Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Időutazás a Délmagyarral: Kajak-kenu-világbajnokság Szegeden

Csongrád megye - Tizenegy hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország.

A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának nyolcvankilencedik állomása: 1998.

„Kétszáz nappal a kajak-kenu-világbajnokság megkezdése előtt visszaszámláló táblát avattak Szegeden, a nagyáruház előtt" – kerül címlapra február 16-án az év legfontosabb eseményét beharangozó képes hír.

Visszaszámlálás

Az Árpád téri számláló avatásán a „három főszereplő: Petrovics Kálmán, az SZKKSE igazgatója, dr. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, és dr. Szalay István, Szeged város polgármestere". Mádi József tudósításából az is kiderül, hogy „az elnök reményei szerint a szegedi Maty-ér a vb után egy nemzetközi vízi szabadidőközpont lesz, és a kontinens különböző országaiból a turisták elözönlik nyaranta a mesterséges tavat".

„Nemrégiben Szegeden járt Sergio Orsi, a nemzetközi szövetség elnöke, aki már 65-70 százalékosra értékelte az előkészületek helyzetét".
Folyamatosan nyomon követi Mádi, miként hangolódik a város a nagy eseményre. Például július 1-jén arról ír, hogy „egyre többen érzik úgy, hogy tehetnek valamit a sikeres, szegedi rendezésű világeseményért, valamint a helyi versenyzők minél eredményesebb szerepléséért. A közelmúltban újabb cég csatlakozott a Világbajnokot Szegednek! programhoz. A szegedi Első Magyar Kenderfonó Rt. vezér-igazgatónője, Keresztesi Margit és az SZKKSE kajakosa, Kajner Gyula között született megállapodás szerint a versenyző vébéig tartó felkészülését segíti anyagilag Középe-Európa legnagyobb kenderfeldolgozó és egyben Magyarország egyetlen raschelzsák-gyártó üzeme".

Főpróba, szegedi arannyal

„Szombaton és vasárnap folytatódott, illetve befejeződött a szegedi Gróf Széchenyi István sportcentrumban a Mol-kupa országos felnőtt és szenior kajak-kenu-bajnokság. A szegedi klub nem maradt aranyérem nélkül: a K2 200 méteres számban Kajner Gyula Fehérvári Vincével, Hegedűs Róberttel és Beé Istvánnal az oldalán fölényesen diadalmaskodott. A viadal a versenyzők utolsó fellépése volt a szeptemberi, szegedi rendezésű világbajnokság előtt" – rögzítjük az augusztus 10-i címlapon.

A pálya kivitelezőinek „az augusztus 20-i építési határidő lejártáig jócskán van még dolguk".

Csodás vébé! Magyarországon összesen nem voltak annyian kajak-kenu-versenyen, mint amennyien Szegeden a vb bármelyik napján. Fotók: Gyenes Kálmán
Csodás vébé! Magyarországon összesen nem voltak annyian kajak-kenu-versenyen, mint amennyien Szegeden a vb bármelyik napján.
Fotók: Gyenes Kálmán

„Világszínvonal – önerőből" – állítja Süli József szeptember 1-jén, amikor a szegedi eseményt a Budapesten rendezett atlétikai Eb-vel, illetve a mogyoródi Forma–1-gyel összevetve hangsúlyozza: „a fővárosi költségeket az állam magára vállalta, míg a Maty-érieket csak részben. Így a szövetség 180, Szeged város pedig 300 milliót invesztált az ország legnagyobb vizes birodalmába".

Számol Kovács András is, mikor részletezi: a szegedi költségek „fele olyan csatornaépítésekre ment el, amely csak 15-20 százalékban szolgálja a világbajnokság helyszínét, a Maty-éri Gróf Széchenyi István szabadidőközpontot, s igazából Szeged délnyugati része és Szentmihálytelek gazdagodott ilyen módon infrastruktúrában".

„Másfél ezer ember etetése, szállítása és altatása 160 millió forintot emészt fel a tervek szerint, csak a megnyitóünnepség költsége tízmillió. Minden eddigi vb-énél több, 56 ország jelezte részvételét, s köztük 8-10 teljes csapattal, azaz minden számban indul. (...) Több mint 200 újságíró akkreditáltatta magát".

„Ma este 19.30 órakor a hivatalos megnyitóval megkezdődik a 29. síkvízi kajak-kenu-világbajnokság" – olvasható a szeptember 2-i címlapon. „A pályán tegnap nem akadt üresjárat, számos ország versenyzője próbálgatta a vizet. A legszorgalmasabbak persze a magyarok voltak, hiszen Kőbánék tudják: az első hazai vb-n nem mindegy, hogyan szerepelnek".

Gálaest a nyitány

„Látványos gálaesttel nyílt meg – ma a Maty-éri előfutamokkal folytatódik – a szeptember 6-áig tartó XXIX. kajak-kenu világbajnokság. A sportág történetének legnagyobb világbajnokságára több mint félszáz ország 617 sportolója (...) érkezett Szegedre. Tegnap este a városháza tornyából fanfár köszöntötte a vb résztvevőit, majd mazsorettek és fúvószenekar kíséretével indult meg a menet a Széchenyi térről a Dóm térre" – kezdődik a szeptember 3-i címlapos tudósítás.

A Szegeden rendezett kajak-kenu világbajnokság megnyitóját a Dóm téren. Fotó: Gyenes Kálmán
A Szegeden rendezett kajak-kenu világbajnokság megnyitóját a Dóm téren.
Fotó: Gyenes Kálmán

„A szabadtéri színpadon a versenyző csapatok képviselőinek köszöntésével indult a Mundialgála, válogatottunk képviseletében Kőbán Rita olimpiai és villágbajnok hozta be a magyar nemzeti lobogót. Először Szalay István polgármester a város nevében – a régi hagyományok szerint – kenyérrel és sóval üdvözölte a vendégeket, majd Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke és Deutsch Tamás kijelölt sportminiszter mondott köszöntőt. Végül Sergio Orsi, a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) elnöke nyitotta meg a versenyt".

Súlyának megfelelő terjedelemben foglalkozik Szeged napilapja a világszínvonalú világeseménnyel. Közben persze lokálpatriótaság is kitűnik. Mádi kérdez, válaszol: „Csapó Géza, a szegedi kajak-kenu sport legeredményesebb világbajnoka. A vb-ken összesen hat aranyérmet akasztottak a nyakába, ezt a Tisza-parti városból csak dr. Bohács Zsolt tudta megközelíteni, neki eddig öt jött össze". Az egykori „kajakkirály" kijelenti: „Már több mint húsz éve mondom, hogy legyen Szegeden kajak-kenu-vb!"

Aranyeső

„Négy napig Szeged volt a világon a vízi sportok fővárosa" – kezdjük a szeptember 7-i címlapon a mérleget. „Nagyszerű magyar sikerrel zárult az első hazai világesemény, amelyre kereken hatvan évet kellett várnunk... A magyar válogatott hét aranyat, öt ezüst- és ugyanennyi bronzérmet gyűjtött össze".

„A szervezéssel sem volt gond, bár az 'időfelelősök' a döntők napjain azért közbeszóltak... De a verseny legutolsó számára, a (szegedi érdekeltségű) kajaknégyesek kétszáz méteres döntőjére csak előbújt a tűzgolyó, és boldogan mosolygott a világbajnoki kvartettre, valamint a közel harmincezres tömegre" – tudósít Bátyi Zoltán.

„Csodálatos volt ez a vébé" – összegez dr. Baráth Etele, aki „szerint minden stimmelt". A szegedi közönség is dicséretet kap, mert „bebizonyosodott, hogy megbecsüli kiváló sportolóit, méltányolja az edzőtermekben, a vízen elvégzett munkát". Az elnök hangsúlyozta: „világnagyságaink olyan követendő példát mutattak föl, ami csábító lehet a felnövekvő generáció számára".

Kronológia: 1998

Január 15.: A keleti területek reintegrációjával helyreáll Horvátország területi egysége. Március 2.: A Galileo űrszonda adatokat küldött a Jupiter Europa holdjáról, amelyekből kiderült, hogy a jég kérge alatt folyékony óceán található. Május 10., 24.: Országgyűlési választások Magyarországon. Május 25.: Az európai felsőoktatási harmonizációs folyamat kezdete: Párizsban az egyetem megalapításának 800 éves évfordulója alkalmából Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Németország oktatási miniszterei aláírják a Sorbonne-i Nyilatkozatot, a hallgatói és oktatói mobilitás megteremtésének, valamint a végzettségek összehasonlíthatóságának és kölcsönös elismerésének alapokiratát. Június 21.: Létrejön a Magyar Koalíció Pártja Szlovákiában. Július 2.: Merénylet az Aranykéz utcában Budapesten; 4 halott, köztük az alvilágban közismert Boros Tamás. Július 8.: Orbán Viktor alakít kormányt. November 4.: Magyarország nevében Martonyi János átveszi Strasbourgban Görögországtól az ET Miniszteri Tanácsának soros elnöki tisztét. November 5.: Kárpátalján a rendkívüli esőzések következtében medrükből kilépő folyók 400 ezer ember lakóhelyét öntik el. A Tiszán levonuló árhullám Magyarországon is súlyos helyzetet teremt. November 20.: Oszama bin Laden menedéket kap az afgán tálib milíciától. December 29.: A magyar Országgyűlés elfogadja a Magyar Köztársaság biztonság- és védelempolitikájának alapelveiről szóló, a NATO-csatlakozással összefüggő határozatot.

Arcél: V. Fekete Sándor (1955–) „Amikor 25 évvel ezelőtt Szolnokról Szegedre kerültem, a rovatvezetőm a következővel bocsátott utamra: aztán kösse föl a gatyát, fiam, mert olyan szerkesztőségben fog dolgozni, ahol igen jó nevű és jó tollú kollégaurak fordultak meg – példaként Mórát és Tömörkényt említette. Való igaz, remek tabló áll össze a lap 100. születésnapjára azokból a neves újságírókból, írókból, akik az elmúlt évszázadban a Délmagyarországban publikáltak. Újságíróként a Csongrád Megyei Hírlapnál kezdtem dolgozni, Makón kétszer egy esztendőt töltöttem, utóbb már szerkesztőségvezetőként. A Délmagyarországnál a belpolitikai rovatnál voltam vezető helyettes, ezzel párhuzamosan 8–9 évig bűnügyi témákkal foglalkoztam. A rovatvezetői beosztást a szerkesztői követte. Közel öt évig voltam főszerkesztő-helyettes, jelenleg vezető szerkesztőként dolgozom a lapnál."

Emberi csontok a szemétdombon

Szeged. „Női csont- és ruhadarabokat talált tegnap az újszegedi, Szőregi úti temető hátsó kerítésénél lévő szemétdombon egy férfi, aki hozzátartozói sírját kereste fel. Az emberi maradványok mellett szétszórták a koporsó elkorhadt deszkáit is" – számol be január 29-én a morbid történetről Kormos Tamás. A temető gondnoka azt mondta: „ő meghagyta a munkásoknak, hogy az újból eladott sírhely kiásása után talált maradványokat nejlonzsákba gyűjtsék össze és ugyanott, de jóval mélyebbre ássák el. Ezt elmulasztották, ezért az emberi gondatlanság számlájára írható, ami történt". A „törvény a porladási idő, vagyis 25 év után engedi meg, hogy a sírhelyet újból eladja a temető fenntartója". Ám „kegyeleti törvény nincs, csak a gondnok jó érzésétől függ, mihez kezdenek az el nem porladt maradványokkal".

Kegyeleti törvény nincs. 25 év után ismét eladható a sírhely. Illusztráció: Gyenes Kálmán
Kegyeleti törvény nincs. 25 év után ismét eladható a sírhely.
Illusztráció: Gyenes Kálmán

Savanya, a világklasszis „búvárkirály"

„A Kolumbiai Caliban, az uszonyos és búvárúszó világbajnokság harmadik és negyedik napján is klasszishoz méltóan versenyzett a szegedi Savanya Norbert. Előbb a 400 m-es uszonyos úszásban szerzett aranyérmet, míg a váltó tagjaként bronzot, majd a 800 m-es uszonyos úszásban vette fel a küzdelmet, ahol ismételten nem talált legyőzőre; imponáló magabiztossággal gyűjtötte be immár a haramdik aranyérmét" - szól a szeptember 7-i tudósítás. A szeptember 9-i címlap már arról zeng, hogy hazatért „szeged kilencszeres világbajnoka"- A „Szegedi Muréna Duna–Tisza Búvárklub sportolója" ugyanis összesen „három első helyet szerzett, s (…) mostani eredményeivel a világ legeredményesebb búvárúszójának vallhatja magát".

Fotó: Gyenes Kálmán
Fotó: Gyenes Kálmán

Szerződés nélkül eladhatatlan a sertés

„8 százalékkal nőtt az ország sertésállománya" az utóbbi egy év alatt. Ezzel szemben „a megyében már azt is sikerként lehet elkönyvelni, hogy nem csökkent tovább az állatok száma" – írja december 2-án Pályfalvi Zsoltné, a Csongrád megyei KSH munkatársa háromnegyed éves összefoglaló jelentésében, amelyet lapunkban Kovács András idéz. Gyenes Kálmán fotója azt illusztrálja, hogy „az augusztus eleji állatszámlálás szerint 442 ezer sertést tartottak a megyében, ugyanannyit, mint egy évvel korábban". „Az év második felében – exportértékesítési gondok miatt – sertéshúsfelesleg van az országban". Így aztán „szerződés nélkül eladhatatlan a sertés".


Napi hírek

Vívás. „Decemberben rendezték a felnőttek vívóbajnokságát. A női párbajtőrcsapatok viadalát az MTK gárdája nyerte. A sikerből alaposan kivette részét egy 18 esztendős szegedi hölgy, Hadár Andrea" (január 3. szombat).

Boltstop! „Viharok közepette kezdődött meg a harmadik szegedi Penny Market építése a Víztorony téren. A közelben lakók közül 250 ember írta alá azt a tiltakozást, amelyet Gönczöl Katalinnak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának címeztek az építkezés leállítását követelve" (január 12., hétfő).

Nemzetiségiek háza. „Szombaton nyitották meg Szegeden, az Osztróvszky utca 6. szám alatt a nemzetiségiek házát, amelyben négy szegedi kisebbségi önkormányzat, a görög, a német, a román és a szlovák kapott helyet" (február 2., hétfő).

Táltos. „Tegnap este a Szegedi Nemzeti Színházban Gregor József és művészbarátai nagyszabású reprezentatív gálaestet adtak a Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola javára" (február 16., hétfő).

Új múzeumigazgató. „Tegnap délelőtt a Móra Ferenc Múzeum dísztermében Lehmann István, a megyei önkormányzat elnöke adta át a kinevezésről szóló okmányokat dr. Vörös Gabriellának, a Csongrád Megyei Múzeumok Igazgatósága új igazgatójának. Dr. Trogmayer Ottó nyugállományba vonulásával tavaly ősszel üresedett meg a múzeum vezetői posztja" (február 17., kedd).

Tatra-ünnep. „Szombaton délutánig tartó farsangozással ünnepelték a szegediek a tizenhárom új Tatra villamos átadását. A cseh kocsik az 1-es vonalon harminc-harmincöt éve futó régi csuklósokat váltották föl. A Szegedi Közlekedési társaság a városi önkormányzat támogatásával vásárolta meg a prágai CKD-gyár villamosait, összesen 1,2 milliárd forintért" (március 2., hétfő).

Fosztogatók. „Szombatra virradóan kifosztották a szatymazi templomot. Az ismeretlen tettesek befeszítették az ajtót, s a templom főhajójából, illetve a sekrestyéből összesen öt kelyhet tulajdonítottak el" (március 9., hétfő).

Fölsőiskolák. „Küzdelem a fölsőiskolai helyekért. (...) A JATE-n népszerűnek számít a jogi képzés, a kommunikáció szak, a biológus oktatás. A SZOTE főiskola karán a gyógytornász képzésre jelentkeznek a legtöbben. A tanárképzőn a testnevelés és az angol nyelvtanári szak iránt a legnagyobb az érdeklődés. Az Élelmiszeripari Főiskolán (...) a vállalkozómendzser mérnöki oktatás tűnik a legvonzóbbnak. (...) A hegedű, a magánének és a zongora szakot jelölték meg az elős három helyen a konzervatóriumban" (április 7., kedd).

Faliújság. „A szegedi Tabán Általános Iskola emeleti faliújságát néhány napja a 7/b osztály tanulói szerkesztik. A diákok rendszeresen szemlézik a Délmagyarországot, az általuk legérdekesebbnek ítélt cikkeket kivágják a lapból, felragasztják a faliújságra, hogy a többiek is elolvashassák" (április 21., kedd).

Joe Murányi. „Nagy sikerrel kezdődött az újszegedi Blues kertben a 'Cenzor Dixie & Jazz Napok' rendezvénysorozata, amelynek nyitókoncertjén a szegedi Storyville Jazz Band és Joe Murányi lépett föl" (május 5., kedd).

LSD. „Szélmalomharc a drog ellen? Nem leszoktatni, megelőzni! Amilyen kicsik, olyan veszélyesek – mondja dr. Varga Péter az LSD-bélyegekről" (május 18., hétfő).

Algyői „iskolák". „A korábbi gyakorlattal ellentétben ma már a tanárok ingáznak az algyői iskola négy épülete között, hogy a diákok egy teremben tölthessék a napot. A megoldás egy olyan épület lenne, amely magába fogadhatná az egész intézményt. Erre valószínűleg még sokáig kell várni" (június 8., hétfő).

Aranypódium. „Több mint egy éve működik az Aranypódium, amely tehetséges fiatalok felkutatását, és megismertetését tűzte ki célul" (június 20., szombat).

Básthy. „Ennek az önkormányzati ciklusnak a szükségszerű, de népszerűtlen intézkedéseiért velem vitetik el a balhét – mondja Básthy Gábor, a május 28-án viharos körülmények között lemondott gazdasági alpolgármester" (június 22., hétfő).

Csendes aukció. „Jótékonysági gálát és amerikai típusú csendes aukciót rendeztek a IV. nemzetközi népművészeti fesztivál nyitónapján, szombaton este a Szegedi Nemzeti Színházban. A nívós műsor ellenére csak félig telt meg a nézőtér, az igazi licitálás nem alakult ki a felajánlott ajándékokért" (július 6., hétfő).

Tesco. Szegeden, Franciahögy területén „a tervek szerint szeptember 23-án nyitja meg kapuit Közép-Európa legnagyobb Tesco Áruháza, amely négyszáz embernek biztosít majd munkát. A környékbeli kiskereskedők tartanak ugyan a multitól, de nincs más választásuk, a túlélésre játszanak" (július 15., szerda).

Mikó. „Szolgáltató és nem hatósági jellegű társadalombiztosítás kialakítására van szükség – jelentette ki Mikó Tivadar, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) új főigazgatója. (...) Selmeczi Gabriella politikai államtitkár elmondta: Mikó Tivadart, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem patológiai Intézetének Tanszékvezető egyetemi tanárát elsősorban vezetői képességei alapján és az orvostársadalommal fenntartott folyamatos kapcsolatára tekintettel kérte fel a főigazgatói feladatok ellátására" (augusztus 1., szombat).

Firbás. „A Firbás Térkép Stúdió nagy vállalkozása", hogy „Szeged városról, valamint 11 határos községről készül minden eddiginél részletesebb atlasz és polgári kalauz". „A cég e kiadvánnyal magyarországi nagyvárosokról szóló hasonló atlaszainak sorát kívánja megnyitni" (augusztus 18., kedd).

Embercsempészek. „Huszonnyolc Koszóvóból menekült albánt fogtak el tegnap délután a mórahalmi határőrök. A háború sújtotta területről érkező albánok között tizenkét gyerek is volt" (szeptember 8., kedd).

Piaristák. „A Szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium kétszázötven diákja két helyen, a Maros utcában, néhány kiszolgált barakkban, illetve két bérelt lakásban tanul, míg az intézmény kollégiuma a minorita rendház Szent György téri épületében működik. Szűkösködésük azonban nem tart sokáig, hiszen az iskola még ebben a tanévben átköltözhet új épületébe", a Franciahögyre (szeptember 15., kedd)

Vásárhelyi lakópark. „Nyugdíjaslakópark ötletét karolta fel Vásárhely még tavaly. A tervek elkészültek, ám az építkezés megkezdéséhez egyelőre még hiányzik a legfontosabb, a mintegy félmilliárd forint. (...) Mindenki szívesen költözne öreg korában egy minden igény kielégítő élettérbe" (október 1., csütörtök).

ÓNTE. „Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Egyik legkedveltebb nevezetessége, az Árpád emlékmű. A mintegy százesztendős alkotást" felújítják. Árpád vezér alakját már újra kifaragták, „most a két oroszlán újrafaragásának előkészületi munkái kezdődtek meg" (október 8., csütörtök).

Polgármesterjelöltek. „Október 18-án, az önkormányzati választásokon a képviselőjelöltek mellett polgármesterjelöltekre is szavazhatunk". A jelöltek: „Dr. Bartha László traumatológus (Fiatal Demokraták Szövetsége – Magyar Polgári Párt, Független Kisgazdapárt, magyar Demokrata Fórum, kereszténydemokrata Szövetség), dr. Kiss József Géza fizikus, halláskutató (Magyar Igazság és Élet Pártja, Kereszténydemokrata Néppárt), dr. Molnár Imre jogász professzor (Polgári Szegedért Egyesület), dr. Molnár Zoltán ügyvéd (Szabad Demokraták Szövetsége), dr. Szalay István matematikus (Magyar Szocialista Párt)" (október 15., csütörtök).

125 éves a Madách. „Százhuszonöt éve, 1873. november 6-án nyitotta meg kapuit a mai madách imre Általános Iskola. Az intézmény, amelyet városi és állami áldozatvállalással polgári iskolaként alapítottak, 1911-ben foglalta el Madách utcai épületét. A Szegedi Állami I. kerületi Polgári iskola 1946-tól alakult általános iskolává, s az évek során a pedagógiai munka terén" Szeged „egyik legkeresettebb iskolája lett" (november 6., péntek).

PR-fesztivál. „A Szegedi nemzeti Színházban megtartott elegáns gálaműsorral zárt a háromnapos Prince Award ’98, a PR filmek, videók és multimédia alkotások harmadik fesztiválja. A kommunikációs szakma világában nemzetközileg egyedülálló találkozót tíz évre nyerte el a szegedi galéria Akadémia" (november 16., hétfő).

Búcsú a barakkoktól. „Tarján városrész lakói végleg elköszönhetnek a Víztorony téri ABC-től, a lakónegyed legöregebb boltjától. Az 1970-ben ideiglenes jelleggel fölhúzott falak között üzemelő boltot azonban nagyon megszerették az itteniek, mert a bezárás hírére azonnal megindult az üzlet megtartását követelő aláírásgyűjtés" (december 9., szerda).

A kapu. „Több mint évtizede letűnt világ idéződik föl A kapu című novelláskötet olvasói előtt a szuggesztív stílusban megírva, érzékletes-színesen. Lapunk munkatársa, Farkas Csaba hisz abban, hogy a szépirodalom és az újságírás párhuzamosan is művelhető" (december 21., hétfő).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemérik a kolbászfüstölőt

Eddig négyszer jártak a környezetvédelmi felügyelőség ellenőrei annál a szegedi kolbászgyártó üzemnél, amelynek füstjére a környékbeliek panaszkodtak. Tovább olvasom