Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Időutazás a Délmagyarral: Élelmiszeripar: fény és árnyék

Szeged - Két hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország. A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának kilencvenkilencedik állomása: 2008.
Az élelmiszeripar középpontba kerül: hír lesz az érték és a szemét, a tiszta verseny és a sötét lobbiérdek.

Védett a Pick

„A Pick szegedi téliszalámi az első magyar védett eredetű élelmiszeripari termék lett az Európai Bizottság 2007 karácsonya előtt meghozott döntése alapján. Hasonló terméket ettől kezdve nem lehet gyártani. A közkedvelt „szegedikum" a jövőben dobozban, számozott termékként kerül forgalomba, a védettséget egy uniós szinten egységes logóval az áru címkéjén is feltüntetik" – kürtöljük világgá. A január 14-i Pénz beszél mellékletünkben Fekete Klára kolumnás riportban énekli meg, hogy a híres szegedi szalámit „ugyanúgy készítik, mint 140 éve".

Kovács Lászlótól, a Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatójától megtudtuk: a „mezítlábas" Pick szalámi a jövőben is ugyanaz marad, mint amit a fogyasztók már megszoktak és megszerettek. Az első eredetvédett termék a 100–120 napos érési időszak után jelenik meg, vagyis körülbelül március végén.

Alapanyagában különbözik a védett szalámi a többitől. A hagyomány miatt minimum száz napot pihen itt minden rúd. Csomagolóüzemben új köntöst kap a védett Pick szalámi. Fotó: Segesvári Csaba
Alapanyagában különbözik a védett szalámi a többitől. A hagyomány miatt minimum száz napot pihen itt minden rúd. Csomagolóüzemben új köntöst kap a védett Pick szalámi.
Fotó: Segesvári Csaba

S hogy mi a kettő között a különbség? A legjelentősebb eltérés abban rejlik, hogy az eredetvédett Pick szalámit kizárólag a Szeged környékén előállított nagy súlyú sertésből készíthetik el, ahogy azt Pick Márton is tette az első, különleges érlelésű „szegedikum" bemutatásakor, 1869-ben. Ezek a sertések speciális takarmányt kapnak: olyan termelőkkel köt szerződést a cég, amelyek sajátos receptúra alapján kevert takarmányát folyamatosan ellenőrzik. A többi, hasonlóképpen Pick nevet viselő téliszalámi viszont az ország más tájain nevelt sertésekből is gyártható. Ezek a szalámik kevesebbe kerülnek az eredetvédettnél, bár jelenleg sem tartoznak a legolcsóbb cikkek közé: most 4600–5100 forintba kerül az üzletekben egy kiló Pick szalámi".

„Az eredetvédett terméket a Pick az imázsépítésben szeretné használni, hiszen kevés olyan termék van a világon, amelyet 1869 óta ugyanazzal a gyártási technológiával állítanak elő. Csak a világ legnagyobb cégei rendelkeznek ilyen hagyományokkal" – jelentette ki a vezérigazgató. – „Az Unió ráadásul támogatást ad a védett termékek marketingjéhez, amit a Pick igénybe szeretne venni".

Kotyvalékgyárak

„Egymást érik a szezonális hatósági razziák. Elmaradnak a megdöbbentő leleplezések. A régi ügyeket lezárták az élelmiszer-ellenőrök. A vétkesek többnyire megfizettek" – írja bizakodón Dombai Tünde február 27-én. Korai az öröm – szeptember 4-i információja, hogy „harmadszor bukott le a szegedi Takó Gusztáv öttömösi illegális savanyító üzeme. A két éve rohadó zöldséget főzte fel friss áruval, és csomagolta eladásra. Három millióra büntették eddig, egyszer sem fizetett. Tegnap krimibe illő rajtaütéssel csaptak le a lányára a hatóságok. A nő agresszivitása még őket is zavarba ejtette".

Éles fordulatot vett a történet szeptember 20-ára. Dombai már arról ír, hogy „információink nyomán az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság főként Pest és Fejér megyei közkonyhákon körözte az arany delikátos kotyvalékokat. Közben a Csongrád megyei igazgatóság az öttömösi élelmiszer-hamisításért 5,4 millióra büntette az Arany Delikátot".

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

„– A fővárosban és Pest megyében 4500 üveg savanyúságot, lecsót, befőttet foglaltunk le óvodák, iskolák, szociális otthonok, kórházak konyháján. Nem ették meg, annyira büdös volt, nem fordult elő rosszullét. Vizsgálni kell a beszerzők felelősségét is – mondta Szabó Enikő, a Fővárosi és Pest megyei hatóság igazgatóhelyettese. Berey Attila Fejér megyei igazgatótól megtudtuk, ők a pálhalmai börtön konyháján zároltak 102 nagyüveg lecsót, ott 33-at már megfőztek. Ebben a két megyében találták a legtöbbet – országszerte összesen 17 tonnát foglaltak le." Az összegzésünk örömteli: „Börtönbe került a romlott lecsó."

Maszatoló Négy Mancs

„Egy bécsi székhelyű állatvédő szervezet, a Négy Mancs alapítvány kampánya, a magas takarmányár és az erős forint kritikus helyzetbe sodorta a szentesi központú Hungerit Baromfi-feldolgozó és Élelmiszer-ipari Zrt.-t. A cég az állatvédők nyomására leállítja a hízott liba és kacsa vágását, ami önmagában mintegy 7–8 milliárd forintos veszteséget jelent" – írjuk július 28-án. Emlékeztetünk: „a 18 éves Hungerit Zrt. egyébként tavaly zárta a legjobb évét, most viszont azért küzdenek az 1500–1600 dolgozót foglalkoztató vállalatnál, hogy ne kelljen bezárni a gyárat, ahol első lépésben kétszáz munkás elbocsátására kényszerülnek".

„Elárasztják szerkesztőségünket a Négy Mancs Állatvédő Alapítvány elleni tiltakozások. Az ok: az alapítvány bojkottot hirdetett hízottliba-vágással foglalkozó cégek ellen, ezért a Hungerit szeptembertől 200 dolgozójától kénytelen megválni" – rögzítjük augusztus 7-én. Ugyanakkor azt is megírjuk, hogy „– A fenyegetés és zsarolás büntetendő, ezzel fogjuk vádolni a Négy Mancsot, ha nem sikerül kompromisszumra jutni – tájékoztatott Magyar József, a szentesi Hungerit Zrt. vezérigazgatója". A baromfi-feldolgozó cég perli a Négy Mancs nevű alapítványt. Balázsi Irén augusztus 14-i infója: „A Négy Mancs alapítvány magyarországi programvezetője, (...) Gergely Zsófia lapunknak azt állította, hogy nem külföldi érdekcsoportok irányítják a kampányukat, hanem magánszemélyek".

„Szeptember közepén 17 magyarcsanádi dolgozónak kénytelen felmondani a szentesi Hungerit Zrt. a Négy Mancs alapítvány bojkottja miatt. Az első körben velük együtt összesen 50 munkavállalót bocsát el a cég, amely szeptember 1-jétől beszüntette az állatvédők nyomására a hízott liba és kacsa vágását. A magyarcsanádi nők és férfiak négy órát utaztak naponta, de még így is hálásak a szentesi gyárnak, amely megélhetést nyújtott nekik. Most azt fontolgatják: ügyvédet fogadnak, és munkahelyük elvesztése miatt benyújtják a számlát az állatvédőknek" – kezdődik a szeptember 5-i „folytatás".

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

„Nézzetek a szemünkbe! – olvashatta a Négy Mancs alapítvány három aktivistája a szentesi Hungerit dolgozóinak tábláján tegnap Budapesten. A Hungerit elbocsátott és még dolgozó munkásainak petícióját – és az ajándékba hozott kutyát – a csattogó fényképezőgépek előtt átvette az állatvédők programszervezője, de nyilvánvalóvá tette: tőle ne várjanak az elbocsátottak kártérítést" – indítja szeptember 20-i riportját Bakos András.

A „háború" november 19-én ott tart, hogy megírhatjuk: „január harmadik hetétől újraindítja a hizlalt liba és kacsa vágását a Hungerit, ezeknek a termékeknek más színű lesz a csomagolása és a felirata is – jelentette be a cég vezérigazgatója. A Négy Mancs alapítvány tegnap közleményben támadta a Hungeritet és vele együtt a magyar kormányt, hadüzenetnek minősítve, hogy hamarosan reklámkampány indul Németországban és Ausztriában a magyar baromfi népszerűsítésére".

Kronológia: 2008

Január 1.: Ciprus és Málta saját valutaként bevezeti az eurót, amelyet így már a közösség 15 tagállamában használnak. Megszűnik a Magyar Köztársaság Határőrsége, mert integrálódik a Magyar Köztársaság Rendőrsége kötelékébe. Január 10.: Megváltoztatja a Postabank-perben hozott elsőfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla: a korábban felmentett Princz Gábort és társait másodfokon bűnösnek mondja ki. Január 22.: Záhonynál az Európai Unió területére érkezik az első közvetlen Kína–Európa konténerszállító vonat. Március 1.: Kivonják forgalomból az 1 és 2 forintos érmét. Március 9.: A tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazás Magyarországon. Március 15.: Heves összecsapásokra kerül sor Budapesten a tüntetők és a rendőrség között az Üllői útnál azt követően, hogy a Művészetek Palotája felé indult el – Gyurcsány Ferenc kormányfő beszéde idején – egy 1000–1500 fős tömeg. Március 31.: Kormányválság Magyarországon. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felmenti Horváth Ágnes egészségügyi minisztert. Az SZDSZ-frakció azt javasolja az ügyvivői testületnek, hogy az SZDSZ április 30-ától hívja vissza minisztereit és államtitkárait. Április 2–4.: Bukaresti NATO-csúcstalálkozó, ahol Magyarország bejelenti, hogy növeli jelenlétét Afganisztánban, és továbbra is részt vesz a koszovói, illetve a többi NATO-misszióban. Április 7.: A BKV dolgozóinak mintegy 80 százaléka vesz részt a többlettámogatásért folytatott sztrájkban, ami számottevő fennakadásokat okoz. Elérték, hogy a férőhelykilométer-teljesítményt a tervezettnél kisebb, 10 helyett csak 2,7 százalékkal kellett csökkenteni. Április 15.: Meghal a vásárhelyi születésű Antal Imre, a Magyar Televízió örökös tagja. Május 6.: A Szegeden diplomát szerzett Pálinkás Józsefet választják meg a Magyar Tudományos Akadémia új elnökének, aki azonnali hatállyal lemond fideszes párttagságáról és parlamenti képviselői mandátumáról. Május 14.: Postásnőre támad Mórahalom külterületén egy álarcos férfi, majd – miután lelőtte a postai alkalmazottat – önmagával is végez. Július 7–9.: Paczolay Péter elfoglalja helyét az Alkotmánybíróság elnöki posztján. Augusztus 18.: Kikerül a Magyar Rádió fiataloknak szóló adójának szignáljából a korábbi Petőfi név, amelyet a közmédium elnöke az átpozícionálással magyaráz. Augusztus 21.: Sólyom László köztársasági elnök, valamint – a magyar kormány nevében – Hiller István kulturális miniszter bocsánatot kér Csehországtól és Szlovákiától az 1968-as katonai agresszióért, amelyben Magyarország is részt vett. Szeptember 29.: A Szegedi Tudományegyetem huszonegy esztendős német orvostanhallgatója hantavírus-fertőzésben hal meg, az egyetem két nappal később belső vizsgálatot rendel el, amelynek eredményét két héttel később nyilvánosságra hozzák: a vizsgálat nem támasztotta alá, hogy hantavírusban halt volna meg a diák Szegeden. Október 8.: Megkezdődik Zuschlag János volt MSZP-s országgyűlési képviselő büntetőpere a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. November 4.: A 2008-as amerikai elnökválasztást Barack Obama nyerte nagy fölénnyel. December 15.: Az Alkotmánybíróság 8:1 arányban hatályon kívül helyezi a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló 2007. évi törvényt.

Arcél: Tóth Szeles István (1954–)

„Mórahalmon születtem, az ásotthalmi tanyavilágban töltöttem gyermekkoromat, s rövid kis falusi létet követően következett a nagybetűs város, Szeged. Radnótis diákként Tanács István barátommal a nagyszünetben sokszor elsétáltunk a szomszédos Sajtóházig, ahol az üvegvitrinben közszemlére tett Délmagyart olvastuk, míg a becsöngetés vissza nem szólított. Akkor még nem sejtettem, hogy bő évtized múlva a Sajtóház küszöbét is átléphetem. A főiskolát követően Szegeden a Konzervgyárban termelési, majd a Füszértnél kereskedelmi gyakorlatot szereztem. Még füszértes koromban több cikket küldtem be a Délmagyarnak. Amikor Majoros Tiborból országos újságíró lett, én léphettem a helyére, mivel olyan vidéket ismerő embert kerestek, aki a gazdasági kérdésekben is jártas. A volt Szeged járás területén történteket kísértem figyelemmel, különösen a mezőgazdasággal, az ott élő emberek életével kapcsolatos témákban. Számomra a gazdasági rovat fénykorát az 1% melléklet korszaka jelentette, ott aztán bőven írhattam akár öntödéről és textilművekről is. Az 1984–1995 közötti napilapos újságírói ténykedésem szerencsére magába foglalta a 80-as évek végének legfüggetlenebb és izgalmakban bővelkedő időszakát. A tizenegy év alatt sokszor írtam a szegedi Gabonakutatóról, ahol jelenleg dolgozom. A sajtó, az újságírás és szerkesztés ma is része a munkámnak."

Nejlon, tálca és vödör védi a Feszty-körképet

Ópusztaszer. „Néhány hete országos tévéreklámkampány indult a Feszty-körkép megmentéséért. Az ópusztaszeri emlékparkban lévő monumentális műalkotást ugyanis beázás fenyegeti. A tetőt 2003-ban több mint kétszázmillió forintért felújították, de sok helyen újból átengedi a vizet. A tizenkilenc megye által létrehozott új alapítvány még bejegyzés előtt áll, a régi kuratóriumának tagjai viszont a visszavonulásukat fontolgatják. Egyikük szerint ennek semmi különösebb oka nincs, csak elfáradtak" – írja Bakos András január 5-én. Két nappal később pedig azt, hogy „kétszázmillió forint kellene a Feszty-körkép épületének felújítására, de sürgősen: most már ezt mondja a Szépművészeti Múzeum főrestaurátora is. A minisztérium az írásbeli jelentésre vár, a park és a megye egy pályázatra. A képre még nem folyik víz, de az előtte lévő terepasztalra igen. Ezt a látogató nem veszi észre, mert a csurgás alá korhű cserépedényeket tettek".

Fotó:
Széles Imre műszaki csoportvezető a képet védő rendszer egyik „alkatrészével", a felmosóvödörrel.
Fotó: Schmidt Andrea

Lezuhant a kamion, elsodort egy kerékpárost

„Egy török kamion tegnap hajnalban átszakította a szegedi Bertalan híd korlátját, és egy kerékpárost magával sodorva a mélybe zuhant. A biciklis 15 métert repült, de ő is és a kamionos is túlélte a balesetet. Szegeden és környékén egyébként hétfőn egész nap ködös időjárás nehezítette a közlekedést" – tudósít Oláh Zoltán, látható Karnok Csaba fotóján a rendkívüli helyzet. „Kiss Krisztián túlélte, hogy elsodorta egy kamion, hogy legalább 15 méter repült, hogy minimum 6-7 métert zuhant, hogy eltört 3-3 csigolyája és bordája. A szegedi fiatalember nyolc napig feküdt az intenzívosztályon, állapota fokozatosan javul. Tegnap délután már a baleseti sebészeten beszélt (meg)meneküléséről" – folytatjuk január 15-én a rendkívüli történetet. Tíz nap múlva pedig arról tudósít Dombai Tünde, hogy a „Bertalan hídi baleset két súlyos sérültje már otthon várhatja ki, hogy a híd korlátját helyrerakja a fenntartó Magyar Közút Kht. Állításuk szerint a bonyolult szakmunka kerül két hónapba és kétmillióba". Április 3-án „fekete pontként" mutatja meg, hogy „(...) Egyedül a fa letört ágát nem vette kezelésbe senki, amire rázuhant a teherautó. Vár egy jóravaló favágóra, mielőtt még ráesne, mondjuk, egy járókelőre".

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Kass János ismét szegedi lakos

Szeged. „Zenés, irodalmi és képzőművészeti díszünnepséget rendeztek tegnap a magyar kultúra napja, a reneszánsz év nyitánya és – mert betegsége miatt karácsonykor elmaradt – Kass János grafikusművész, Szeged díszpolgára nyolcvanadik születésnapja tiszteletére a Korzó Zeneházban" – tudósítunk január 23-án. „Botka László polgármester mondott ünnepi köszöntőt, majd – az ünnepelt kérésének megfelelően – Kass Jánost ismét szegedi polgárként üdvözölte, és átnyújtotta neki frissen elkészült lakcímkártyáját".

Kass Jánost újra szegedi polgárként köszöntötték. Fotó: Frank Yvette
Kass Jánost újra szegedi polgárként köszöntötték.
Fotó: Frank Yvette

Napi hírek

Szép lányok. „A delmagyar.hu A nap szépe rovatában 2007-ben megjelent lányok is részt vettek a Rádió 88 pótszilveszteri buliján, amelynek a Retro Club adott otthont. A forrónadrágban, topban, csizmában feszítő szépségek egymás karjára számokat írtak, ugyanis egy nyereményjátékot rendeztek nekik. Akikre a legtöbben szavaztak, azok értékes ajándékokkal térhettek haza" (január 14., hétfő).

Novák. „Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Novák István DLA, Ybl-díjas építész. Szeged korábbi, Szarvas és Makó jelenlegi főépítészének munkásságáról ebből az alkalomból könyv jelent meg, amelynek bemutatóját tegnap tartották a szegedi városházán" (január 16., szerda).

Betegszállítás. „Továbbra sem oldódtak meg a betegszállítással kapcsolatos gondok Csongrád megyében. A szakember szerint jelenleg Szegeden a legszervezettebb a szállítás, Makó és Vásárhely körzetében viszont még a háziorvosok is a taxit ajánlják. Ha nem nő a finanszírozás, tavaszra összeomolhat a rendszer" (február 8., péntek).

Ádám őssestkezelése. „Hárommillió-hétszázezer forint gyűlt össze eddig Varga Ádám kínai kezelésére. Az őssejtbeültetéshez azonban hatmillió forint szükséges. A szegedi kisfiúnak lapunk és a Cora közösen segít. (...) Lapunk kezdeményezésére és a Cora csatlakozásával gyűjtés indult az őssejtbeültetésre váró szegedi Varga Ádám kínai gyógykezelésére: tíz napon át egy- és kétforintosokat várunk" (február 19., kedd).

Pick-osztályzat. „A bajnoki év utolsó szegedi Bajnokok Ligája kézilabda-mérkőzésen óriási küzdelemben a Pick győzelmet aratott az addig szintén kétpontos Celje felett. A szlovén bajnokot nem volt egyszerű legyűrni, amit a 20–19-es eredmény is bizonyít. Ezzel a Pick jelenleg a csoport harmadik helyén áll" (március 10., hétfő).

Zuhanórepülésben. „Szegedi repülőtér: zuhanórepülésben. Jóllehet többszörösére nőtt a kisgépes forgalom a szegedi repülőtéren, nagyobb gépek továbbra sem landolnak, mert nincs utasterminál, és rövid a futópálya. A légikikötőre másfél milliárd forintot költöttek az első beruházási ciklusban. További fejlesztéseket csak akkor indít a város, ha azt az utasforgalom indokolja" (március 27., csütörtök).

Fantompalota. „A 125 éve épült Tóth Péter-palotában egykoron nyüzsgött az élet; többek között fűszerkereskedés, divatszalon, kalapos és szűcs kapott helyet a patinás polgári házban. Az emelet a főispán rezidenciájaként szolgált, amit az államosítás után sok apró bérlakásra szabdaltak. A nemzeti vagyonkezelő épületének első emelete a belvárosi plébániáé, a földszinten a város és a megye osztozik. Az alagsor és a padlás gyakorlatilag senkié! A Roosevelt tér és a Híd utca sarkán álló szürke műemlék épület" pusztul (április 14., hétfő).

Természeti csodák. „Most Zöld 7-es kampányával a Magyar Televízió Magyarország hét természeti csodáját keresi: a 30 aspiráns között 10 alföldi szépségre bukkanhatunk". Így: a Kardoskúti Fehértó, a túzok, a lassan vándorló fülöpházi buckasorok, az ártéri erdők, a parlagi sas, a Hortobágy, a rákosi vipera, a tiszavirágzás, a tiszai holtágak, s a kerecsensólyom (április 19., szombat).

Kézilabda. „A Budapest Bank férfi kézilabdaliga döntőjének második meccsén, az újszegedi sportcsarnokban egyenlített a Pick Szeged, miután 35–30-ra legyőzte az első összecsapást megnyerő (32–24) MKB Veszprémet" (május 7., szerda).

Benzinár. „Ma már 300 forint alatt nem találunk üzemanyagot az országban az újabb áremelkedés következtében. Hiába mérnek ugyanis 10–15 forintos különbséget az egyes üzemanyagtöltő-állomások árai között, a legolcsóbb kínálat is fölötte van a bűvös háromszáz forintnak. Amit hétfőn bejelentett a nemzeti olajtársaság, az bekövetkezett: mától a 95-ös benzin literjének árát 3, a gázolajét pedig 4 forinttal emelte a Mol. A mostani áremeléssel a gázolaj átlagára 318 forint lett, s legalább 15 forinttal mindenütt meghaladja a benzinét" (május 7., szerda).


Hernádi Klára a dékán. „Az eddigi dékánhelyettes vezeti júliustól a szegedi egyetem természettudományi és informatikai karát. Hernádi Klára vegyész, egyetemi tanár a megbízhatóságra és kiszámíthatóságra törekszik. Észszerűen változtat és javít, hogy még jobban kiaknázhassa a kar erejét" (május 23., péntek).

Tölgyfa, juharág. „A Roosevelt téren tartózkodott kedden az a taxis, akinek autójára május közepén a Székely soron egy tölgyfa zuhant. Borcsiczky László és élettársa, Szirányi Veronika nem sokkal azelőtt hagyta el a teret, mielőtt egy hárommázsás juharfaág a Roosevelt téri halászcsárda teraszára zuhant. Korábban megírtuk: Veronika unokaöccse volt az a fiatalember, akit megölt egy lezuhanó faág 2003-ban Siófokon" (június 12., csütörtök).

Rózsünnep. „A társulat tagjainak fellépésével fejeződött be vasárnap este a tizedik szőregi rózsaünnep, amely nemcsak a mintegy 6 ezres lélekszámú városrészt, hanem egész Szegedet megmozgatta. A júniusi kánikulában a közönség vevő volt az összes műsorra, autókonvojokkal érkeztek a vendégek, és lepték el Szőreg összes utcáját. (...) Szombat este megválasztották a rózsakirálynőt is: a korona most – ötödik alkalommal – a tizenhét és fél éves gimnazista, Hegedűs Orsolya fejére került" (június 23., hétfő).

Melegrekordok. „Szombaton is és vasárnap is megdőlt az országos melegrekord, mind a kétszer Szegeden. Szeptember 7-én és 8-án az országban még soha nem mértek 36,7 és 37,6 Celsius-fokot" (szeptember 8., hétfő).

Hidegrekord. „Megdőlt a hidegrekord tegnap Szegeden: a nappali maximum hőmérséklet csupán 11,2 fok volt. Eddig az 1912-es szeptember 15-e számított a leghűvösebbnek, akkor 13 fokot mértek a Tisza-parti városban. Az országos hidegrekord azonban nem dőlt meg hétfőn – az 10,5 fok. Sokkal jobb ma sem lesz, sőt a mai nap csúcsa is megdől Szegeden, ha hűvösebb lesz, mint 13,5 fok. Erre pedig van esély, a meteorológusok kedden legfeljebb 12–13 fokra számítanak" (szeptember 16., kedd).

Picasso. „Szigorú biztonsági intézkedések léptek életbe a vásárhelyi Alföldi Galériában, ahol tegnap délelőtt kicsomagolták a Picasso-kiállításra érkezett kerámiákat. Elsőként egy bikaviadalt megelevenítő tálat emelt ki a fóliából Dominique Sassi, a tárlat tiszteletbeli kurátora, a híres spanyol festő egykori munkatársa. A november 5-éig megtekinthető alkotások eszmei értéke 100 millió forintos nagyságrendű" (október 2., csütörtök).

Cigányoztak. „Féreg osztály, segghülye kölkök, cigók, dorozsmán óvónőt verő orkok és „ugye ő nem c?" Vajon kik „beszélgetnek" így? Sosem találnák ki. A tegnap reggel a delmagyar.hu-n megjelent cikk „cigányozós" idézetei olyan szegedi tanároktól származnak, akik két éve még roma gyerekeket tanítottak" (október 15., szerda).

A legjobb vidéki egyetem. „A szegedi a legjobb vidéki egyetem a Heti Válasz és egy stratégiai tanácsadócég nemrégiben megjelent, mértékadó felsőoktatási rangsorában. Az itt folyó közgazdász-, jogász- és kommunikációs képzés második az országban. A foglalkoztatók is szívesen alkalmazzák az SZTE-n végzetteket" (október 17., szombat).

Kettészakadt autó. „Autóversenyzés állhat a hátterében annak a tegnap éjszaka Vásárhelyen történt borzalmas balesetnek, amelyben egy 20 éves fiú és egy 18 esztendős lány halt meg. A fiatalok egy előzés során vesztették el uralmukat autójuk felett, majd csapódtak nagy erővel az ótemplom előtt lévő egyik villanyoszlopnak" (októbber 24., péntek).

Olvasóink írták

 • 1. Gazficko 2010. május 09. 18:06
  „Ha már az újság 100 éves lesz akkor remélem néhány dolgon változtatnak.

  Mire gondoltam:

  1, A Dm újságírói megtanulnak helyesen írni ( és betartják a helyesírás szabályait)
  2, Végre megtanulják mi az a KRONOLÓGIA( Nem egyszer előfordult,hogy az online Dm-en a több napos cikk előrébb volt mint a legfrissebb cikk)
  3, Remélem a szinvonal majd emelkedni fog( nem kellene a Bors nevű szennylap szintjére süllyedni)

  stb.

  Emellett gratula a lapnak hogy 100 éves lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékműbe zárt üzenetek

Szeged - Losonczi Áron szabadalma alapján, pixelbetonból készült az az emlékmű, amelyet a szegedi… Tovább olvasom