Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Időutazás a Délmagyarral: Nagy privatizációs bokszolások

Tizenhét hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország. A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának nyolcvanharmadik állomása: 1992.

Újraosztották a lapokat. Minden eldőlt a gazdaságban, Évtizedekre előre. „Délép-búcsúztató. Kimúlt egy mamut" – írja az április 7-i, „Gazdaság" élőfejű kolumnás összeállításban Vass István Péter. „A Délép-birodalom fénykorában a kilencemeletes 'kékház' messzire hirdette a cég dicsőségét. Azután jött a hanyatlás, és eladták e csodapalotát (ma a megyei APEH lakja). (...) Úgy hírlik, hogy a vállalat végképp kimúlt, a felszámolás maholnap megkezdődik".

1%. A nagy átalakulás idején a vidék első gazdasági mellékletével ajándékozza meg olvasóit a Délmagyarország. Szerkesztői beköszöntőjében Kovács András április 15-én úgy magyarázza a négykolumnás összeállítás „1%" címét, hogy „ez a mérték egyszerre lehet sok és kevés, attól függően, hogy valutakamatról, vagy szénabetakarításról szólunk. (...) Programunk szerint felvállaljuk, hogy összeszedjük mindazokat a helyi jelentőségű információkat, amelyek a 'nagyok' rostáján már áthullanak, ugyanakkor az üzleti döntéseknél talán nem érdektelenek".

Búcsú a birkáktól. Az agrárszektorból iszonyatos mennyiségű tőkét vont ki az állam. Fotó: Gyenes Kálmán

Jellemző, hogy a helyi gazdasági melléklet első számának címlapjára kerül: „A postatorony viszi a prímet". „Pálfalvi Zsoltné, KSH" rögzíti: „1991-ben a Csongrád megyei gazdálkodók és költségvetési szervek beruházásai – az országost jóval meghaladóan – visszaestek. A fejlesztésre felhasznált 5 milliárd folyó áron sem éri el az előző évi szintet, a volumencsökkenés (...) 30 százalék körüli". Magyarázat? Talán egy másik cikk címe: „Hitel nélkül – Lehúzzák a redőnyt Makón?"
A témagazdagságot jelzi például a július 15-i 1% melléklet címlistája: „Bankcsőd", „Lízing", „Azúr-parti tisztaság", „Hol tart most a Vidia", „Féléves hiány". „Csökkent a kezdő kisvállalkozók tb-je", „Magyar menedzsment", „Abból élnek, hogy nagy vásárlók", „Pillanatfelvétel a gazdaságról", „Billiárd Casino Kft.: Jelentkező a Vidámparkra", „Egy biztosító biztonsága", „Próbálkozások", „Készpénznek vették", „Megtakarítások", „Utazási hullámok. A 'sógorok' vezetnek – már Ukrajna is célpont", „A nagyhal esete a Hódgéppel", „IBM és OKHB", „Inflációs prognózis".

Vége a szocializmusnak

„Panaszkodnak. Várják a főnököket, hátha mondanak valami biztatót. A Tisza Volán 1-es számú teherforgalmi üzemében, a Dorozsmai úton hétfőn reggel 6-kor munkásgyűlésre érkeznek az emberek. Most ezeknek az összejöveteleknek van a szezonja. A téma ezúttal is az, vajon utcára kerülnek-e az emberek, mint mindenütt a környezetükben. Az átalakulásról ugyanis – ami a Volánnál napirenden van – mi más jutna az alkalmazott eszébe?" – kérdezi június 2-án Fekete Klára „Sok maszek Volánt győz" című írásában.
A Tisza Volán igazgatója, „Szeri István elmondja: a leányvállalatot 10 millió induló készpénzzel, 60 millió forint leértékelt vagyonnal, zéró kintlévőséggel engedi el a Volán. A többi az ő dolga.
– A maszek 18 forintos fűtőolajjal közlekedik, mert nem ellenőrzi senki – morog odakint Csonka Imre. – Mi 43 forintos dízelt használunk. Neki a felesége a titkárnő, nálunk egy apparátus könyvel. Hogy lehetünk akkor versenyképesek?"

Vezérek háborúja

„Vidia: A nagy privatizációs bokszolás. Vezérek háborúja, kétszáz gyalogáldozattal" – kezdi riportsorozatát június 11-én Rafai Gábor. „Az egykor jó nevű kereskedőház ugyanis recseg-ropog néhány hónapja. Az első bomba még tavaly robbant, amikor kiderült, hogy kétszáznyolcvanmilliós nyereség után, váratlanul háromszázhúszmilliós mínusszal zár majd a társaság. Időközben a már évekkel ezelőtt kiürített állami vállalat részvényeiért, azaz a Vidia birtoklásáért, ádáz harc kezdődött. Decemberben a cég 'főtisztjei' valóságos puccsot szerveztek az elnök-vezérigazgató, dr. Csölle Tibor ellen. Nem volt nehéz dolguk. Az egykori 'vezér' ugyanis bőkezűen osztogatta az állam vagyonát: százmilliós üzleteket kötött, szívességi váltót írt alá akkor, amikor már világosan látszott, a cég a csőd szélén áll. Mindezt megfejelte még egy hetvenmilliós lízingügylettel: 47 szuperautót vásárolt, majd adott tovább munkatársainak 30-40 ezer forintért. A beosztottaknak bombaüzlet volt egyhavi fizetésért Renault Chamede-ot vagy Mercedest venni..."
A föld és a gazda. „Szépülő és épülő tanyákról, gazdára találó földekről, a mezőgazdaság felvirágzásáról és az ország gazdagodásáról vázolt idilli képet augusztus 20-i ünnepi beszédében Szabad György, az Országgyűlés elnöke az ópusztaszeri Árpád-emlékmű lépcsőjén szónokolva" – írja augusztus 28-án Ú.I. Ezzel azt is rögzítve, hogy maradt a régmúlt: a politika csapdába ejtette a gazdaságot – vagy fordítva. „Milyennek látják ma az agrárágazat jövőjét?" „Géczi József, agrárügyekkel is foglalkozó országgyűlési képviselő (MSZP)" úgy véli: „A rendszerváltozás harmadik vagy negyedik évében eljuthatunk addig, hogy a föld 80 százaléka gazdára talál". „Nagy-Huszein Tibor, az Agrárszövetség elnöke" azt válaszolja: „ma nem a tanya helyzete a kérdés, hanem az, hogy meg lehet-e élni a mezőgazdaságból. Az agrárszektorból iszonyatos mennyiségű tőkét vont ki, herdált el az állam, a kormány hozzá nem értő intézkedései következtében mélyre zuhant az ágazat".

*

Kronológia: 1992

Január 6.: Megjelenik a PC World magazin első magyar kiadása. Január 10.: A boszniai szerbek bejelentik – a már 1991 szeptembere óta több helyütt létrehozott „szerb autonóm körzeteket" egyesítő – „Boszniai Szerb Köztársaság" megalakulását. (A névből később törlik a boszniai jelzőt.)

Január 15.: Az EK-államok – német nyomásra – elismerik Szlovéniát és Horvátországot.

Február 7.: A Maastrichti szerződés aláírásával megalakul az Európai Unió.

Március 5–6.: Dánia, Észtország, Finnország, Németország, Lettország, Litvánia, Norvégia, Lengyelország, Oroszország és Svédország külügyminiszterei koppenhágai találkozójukon bejelentik a Balti-tengeri Államok Tanácsának megalakítását.

Március 6.: A Michelangelo számítógépvírus kibocsátása.

Április 5.: Jugoszlávia tagállamai Szerbia kivételével megszavazzák függetlenségüket, ezzel megkezdődik a délszláv háború.

Április 27.: Szerbia és Montenegró megalakítja az új Jugoszláv Szövetségi Köztársaságot (Kis-Jugoszlávia).

Június 22.: Dél-Erdélyben, a Hunyad megyei Vaskapu-hágóban románok munkagéppel ledöntik Hunyadi János 1442. szeptember 6-én kivívott zajkányi győzelmének utolsó, 1896-ban állított emlékművét. A négyméteres öntöttvas buzogányt 1993-ban az osztrói tóban megtalálják, és a várhelyi múzeumba mentik. Innen 1994-ben ellopják.

Július 16–18.: Manfred Wörner NATO-főtitkár hivatalos látogatást tesz Magyarországon.

Július 17.: Megszűnik Csehszlovákia, két új állam születik: Csehország és Szlovákia.

Július 25.: Megkezdődnek a XXV. nyári olimpiai játékok Barcelonában.

Október 6.: Gömbös Gyula egykori miniszterelnök síremlékének felavatása.

November 3.: Bill Clinton az Egyesült Államok 42. elnöke.

November 5.: Kihirdetik a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartáját, amelyet Magyarország a kihirdetésekor aláír.

November 10.: Budapesten tárgyal Borisz Jelcin, megállapodik a magyar vezetőkkel arról, hogy az 1,7 milliárd dollárt kitevő orosz államadósság felét katonai repülőgépek szállításával törlesztik, az Országgyűlésben elmondott beszédében bocsánatot kér a magyar néptől az 1956-os beavatkozás miatt.

November 12.: Megkezdődik Erich Honecker pere Németországban; a perben Honecker vállalja tettét, de nem érzi magát bűnösnek.

November 21.: Az egy időben ülésező FKGP Torgyán-párti és Torgyán-ellenes szárnya kölcsönösen kizárják egymást a pártból.

December 17.: Az Észak-atlanti Tanács miniszteri ülésén a külügyminiszterek bejelentik, hogy a NATO kész támogatni az ENSZ további akcióit a volt Jugoszláviában; egyetértenek abban, hogy erősítik a Szövetségen belül a békefenntartással kapcsolatos koordinációt.

December 24.: Megkezdi adását a Duna Televízió.

*

Arcél: Tanács István (1955–)

Szegeden született, a domaszéki tanyavilágban nőtt föl, a József Attila Tudományegyetem magyar–angol szakán diplomázott Tanács István. Első, a mórahalmi terménykereskedés korrupciós ügyét leleplező riportjából sajtóper kerekedett, de lapunk győztesen került ki a konfliktusból. Ez az eset is hozzájárult ahhoz, hogy még egyetemistaként elnyerte a Délmagyarország ösztöndíját – „sztárként érkezett". Itt „műhelymunka" folyt, sokat tanult Petri Ferenctől, Horváth Dezsőtől és Sz. Simon Istvántól is – lapunknál 1979 és 1985 között dolgozott. A „norma" teljesítését követően írt – többek között – az ÉS-nek. Hívták a Népszabadsághoz, és elment, mert „többen és Budapesten is olvashatták írásait", és persze „jobban fizettek".

Tanács István

De szegedi-kiskundorozsmai lakóhelyét nem cserélte fővárosira: úgy érzi, a „vidék" az éltető közege. A rendszerváltozás idején regionális napilap megszervezésével próbálkozott – ma már örül, hogy nem sikerült. 1997 után eurorégiós, 3 nyelvű folyóiratot szerkesztett – sajnálja, hogy elfogyott a pénz és a múlté lett az uniós eufória. Az elmúlt években három szociográfiát írt: Glasznoszty Tiszakécskén, A borháború folytatódik, Ön kormányzó? címmel, de úgy véli, e műfaj olvasói elfogytak. Azt mondja: e nehéz pályán máig erőt ad számára, hogy már akkor is újságíró lehetett, amikor még nem korlátozta a médiamunkásokat az igazmondásban se a pénz, se a politika. Tanács István máig a Népszabadság újságírójaként jegyzi tényfeltáró riportjait, publicisztikáit.

*

Közéleti toplista

„Először Szegeden. Közéleti toplista. A rePRESENT felmérése" címmel február 19-én ismertetjük 24 közismert személy népszerűségi rangsorát.

Lippai Pál
Lippai Pál

300 szegedi véleményét tükrözi. A minta magyarázataként írjuk: „Az egész országra vonatkozó közvélemény-kutatások is általában mindössze 1000 fő megkérdezésén alapulnak, és a fejlett országokban hasonló módon járnak el". A toplista: 1. Gregor József operaénekes (népszerűsége 82,09 százalék), 2. Gyulay Endre római katolikus püspök, 3. Király Zoltán országgyűlési képviselő, 4. Halász Miklós újságíró, főszerkesztő, 5. Géczi József politológus, országgyűlési képviselő, 6. Bán János újságíró, stúdióvezető, 7. Farkas László ügyvéd, köztársasági megbízott, 8. Lippai Pál ügyvéd, polgármester (képünkön), 9. Rózsa Edit országgyűlési képviselő, 10. Tamás G. Miklós filozófus, országgyűlési képviselő (...) 22. Vastagh Pál jogász, országgyűlési képviselő, 23. Bába István ügyvéd, 24. Papp Gyula nyugalmazott tanácselnök (27,09 százalék).

*

Hívő szocialisták estje

Szegeden Horn Gyula. „Részint a hívő szocialisták tegnapi szegedi estjének vendégeként, részint pedig a Tisza-parti városban május 16–17-én megrendezendő MSZP-kongresszus előkészítése végett látogatott Szegedre Horn Gyula, a Magyar Szocialista Párt elnöke" – rögzítjük április 29-én Gyenes Kálmán fotója alatt.

Hívő szocialisták. Tőkés és Gyulai.

„Az esti órákban a Móra Ferenc Múzeum dísztermében dr. Gyulay Endre r. k. megyés püspök, Tőkés László református püspök, Vankó Magdolna, az MSZMP hívőtagozatának ügyvivője, valamint Horn Gyula beszélgetett a résztvevőkkel az elszegényedés megakadályozásának, a kisebbségek védelmének lehetőségeiről, az oktatásügyről, s kifejtették elképzeléseiket a XXI. század egyházairól is."

*

Vendégünk: Puskás Öcsi bácsi

Csongrád megye. „A pénzről ne beszéljünk! – jelentette ki Puskás Ferenc, a világszerte csak Öcsiként becézett egykori 84-szeres magyar válogatott labdarúgó", mikor „mint az MLSZ utánpótlás bizottságának igazgatója" azért érkezett, hogy „első kézből értesüljenek a problémákról, amiket azonnal, két-három hónapon belül meg kell oldani" – tudósít a megyeházáról Cs. Gát László december 3-i lapunkban.

Vendégünk: Puskás Öcsi bácsi

„A nagy reményű, több mint kétórás szegedi megbeszélés végén Puskás Ferenc így búcsúzott a jelenlévőktől:
– Legyünk türelmesek! Lépjünk fel erőszakosan a sport, a labdarúgás megmentéséért, és dolgozzunk. Felejtsük el az elmúlt bő húsz évet, s aki dolgozni akar, azt engedjük."
A foci mentőangyalaként érkezett Csongrád megyébe Puskás Ferenc. Fotó: Gyenes Kálmán

*

Napi hírek

Csillagvizsgáló

„A Füvészkertnek hátsó, Kertész utcai bejárata felől közelíthető meg. (...) Ha az idő megengedi, hamarosan befejezhetjük, megtörténhet a műszaki átadás, és nemsokára látogathatókat fogadhatunk a szegedi csillagvizsgálóban – mondja dr. Szatmáry Károly csillagász, a JATE kísérleti fizikai tanszékének tudományos munkatársa" (január 2., csütörtök).

Merénylet

„Meglőtték a Szegeden és a megyében egyaránt megjelenő hirdetési újság, a Szuperinfó tulajdonosát, aki az azonos nevű pécsi és bajai kiadvány gazdája is egyben. Márton Attila és kísérője (testőre?), Ercsényi Antal, a Bajai FC gyúrója, akit szintén lőtt sebbel szállítottak kórházba, minden jel szerint egy előre kitervelt merénylet célpontjává vált" (január 7., kedd).

Lékó

„Európai körút – a nemzetközi mesteri cím jegyében. Egyre kapósabb lesz a külföldi 'piacon' Lékó Péter, az Üllés és Vidéke Takarékszövetkezet SE, az európai 12 éven aluli sakkozók között bajnok, és vb-ezüstérmes versenyzője kéthónapos versenysorozaton vesz részt" (január 14., kedd).

Magánpatika

„Tegnap, a Borbás utca 11. szám alatti, bérelt magánházban végre bemutatkozhatott a szakmabelieknek az új gyógyszertár." „Új magánpatika Szegeden, a névadó: Pápai Páriz Ferenc" (február 1., szombat).

Magánrádió

„Pesten szól a rádió, Szegeden azonban még nem működik magánrádió, de 1990. június 29-től július 28-ig – az ipari vásár ideje alatt – már működött, s felélesztésére több kísérlet is történt '91 folyamán" – mondja „Tóth András, a Telekom Kft. ügyvezető igazgatója, az egykori Vásár Rádió gazdája" (február 4., kedd).

Dél Sportja

„Tisztelt Olvasónk! Egy régi sportlap újjáélesztett első számát tartja kézben. A Dél Sportja mostantól minden hétfőn megjelenik a Délmagyarország és a 'kék' Délvilág mellékleteként. Célját, reméljük, eléri. Hiszen a sport a fontos nekünk" (március 9.).

Déli autópálya

„Csökkent az ellenállás – a lendület töretlen. A Déli Autóplya Kft. újabb tagokkal bővült. (...) A jelenlegi árakon hárommilliárd forint értékű beruházásnak már kétszáznál több az alaptőkében részes pártolója, köztük 170-re emelkedett az önkormányzatok száma" (március 17., kedd).

45. évad

„A negyedik háborús év karácsonyán néhány cserkész bábelőadást tartott a Mérey utcai iskolában berendezett hadikórház sebesültjeinek, és a meggyötört emberek néhány percre elfeledték fájdalmaikat... Ezt az előadást számtalan más követte, és már a negyvenötödik évadjánál tart az 1946-ban útjára indult Szegedi bábszínház" (április 3., péntek).

Patikabetörés

„Már-már nem telik el hét, hogy ne törnének be a város valamelyik patikájába. E hét végén a Debreceni utcai gyógyszertár volt soron. A betörést vasárnap reggel fedezték fel, és megállapították, hogy 4800 forint értékű gyógyszer tűnt el. A rendőrség ügyeletesétől kapott információ szerint az ellopott gyógyszerek között nincs kábító hatású" (április 6., hétfő).

Szexper

„A Jakab Lajos utcában működött erotikus masszázsszalon vezetője" P. „Erika elsőrendű, a menedzsere" T. K. „Tibor másodrendű vádlottak üzletszerű kéjelgés elősegítése, a szalonban masszőri tevékenységet végző tíz nő pedig üzletszerű kéjelgés miatt kényszerültek a büntetőtanács elé" (április 9., csütörtök).

Mucsi vonulása

„Dr. Mucsi Mihály úgy döntött. hogy egyszemélyes, háromnapos demonstrációt tart, több ízben felvonulván és petíciókat átnyújtván, amelyekben azt követeli, hogy az MSZP járuljon hozzá az egyházi oktatás fejlesztéséhez. tegnap este – az újszegedi Forrás Szálló előtt – 8-10 érdeklődő előtt megkezdte magányos vonulását" (május 16., szombat).

Kalapos nő

„tegnap délután helyére került a Kalapos bronznő a Korányi sétányon. Aki először mellé ült és megsimogatta nem más, mint az alkotó, Lapis András szobrászművész" (május 21., csütörtök).

Jótékonykodó nők

„Szombaton a városháza dísztermében (...) a szegedi Soroptimista Klub huszonkét hölgytagját ünnepélyes avatási szertartás keretében felvették a nemzetközi szervezetbe. (...) A szegediek egy éve kezdték tevékenységüket mozgássérültek, idős pedagógusok, erdélyi gyermekek támogatásával" (június 1., hétfő).

Határzár

„Nagylakon figyelnek Röszkére. Ma éjféltől (...) életbe léptek az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elhatározott szankciók Magyarország részéről is. A kormány határozata alapján áruszállítási, pénzátutalási embargó veszi kezdetét. Szerb válaszlépésekről még nem érkezett hír, de előfordulhat, hogy Belgrád határzárral válaszol. Röszkei körképünk után tegnap nagylakon néztünk körül: mit jelent egy ilyen határzár?" (június 4., csütörtök).

Kamionosok a Szikin

„Tavaly csak próbaként, baráti körben rendezték meg, de a próba olya fényesen sikerült, hogy idén már nemzetközinek hirdették meg a II. Kamionos Country Találkozót" (június 8., hétfő).

6 osztályosok érettségije

„Érettségiznek az első hat osztályosok. Országos premier a Radnótiban. (...) Szombaton a speciális matematikaiskola maturandusai között jártunk" (június 9., kedd).

Gázrobbanás az oroszlánban

„Tegnap délben, nem sokkal fél egy után egy három kilogrammos turista gázpalack robbant föl az oroszlán utca 4. számú ház egyik első emeleti lakásában. (...) Három lakás lakhatatlanná vált" (június 12. péntek).

Vásár

 „Holnap lesz 150 éve annak, hogy Kossuth Lajos támogatásával a magyar Iparegylet döntött az első iparművi vásár megrendezéséről. (...) 330 kiállító 36 ezer négyzetmétere" – megnyílt a Szegedi nemzetközi Vásár (július 4., szombat).

Házimozi

„Szegeden is házimozi! Ügyfélszolgálati irodát nyit a Kábeltévé Rt.. Havi 535 forint előfizetési díj ellenében október 10-étől hétköznap hat, pénteken és szombaton nyolc órán átnézhetjük a nemzetközi filmtermés klasszikusait" (július 31., péntek).

Carmen

„Ha az időjárás is úgy akarja, tizenkét év után ismét felhangzik a Dóm téren (...) Bizet nagyszerű operája: a Carmen." A címszerepben: „az amerikai mezzoszoprán énekesnő, Gail Gilmore" (augusztus 13., csütörtök).

AIDS-gyógyszer?

„A SZOTE Mikrobiológiai Intézetében régóta folyó kísérletek közben dr. Molnár József társprofesszor vezetésével olyan vegyületcsoportra figyeltek fel, amely alkalmasnak tűnt arra, hogy meggátolja a HIV-vírus megkötődését az emberi sejtekhez" (augusztus 18., kedd).

Karolina

„A 'Miasszonyunk'-ról nevezett Iskolanővérek magyarországi rendtartománya iskolát alapít Szegeden. A rendtartomány egykori nagy szegedi intézetének nyomdokain a régi zárda épületében szeptember 5-én nyílik meg a Karolina Elemi Iskola és Gimnázium első tanéve, hét osztályban 200 diák kezdi meg tanulmányait" (szeptember 1., kedd).

Olvasóink írták

 • 3. Parttalan 2010. január 17. 20:56
  „Egyet értek achilleus, de nem vagy, hanem és.”
 • 2. achilleus 2010. január 17. 10:50
  „1. hozzászólás Parttalan 2010.01.16. 16:08
  Vagy ennek az ágazatnak a rovására kötöttek elvtelen kompromisszumokat az EU-val.”
 • 1. Parttalan 2010. január 16. 16:08
  „/Nagy-Huszein Tibor, az Agrárszövetség elnöke" azt válaszolja: ,,ma nem a tanya helyzete a kérdés, hanem az, hogy meg lehet-e élni a mezőgazdaságból. Az agrárszektorból iszonyatos mennyiségű tőkét vont ki, herdált el az állam, a kormány hozzá nem értő intézkedései következtében mélyre zuhant az ágazat"./

  Az idzett úrnak már akkor igaza volt, de a következő évtizedben is ezzel az ágazattal fizettették meg a rendszerváltás és a "társadalmi béke" árát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét afgán határsértőt fogtak el Szegeden

Hét afgán állampolgárságú határsértőt fogtak el szombaton Szegeden. Tovább olvasom