Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Időutazás a Délmagyarral: Elszámolások kora

Szeged - Tizenkilenc hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország.
A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának nyolcvanegyedik állomása: 1990.

Sztrájkoltak, ezért „a Képzőművészeti Alap boltjai tegnap délelőtt 10 és 12 óra között bezárták az ajtót. Lehúzott redőnyökkel tiltakoztak a döntés ellen, miszerint a Képzőművészeti Alap felszámolja egyik leányvállalatát, a Képcsarnok Vállalatot, s annak üzlethelyiségeit versenytárgyaláson áruba bocsátja. Ez azt is jelenti, hogy a Kárász utcai Gulácsy-teremben nemsoká zöldséget vagy esetleg piperecikket lehet majd vásárolni" – kezdődik a január 9-i címlapsztori.

Buszstop

„A nap – föltehetően sokáig mindenki számára emlékezetes – eseménye: először találkoztunk a gyakorlatban az új árcédulákkal. (...) Ami most történt, amilyen árakkal gyéren kereső millióknak most szembesülniük kell, immár valóban azt érzékelteti: katasztrófahelyzet felé közeledik a magyar gazdaság" – véli január 9-i hírmagyarázatában Szávay István. Ugyanis már január 8-án megírtuk: „a KSH szerint 33 százalékra jósolható az élelmiszerek, élvezeti cikkek drágulása".

„Nullára futottak... Buszstop" – kezdődik Kovács András, Nagy László, Nyilas Péter és Varga Iván január 19-i kolumnás összeállítása. A buszosok 2 órás figyelmeztető sztrájkjának oka: „anyagi helyzetük 1980-tól az országos átlagot jóval meghaladó mértékben romlott, és az egész alágazat az ellehetetlenülés határán van. Legalább 20 százalékos bérfejlesztésre és követő bérautomatizmusra van szükség" – mondják. A szegedi helyzetről pedig azt, hogy „csak a helyi járatokon 60–70 emberrel van kevesebb a kelleténél. 38 ezer forint forgalmi jutalékkal csábítják az embereket a Volánhoz. Ebből megkapunk 20 ezer 500-at, a többi adó, esztéká, szakszervezet. A gépkocsipark 45 százaléka nullára futott. Jártam olyan kocsival is, amelyet háromszor leselejteztek".

Komócsin Mihály a parlamenti elszámoltató bizottság előtt. Fotó: Enyedi Zoltán
Komócsin Mihály a parlamenti elszámoltató bizottság előtt.
Fotó: Enyedi Zoltán

A járókelők közül csak egy helyesel: „Csak így lehet valamit elérni, ha mindnyájan összefognak! – és már szaladnak is a villamoshoz".

„Kórház az árok mélyén"

„Kivonultak az egészségügyiek" – tudósít a szegedi demonstrációról január 25-én Chikán Ágnes. „Ilona, aki egyébként jogot végzetten is megszállottja a betegek körüli szolgálatnak, így vélekedik erről: – Jó, ha havonta 7 ezer forint van a borítékomban. Ez a lakásrezsire, étkezésre, öltözködésre sem elég, nemhogy föltöltődésre, újjászületésre". A transzparensek szövege is beszédes: „Kórház az árok szélén", „Megyei koncepció: 1. magas szintű ellátás? 2. Alacsony bér", „Az elvtársak összehozták. A dolgozók viselik, a betegek nyögik!".

„A Parlament előtt tegnap megrendezett tömegdemonstráció arra látszik utalni, hogy az ország nehezedő gazdasági helyzete következtében romló megélhetési viszonyok sokakat utolsó tartalékaik felélésre kényszerítik, s könnyen eluralkodhat és tömegessé válhat a kiúttalanság érzete, ami katasztrófával fenyeget" – magyarázzuk január 30-án a tényt: „Csongrád megyeiek is szép számmal vettek részt" az Országház előtti tiltakozó nagygyűlésen.

Vizsgálódás, elszámoltatás

„Számos volt nagy hatalmú vezető tegnap ismét átlépte az Országház küszöbét, ezúttal azonban nem uralkodni igyekeztek, mint annak előtte, legfeljebb csak uralkodni magukon, amikor a parlamenti vizsgálóbizottság vagyoni helyzetük, s anyagi javaik eredete iránt érdeklődött. Köztük volt megyénk két exvezetője is" – rögzít tényt és véleményt március 9-én Sandi István.

A vagyonelszámoltatással megbízott országgyűlési bizottság elnöke is megyénkbeli, a csongrádi Eke Károly, aki bejelentette: „a vagyonnyilatkozatra kötelezett 400 állami és pártfunkciót betöltött, illetve jelenleg is viselő vezető többsége már elküldte vagyonnyilatkozatát, így megkezdődhetett az érintettek szóbeli meghallgatása is". Köztük „Komócsin Mihályt, az MSZMP Csongrád Megyei Bizottságának volt első titkárát, Papdi Józsefet, Csongrád megye volt tanácselnökét" hallgatták meg.

A szobordöntések ideje is eljött. Fotó: Enyedi Zoltán
A szobordöntések ideje is eljött.
Fotó: Enyedi Zoltán

„A bizottság a legtöbb időt Komócsin Mihálynak szentelte, aki körül az utóbbi időben 'megsűrűsödött' a levegő. A botrányoktól hangos Csongrád megyében sok negatív jelenséget kapcsoltak szorosan az egykor nagy hatalmú pártvezető személyéhez. A volt megyei párttitkár most 20 ezer 200 forintos nyugdíjat kap, húsz évvel ezelőtt is lakáscserével jutott mostani, 94 négyzetméteres tanácsi lakásához, amelyet – nyugdíjazását követően – ő is megvásárolt. (...) Eke Károly utalt az úgynevezett Komócsin-kunkorra, amelynek révén sikerült a hétvégi ház érintésével megépíteni a szőregi gázvezetéket. (...) A kérdésekre válaszolva Komócsin Mihály leszögezte: soha nem igényelt jogtalan előnyt, nem vadászott, nem is vett részt vadászatokon, nem fogadott el vállalati, szövetkezeti vezetőktől ajándékot, még a feleségének küldött virágot is visszaküldte. A megyében történt törvénysértésekért viszont vállalja az erkölcsi felelősséget.

Papdi József saját kérésére mondott le a megyei tanácselnöki posztról, jelenleg várományosa egy magyar–szovjet közös vállalat kijevi kirendeltségvezetői posztjának. Elhatározásában szerepet játszott az ellene indult sajtóhadjárat, bár a vádak alaptalannak bizonyultak."

Trombózis

„Trombózis a végeken. Egy nehéz nap krónikája" címmel október 27-én összegezzük, mi történt egy nappal korábban „a 'közlekedést jelentős mértékben, 72 órás, előzetes bejelentés nélkül akadályozó, forgalomeltorlaszolással járó' taxis tiltakozás idején". Beszélnek a két kolumnás összeállítás alcímei: „Alapelv – a város biztonságos működése", „Nem engedünk a harmincöt-ötvenből„. „Főkapitány, mint helyzetmentő?", „Göncz árpád utasítása„, „Tárgyalás a rendőrséggel„, „kompromisszumos javaslat a kormány előtt", „A kormány továbbra sem enged".

„A blokád második napja" című október 28-i összeállításból kiderül: míg nálunk 1-2, addig az USA-ban több mint 40 liter benzin vásárolható egy átlag órabérérért. A normál benzin ára 1980-ban 10, ám 1990. október 26-án 56 forintba került. A kövertkezmény? „Állóháborúk a kapuk előtt", „Az egészségügy működőképes", „Mi itten forradalmat csinálunk!"

Kronológia 1990

Január 23.: Németh Miklós kormányfő a parlamentben bejelenti, hogy szovjet–magyar szakértői tárgyalások kezdődnek a lehető legrövidebb időn belüli teljes csapatkivonásról. Február 23.: Bódi László megalapítja a Republic együttest. Március 25.: Népszavazás Észtországban – a polgárok a Szovjetuniótól való elszakadás mellett döntenek. Április 7.: A magyarországi választásokat a Magyar Demokrata Fórum nyeri. Május 2.: Göncz Árpád előbb ideiglenes, majd augusztus 3-ától választott köztársasági elnök lesz. Május 23.: Megalakul az Antall-kormány. Június 21.: Megalakul a Budapesti Értéktőzsde. Július 29.: Népszavazás a köztársasági elnök megválasztásának módjáról. Augusztus 2.: Irak lerohanja Kuvaitot, megkezdődik az öbölháború. Október 3.: Németország ismét egységes: egyesül az NDK és az NSZK. November 13.: Elkészül az első ismert World Wide Web oldal (Sir Tim Berners-Lee Genfben, a CERN magkutató központban fejlesztette ki a világ első webböngésző programját). November 29.: Budapesten megnyílik az Európai Közösség diplomáciai képviselete (első nagykövete Hans Beck). December 23.: Parlamenti választások második fordulója Szerbiában. Népszavazás Szlovéniában, amelyen 93,2%-os részvétel mellett a szavazók 88,2%-a támogatja Szlovénia függetlenségét.

Első forduló: ketten a Parlamentben

„Fej fej mellett jutottak be az első fordulóban: Király Zoltán és Raffay Ernő" – tudósítunk március 27-én a parlamenti választások első fordulójának eredményéről, a megyei 2. és 1. választókerület két MDF-jelöltjének sikeréről.

„Messze a legtöbb szavazattal került be a Parlamentbe Király Zoltán" – írja Újszászi Ilona, hiszen a voksok 65,47 százalékát tudhatja magáénak. „Az emberek nem felejtenek, ha azt tapasztalják, hogy valaki képviseli az érdekeiket" – véli a legsikeresebb honatya.

Első forduló: ketten a Parlamentben. Fotó: Enyedi Zoltán
Első forduló: ketten a Parlamentben.
Fotó: Enyedi Zoltán

Az „érvényes szavazatok legtöbbjét a Magyar Demokrata Fórum kapta. A szavazatok arányában a pártok listája: MDF 38,66%, FKGFPP 13,56%, SZDSZ 13,28%, MSZP 7,35%, Fidesz 6,00%, KDNP 4,65%, Agrárszövetség 4,39%, MSZMP 3,94%, SZDP 3,02%, NKGP 2,90%, MNP 1,13%. HVK 1,06%".

„A többpárti szabad választások első fordulójában rendkívül nagy arányú szavazattöbbséggel lett képviselő Király Zoltán és Raffay Ernő. Szegeden a városházán ünnepélyes külsőségek között szombaton vették át megbízólevelüket" – tudósítunk április 2-án. „Mindkét képviselő köszönetet mondott a választók bizalmáért. Raffay Ernő (képünkön) ezután arról beszélt, hogy ma is és a következőkben is ugyanazok a célok vezérlik, amelyeket maga elé tűzött, amikor a politikai élet porondjára lépett. A legfontosabb ezek közül a kommunizmus megsemmisítése, az erdélyi magyarság sorsának rendezése és a Kárpát-medencében élő magyarság szellemi és lelki egységének megteremtése."

Spéter, a „jószolgálati nagykövet"

„Van, aki a kutyákat szereti, van, aki a bélyegeket, én a művészeket" – válaszolja az Enyedi Zoltán fotóján Sütő András író társaságában látható Spéter Erzsébet.

Spéter, a jószolgálati nagykövet. Fotó: Enyedi Zoltán
Spéter, a jószolgálati nagykövet.
Fotó: Enyedi Zoltán

A mecénás a „vasárnap este a Don Pasquele" előadásának szünetében Pacsika Emíliának adott, május 15-én megjelenő interjúban elmondja: „foglalkozik a gondolattal, hogy az Erzsébet-napi díjátadó gálaestet ezután ne Pesten, hanem a vidék valamely fővárosában rendezzék meg. Nem lehetetlen, hogy éppen Szegeden".

Napi hírek

JATE és Temesvár. „A Temesvári Tudományegyetemmel a JATE-nak a 60-as évek óta van szorosabb kapcsolata, mely 1975-től, egy bukaresti tiltó rendelet következtében szünetel". „Most eljött az ideje az erdélyi egyetemekkel való szorosabb, folyamatos együttműködésnek" (január 4., csütörtök).

Lakbér. „A havi lakbérek 1990. február 1-jétől várhatóan a következőképpen alakulnak: összkomfortos lakás – régi lakbér: 15 Ft/m2, új lakbér: 22,50 Ft/m2" (január 6., szombat).

Reök. A Reök-palota sarkán Lófarának nevezett hajdani kocsmát „a vendéglátó-ipari vállalat három éve zárta be". Kiss Lajos városi főépítész elmondja: „másfél évig tárgyaltunk velük arról, hogy az épület stílusához, karakteréhez méltó szecessziós kávéház, teázó vagy vendéglő berendezése lenne a legjobb megoldás. (...) Közben a vendéglátó-ipari vállalat is kereste a partnereket, s így került kapcsolatba az Agrobankkal" (február 10., szombat).

Hetilap. „Majdnem öt hónapig volt hetilapja Szegednek." A „város felsőoktatási intézményeinek 27 esztendős" lapja városi hetilappá fejlődött, de a hetilap Szegedi Egyetem elhalt – pénzhiány miatt (február 13., kedd).

Egy kis Amerika. „Egyszemélyes kft. formájában, száz százalék amerikai tőkével, vámszabadterületen – Szegeden létesített csomagológépgyárat a floridai Brandentonban működő New England Machinery. Az elmúlt évben bejegyzett gyár ünnepélyes megnyitóját tegnap tartották" – „a Délép Budapesti úti házgyárának közel 700 négyzetméternyi területén, az építővállalat volt szociális épületében" (március 7., szerda).

Szegedért kitüntetettek. „Tegnap este a Tisza Szállóban Zádori Jánosnak, a Szegedért Alapítvány soros elnökének köszöntő szavai után ünnepi gálaműsorban adták át az alapítvány fődíját Szőkefalvi-Nagy Béla matematikusprofesszornak, a tudományos kuratórium díját Barabás Zoltán gabonakutatónak, a művészeti kuratóriumét T. Nagy Irén képzőművésznek, s a társadalmi-állampolgári kuratórium díját Farkasinszky Teréz orvosnak" (március 13., kedd).

Petrasovits. Tegnap este Újszegeden, a Szociáldemokrata Párt székházában választási nagygyűlést tartottak, melyen Ptrasovits Anna, az SZDP elnök asszonya tartott beszédet" (március 13., kedd).

Pilinszky-est. „Ma 18 órakor Pilinszky-est." „Olyan sokat írunk ma a damaszkuszi útról, a hitetlenek tolongásáról, épp itt az idő, hogy olyan életművel foglalkozzunk, amelynek megszenvedett, szerves része a fordulat. Ezért hívtuk Szegedre Jelenits Istvánt, piarista tartományfőnököt, aki a Pilinszky-hagyaték gondozójaként, értő feldolgozójaként és alázatos szolgájaként egyike azoknak, akik a legközelebb tudhatják magukat ehhez az éteri lírához" (április 2., hétfő).

Kirabolták a Csillag parancsnokát. „Kedden éjjel a Csillag börtön parancsnokát úgyszólván a börtönkapuban kirabolta két férfi. A nemrégiben kinevezett parancsnok, Tüske János" elmondta: megtámadták. „Még a földön feküdtem, védekezni sem tudtam, amikor ráncigálni kezdtek. leszakították a karórámat, kutatás után az egyik zsebemből elloptak ezer forintot" (április 5., csütörtök).

Nyolcosztályos gimi. „A Radnóti Miklós Gimnázium az elsők között tér át egy új formára, a nyolcosztályos gimnáziumra" (május 3., csütörtök).

Mozgalom az egyetemért. „A JATE tíz oktatója – docensek, egyetemi tanárok, akadémikusok – közleményt juttattak el szerkesztőségünkbe, amelyben az egyetem megújítására létrehozott mozgalomról adnak hírt" (június 19., kedd).

Lippai polgármester. Minősített többség, azaz legalább 27 szavazat szükségeltetett a polgármesteri cím elnyeréséhez. A titkos szavazás után az 50 érvényes szavazatból dr. Lippai Pál 28-at, ellenlábása, Borvendég Béla 22-t kapott. Így Szeged városának liberális polgármestere lett" (október 24., szerda).

1956. „Ma harmincnégy esztendeje a szegedi takaréktár utcában sortűz áldozata lett Schvarcz Lajos kendergyári ifjúmunkás" (október 25., péntek).

Olvasóink írták

  • 1. Csecs 2010. január 02. 13:49
    „20 év telt el és újra itt tartunk. Csak az elvtársak cserélődtek és a csillagok.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csendesebb éjszaka, kevesebb szemét

Szeged - Sem a rendőröknek, sem a tűzoltóknak nem akadt bonyolultabb dolguk szilveszter éjszakáján,… Tovább olvasom