönnyebbülés, de „Még mindig 13 ezer ember a gátakon". A bajt tetézi, hogy „Medárd meghozta a viharokat. Felhőszakadások Szentestől Kübekházáig".

Június 24.: Kádár János a gáton. Fotó: Somogyi Károlyné
Június 24.: Kádár János a gáton.
Fotó: Somogyi Károlyné

„Újabb vízutánpótlást kap a Tisza" – kiáltjuk 13-án, mert „Áradnak a mellékfolyók – Védelmi készültség a belvizek miatt is". „Ismét magas tetőzés ígérkezik a Tiszán. Minden mellékfolyó sok vizet hoz. Újból meg kell erősíteni Szegeden a belvárosi támfalat" – soroljuk egy nap múltán a változásokat.

„A Tisza gátjait már 120 napja terheli a magas víz" – összegzünk június 18-án. Egy nap múlva meg az a következtetés, hogy „Június végéig is eltart a magas vízállás. Harmincezer holdnyi szántóföldet borít víz. Elkészült a szegedi iparkörzetet védő töltés. Tizenötezren a gátakon."

Kádár Jánost is Szegedre hozza az ár – 1964 februári megyebeli látogatása óta most először – tudósítunk június 24-én. Másnap ő is megtekinti a tiszai és marosi védekezést. Azt nyilatkozza „a sajtó munkatársainak", és azzal biztatja az itt élőket, hogy „A párt és a nép egyesített ereje legyőzi a nehézségeket".

Hogyan? Ezt foglalja össze lapunk június 27-én megjelenő, 12 oldalas különkiadása, az „Árvízi krónika".

Kronológia

1970. Február 13.: Az erdélyi magyar költő, Moyses Márton a brassói román kommunista pártház előtt benzinnel fölgyújtja magát. Április 2.: Budapesten felavatják a kelet–nyugati (2-es, piros) metró első, Deák tér–Fehér út közötti szakaszát. Szeptember 4.: Salvador Allende győzött a chilei választásokon.

Arcél: Csepi József (1931–1996)

„Sokan olvasták írásait e lap hasábjain. mezei újságíró volt, érthető ez szó szerint is, járta az agrármezőket, előbb a szegedi járás falvait, tanyáit, majd egész Csongrád megyét kalandozta be. Portyázásai sokszor végződtek viharosan a bíróságon, mert nem méricskélte a szavakat, nem számítgatta, kit sért vagy szúr meg" – kezdi a lapunkban 1996. december 13-i nekrológot a szerző, Bálint Gyula György. Megtudjuk: Csepi József „Balástyán született 1931-ben, szülei agrárproletárok, később földhöz jutottak, majd téesztagok. Nyolcan voltak testvérek. tanonc volt bognár- és kovácsmesterek mellett, majd asztalos szakmunkásvizsgát tett. Ez akkoriban elég volt ahhoz, hogy 1949-ben a Délmagyarországnál – néhány hónapos gyakornokság után – hivatásos újságíró legyen. Két év múlva a Fejér Megyei Néplaphoz irányították át, majd katona lett, katonatiszt, 54-ben alhadnagyként szerelt le és visszatért a Délmagyarhoz, ahonnan 1968-ban átkérte magát a Csongrád Megyei Hírlaphoz. Továbbra is mezőgazdasággal foglalkozott, 1976-ban a lap makói mutációjának lett a vezetője, ahol tíz évet töltött. Egészsége közben megromlott, (...) nyugdíjazták. A szíve vitte el, viharos-hirtelen távozott szerettei köréből." December 16-án a szegedi Dugonics temetőben temették el.

Épül a gázüzem

„A szegedi szénhidrogén-medence egyik legnagyobb jelentőségű építkezése – a gázüzem szerelése – jól halad" – írjuk Somogyi Károlyné felvételéhez október 15-én. „Mint képünk bizonyítja, helyükre kerültek a technológiai berendezések, a tartályokat összekötő csővezetékek, szivattyúk, motorok, stb. A gázüzem részleges próbáira hamarosan sor kerül."

Épül a gázüzem. Fotó: Somogyi Károlyné
Épül a gázüzem. Fotó: Somogyi Károlyné

„A tervek szerint 1 millió köbméter gázt 'dolgoznak fel' a gázüzem berendezései" – írjuk október 29-én, s ígérjük: „minden valószínűség szerint december első heteiben már rendeltetésszerűen működhet a gázüzem".

Fotó: Somogyi Károlyné
Fotó: Somogyi Károlyné

Nyelvi labor

„Szegeden eddig három iskolában, a Radnóti, a Ságvári gimnáziumban és a tanárképző főiskolán működött nyelvi laboratórium" – rögzítjük december 10-én Somogyi Károlyné, most illusztrációs felvétele alatt.

Átadták a negyedik nyelvi labort. Fotó: Somogyi Károlyné
Átadták a negyedik nyelvi labort.
Fotó: Somogyi Károlyné

„Tegnap délután a Tömörkény gimnáziumban munkába állt a legújabb, negyedik nyelvi laboratórium. A 400 ezer forintos költséggel épült, TESLA gyártmányú csehszlovák apparátus annak az elvnek áll szolgálatában, amely a korszerű nyelvtanulás legfőbb feladatának a beszédképzést tekinti."

Napi hírek

Schirilla. „A Tisza vizének hőfoka Szegednél 0 fok, és a folyón a jég gyengén zajlik. Mindezek az adatok nem rémítették meg Schirilla Györgyöt, a Vasas sportolóját, az Európa-hírű szupermaratoni futót, hogy újabb bravúrját végrehajtsa. Negyed három után indult el a Hungária szállóból, és (...) átúszta a jeges Tiszát" (január 3., szombat).

Kútkitörés. „Kútkitörés a Tisza–Maros-szögben. Gyakorlatlanság okozta a műszaki balesetet. Tegnap, szombaton délelőtt fél 11 óra tájban (...) 20 milliméteres keresztmetszetű nyíláson 72 atmoszférával az úgynevezett tisztítófuraton keresztül olaj és gáz lövellt ki a felszínre. A kitöréstől másfél órára, a 13-as kúttól körülbelül 200 méterre fekvő tanyaépületet belepte az olaj" (január 18., vasárnap).

Páncélvonat. „Puskaropogás közepette tegnap, kedden reggel 8 óra 40 perckor begördült a szegedi nagyállomásra a Tanácsköztársaság legendás 12-es páncélvonatának korhű mása, amely közel egy éve járja az országot" (február 4., szerda).

Egyetemi klub. „Klub a Liliom utcában: a nagyteremben az Egyetemi Színpad próbál." A JATE Liliom utcai klubját „két hónap híján éppen négy esztendeje avatta fel az egyetem rektora. Előtte két évig nem működött, azelőtt meg a Dugonics téri központi épület emeletén fogták rá két teremre, meg a folyosón felvert pingpongasztalra és a hirtelen-büfépultra: egyetemi klub." „Ambrus György, a JATE kulturális előadója alapítása óta vezeti a klubot. Véleménye szerint a 150–160 főnyi, tagsági könyvvel rendelkező törzsgárda az egyetem 1800 hallgatójához képest elég kevés – de sokkal többet el sem bírnának" (február 13., péntek).

Szent-Györgyi. „Szent-Györgyi Albert, a Nobel-díjas biológus mondott beszédet New Yorkban, az Amerikai Magyar Társaskör felszabadulási emlékünnepségén. (...) Ez volt az első alkalom arra, hogy Szent-Györgyi Albert részt vett amerikai haladó magyar szervezetek ünnepségén" (március 10., kedd).

Postaközpont. „Szegeden 300 millió forintos beruházással új postaközpont épül a Kossuth Lajos sugárút és a Lenin körút kereszteződésében." A „Postai Tervező Iroda által tervezett 7, illetve 6 szintes korszerű" épület „alsó szintjén úgynevezett néma, automatákkal felszerelt postahivatalt rendeznek be". Megmarad az igazgatósági épület – a Mérey utcai iskola mellett (március 12., csütörtök).

Kommunista vasárnap. „A kezdeményezés a múlt évben indult a Komszomol felhívása alapján, s a Lenin születésének 100. évfordulójára meghirdetett kommunista vasárnap-akció azóta nemzetközi méreteket öltött. (...) Összesen mintegy 60 szegedi üzem, vállalat és szövetkezet dolgozói álltak oda a gépek mellé vagy vonultak ki a földekre" (április 14., kedd).

Motoros túra. „Vasárnap reggel a budapesti Szabadság téri szovjet hősi emlékműtől indult el az az ifjúsági menet, amely (...) ma, kedden délután fut be Szegedre. Először a Belvárosi temetőben nyugvó román hősök emlékművét koszorúzzák meg a menet résztvevői, majd – 17 óra 20 perckor – a szegedi Széchenyi téri 1-es számú (a Kárász utca felőli) szovjet hősi emlékműnél rendeznek számukra köszöntő ünnepséget." „A mintegy 70 fős motoros csapat (...) magával hozza azt a zászlót, amelyet 25 évvel ezelőtt a berlini Reistag épületére tűztek ki a szovjet katonák" (április 21., kedd).

Összedőlt a malom. „A dorozsmai szélmalom halála. Összedőlt sokat látogatott, sokat emlegetett ipari műemlékünk", a dorozsmai szélmalom. „1821-ben építtette a község Czékus nevezetű bírója" (május 7., csütörtök).

Piac. „A szombati piacon – ha az árban tükröződik is a ballagások és az anyák napja hatása – sok szép vágott virág volt. (...) Sok volt már a zöldféle is. Saláta 60 fillér–1 forint, spenót 7–10 forint. (...) A szegedi városellátó 300 csirkét adott el 29 forintért." A tojás 1 forint (május 10., vasárnap).

2500 tonna olaj. „Az algyői olajmező naponta már 2500 tonna olajat ad" (július 12., vasárnap).

Bővülő vásárváros. A Szegedi Ipari Vásáron „a Horváth Mihály utcai, a Deák Ferenc utcai területen kívül újakon is dolgoznak: az idén először a Radnóti Miklós Gimnáziumban és a Közgazdasági Technikum épületében is helyet foglalnak a termékek" (július 14., kedd).

Rózsa Sándor Algyőn. „A magyar filmtörténelem legnagyobb vállalkozása, Móricz Zsigmond Rózsa Sándor című regényének tévéfilm változata. A 12 részes, egyenként ötvenperces produkció forgatását Szinetár Miklós rendező irányításával tegnap kezdte meg a mintegy 300 tagú stáb" – Algyőn, az árvíz miatt megrogyott házak között, a Szent István utcában. Itt forgat „többek között Horváth Teri, Szirtes Ádám, Nagy Attila". „A stáb egész délelőtt egy néhány perces jelenetet forgatott. A regénynek azt a részét, a mikor a – filmbeli helyszín szerint Szegeden – kigyullad néhány ház, s a tömeg az oltáshoz indul. A film két főszerepét két fiatal főiskolás színész játssza: Rózsa Sándor a negyedéves Oszter Sándor, szerelme, Veszelka Juli pedig a harmadéves Muszte Anna" (július 15., szerda).

Pusztaszer. „Régészeti felfedezés Pusztaszeren." „Egy ismeretlen templom alapjai tűntek fel az eddig ismert romok alól." „A bizonyára országos érdeklődést keltő ásatást szegedi középiskolások segítik" (augusztus 1., szombat).

Jugoszláv tévések. „Tegnap az országos virágkötészeti kiállítás megnyitójáról és a versenyről filmtudósítást készített az újvidéki magyar televízió forgatócsoportja, amely Begovics Imre szerkesztő vezetésével érkezett Szegedre" (augusztus 14., péntek).

Új rendelő. „Szakrendelőt adnak át október 11-én Újszegeden a Korondi utcában. (...) Szeged felszabadulásának évfordulóján ünnepélyes keretek között nyitják meg" (szeptember 4., péntek).

Indóház téri lakások. „A MÁV szegedi igazgatósága mintegy 4 millió forintos költséggel 15 háromszobás szolgálati lakást épített az Indóház téri új vasutas munkásszállás mellé" (szeptember 6., vasárnap).

Omega. „Kedden este a szegedi beatrajongók újból színpadon láthatták az Omega együttest. A Szegedi Textilművek Ifjúmunkás Klubjának mindkét előadásán táblás ház volt. A hat fiú: Benkő László, Presser Gábor, Molnár György, Kóbor János, Mihály Tamás és Laux József – sikoly, üdvrivalgások közben kezdett játszani..." (szeptember 10., csütörtök).

Élelmiszeripari főiskola. „Új felsőoktatási intézménnyel gyarapodott Szeged: tanévnyitó ünnepi nyilvános üléssel megkezdte munkáját hazánk első élelmiszeripari főiskolája." A vendégeket – köztük „dr. Ny. F. Gatyilint, a moszkvai élelmiszeripari egyetem rektorát (...) dr. Horváth Károly főigazgató köszöntötte, majd Lénárt Lajos, a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter helyettese mondott ünnepi beszédet. (...) Az új főiskola – amely a budapesti és a szegedi felsőfokú élelmiszeripari technikum összevonásából jött létre – élelmiszertechnikai és üzemgépészeti mérnököket képez majd. (...) Az intézmény nappali tagozatán 474, esti és levelező tagozatán pedig 153 hallgatót képez majd az új főiskola. A tanítás és nevelés munkáját összesen 145 oktató és alkalmazott látja el. A képzés ideje: három év" (október 1., csütörtök).

Royal. „Közismert a szegedi szállodahiány. (...) Még mindig csak épül a Royal. Immár túl a sokadik határidőn. Az első 1969. december 15. volt. Az idén tavasszal még reménykedtünk abban, hogy az ünnepi hetekre talán elkészül. Most már az idei szilveszter is bizonytalan. A Hungária Vállalatnál a jövő év májusában reménykednek. (...) Kétszázhúsz ágyas szálloda. A késés csak az idén – a legutóbbi határidőtől számítva – több mint 6 milliós forgalomkiesést okozott" (október 3., szombat).

Dayka. „Tegnap, pénteken este ünnepélyesen megkezdődött a Szegedi Nemzeti Színház új évadja. (...) Előadásra a világhírű francia író, J. Giraudoux Párizs bolondja című világhírű darabja került, a színház új tagjának, Dayka Margit Kossuth-díjas, Kiváló művésznek a főszereplésével" (október 3., szombat).

Kubai expedícióban. „Kubába utazott hétfőn dr. Jakucs László geológus, a szegedi József Attila Tudományegyetem Természeti Földrajzi Intézetének vezetője, aki a Magyar Tudományos Akadémia megbízásából hazánkat képviseli majd a Havannában november 3-án kezdődő nemzetközi karsztkongresszuson. A szegedi tudós híre az aggteleki Béke-barlang felfedezésével Kubába is eljutott" (november 3. kedd).

Játékterem. „Új presszó, játékterem nyílt Szegeden (..) az Oskola utcában", a „Csongrád megyei Vendéglátó Vállalat" volt irodájában. „A 80–100 fős presszó külön érdeme az egyetlen szegedi Wurlitzer, a bárpult és a bárszékek; (...) a betérők tejet, kakaót, kaszinótojást, szendvicset is ehetnek. A harmadosztályú eszpresszó 10-től 10-ig fogadja a vendégeket. A játékteremben sincs természetesen külön belépő 60–70-en találhatják itt meg egyszerre kikapcsolódásukat, szórakozásukat. van itt egész sor flipper, pisztolyos reflexjáték, lehet a vízből felbukkanó hajókra fényjelekkel lőni, biliárdozni, asztalifocizni stb. A játékok többsége pénzérmék bedobásával működik" (november 6., péntek).

Csongrádi diákotthon. „Csongrád városban, a Mezőgazdasági Szakmunkásképző Iskola mellett új kollégium épült. A 13 millió forintos beruházással készült ötszintes épületbe rövidesen beköltözik 240 fiatal" (december 10., csütörtök).

Körforgalom. „December 20-án lesz két éve, hogy Újszegeden bevezették a körbe-körbe forgalmat" – a Vedres és Csanád utcánál. De az illetékes minisztérium „csak 1970. december 31-ig járult hozzá az eredeti forgalmi rend megváltoztatásához" (december 13., vasárnap).

Olvasóink írták

  • 1. unknown 2009. augusztus 14. 17:20
    „A könnyűbúvárok rengeteget dolgoztak, volt munkájuk bőven. Emlékezzünk a Muréna búvárklub tagjaira, közöttük a Munka Érdemrend Bronz fokozatával kitüntetett Temesvári Jóskára. Magam sok-sok szőregi emberrel a makói nagy buzgár megfékezésében segítettem. Aki abban résztvett örök emléke maradt. A vízszint alig egy araszra volt a töltés koronától. Onnan a makói házak kéményei látszanak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbikhoz fordult a kompnál megvert férfi

Szeged - A Jobbik szegedi vezetőjével, Tóth Péterrel tartott közös sajtótájékoztatót az a férfi, akit romák vertek meg a mindszenti komp baksi oldalánál. Tovább olvasom