Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Időutazás a Délmagyarral: Műtárgyaukció és panorámakép

Szeged - Tizennégy hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország.
A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának nyolcvanhatodik állomása: 1995.

„Talán ötven éve is van annak, hogy Szegeden utoljára nyilvános árverésen vehettek részt a műgyűjtés szenvedélyének hódoló polgárok. A hosszú szünet után most az Aranytopáz Kft. munkatársai vállalkoztak arra, hogy ékszer-, festmény- és műtárgyárverést rendezzenek. A péntek délutáni eseménynek a Forrás Szálló adott helyet, a főszponzor szerepét a CIB-Hungária Bank Rt. vállalta."

Próbaárverés

„Az aukción 286 tétel fölött hangzott el a 'Senki többet, harmadszor!', az árverésre bocsátott tárgyak összértéke pedig több mint 50 millió volt. A rendezők a bevétel egy részét a Gyermeksors Alapítványnak utalták át" – ajánljuk az április 10-i címlapon Pacsika Emília riportját.

„Az aranygyűrű 15 ezerért gyorsan gazdára talál, a 260 ezres bross viszont drágának találtatik. (...) 90 ezerért kínálják a huszadrendű festő igen gyenge minőségű csendéletét, míg Heller Ödön gyönyörű Capri öböljéért csupán 36-ot kérnek. (Utóbbiért 'bagó' ez az összeg, a mű mégsem kel el.)

– Ez az első próbálkozás afféle bemutatónak, kísérletnek számít, ami arra is jó, hogy megszondázzuk az eladni és a venni szándékozókat – világosít fel Temesváry István, az Aranytopáz Kft. kereskedelmi igazgatója. (...) A rendezvénynek a kultúrával, az ízlésformálással szoros a kapcsolata. Sőt a mecenatúrával és a karitatív tevékenységgel is. (...)

– Sajnos éppen a legkvalitásosabb képek nem keltek el, úgy mint Heller, Dinnyés Ferenc, Scheiber Hugó, Orbán Dezső. Több műtárgy pedig szerintem azért nem talált vevőre, mert az árát eleve magasról indították" – értékel Tóth Attila művészeti író.

Pénteki párbeszéd

„Megnyílt Popovics Lőrinc kiállítása" – tudatjuk április 21-én. A következő napon a Szinyei Merse Pál Társaság képzőművészeinek tárlatát harangozzuk be. Pénteki párbeszéd címmel pedig sorozatot indítunk: „az újságírók Stefánia klubjában". Először „Fritz Péter (MSZP)" és „Póda Jenő (MDF) honatya" válaszolt Újszászi Ilona kérdéseire. Áttételesen szó esett a próbaárverés sikertelenségéről is, amikor „a gazdasági folyamatok félelmetes hatásának nevezte mindkét honatya a társadalom kettészakadását, (...) mert annyi bizonyos – mondták egybehangzóan –: nincs magyar középosztály".

Támogat, szponzorál a 85 éves születésnapját ünneplő Délmagyarország is. A május 1-jei ünnepi különszámban írjuk: „1995. április 28–június 18. között 10 városi rendezvényt támogat a szülinapos újság. Többek között: a Medikémia–Délmagyarország röplabdagálát, az I. borfesztivált, Révész Róbert és a Garaboncos koncertjét, a Vállalkozó nők találkozóját, Nagy László és Schmidt Andrea fotókiállítását, a Délmagyarország születésnapi gálaműsorát.

Lapunk és munkatársi gárdája rangját is mutatja, hogy vidéken dolgozó újságíró először kapott akadémiai újságírói díjat: a rangos elismerést Sulyok Erzsébet, lapunk főmunkatársa vehette át a Magyar Tudományos Akadémia 156. közgyűlésén, amelyről május 9-én tudósítottunk.

Új honfoglalás

A honfoglalás 1100. évfordulójára készülődve egyre nagyobb figyelem irányul Ópusztaszerre. Az országos emlékbizottság elnöke, Szűrös Mátyás május 3-án – Sz. Lukács Imre kérdéseire válaszolva – lapunknak elmondja: „Erdei Ferenc nevezetes könyvében azt hangsúlyozta, hogy a reális nemzettudat alakulásában milyen nagy szerepe van a történelmi múlt ismeretének. Ezért Pusztaszer, illetve Ópusztaszer olyan történelmi emlékhely, amely a magyar hon ezeréves, illetve ezeregyszáz éves fennállásának kifejezője. Ő ezért javasolta emlékpark kialakítását. Sőt az elgondolás kivitelezésére 1970-ben szervezte meg az emlékbizottságot. (...) 1989 tavaszán jómagam örömmel vállaltam a megtisztelő elnöki feladatot az emlékbizottság élén. Egy év múlva megalakult a Feszty-körkép Alapítvány. (...) A Feszty-körkép restaurálásának költségeire, 300 millió forintra a magyar kormány garanciát vállalt, ma már az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark a magyar múzeumi kultúra sajátos, országosan egyedülálló értéke. Az eszmei értékkel nem állítható egy sorba, de azért megemlíthetjük, hogy a forintban kifejezhető értéke jóval meghaladja a kétmilliárd forintot. (...) Az emlékpark lényegében elkészült. (...) A millecentenáriumi évfordulónak talán ez az egyetlen nagyszabású, utódainkra maradó komplex alkotása."

Utolsó simítások a Feszty-körképen. Árpád vezér nyomdokain. Honfoglaló magyarok Ópusztaszeren. Fotó: Gyenes Kálmán
Utolsó simítások a Feszty-körképen. Árpád vezér nyomdokain.
Honfoglaló magyarok Ópusztaszeren. Fotó: Gyenes Kálmán

„Sajtótájékoztatóra invitálta tegnap az újságírókat Póda Jenő (MDF). Mondandója azzal függött össze, hogy a Parlament nem biztosította az ópusztaszeri emlékpark további fejlesztéséhez és befejezéséhez szükséges pénzt" – tudósít Kisimre Ferenc május 20-án, mondván: „Ópusztaszer – össznemzeti ügy!"

Az utolsó simításokat végzik a Feszty-körképen – írjuk július 11-én. Három nap múlva pedig azt rögzítjük: „A lengyel Ars Antiqua restaurátorcsoport 1991 szeptemberében kezdte el a hatalmas munkát", s 3 hónappal előbb teljesítette vállalását, így „augusztus elsejétől már nem csak a szakértők nézhetik" a panorámaképet, A magyarok bejövetelét.

„Őseink útján" lovastúra résztvevői támogatják a honfoglalái évfordulóra készülődést – tudósít az ópusztaszeri akcióról N. Rácz Judit –: mintha Etelközből érkeztek volna – „Árpád vezér nyomdokain".

Fotó: Gyenes Kálmán
A honfoglalás 1100. évfordulójára készülődve egyre nagyobb figyelem irányul Ópusztaszerre.
Fotó: Gyenes Kálmán

Kronológia: 1995

Január 1.: Ausztria, Finnország és Svédország belép az Európai Unióba. Boszniában elkezdődik a négy hónapos tűzszünet. Március 16.: A kisebbségek jogairól szóló magyar–szlovák megállapodás létrejötte. Május 27.: Az Észak-atlanti Tanács ülése felszólítja a boszniai szerbeket, hogy szüntessék be az ENSZ védett területei elleni támadásokat, és tegyenek eleget az UNPROFOR ultimátumának azzal, hogy kivonják az összes nehézfegyverzetet a szarajevói tilalmi övezetből, illetve az ENSZ ellenőrzése alá helyezik őket; továbbá elítéli az ENSZ békefenntartóinak meggyilkolását és fogva tartását. Július 2.: A sportújságírók napja. (Először ebben az évben ünnepelték a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség, az AIPS 1924-es megalakulásának emlékére.) Augusztus 1.: Válaszul Szarajevó ágyúzására a NATO megindítja az „Eltökélt Erő" fedőnevű műveletet, amely során repülőgépekkel és tüzérséggel támadják a szerbek állásait. Augusztus 23.: Az FTC labdarúgócsapata a Belga RSC Anderlechtet 2–1-re legyőzve összesítésben első magyar csapatként bejut a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Szeptember 1.: A NATO repülőgépei ismét bombázzák a boszniai szerb állásokat, valamint a Pale környéki célpontokat. A szerbek – a NATO bombázására válaszul – tüzérségi támadást intéznek Szarajevó ellen. November 19.: A lengyel elnökválasztás második fordulójában Aleksander Kwasniewski legyőzi Lech Walesát. November 20.: Diana walesi hercegnő a BBC Televízióban elismeri, hogy megcsalta Károly herceget. November 28.: Az Európai Unió és 12 földközi-tengeri szomszédos ország megállapodást ír alá Barcelonában a jövőbeni politikai és gazdasági együttműködésről. December 15.: Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadja a 1030. sz. határozatot a többnemzetiségű katonai béketeremtő erő (IFOR) létrehozásról. December 20.: Az ENSZ békefenntartó (UNPROFOR) erői átadják a boszniai katonai műveletek irányítását az IFOR-nak.

Arcél: Gyürki Ernő (1939–1997)

Vegyésztechnikusként kezdte pályafutását – tanulmányai befejezése után – Gyürki Ernő. A JATE Alkalmazott Kémia Tanszékéről a 70-es évek elején mint külsős sporttudósító küldte írásait a Délmagyarországnak. A 70-es évek végétől főállású újságíró a sportrovatnál, majd pedig rovatvezetőként dolgozott haláláig. Mindig szerette a sportot, maga is NB-s szintű sportoló volt. A SZEAC NB I-es csapatában kosarazott, majd az UTC Egyesület labdarúgója volt. Aktív sportpályafutása után pedig a SZEOL öregfiúk csapatánál rúgta a bőrt.

Gyürki Ernő (1939–1997)
Gyürki Ernő (1939–1997)

„Élete volt a sport, és ennek szellemében munkálkodott Szeged sportjáért" – mondja a fia. Tevékenyen részt vett a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület mindennapjainak szervezésében, koordinálta az egyesület és a Magyar Országos Horgász Szövetség közötti kapcsolatot. Egy ideig tagja volt a MUOSZ elnökségének. 1995-ben megkapta a Magyar Sportért kitüntetést. 1996-ban – a szerkesztőség szavazata alapján – elnyerte a DM-aranygyűrűt, amelyet mindig az év legjobb tollú újságírójának ítéltek oda. Halálát követően, 1998 októbere óta minden ősszel megrendezik a Gyürki Ernő-horgászversenyt.

Bérmálás Gyálán

„Idén Szegeden két bérmálási szentmise volt. A rendesen pünkösdvasárnapon megtartott (idén a felsővárosi templomban) püspöki mise mellett szombaton Gyálarétre látogatott Gyulay Endre szeged–csanádi megyés püspök – tudósít június 6-án „S. P. S.", vagyis Panek Sándor.

Bérmáló püspöki mise Gyálaréten – Isten szabad ege alatt. Olajfa helyett diófa. Fotó: Gyenes Kálmán
Bérmáló püspöki mise Gyálaréten – Isten szabad ege alatt. Olajfa helyett diófa.
Fotó: Gyenes Kálmán

A szabadban, egy árnyas diófa alatt celebrált misén Gyulay Endre a gyálaréti katolikus közösség előtt hét fiatalnak adott bérmakenetet, megerősítve ezzel keresztségi fogadalmukat és a katolikus egyházhoz tartozásukat."

Labdajátékban először nyert aranyat Szeged

A női és a férfi röplabda szerelmesei csodának lehettek tanúi. A Florintól sem jönne a pénz, ha nem lenne ott Farkas József gazdasági igazgató, aki a sport, s ezen belül is a női röplabda nagy barátja és támogatója. A trófeákat is bemutatta a szponzoráló igazgató szobájában február 9-i interjújában P. Sándor József. Február 13-án pedig állítja: „lassan órát lehet 'igazítani' a röplabdás lányok meccseihez. Tudniillik hetek óta hatvan perc sem kell nekik ahhoz, hogy elintézzék ellenfeleiket". A Nyári Sándor vezette férficsapatról március 6-án „Gy. E.", vagyis Gyürki Ernő azt rögzíti: „Szokványos 'házi feladata' volt csupán..." a Medikémia Szeged–ZTE összecsapás, amelynek végeredménye: „3:0". „Nemcsak látszat, való igazság, hogy a Medikémia Szeged férfi röplabdacsapata megállíthatatlan. Pethőék menetelése szinte minden képzeletet felülmúl, hiszen az alapszakaszban csupán kétszer botlottak, a rájátszásban pedig, igazi rangadókon, az Interligában edződött Vasas és Kaposvár elleni mérkőzést megnyerve, veretlenül őrzik vezető pozíciójukat" – összegez március 29-én Nyári Sándor vezetőedzőt hallgatva Gyürki Ernő.

Labdajátékban először nyert aranyat Szeged. Fotó: Gyenes Kálmán
Labdajátékban először nyert aranyat Szeged.
Fotó: Gyenes Kálmán

Április 10-én már azt írjuk, hogy „a bajnoki aranyért küzdő Medikémia röplabdásai például a Vasast iskolázták le Pesten". S végül a – június 10-i lapunkban Gyenes Kálmán fotóján is megörökített – csoda: „első osztályú labdajátékban Szegeden elsőként lett bajnok a Medikémia férfi röplabdacsapata. (...) A mindent eldöntő ötödik játszma fordulatos, izgalmas csatát hozott". A Csepellel vívott mérkőzés „végén a Medikémia játékosai emelhették magasba a kezüket." Gyürki Ernő arról is tudósít, hogy a röplabda NB I döntő, 5. mérkőzése után a Nyári Sándor edzőnek címzett rigmus messzire hangzott: „Sanyi bácsi, jó napot, bajnok lett a csapatod!"

Katonabarátkozás – parancsszóra?

Hódmezővásárhely. „A magyar Honvédség Bercsényi Miklós Gépesített Lövészdandárjának katonái és a Román Hadsereg egy kijelölt alegysége közös kiképzésen vesznek részt augusztus 10. és 20. között Hódmezővásárhelyen. (...) A Partnerség a békéért program szellemében végrehajtandó, tíznapos gyakorlaton különböző egyéni és köteléklövészeten vesznek részt a katonák" – tudósít augusztus 11-én „Sz. A.". Az ellenpont? V. fekete Sándor arról tudósít, hogy „Megkettőzött járőrözés, szöges autóakasztó. Műszaki csapda a jugoszláv határon – kizárólag csempészeknek."

Ismerkednek a haditechnikánkkal... és egymással. Fotó: Gyenes Kálmán
Ismerkednek a haditechnikánkkal... és egymással.
Fotó: Gyenes Kálmán

Napi hírek

Quaestor. A Quaestor Rt. „a Régi Hungáriáról mint befektetési lehetőségről az önkormányzatnál hallott először, idén a város kisebbségi tulajdonos az rt.-ben. Akkoriban még csak tervezték az ingatlanalapot, amely azóta több mint 700 millió forinttal meg is alakult. A Quaestor Ingatlanbefektetési Alap nemrégiben megvásárolta a kívül kész, belül félkész szállodát a Régi Hungária Rt.-től. (...) Az utóbbi társaságban többségi tulajdonos a Dunabank Rt., s maga a szállodai befektetés már régen bekerült a kétes banki kintlévőségek közé" (január 10., kedd).

Krumplifront. „A Mars téren ritka portéka a burgonya. Kisné Pitvarosról látja el a szegedi piacot. Árrobbanás a krumplifronton. 106 forint kilója. Ez még nem a csúcs?" (január 17., kedd).

Rablás. „Arab áldozat, arab felbujtó. (...) Több millió forintot raboltak egy arab üzletembertől. A rendőrség feltárta (...), 'bérrablásról' volt szó, amelyet soproni bűnözők követtek el" február 1., szerda).

Bolognában. „Negyven ország képviseltette magát a szocialista polgármesterek első világtalálkozóján. Csaknem 300 polgármester és önkormányzati tisztségviselő vett részt a Bolognában rendezett háromnapos összejövetelen. Városunkat dr. Szalay István polgármester képviselte" (február 6., hétfő).

Véres leszámolás. „Hidegvérű fegyveres támadás történt tegnap Szegeden, a Csongrádi sugárút 106-os számú épület előtt: a R. O. P. Kereskedelmi Kft. bejáratánál a cég ügyvezető igazgatóját, a 28 éves Molnár Rudolfot két lövéssel leterítették. (...) A tettes a fekvő férfi kezéből kiragadta a diplomatatáskáját – benne mintegy 13 millió forinttal –, beült a cégtulajdonos fehér színű 500-as Mercedesébe, és villámgyorsan eltűnt a helyszínről" (február 25., szombat).

Sugárhajtású mentő. „Leszállt a szegedi repülőtérre az első jet – gázturbinás-légcsavaros gép járt már itt, ám sugárhajtású szerkezet még nem landolt ezen a füvön. A svájci Cessna Citation típusú mentőrepülőgép egyenest Svédországból érkezett, hogy egy, a makói úton közlekedési balesetet szenvedett német állampolgárságú férfit szállítson Németországba műtétre és gyógykezelésre" (március 4., szombat).

Sugárhajtású mentő.
Sugárhajtású mentő. Fotó: Gyenes Kálmán

Szorobán. „Csongrád egyik iskolájában elaludt a szorobán. (...) A japánoknak arról a 'gyalogjáró', kezebeli, lökdösőgolyós, számoló instrumentumáról van szó, amelyről többször megírtuk már, kisiskolások számolási készségét szinte hihetetlen mértékben képes megnövelni". „Kiszomboron ébren van, sőt még képletesebben szólva: virágzik" (március 9., csütörtök).

Bokros-urna. „Vegyetek minket emberszámba! – ez volt az egyik transzparensen és mutatta a tegnapi diáktüntetés egyik fő okát és célját is. Hosszú szakmai tárgyalássorozatot tett ugyanis semmissé a 'fekete vasárnapi' kormánydöntés a tandíj szeptemberi bevezetéséről – meglepve a kultuszminisztériumot, az egyetem vezetőit, oktatóit, diákjait és azok családjait. (...) A Dugonics téren Mészáros Rezső, a JATE rektora is bedobta a 2000 fillért a Bokros-urnába" (március 23., csütörtök).

Horn Szegeden. „A Magyar Köztársaság miniszterelnöke tegnap Szegeden tartózkodott. (...) Tájékozódott Csongrád megye és Szeged közbiztonságának helyzetéről. (...) Szegedi alpolgármesterekkel és a jegyzővel a városházán találkozott a miniszterelnök, Horn Gyula, az MSZP elnöke beszélgetett a párt megyei és szegedi vezetőivel. (...) A Forrás Szállóban a Baloldali Ifjúsági Társulás elnöke, Kiss Péter és a BIT III. országos gyűlésének küldöttei köszöntötték körükben Horn Gyulát" (április 1., szombat).

Deszk: 3 tűz. „Csiszár Tamás tűzoltó őrnagy beszámolója szerint tegnap a megye tűzoltói 'deszki napot' tartottak – háromszor kellett beavatkozniuk a faluban fellobbant tűzeset miatt" (április 6., csütörtök).

Deszk: 3 tűz. Fotó: Gyenes Kálmán
Deszk: 3 tűz. Fotó: Gyenes Kálmán

99 éves szobor. „A Dóm téren tegnap bontották le Köllő Miklós kilencvenkilenc esztendős, hét méter magas Szentháromság szobrát. (...) A szegedi Bánvölgyi Kászló szobrász-restaurátor már dolgozik a szobor másolatán" (április 6., csütörtök).

Bronz. „Szombat éjszaka a Forrás Szállóban vették át bronzérmüket a bajnokság harmadik helyén végzett Pick Szeged játékosai. Az idényt jótékonysági bállal búcsúztató kézilabdások tehát lazíthattak" (április 10., hétfő).

Határvadászok. „Szívatás miatt támadtak a szegedi határvadászok?" „A pokol kapuja volt a múlt héten Szegeden, a Moszkvai körúton a Kiskunhalasi Határőr-igazgatóság épületének bejárata. Péntek reggel leszerelt határvadászok támadtak az objektumra; kövekkel, üvegekkel, táblákkal (!), sőt puszta kézzel, no meg lábbal törtek, zúztak" (május 6., szombat).

Monstre per. „Ma reggel 9-kor Kezdődik Magda Marinko és társainak bűnpere. A Dél-Magyarországon és a Vajdaságban 13 ember meggyilkolásával gyanúsított halálosztó távollétében kezdődik a szabadkai tárgyalássorozat, mivel őt a magyar igazságügy nem adta ki" (május 15., hétfő).

Bohácsék hódítása. „Bohácsék Spanyolországot is meghódítják? 1992 óta evez egy hajóban a szegedi Bohács Zsolt és a budapesti Gyulai István. Eddig inkább a maratoni számokban termett babér számukra, hiszen többször lettek már világbajnokok (legutóbb tavaly), s amióta együtt 'hajtanak', nemigen találnak legyőzőre. Ezekben a napokban a Tiszán készülnek a következő erőpróbára, amely május 20–21-én, a spanyolországi Murciában lesz" (május 15., hétfő).

Ingyenparkolás. „Már szombat délután elkezdik eltávolítani a fizetőparkoló-táblákat a városi közgyűlés csütörtök esti döntése alapján. A városatyák is megelégelték a parkolók tisztázatlan helyzetét" (május 20., szombat).

Székely vendéglő. „Mától fogadja vendégeit az újszegedi Erdélyi tér és Thököly út sarkán megnyílt Székely vendéglő" (június 10., szombat).

Gyógyfürdő. „Gyógyfürdő lesz a mórahalmi. A mórahalmi fürdőt nemcsak a helybeliek és a környező falvak lakói ismerik és használják, hanem az utóbbi időben egyre többen járnak ki Szegedről is" (június 14., szerda).

Pápai nuncius. „Szerencsés a szeged–csanádi egyházmegye – mondta Domaszéken a pápai nuncius. Angelo Acerbi érsek, pápai követ" meglátogatta Domaszéken „a szeged–csanádi egyházmegye zsinatát" (június 22., csütörtök).

Rajtaütés. „Az elmúlt hétvégén az APEH központi főosztályának szervezésében meglepetésszerű ellenőrzési akcióra került sor Csongrád megyében. (...) A feketegazdaság elleni harc, az adó eltitkolása, a nyugta- és számlaadási kötelezettség elmulasztása miatt szükség van az ilyen ellenőrzésekre" (július 5., szerda).

Valahol Európában. „A második világháború befejezésének 50. évfordulójára elkészült és májusban a Fővárosi Operettszínházban bemutatott új magyar musical dómszínpadi változatával nyitotta tegnap az idei szezont a Szegedi Szabadtéri Játékok" (július 20., csütörtök).

Hídzár. „Vasárnaptól lezárták Szegeden a régi hidat. Megkezdődött a hatalmas, 400 millió forintba kerülő felújítás". A hídzáras kozmetikázás másfél évig tart (július 31., hétfő).

Fáklya-vég. „Búcsúzik a Fáklya (Széchenyi) mozi. (...) Egy időben 430 ember nézhette itt a filmeket a legutóbbi időkben, az elsőrendű helyről 180 forintért, a másodrendűről 150-ért. (...) A Fáklya, ismétlő mozi lévén, a már bemutatott filmeket játszotta". Helyén biztosító lesz. „Ez a kopott kis mozi hiányozni fog" (augusztus 18., péntek).

Rózsa. „Rózsa Edit országgyűlési képviselő szerint Szeged, sajnos, afféle alvó város lett. Erről, vallja a lakótelepi zajokhoz már hozzáedződött képviselőnő, elsősorban az önkormányzat tagjai tehetnek, akik a kelleténél többet politizálnak, ellenben jóval kevesebbet foglalkoznak az igazán praktikus témákkal" (augusztus 29., kedd).

Utolsó katonák. „Szeptember 9-én, vasárnap kétszázharminc újonc (...) mondta el a katonai eskü szövegét a Szegedi Műszaki dandár alakulatánál, a Török Ignác laktanyában. Ők az utolsó generáció, amely még 12 havi szolgálatra vonult be augusztusban" (szeptember 11., hétfő).

Baka. „Meghalt Baka Pista, negyvennyolc éves volt, meglett férfi, költő, szerkesztő, a barátunk (...)" „Többek között így ír: 'S ha minden varjú azt károgja, voltál/ Azt felelem nyugodtan félig holtan /Igazatok van udvaroncotok voltam / de nem ti én én támadok fel újra'. Baka Istvánt legyőzte a kór" (szeptember 21., csütörtök).

Olvasóink írták

  • 1. TELSTAR 2010. február 06. 22:40
    „A Quaestor már akkor trükközött a régi Hungival ??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a szegedi belvárosi üzletek eladásáról

Egy tulajdonosi bizottsági döntés miatt minden jogi lehetőség adott a kiskörúton belüli, önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek eladására – állítja Kohári Nándor fideszes képviselő. Tovább olvasom