Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Időutazás a Délmagyarral: Mentek is és jöttek is

Szeged - Hat hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország.
A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának kilencvennegyedik állomása: 2003.

Újabb és újabb posztokon kell megtanulni újabb és újabb neveket a szegedieknek is – egy esztendőn át tart az előző évi választás utáni hullámverés.

Vezércserék

„Salgó László országos rendőrfőkapitány január 1-jei hatállyal Kovács Mihály alezredest, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának eddigi vezetőjét bízta meg a Szegedi Rendőrkapitányság vezetésével. (...) Az előző kapitányt, Balogh Zoltánt az ORFK vezetője novemberben mentette föl tisztségéből. A főkapitány azt is bejelentette, hogy a nyomozó osztály új vezetőjének Márton István alezredest, a városi kapitányság eddigi bűnügyi osztályvezetőjét nevezte ki. A korábbi osztályvezetőt, Kumbor Tibort néhány napja mentették föl tisztségéből. A főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának élén Radics Róbert főhadnagy váltotta Kovács Mihályt. A megbízott rendőrkapitány a bűnügyi osztály vezetésével 2003. január 3-i hatállyal az eddigi közlekedési osztályvezetőt, Török József őrnagyot bízta meg, az ő helyét pedig megbízottként a mai naptól Kónya Zsolt hadnagy tölti be. A kapitány felmentette a közrendvédelmi osztály vezetőjét, Dobó Márton hadnagyot" – közöljük a január 3-i címlapon a személycsere-sorozatot.

Heten pályáztak a Szegedi Tudományegyetem rektori székére – balról jobbra –: Dux László, Csirik János, Visy Csaba, Berta Árpád, Galambos Gábor, Szabó Gábor és Benedek György professzor. Fotó: Gyenes K
Heten pályáztak a Szegedi Tudományegyetem rektori székére: (balról jobbra) Dux László, Csirik János, Visy Csaba, Berta Árpád, Galambos Gábor, Szabó Gábor és Benedek György professzor. Fotó: Gyenes Kálmán

„A Szegedhez mindmáig hű és ezer szállal kötődő Lednitzky Péterrel" azért beszélget ugyanezen a napon Fekete Klára, mert az üzletember megvált a Vivenditől, és „ünnepélyes keretek között beiktatták hivatalába", ő lett „a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht." (angolul ITDH) vezérigazgatója.

„Mózes Ervin, Szeged múlt héten megválasztott jegyzője azt mondja, kaotikus állapotban vette át a hivatalt. A jegyző cáfolja a városszerte hallható pletykákat a nagy létszámú elbocsátásokról" – összegez február 6-i interjúja élén Kéri Barnabás.

Verseny

„Ha versenyben akarunk maradni, fejlesztenünk kell" – nyilatkozza január 30-án lapunknak Szőkefalvi-Nagy Erzsébet, aki Gyuris Györgyöt váltotta a Somogyi-könyvtár igazgatói székében. „Az országos pályázat eredményeként az elmúlt év decemberétől kinevezett igazgató asszonyt városszerte úgy emlegetik: 'tudatos könyvtáros', hiszen a páratlan régi gyűjtemény kiváló ismerője".

„A peres ügyek 86 százaléka egy éven belül lezárult – emelte ki a hazai bíróságok működéséről a kedvező adatot Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási tanács elnöke tegnap Szegeden. Összbírói értekezleten vett részt, amelyen beiktatták hivatalába Czene Klárát, a Csongrád Megyei Bíróság elnökét. Mint ismert, az 53 év után ez év januárjában ismét fölállított Szegedi Táblabíróság elnöke Heidrich Gábor lett, aki azelőtt a megyei bíróság elnöke volt".

„Felbolydult a szalámigyár – A Pick Rt. dolgozói közül sokan félnek a jövőtől – írja Garai Szakács László, amikor június 19-én rögzítjük: „az Arago Rt. 24 órával a döntés meghozatala után szerda délután közleményben jelentette be a Pick Szeged Rt. vezérigazgatójának, Bihari Vilmosnak távozását, és utódának, Kovács Lászlónak a kinevezését". A szegedikumnak számító Pick háza táján történtekről „sem a régi, sem az új igazgató nem akart nyilatkozni".

Választási lázban

„Finiséhez érkezett a Szegedi Tudományegyetem rektorválasztási kampánya" – írja Sulyok Erzsébet április 3-án, amikor beszámolunk a 7 rektorjelölt – Benedek György, Csirik János, Dux László, Galambos Gábor, Berta Árpád, Szabó Gábor, Visy Csaba – bemutatkozó egyetemi vitájáról, amelynek fő kérdése lett, hogy „tudásgyár vagy papírgyár" az egyetem? Április 8-án már arról írunk: „órákon át tartott a szavazás", „az utolsó körre ketten maradtak", Dux és Szabó, de végül eldőlt, „Szabó Gábor, az élelmiszer-ipari főiskolai kar főigazgatója lett az új rektor", aki „a következő három esztendőben az ország egyik legnagyobb egyetemét" vezeti. Április 10-i interjúját úgy összegezzük, hogy „a mostanáig megteremtett stabil alapokon tervez megfontolt és körültekintő változásokat, egyszersmind növekvő sebességű fejlesztéseket" Szabó Gábor, aki „mindezt egy felkészült menedzsment irányításával, de az egyetem valamennyi polgárának alkotó közreműködésével képzeli el".

„Botránnyá fajult a tegnap délutánra összehívott rendkívüli társulati ülés a Szegedi Nemzeti Színházban" – kezdi tudósítását Hollósi Zsolt. Miután korábban lemondott tisztségéről Korognai Károly színházigazgató, a megbízott vezető, Kocsis László Levente „bejelentette: a teljes csődhelyzet elkerülése érdekében a jövő héten színre kerülő Faust lesz az évad utolsó bemutatója".

„Közös cél: jobb színházat!" – ez az esszenciája a színidirektor-jelöltek április 5-i kávéházi estjének. E posztért is heten versenyeznek: Beke Sándor, Gergely László, Iszlai Zoltán, Kocsis László Levente, Koczka Ferenc, Nikolényi István, Székhelyi József. Címlaphír április 24-én, hogy „a pályázók meghallgatása után a szegedi önkormányzat kulturális bizottsága maratoni ülésén tegnap késő este úgy határozott: Székhelyi József színigazgatóvá választását javasolja a közgyűlésnek". „Rendkívüli társulati ülésen iktatták be az új színigazgatót", aki – május 10-i beszámolónk szerint – azt hangsúlyozta: „Az adófizetők pénze, a közpénz szent dolog. Szakmai kötelességünk felismerni: a költségvetés határozza meg a színházat, ilyen a szakmánk, ilyen a világ. De mi azt is tudjuk: Színház az egész világ!"

Kronológia: 2003

Február 1.: A légkörbe lépve kigyullad és darabokra hullik a Columbia űrrepülőgép; a legénység valamennyi tagja életét veszti. Március 12.: Meggyilkolják Zoran Djindjic szerb miniszterelnököt. Március 20.: Az USA, Nagy-Britannia, Ausztrália csapatai megtámadják Irakot feltételezett tömegpusztító fegyverei miatt. Április 9.: Az amerikai erők háromhetes harcok után megdöntik Szaddám Husszein uralmát. Június 21.: Először rendezik meg Magyarországon a Múzeumok éjszakáját. Június 27.: Oláh György Nobel-díjas kémikus Klebelsberg-díjat kapott a Szegedi Tudományegyetemen.

Fekete Klára (1954–)

1976-ban még egyetemistaként – és még Schwarcz Kláraként – kezdett el dolgozni a Szegedi Egyetem szerkesztőségében. Majd közölték vele, jobb lenne, ha a magyar sajtóban nem ezen a néven publikálna: így lett belőle Fekete Klára. 1978-ban a Csongrád Megyei Hírlapnál – a későbbi Délvilágnál – folytatta pályafutását, előbb az ipari rovat munkatársa, majd 1986-tól a gazdasági rovat vezetője lett. 1991-től a Délmagyarország munkatársa, 1993–95 között az első helyi bulvár hetilap, a Délmadár&HDS felelős szerkesztője. 1989-től 1998-ig – főállása mellett – a Világgazdaság Csongrád megyei tudósítója. Végigélte a „gazdasági rendszerváltást": 1999-ben jelent meg Cégvesztő című riportkönyve Szeged nagyvállalatainak hanyatlásáról és bezárásáról. 2008-ban társszerzője volt az Ybl-díjas építész életútjáról szerkesztett könyvnek, a Novák István városainak. Feleség és büszke édesanya: iker nagylányai már saját életüket élik.

Stabilitásról Szegeden

„Az ötödik szegedi stabilitási konferencia közös nyilatkozattal zárul. A résztvevők a délkelet-európai országok különböző együttműködési formáira hívták föl a figyelmet, egyebek mellett a szervezett bűnözés elleni küzdelemre és a korrupció visszaszorítására" – tudósít a március 27–28. közötti diplomáciai eseményről Katkó Krisztina.

A határon átnyúló együttműködés jegyében öt ország képviselői találkoztak Szegeden. Fotó: Gyenes Kálmán
A határon átnyúló együttműködés jegyében öt ország képviselői találkoztak Szegeden.
Fotó: Gyenes Kálmán

A kiadott közös nyilatkozat szerint „Délkelet-Európa különböző együttműködési formái, a jogi és intézményi háttér létrehozása és működtetése, a gazdaság újjáépítése, a fejlődés fenntartása, a szervezett bűnözés elleni küzdelem és a korrupció visszaszorítása továbbra is megkülönböztetett figyelmet érdemel".

Az aradiak a Szabadság mellett

„Nem változtatott az aradiak szándékán a román művelődési miniszter bejelentése, október hatodikáig – az eddigi terveknek megfelelően – felállítják a Szabadság-szobrot. Zala György sok vihart megért alkotásán a restaurátorok dolgoznak, leendő helyén pedig már készítik a talapzatot" – számol be helyszíni tapasztalatairól Bakos András.

Az aradiak a Szabadság mellett. Fotó: Gyenes Kálmán
Restaurálják Zala György sok vihart megért alkotását.
Fotó: Gyenes Kálmán

Gyenes Kálmán fotóján az „öt szobor és a helyreállítást segítő egyik építész, Czinczér Gábor Csaba" látható a minoriták udvarán. Közben Aradon, „a Tűzoltó téren már készül a Szabadság-szobor talapzata".

Pontyokat, a jég alól is

„Ropogó hóban bukdácsolva, derékig a jeges vízben állva húzzák a hálót a lékhalászok. A mínuszokban hamar elgémberednek a vizes köteleket fogó kezek, de a brigád tagjai apró tréfákkal, poénos beszólásokkal tartják egymásban a lelket" – kezdődik Kormos Tamás január 18-i miniriportja. „A téli lehalászsát nehéz gépesíteni, ezért marad a kézi hálóhúzás."

Téli lehalászás Fehér-tón. A levegő mínusz 11, a víz plusz 5 fokos. Fotó: Gyenes Kálmán
Téli lehalászás Fehér-tón. A levegő mínusz 11, a víz plusz 5 fokos.
Fotó: Gyenes Kálmán

Lakópark lesz a temető helyén

„A szeged-felsővárosi egyházközség eladja a város egyik legrégebbi kegyhelyét – a Gyenes Kálmán fotóján is látható – Gyevi temetőt, ahol harminc évvel ezelőtt temetkeztek utoljára" – híreljük április 25-én. „A vevő nevét még titokban tartják, de annyi már bizonyos: lakóparkot építenek a sírkert helyén"

Lakópark lesz a temető helyén. Fotó: Gyenes Kálmán
Lakópark lesz a temető helyén.
Fotó: Gyenes Kálmán

Napi hírek

Kinyit a Virág. „Süppedő szőnyeg, halk zene, fehéren kanyargó stukkók és bűnbeesésre csábító, hatalmas habos, krémes sütemények várták a nyitás napján az újra megnyíló Virág cukrászda első vendégeit" (január 8., szerda).

Mínusz 30. „Mínusz 30 fok körüli hőmérséklet Csongrád megyében. Az erős fagy miatt hétfőn az autóbuszok mintegy fele fölmondta a szolgálatot. A Démász több helyen korlátozta az áramszolgáltatást, a Dégáz fogyasztási csúcsot könyvelhetett el" (január 14., kedd).

Csődközelben. „A város csőd közeli helyzetbe jutott, Szeged működőképessége határához érkezett. Április végéig zárolják az elfogadott hivatali és intézményi költségvetés egy részét, s ez csak a megszorítások első lépése. Ma Szeged az ország legeladósodottabb városa, a sokmilliárdos hitelállomány kezelhetetlen" (február 15., szombat).

Újszülött a teraszon. „Újszülöttet talált egy baksi asszony keddre virradó éjjel a házuk teraszán. A kisfiú Molnár Ferencnek köszönheti életét" (február 26., szerda).

Öt nő gyilkosa. „Pontosan egy éve kezdődött meg a nyomozás a balástyai sorozatgyilkosságal gyanúsított Szabó Zoltán ügyében. A férfit a megyei főügyész öt nő megölésével vádolja a minap elkészült vádiratban, amelyet tegnap ismertetett" (március 8., szombat).

Gőzfürdő. „A szegedi gőzfürdő rekonstrukciójának folytatásáról szóló dokumentumot tegnap írta alá a városházán a fürdőigazgató és a kivitelező cég képviselője" (március 22., szombat).

Hági. „Tovább pusztul a Hági. A százévesnél is idősebb szegedi vendéglő termei üresek, homlokzata tatarozásra szorul. A városi építészeti hatóság el is rendelte az utcai front külső rekonstrukcióját, ám a tulajdonos nem végezte el a munkát" (április 2., szerda).

Harang. „Felszentelték, és a helyére is emelték vasárnap a szegedi dóm új harangját. A Szent Terézről elnevezett, közel hatszáz kilogrammos öntvény a szertartás végén meg is szólalt" (április 7., hétfő).

Felszentelték vasárnap a szegedi dóm új harangját. Fotó: Gyenes Kálmán
Felszentelték vasárnap a szegedi dóm új harangját.
Fotó: Gyenes Kálmán

EU. „Igent mondtunk Európára". Az ügydöntő népszavazáson hazánkban „az érvényesen szavazó választópolgárok 83,76 százaléka, az összes választásra jogosultak 38 százaléka voksolt igennel". „Csongrád megyében a választásra jogosultak 42,1 százaléka ment el szavazni. Közülük 117 ezer 741-en (83,45 százalék) mondtak igent a csatlakozásra" (április 14., hétfő).

Húsvét. „A változékony, inkább hideg április eleje után szép időben ünnepelték Krisztus feltámadását, várták a locsolkodókat megyeszerte" (április 23., kedd).

Vedres. „Hétszázhetvenmillió forintból lehetne felújítani a szegedi Vedres István Építőipari Szakközépiskolát. Szegednek ennyi pénze nincs erre a célra, de Dobó László iskolaigazgató bízik abban, hogy kormányzati támogatással kiegészítve összegyűlhet az összeg" (május 6., kedd).

Szőke Tisza. „Ha rövid időn belül nem jelentkezik tőkeerős befektető a Szőke Tisza felújítására, az 1916-ban épült hajó roncstelepen köthet ki" (május 7., szerda).

Lakat az iskolán. „A Németh Imre Általános Iskolát bezárják ősztől Szegeden, míg több oktatási intézményt összevonnak" (május 24., szombat).

Csecsemő. „Egy Retek utcai társasház lépcsőházának bejáratánál síró csecsemőt találtak szombat este. Utóbb kiderült, alig pár perccel korábban született meg a kisfiú, akit azonnal kórházba szállítottak, és ott a Kis Bence nevet kapta" (május 26., hétfő).

Melegrekord. „Legutóbb 66 éve volt olyan meleg Szegeden, mint 2003. június 11-én. Tegnap 33,8 fokot mértek az Ady téren. A pokoli hőséget egyre nehezebb elviselni" (június 12., csütörtök).

Koldusok. „Szeged belvárosában egyre több a koldus. A kéregetők között van gyermekkorú és külföldi is. Az sem szokatlan, hogy néhányan becsmérlik azokat, akiktől nem kapnak pénzt" (június 17., kedd).

Olvasóink írták

 • 2. Mignon 2010. április 06. 16:19
  „A Fekete Klara reszböl egy idezet:

  "Majd közöltek vele, jobb lenne, ha a magyar sajtoban nem ezen a neven publikalna..."

  Mi?
  Miiiiiiiiii...???????
  Nem hiszek a szememnek...!!!!
  Ezt a sort vagy tizszer elolvastam!!!

  Kik közöltek vele????????
  Pofan lettek mar azota vagva ezek....????

  Rothadekok.”
 • 1. louis 2010. április 03. 14:10
  „" ´tudatos könyvtáros´, hiszen a páratlan régi gyűjtemény kiváló ismerője".

  Itt valami nem stimmel a ´tudatossal´, melléütés történhetett?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti tojásvarázs

Szeged - Virágmintás japán tojásokat is láthatnak az érdeklődők a Móra Ferenc Múzeum kiállításán… Tovább olvasom