Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Időutazás a Délmagyarral: Postaláda - társszerzőnk az olvasó

Szeged - Huszonhét hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország.

A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának hetvenharmadik állomása: 1982.

Szolgáltató oldalakkal is szolgáljuk az olvasót: „az új év új munkarendjének megfelelően lapunk szerkezete is átalakult" – harangozza be a „Postaláda, társszerzőnk az olvasó" elnevezésű állandó, vasárnaponként jelentkező rovat változásait az épp azon a héten ügyeletes újságíró, Igriczi Zsigmond.

Válaszol az illetékes

„Igyekszünk a gyors intézkedést, segítséget váró leveleket rövid úton eljuttatni az illetékesekhez. Elvégre is biztosra vesszük, olvasóinknak fontosabb ügyeik elintézése, mint adott esetben a nyilvánosság előtti kiteregetése. Sopits Lajosné szatymazi, Gulyás Lajos, Majzik Sándorné, valamint Katona Györgyné szegedi olvasónk levelét a héten eljuttatjuk a Volán, az SZKV, a posta és a Démász illetékeseihez" – ígéri a rovatszerkesztő.

Szieszta a szegedi Virág teraszán. Lapunkat nemcsak olvasták, írták is az olvasók – leveleikkel, hirdetéseikkel. Illusztráció: Somogyi Károlyné
Szieszta a szegedi Virág teraszán. Lapunkat nemcsak olvasták, írták is az olvasók – leveleikkel, hirdetéseikkel. Illusztráció: Somogyi Károlyné

A hónap végén, 31-én közöljük „az illetékes" válaszát. Majziknénak azt írta a Démász, hogy „a panasz egyértelműen jogos". „Az említett környék, a Kolozsvári tér, Gagarin iskola tájéka közvilágítási üzemzavarát két esetben műszaki hiba, s legalább három esetben a vezeték közé benőtt faágak okozták. Olyan helyzet is előállt, hogy a kibontott vezeték kapcsolt be nappal is lámpákat. Elhárítottuk a hibát, és soron kívül intézkedtünk arról is, hogy az említett körzetben a vezeték műszaki állapotát veszélyeztető fákat nyessék meg. Köszönjük a bejelentést, és ígérjük, a jövőben is valamennyi panaszt igyekszünk mielőbb orvosolni".

Riport a Tiszán túlról

A Tél a Tiszán túl című riport két szerzője, Tanács István és Majoros Tibor „az olvasó" feltételezett panaszát is tolmácsolja, amikor közügyként rögzíti: „(...) Kübekházán síkosak az utak, mint a jégpályák. (...) A TÜZÉP-telep (...) udvarának mélyében Visnyei Ferenc kübeki fuvaros másodmagával lapátolja a szenet a mázsára. A rakás összefagyott, világosbarna a szén, akár kődarabokat pakolnának.

– Hová viszik?

– Most csak ide, az Erzsébet utcába.

– Ég ez a szén a kályhában?

– Háát... Ez nem ránk tartozik. Mi csak elszállítjuk, a megrendelő majd eltüzeli, ha tudja. (...)

Bárány József telepvezető másért kesereg:

– Hetente csak 4900 liter olajat kapunk, és simán elmenne hétezer is. (...)

Újszentiván se sokban tér el a többi Tiszán túli községtől. Itt is fagyos taréjokat növesztettek a sáros utcák. Néhányan salakot szórnak a járdára, s kipirosodott arcú gyerekeket terel be a rétről a tanáruk. Tömegsportóra idején csúszkáltak a faluszéli semlyékben. (...)

Deszken kidőlt az új ABC ajtaja, az elárusítónők lapátra söprik az üvegtörmeléket.

– Ha estig nem jönnek a szerelők, nem tudunk hazameni, őrizni kell a boltot – mondja egyikük.

– Parizer van?

– Nincs.

– Mi van?

– Amit lát.

A pulton kevés nyári szalámi és három-négy szalámivég. Kedden, pénteken kapnak felvágottat, az elfogy másnapra. Hetente legalább két nap hasonlóan vigasztalan.

– Mért nem hoznak többet?

– Tőlem ne kérdezze!

A (...) hentespulton viszont van comb, karaj, szalonna. (...) Az alma ára a boltban 12–13 forint. Szemben az ABC-vel maszek zöldséges, házikója előtt üres ládának támasztva a felirat: 'Almavásár 8 forint'.

– Mindenki másként csinálja – mondják. Ők például így: benn, a boltocskában csak egy ládából mérnek 8 forintos almát, a többi itt is 12–13 forint. Igaz, mindegyik szebb, mint ami az ABC-ben kapható."

Hétköznapok

Más hiányokról is beszámolunk – például a Hétköznapok elnevezésű rovatban november 3-án „Sz. I." a fogkrémhiányról ír mini publicisztikát. „Ha zűrzavar van a világgazdaságban, mi sem várhatjuk, hogy a népgazdaságban minden úgy menjen, mintha mi sem történt volna. Hol mosópor nincs (semmilyen), hol étolaj, hol ez, hol az. Rendben van, nincs ez másként szomszédaink egyikénél-másikánál sem. (...) De amikor rendes fogkrémet sem talál az ember!"

Jogi tanácsokkal is rendre felfegyverezzük az olvasót – például november 3-án is „dr. V. M" néz utána „M. I.-né szegedi olvasónk" levele nyomán: „fizetés nélküli szabadság a gyes után".

Illusztráció: Somogyi Károlyné
Illusztráció: Somogyi Károlyné

Mindennap számíthat az olvasó a „Mi? Hol? Mikor?" rovat informcióözönére – helyenként apró, 8 pontos betűkkel. A 27 évvel ezelőtti „November 6., szombat – névnap: Lénárd. A Nap kel 6 óra 35 perckor, és nyugszik 16 óra 20 perckor. A Hol kel 20 óra 39 perckor, és nyugszik 11 óra 59 perckor. VÍZÁLLÁS: a Tisza vízállása Szegednél szombaton plusz 106 cm (apadó)."

De azt is megírjuk itt, hogy „HETVENÖT ÉVE született Somfai László (1907–1972) tanár, író. A szegedi tanárképző főiskola gyakorló általános iskolájának szakvezető tanáraként nemzedékeket oktatott a tanítás pedagógiájára. Több ízben szerkesztette a Tiszatájat."

Programokat is ajánlunk: „ZENÉS SZÍNHÁZ. Ma este 7 órától: Ünnepi díszelőadás. Vasárnap délután 3 órakor: Három a kislány – Bérletszünet. (...)

MOZIK

(...) November 7. Újszeged: Az emberevő medve (színes m. b. szovjet kalandfilm, 7 órakor). Fáklya: ma és vasárnap háromnegyed 3 órakor: Keresztül a nagy vízválasztón (színes m. b. amerikai ifjúsági), negyed 6 órakor: A jó, a rossz és a csúf I–II. rész (színes olasz western 16 éven felülieknek, III. dupla helyárral). (...) Dugonics Mozi (Kossuth Lajos sgt. 53.) Psyché I–II. rész (színes magyar, 16 éven felülieknek, 5 órakor)." A tévék közül közöljük a „BUDAPEST 1. (...), BUDAPEST 2. (...), BELGRÁD 1 (...), BELGRÁD 2. (...), BUKAREST (...)" műsorát. A Rádióadás mellett ott a „Műsorajánlat. (...) Igen népszerű színművészt láthatnak-hallhatnak az érdeklődők november 8-án: Bujtor István előadóestjét este 6 órától a petőfitelepi klubkönyvtárban (...)"

Az ügyeletek ismertetése mellett – például: „S. O. S. LELKISEGÉLY-SZOLGÁLAT Minden este 7-től reggel hétig. (...) " – ott a leltárrovat: „Szeged a hazai lapokban. (...) Hét 'bűnös' a szegedi bundaügyben. Népsport, nov. 4. (A Szeged Volán kézilabdacsapatánál lefolytatott fegyelmi vizsgálatról.)".

S persze a hirdetések másfél kolumnás özöne! Például? „Apróhirdetések": „Salgótarjáni Luna tűzhely eladó. Batthyány u..." „Tarjáni, 2 szobás lakásunkat sürgősen eladnánk, 52 m2-es. X. emeleten 400 ezer kp + 100 ezer OTP. Érd: 6-án egész nap..." „Gépelést lakásomon vállalok..." „Munkaalkalmak": „Építészmérnököt tervezői munkakörbe felveszünk, Tervező Vállalat. Arany J. utca 7. sz." „Kubai dolgozók mellé spanyolul tudó főfoglalkozású tolmácsot keresünk azonnali belépéssel..." „A Munkaügyi Információs és Szolgáltató Iroda" hosszú közleménye – „a munkáltatók megbízása alapján az alábbi munkalehetőségeket hirdeti meg..." Aztán a gyász és az egyéb. Sok vásárlásra csábító: „Újdonság! Az „ÁPRILIS 4" Cipőipari Szövetkezet MINTABOLTJÁBAN Kígyó u. 3. 'NIAGARA' vízhatlan felsőrészű könnyített porótalpas férfi félcipő több színben kapható".

Kronológia: 1982

Január 11.: Az Észak-atlanti Tanács rendkívüli értekezletet tart Bonnban, ahol nyilatkozatot ad ki a lengyelországi eseményekről. Február 10.: Jelentős élelmiszer-áremelést hajtanak végre Romániába. Június 5.: Az első nemzetközi Rubik-kocka-világbajnokság (Budapest); nyertese Minh Thai vietnami származású amerikai diák (22,95 másodperc). Június 14.: Véget ér a Falkland-szigeteki háború. Július 13.: Irán támadást indít Irak ellen. November 11.: Az első kereskedelmi célú űrutazás a Columbia űrrepülőgéppel. November 12.: Jurij Andropov követi Leonyid Brezsnyevet az SzKP főtitkári posztján. November 15.: A Vatikán a nagyváradi püspökség Magyarországon maradt területét a csanádi püspökséghez csatolja, és a püspökség neve Szeged–Csanádi Püspökségre változik.

Arcél: Fenákel Judit (1936–)

Újságíró, író – olvasható a „Fenákel Judit (Bárdos Pálné)" címszó alatt a Biográf Ki Kicsoda lexikona 2002-es kötetében – született 1936. június 25-én. Szegeden a tanítóképzőre, majd a Tanárképző Főiskolára járt 1954–57 között, 1962-ben a JATE-n is szerzett diplomát. Az általános iskolai tanárságot cserélte föl. Számos hangjáték, tárca, újságcikk szerzője.

„Budapesten születtem 1936-ban. Hamarosan a Békés megyei Endrődre költöztünk, ahol édesapám nagymamám méteráruboltját vezette – írja visszaemlékezésében. - Itt jártam elemi iskolába, innen deportáltak édesanyámmal együtt Ausztriába. Édesapámat megölték a munkaszolgálatban, mi édesanyámmal Szegedre költöztünk a háború után. Szegeden fejeztem be az általános iskolát, majd beiratkoztam a tanítóképzőbe. Mivel az egyetemre nem vettek fel, a Tanárképző Főiskolán szereztem diplomát. Később levelező tagozaton az egyetem bölcsészkarán fejeztem be tanulmányaimat. Öt évig általános iskolában tanítottam, utána a megyei napilap szerkesztőségében dolgoztam. Néhány évig a szegedi egyetem lapját szerkesztettem. 1972-ben Budapestre költöztünk. Tizenhat évig a Nők Lapja munkatársa voltam, majd nyugdíjazásomig a Családi Lap olvasószerkesztője. Írásaim először a Délmagyarországban jelentek meg. A hatvanas évektől egymás után adták ki novellásköteteimet és regényeimet. Írtam meseregényt és hangjátékot is. Utolsó könyvem Sefüle címen 2007-ben látott napvilágot a Novella Kiadónál. Férjem, Bárdos Pál szintén író. Két fiunk van és hat unokánk. Megemlítek néhányat az utóbbi években megjelent munkáimból: a fénykép hátoldala című regényt 2002-ben, A kékezüst hölgy címűt 2006-ban adták ki."

Zajlik a Tisza, csúszik az út

„Jégpálya lett az ország útjaiból, két napja esik az ónos eső. Szegeden is csillogó jég borít be mindent, helyenként mély tócsák nehezítik a közlekedést. (...) Hétfő reggeltől kedd délig Szegeden 300 kivonulást számítottak a mentőállomáson. Végtagtörés miatt 22 pórul járt gyalogost szállítottak orvoshoz" – olvasható a január 13-i híradás.

Zajlik a Tisza, csúszik az út. Illusztráció: Somogyi Károlyné
Zajlik a Tisza, csúszik az út.
Illusztráció: Somogyi Károlyné

„Jégtáblák úsznak méltóságteljes lassúsággal a Tiszán. A hidegebb idő beálltával csökken a folyó vízutánpótlása, ezért mérsékelt apadás következett be. December közepe óta a sokadik árhullám vonult le, a Duna magas vízállása miatt igen lassan. Változékony az idő: ha nagyobb enyhülés és vele esetleg csapadékos idő következik, a mostani magas vízállás miatt kellemetlen meglepetéseket is okozhat a folyó" – szól a címlaphír január 14-én, amelyet most Somogyi Károlyné felvétele illusztrál.

Víztorony Rókuson

„Szeged-Rókus egyik dísze lesz a most épülő, kecsesen szép vonalú víztorony" – mutatjuk január 10-én Somogyi Károlyné felvételén az építkezés fontos fázisát, amint az oszlopra felhúzzák a csészeszerű felső medencét.

Víztorony Rókuson. Illusztráció: Somogyi Károlyné
Víztorony Rókuson.
Illusztráció: Somogyi Károlyné

Hogy mennyire bonyolult ez az építkezés, talán az is igazolja, hogy a december 16-i lapban is csak annyi látható Nagy László felvételén, hogy „a rókusi víztorony felső medencéjét építik a DÉLÉP szakemberi. A napokban a 3 ezer köbméteres víztároló vasszerkezeti és függesztő elemeit szerelik".

Napi hírek

Kisiparosok. „Míg például a Belvárosban 319 szolgáltató kisiparos működik, Tarján-Felsővárosban 196, az Északi városrészben 56, Rókuson 111. (...) Szegeden 921 főfoglalkozású, 2083 munkaviszony mellett működő, illetve 233 nyugdíjasként praktizáló kisiparos áll a lakosság szolgálatára" (január 14., csütörtök).

Dürer. „Albrecht Dürer a szegedi múzeumban – igazi szenzáció! (...) A tegnap délután megnyílt kiállítás igazolja Engels rendszeánszot jellemző szavait: a kornak 'óriásokra volt szüksége, és óriásokat termett'. Jelképes 'ajtói' egyszerre nyílnak a Bibliára, a németalföldi reneszánsz szinte teljes világára, a művészettörténet legfényesebb korszakára" (január 17., vasárnap).

Egyetem és tanács. „Az elmúlt években, az 1976-ban aláírt együttműködési szerződés alapján, mind szorosabbá vált a Csongrád Megyei Tanács egészségügyi intézményei és a Szegedi Orvostudományi Egyetem klinikái közötti kapcsolat. Együttműködésük hozzájárult megyénk egészségügyi ellátása szakmai egységének erősítéséhez. (...) A közös érdekű feladatok eredményes megvalósításának elősegítésére új megállapodásban rögzítették az együttműködés tartalmát és módszereit. A szerződést a Szegedi orvostudományi Egyetem rektori hivatalában írta alá dr. Petri Gábor rektor és Szabó Sándor, a Csongrád Megyei Tanács elnöke. (...) Egyeztetik a megye területén működő egészségügyi intézmények, valamint az egyetem távlati fejlesztési tervét. Megkülönbözetett figyelmet fordítanak a mindenki számára hozzáférhető, magas színvonalú egészségügyi ellátás megteremtésére, a munka korszerűsítésére, a felesleges párhuzamosságok elkerülésére, illetve fokozatos felszámolására" (január 27., szerda).

Napfény szálló. „Utolsó fázisába ért a korábban Touring Hotelként emlegetett, újabban Napfény Szállóra keresztelt 3 szintes létesítmény építése Szegeden. Várhatóan még a nyár elejére befejezi a munkát a DÉLÉP, s így a főszezonra már a vendégek rendelkezésre áll a szegedi kempinghez tartozó, 111 helyes szálloda. Valamennyi – egyébként kétágyas – szobájához fürdőszobát építettek" (február 5., péntek).

624. „Új helyre költözött a 624. számú Ipari Szakmunkásképző Intézet: a Tolbuchin sugárúton, a 600. számú szakmunkásképző intézet szomszédságában a közelmúltban elkészült, háromemeletes, korszerű épületben több mint 900 fiatal 15 szakmát tanul. Az intézmény fő profilja a ruhaipari szakmunkásképzés. A könnyűipari szakmák mellett elsősorban az úgynevezett 'szolgáltató' szakmákat – például fényképész, fodrász és kozmetikus, fogtechnikus – oktatják itt" (február 7., vasárnap).
Nőnap. „Hagyomány ma már, hogy a szövetkezet nődolgozói a nemzetközi nőnap alkalmából külföldi utazáson vesznek részt. A KISZÖV, a TESZÖV, az ÁFÉSZ-ek és a takarékszövetkezetek dolgozói közül 200-an indultak vasárnap reggel erdélyi körutazásra Szegedről, a Cooptourist utazási iroda szervezésében" (március 9., kedd).

KISZ. „Újszegeden, a KISZ Csongrád megyei bizottsága politikai képzési központjában (...) Kmetykó Lajos, a központ igazgatója megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a három évvel ezelőtt megkezdett, a haladó ifjúsági mozgalmak történetét föltáró és földolgozó, nagyszabású munka" eredményeként „néhány nap múlva vaskos tanulmánykötet jelenik meg Fejezetek hat évtized történetéből címmel. A Dalstaféta hangulatteremtő műsora után Turcsikné Süli Mária, a KISZ Csongrád megyei bizottságának titkára nyitotta meg a KISZ megalakulásának 25. évfordulója tiszteletére rendezett emlékülést" (március 14., vasárnap).

Krimiparódia. „Spanyol szerző, Alfonso Paso Ön is lehet gyilkos című bűnügyi bohózatát mutatja be ma, péntek eset 7 órakor a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában. A kétrészes bűnügyi bohózatot Seregi Zoltán rendezi. A főbb szerepekben Vass Gábort, Bognár Zsoltot, Bor Adriennét és Karancz Katalint láthatja a közönség" (április 16., péntek).

Minikönyv. „Ebben az évben ünnepli megszületésének tizedik évfordulóját a Papír és Nyomdaipari Műszaki Egyesület Csongrád Megyei Csoportja keretében létrejött miniatűrkönyvklub. Szegeden 1969-ben országos könyvankétot rendeztek, s erre az alkalomra a vendéglátó nyomda Móra Ferenc Bolondságok című művének miniatűr könyvváltozatával ajándékozta meg a nyomdák és kiadók képviselőit" (április 18., vasárnap).

FEB-értekezlet. „Országos FEB-értekezlet Szegeden". A felvételi előkészítő bizottságok (FEB) időserű kérdéseiről „plenáris ülésen Hegyi András, a szegedi bölcsészkar adjunktusa, a bölcsész FEB országos elnöke tartott előadást. (...) Az országos értekezlet célja volt, hogy a fizikai dolgozóknak a megváltozott követelmények között is minél több tehetséges gyermeke kerüljön be megfelelően színvonalas, hatékony felkészítő munka eredményeként az egyetemek bölcsészettudományi karára" (április 18., vasárnap).

Légitaxi. „Május 4-én, kedd reggel próbajáratra indult a Malév, az MHSZ és a szegedi 10-es Volán közös vállalkozásban a légitaxi. Június 12-ig menetrend szerint közlekedik a 11 személyes gép" (május 6., csütörtök).

Új akadémikusok. „A Magyar Tudományos Akadémia pénteken befejeződött idei, 142. közgyűlésén zárt ülésén – mint jelentettük – választották meg az Akadémia levelező tagjainak sorából az új rendes tagokat." A 37 közül 3 szegedi. „Grasselly Gyula, a JATE „ásványtani, geokémiai és kőzettani tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára" „Leindler László" matematikus, a JATE tanszékvezető professzora; „Petri Gábor tanszékvezető egyetemi tanár, a SZOTE rektora" (május 11., kedd). Az MTA levelező tagja lett Alföldi Lajos, az MTA Szegedi Biológiai Központjának főigazgatója, Keszthelyi Lajos, az MTA Szegedi Biológiai Központja Biofizikai Intézetének főigazgatója és Solymosi Frigyes, az MTA reakciókinetikai kutatócsoportjának vezetője" (május 12., szerda).

Diaporáma. A diaporáma „kép és hang határozott, tudatos, asszociatív kapcsolatára épít ez a mind népszerűbbé váló látványos művészeti ág. Egyik kiváló képviselője, Dozvald János fotóművész nemrégiben Plusz egy dimenzió! címmel rendezett önálló estet a Bartók Béla Művelődési Központban" (június 11., péntek).

Piac. „Tegnap, szombaton a szegedi piacokon nagy volt a forgalom, a rossz idő, a szemerkélő eső ellenére is nagy volt a felhozatal. (...) A Marx téri piacon az élő csirke kilóját 39–40, (...) libáét 45, a kacsáét 50, a tojás darabját 1.40–1.50, (...) a kelkáposzta kilóját 14–16, a karfiolét 14–15, a primőr paradicsomét 20–28 (...) forintért kínálták. (...) Egy kiló (...) téli piros alma 6–14 forint" (június 20., vasárnap).

Ezermester bolt. A szegedi Arany János utcában „158 négyzetméter alapterületű üzlet szolgálja az ifjúsági- és úttörőmozgalmat, továbbá játékféleségeket, sport és turisztikai cikkeket kínál, mondhatnánk mindennek a dupláját, mint amit a régi, Kígyó utcai Ezermester nyújtott" (július 14., szerda).

Panelgarázs. „Nagy Sándor, Szabóné Tolnai Zsuzsanna, Rosztos Zoltán és Kispál István (...) kidolgozták egy gyorsan szerelhető, előre gyártott, vasbeton garázs tervét, melyet újításként nyújtottak be a Szegedi Magas és Mélyépítőipar Vállalathoz. (...) Ez a garázs korszerű, esztétikus és nem drága. Szeged területén felállítva, készre szerelt változatban, ajtó nélkül 30 ezer 900 forint" (július 28., szerda).

Boszorkányok. „Szeged boszorkányainak késői leszármazottai találkoztak szombaton éjszaka a Tisza-szállóban. (...) A Volán 10. sz. Vállalata, és a Hungar-Hotels szervezte második boszorkánybálat óriási érdeklődés előzte meg. (...) A legszebb szegedi boszorkánynak a 27 éves Kristó Ferencnét választották, akinek érett bájaival a tinédzserek ezúttal nem vehették fel a versenyt" (augusztus 1., vasárnap).

Fesztiválzáró. „Ma, szerdán este tartják az idei fesztiválnyár sorrendben ötödik, utolsó bemutatóját a Dóm téren. Vendégünk a Magyar Állami Népi Együttes, mely a fölújított Játékok történetének elsőszámú közreműködője – átlagosan minden második esztendőben föllépett itt. 24 nyárévad során most tartja tizenkettedik premierjét. Lakodalmas összefoglaló címmel pontosan 12 számot mutatnak be" (augusztus 18., szerda).

Könyvhiány. „A mai napig még számtalan iskolásnak hiányos a tankönyvkészlete. (...) Közel tizenöt fajta könyvet csökkentett mennyiségben szállítottak Budapestről Szegedre" (szeptember 5., vasárnap).

Nyelvtanulás. „A TIT városi szervezete idén is meghirdeti nyelviskoláit. (...) Újdonságnak számít, hogy az angol, a francia, a német, az orosz, a latin, a lengyel, az olasz, a román, a spanyol, a szerb-horvát, a szlovák és a török nyelv mellett – japánul is lehet már tanulni Szegeden" (szeptember 10., péntek).

VIDIA. „Tévék, edények, kályhák és sok más áru. A VIDIA őszi–téli kínálata jobb a tavalyinál. (...) A négy megyei ellátásért felelős, szegedi központú VIDIA Kereskedelmi Vállalatnál megtudtuk: először a közületeknél használatos olajkályhák felcserélésére alkalmas tüzelőberendezéseket kellett felkutatniuk. (...) A korábbiaknál sokkalta bőségesebb a zománc- és alumíniumedények választéka" (október 1., péntek).

Medencés kikötő épül. „Ennek az építkezésnek a története bő tíz évvel ezelőtt, az igények, s az első javaslatok megfogalmazásával. (...) A hatodik ötéves terv végére a földmedrű medence, annak megfelelően biztosított partfala, illetve védőtöltése, valamint a nyitott rakodótér, a bejárati csatorna és az ATIVIZIG telephelye készül el" (október 3., vasárnap).

Szánkódomb. „Az Északi városrészben az épülő záporozó tó partján földmunkagépek emelik, magasítják azt a dombot, ami teljes, 8 méteres magasságában bizonyára nagyszerű szánkópálya lesz majd kicsiknek és nagyoknak. A tó medre már elkészült. A Szarvasi Állami Gazdaság meliorációs főmérnökségének szakemberei és gépei dolgoznak ezekben a napokban az egyetlen szegedi 'hegy' kialakításán" (november 18., csütörtök).

Kubai fiatalok. „Új arcokkal népesült be tegnap délután a Szegedi Textilművek ifjúsági klubja. Államközi szerződés értelmében hazánkba érkezett mintegy nyolcszáz kubai fiatal közül hetvenet a Pamutnyomóipari Vállalathoz tartozó szegedi gyárban fogadtak ünnepélyes külsőségek között. A gyár gazdasági, párt- és társadalmi szervezeteinek vezetői köszöntötték a fiatal lányokat, s az őket kísérő Francisco de La Rosát, Kuba budapesti nagykövetségének másodtitkárát, Dora Rivest, a Kuba technika magyarországi képviselőjét és Ujj Jánost, a Tesco főosztályvezető-helyettesét. (...) Négy évig élnek Szegeden, s ez idő alatt bizonnyal megtanulják a fonás és a szövés mesterségét. (...) A legelemibb szakmai ismeretek megszerzése után három műszakos beosztásban végzik munkájukat a gépek mellett" (november 25., csütörtök).

Dóci por. „Az idei nyáron a Szegedi Ipari Vásár" nagydíját kapta „a Csongrád Megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat (...) dóci lisztfeldolgozó üzemében készített panírozó por", amelyből nyolcfélét gyártanak (november 25., csütörtök).

Konténeremelő. „Elkészült a 40 tonnás konténeremelő bakdaru a Tisza pályaudvaron. A poroszlói Magyar–Szovjet Barátság Tsz szakemberei – akik az elemek összeszerelését is végezték – a Tisza pályaudvaron már csak a biztonsági korlátokat emelik helyükre, s hamarosan működik a színesre festett új berendezés" (december 3., péntek).

NB I-es kézisek. „Új NB I-es csapat Szegeden! Minden várakozást felülmúltak a DÉLÉP SC kézilabdázói" – „Kopasz András szakosztályvezető, Fellegvári Zoltán edző, Szabó Zoltán technikai vezető" és a játékosok: „Dobó Károly, Danyi János, Várhegyi Ferenc, Noel József, Sós Tibor, Balogh Sándor, Paku László, Zsódi Imre, Gazsó László, Fekete Sz. Gyula, Busa József, Farkas József, Badó László, Prekon József, Tamás Sándor, Barabás János, Teiml József" (december 12., vasárnap).

Olvasóink írták

 • 5. Mil 2009. november 07. 19:09
  „Tesco főosztályvezetője??”
 • 4. nelly. 2009. november 07. 15:06
  „jah, szerintem is több képet!”
 • 3. daveedbrown 2009. november 07. 14:30
  „marx tér?? az melyik? a mars tér?? vagy melyik?”
 • 2. áldozat 2009. november 06. 22:20
  „Jó képeket látni a régi szegedről!!!Lehetn többet esetleg???”
 • 1. gedeon 2009. november 06. 12:14
  „Gratulálok az időutazáshoz! Jó a cikk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenti betegper: 200 ezer forint első fokon

Szeged - Pénzbüntetéssel sújtotta a hódmezővásárhelyi kórház egyik orvosát foglalkozás körében… Tovább olvasom