Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Időutazás a Délmagyarral: Vadetetés - gazdatüntetés

Szeged - Tizenkét hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat: hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva fölvillantjuk, milyennek láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet – a Délmagyarország.
A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának nyolcvannyolcadik állomása: 1997.

Törvények ellen tiltakoznak – vadászok és gazdák.

Megtizedelt állomány

Az új „vadászati törvény a földtulajdonosoknak adja a vadászati jogot, akik vagy maguk élnek ezzel a joggal, vagy bérbe adják azt a vadászoknak. A törvény nyomán újrarajzolják a vadászterületeket is, és újjászerveződnek a vadásztársaságok. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a földtulajdonosok élnek majd a vadászati joggal, megkezdődött a 'kitakarítás'. Nem véletlen, hogy a mostani állomány tört része a tavaly ilyenkorinak" – vázolja február 1-jén az újabb mezőgazdasági konfliktust Keczer Gabriella.

„A tiszaszigeti, a deszki és a kiszombori újjáalakult társaságoknál minden régi tag vadászati joghoz jutott, a szőregieknél viszont a harminc régi vadász közül csak hetet vehettek be az új társaságba az ottani földtulajdonosok. Ez érdekellentétet okozott."

„Lehet, hogy néhány olyan ember, akinek idáig szinte életforma volt a vadászat, elveszítette morális tartását ebben a helyzetben. Azt is tudni kell, hogy a meglehetősen nagy értéket képviselő dámállomány egésze a szőregi területen él."

„Azt senki sem vitatja, hogy az új jogszabály nagyon kellett, hiszen megváltoztak a politikai és földbirtoklási viszonyok" - folytatja a szerző kedves témáját március 18-án. „A kivitelezés azonban nem a legszerencsésebben történt. Hiszen vadásztársaságok újjászervezése és a területek átrajzolása néhány helyen évtizedek óta lappangó indulatokat hozott a felszínre."

Kutyabarátok

„Több mint egy évig szünetelt a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének (MEOE) szegedi szervezetének működése. A MEOE jövőre ünnepli századik születésnapját, s tagja az FCI-nek, az egyetlen 'kutyás' világszervezetnek. A több évtizedes sikeres múltra való tekintettel is furcsának tűnt, hogy – ha átmenetileg is, de éppen Szegeden nincs csoportjuk. Február 7-én azonban mintegy száz taggal újra megalakult a helyi csoport, s nagy többséggel Kocsis Miklóst választották elnöknek" – tudósít Arató László.

Puskával indulnak vadetetésre a vadászok. A gazdák az utakra vonulnak. Fotó: Gyenes Kálmán
Puskával indulnak vadetetésre a vadászok. A gazdák az utakra vonulnak.
Fotó: Gyenes Kálmán

„A kutyaiskolákban őrző-védő és munkakutyákat, sportkutyákat képzünk ki, külön szekciója lesz többek között a társasági, a vadász-, a szánhúzó és a pásztorkutyáknak, valamint az agilityseknek is."

Termelők blokádja

„Krumplit eszik a disznó, tiltakozik a termelő" – harangozzuk be a február 25-i címlapon kétkolumnás „Hangsúly" összeállításunkat. Ugyanis „tegnap országszerte tüntetést szerveztek a mezőgazdasági termelők. Csongrád megyében többek között Mórahalmon, valamint Balástya és Kistelek között állták el traktorokkal, teherautókkal az országút egyik sávját a tüntetők. Elsősorban a januárban életbe lépett új adózási szabályokat, valamint a társadalombiztosítás megemelt befizetési kötelezettségeit sérelmezték a termelők. A valóságban azonban a közterhek növelése csak utolsó csepp volt a poharában".

„A kormány össze akarja ugrasztani a városi és falusi embereket. Miért tesznek úgy, mintha mi nem fizetnénk adót? A termelő is fizet mindenért, de amikor ő tartaná a markát, már nem is kell a portékája. Most például lehetetlen a burgonyát eladni, legtöbben odaöntjük a disznók elé – méltatlankodtak a kisteleki termelők" – összegzett a zanzaíró. „A tüntetők szerint a kormány mezőgazdasági politikája átgondolatlan, kapkodó. Többek között ez vitte most ki a termelőket az országutakra."

„Az ország rabszolgái?" – kérdezi írásában Fekete Klára. „Mindenkinek el kell döntenie, tulajdonképpen mi ellen tüntet" – tolmácsolja „Gazdag János, a makói térség országgyűlési képviselője" szavait Bakos András. „Nem az adófizetés ellen tüntetnek!" – mondja Rafai Gábor, mikor leírja: „Fél órával hosszabb volt az út tegnap Szeged és Budapest között. Pontosabban ennyivel tartott tovább, hiszen Balástya és Kistelek között két kilométer hosszan elállták az út egyik felét a mezőgazdasági termelők, hogy tiltakozzanak a kormány agrárpolitikája ellen". Kovács András publicisztikájában elemez: „Valahol középen lehet az igazság, az illetékes tárcák is kapkodtak, de a gazdák kompromisszumképességére is szükség lenne". Ezzel nincs vége a demonstárciónak: március 11-én is arról tudósítunk: „Folytatódnak a gazdatüntetések".

Kronológia: 1997

Január 1.: Magyar állampolgárok korlátozás nélkül vásárolhatnak külföldi valutát (a „turistakeret" megszűnése). Január 20.: Megkezdődik Bill Clinton amerikai elnök második ciklusa. Április 15.: Megkezdődik a nemzetközi békefenntartók betelepítése az albániai háborús övezetekben, amelynek első körében – az Olaszország által vezetett – 6000 fős többnemzetiségű erő első csoportja megérkezik Tirana repülőterére. Május 6.: Javier Solana NATO-főtitkár Luxembourgban találkozik Jevgenyij Primakov orosz külügyminiszterrel, ahol megtartják a NATO–Oroszország közötti kapcsolatok alapjait megteremtő dokumentum tárgyalásának ötödik fordulóját. Május 27.: Párizsban megtartják a NATO–Oroszország csúcstalálkozót, ahol aláírják a NATO és az Oroszországi Föderáció között létrejövő kölcsönös kapcsolatokról, együttműködésről és biztonságról szóló Alapokmányt. Június 16–17.: Az Európai Tanács amszterdami csúcsértekezlete elfogadja az EU új szerződését, de nem tesz jelentős lépést a közös védelem irányításával kapcsolatban; továbbra is a WEU marad az a független testület, amely az Európai Unió nevében humanitárius, békefenntartó és válságkezelő feladatokat vállal. Június 20–22.: A „G7" csúcsértekezlethez csatlakozik Oroszország, amely ezután „G8" néven szerepel. Június 24.: A Mir űrállomásnak ütközik egy orosz Progress típusú teherűrhajó. Az űrállomás egyik modulja jelentősen megrongálódott, az energiatermelés drasztikusan lecsökkent, de az űrhajósok biztonságban megúszták. Július 1.: 156 éves brit fennhatóság után Hongkong visszakerül Kínához. Július 8–9.: NATO csúcsértekezlet Madridban. Hivatalosan is bejelentették Magyarország, Csehország és Lengyelország belépését az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe. Augusztus 31.: Diána walesi hercegné halála. Szeptember 10.: Magyarország képviselői megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat a NATO-val. Október 4.: Elkezdi adását a TV 2. Október 27.: Hivatalosan elkezdi adását az RTL Klub. November 9.: II. János Pál pápa boldoggá avatja Apor Vilmost, a szovjet katonák által 1945-ben meggyilkolt vértanú püspököt. November 11.: Az UNESCO Közgyűlése elfogadta az Emberi Génállomány és Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. November 14.: A magyar részvények közül elsőként a Matáv papírjai jelennek meg a New York-i tőzsdén, 730 forintos áron. November 16.: Népszavazást tartanak Magyarországon a NATO-csatlakozásról.

Arcél: Őrfi Ferenc (1956–)

„Szó szerint ötvenhatos gyerek vagyok, október 22-én, a forradalom előestéjén láttam meg a nap-, vagyis a holdvilágot. A szegedi Sajtóházba pontosan 30 évvel később tettem be a lábam: Csongrád Megyei Hírlap, Délvilág (lila), majd Délmagyarország. A szamárlétrán voltam lent, voltam fent, most talán az arany középen lehetek, ott, ahol az embernek a redakciók klasszikusan legszebb megszólítása dukál: szerkesztő uram! Különös ajándéka a sorsnak, hogy fiatal újságíróként kollégáimmal együtt habzsolhattam végig a magyar sajtótörténet tán legszabadabb esztendejét, 1989-et. Kegyelmi állapotban volt a média – az állampártnak már elhullottak a tépőfogai, az újaknak meg még a tejfoguk sem nőtt ki. Mint ahogy semmilyen más érdeknek sem. Azóta is a legnagyobb szerkesztőségi – és társadalmi – értéknek tartom, ha senki nem akarja megmondani nekem, hogy miről mit kell gondolnom. És éppen ez: a gondolkodás szabadsága és felelőssége tette egykor, és teheti ma is naggyá a 100 éves Délmagyarországot."

Verebes Mágus a SZEAC-nál. Fotó: Gyenes Kálmán
Verebes "Mágus" a SZEAC-nál.
Fotó: Gyenes Kálmán

Verebes „Mágus" a SZEAC-nál

„Bereczk Imre, a SZEAC elnöke (...) először lapunkkal közölte": szombaton, „e percben egyeztünk meg" – a Gyenes Kálmán fotóján is látható – „Verebes József mesteredzővel, hogy hétfőtől ő a SZEAC első számú szakmai irányítója" – közli január 13-án a szenzációt Gyürki Ernő. A kinevezésről megkérdezett szegediek között azt mondja „Dr. Szilvásy László, a szegedi képviselő-testület kulturális, közművelődési és sportbizottságának elnöke: – Két dolog jut eszembe: egyrészt a SZEAC-nál komolyan foglalkoznak a felújítás gondolatával, másrészt nem gondoltam volna, hogy Verebes az NB III-ban is munkát vállal". Az öröm nem tart sokáig: március 18i értesülésünk szerint „Verebes József, a SZEAC NB III-as labdarúgócsapatának szakmai igazgatója a mai nappal megválik a klubtól. A mesteredzőt nem a vasárnapi, Gyulán elszenvedett vereség tántorította el korábbi vállalásától; mint hírlik, a 'futballszakmáról' vallott nézetkülönbségek miatt távozik Szegedről, illetve mond le itteni tisztéről". Március 19-én Gyürki Ernő írja: azért távozott Verebes, mert „a Tisza-partra nem varázsolni, bűvészkedni jött".
Városrészből ismét falu lett

„A köztársasági elnök augusztus 29-én keltezett határozatában kimondja: Algyő október 1-jétől önálló településként élheti életét" – írjuk szeptember 2-án. „Algyő 'szabadságharca' azonban még nem ért véget. A vagyon megosztásában nagyjából egyetértenek az érintett felek, de Algyő közigazgatási területéről nincs külön megállapodás."

Algyő neve elől eltűnt Szeged. Ismét önálló lesz a krónikákban nyolcszáz éve emlegetett Tisza-parti falu. Fotó: Gyenes Kálmán
Algyő neve elől "eltűnt" Szeged. Ismét önálló lesz a krónikákban nyolcszáz éve
emlegetett Tisza-parti falu. Fotó: Gyenes Kálmán

Újszászi Ilona kérdéseire dr. Tóth László szegedi jegyző és dr. Piri József, a szegedi közgyűlésben addig „Algyő városrészért" dolgozó önkormányzati képviselő válaszol. „A vízmű területét és a gyepmesteri telepet érintő vitapontokról a megegyezés – a választás után – a két önkormányzati testületre vár. A belügyminiszter ezen megállapításával a jegyző és a képviselő is egyetért." „Algyő polgárai várhatóan a november 16-i népszavazáson választják meg 13 fős képviselő-testületüket. Az algyői önkormányzat megalakulásáig, a polgármesteri hivatal felállásáig Szeged látja el az önkormányzati feladatokat."

Napi hírek

Jégkorong. „Szombaton 11 órától a hokiutánpótlás legkisebb palántái, az 1987 után születettek csaptak össze a szegedi jégpalotában a mini korosztálymagyar" bajnokságán. „A házigazda Szegedi papagájok két gárdával" álltak ki (január 6., hétfő).

15 millió. „Sikkasztás miatt ismeretlen tettes ellen indult eljárás Szegeden. A kár 15 millió forint, amely összeg 1996. december 3-án tűnt el, a Magyar Nemzeti Bank és a Széchenyi tér 1-es postahivatal főpénztára közötti 150 méteres útszakaszon" (január 8., szerda).

Világ Utcája. „Franciahögy regionális szellemi és gazdasági központnak adhatna helyet, ha ott a Világ Utcája épülhetne föl. Az elképzelés a logisztikai központtal egy rendszert alkothatna" (január 10., péntek).

EU-Kapu. „A megoldás: Európa-kapu" címmel mellékletet indít a Délmagyarország Kft.", mert „a professzionális (politikai, törvényhozói, jogi stb.) rendszerek működése előtt szükséges tisztáznunk a diplomáciai alapkövetelményt: Brüsszelben kell képviselnünk Budapestet, nem pedig hagyni Brüsszel korlátlan érvényesülését Budapesten" (január 31., péntek).

Bíróságon a kórházak. „A tavaly megszületett kapacitásszűkítő törvény Csongrád megyében 521 kórházi ágy leépítését írta elő. A több mint félezer ágy elosztásáról a megyei egyeztető fórumok több fordulójában sem sikerült megegyezniük a megye fekvőbeteg-intézményeit fenntartóknak. (...) Az OEP másodfokú döntése a szentesi, a hódmezővásárhelyi és makói kórháznak kedvezett, Szeged súlyos ágyveszteséget szenvedett. Az OEP határozata ellen a bírósághoz forduló SZOTE, szegedi kórház és deszki kórház perének első, s halasztásra ítélt tárgyalása tegnap volt" (február 4., kedd).

Klebelsberg-portré. „A szegedi egyetemalapító, Klebelsberg Kuno egykori kultuszminiszter portréfestményét leplezték le tegnap a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. A kar tanácstermének falára, József Attila portréja mellé függesztették a festményt (február 22., szombat).

Postabankos fekete péntek. „A hét közepén még csak suttogták, pénteken már hangosan mondták egymásnak az emberek: sokan veszik ki a pénzüket a Postabankból. Reggel nyolckor másfél tucat ember várakozott Szegeden a Széchenyi téri fiók nyitására, később hosszabb lett a sor. Illetve nem is sor volt már, hanem rendezetlen tömeg" (március 1., szombat).

Orosz államadósságért. „Az orosz államadósság törlesztéseként 10 darab, egyenként 300 ezer dollár értékű nyolckerekű érkezett" a Kiskunhalasi Határőr Igazgatósághoz. „A határvadászok ezekben a napokban barátkoznak a 260 lóerős harci járművel" (március 1., szombat).

Orosz államadósságért. Fotó: Gyenes Kálmán
Orosz államadósságért. Fotó: Gyenes Kálmán

Régi-új rektor. „Két tanszékvezető egyetemi tanár, Mészáros Rezső és Csirik János pályázott a JATE rektori tisztségére, s az egyetemi tanács 22 szavazati joggal rendelkező tagja titkos szavazáson 12–10 arányban Mészáros Rezsőt választotta. A szoros voksolási eredmény is mutatja, hogy mindkét jelölt alkalmasnak találtatott az egyetem vezetésére" (március 7., péntek).

Színház az egész színház. „Első, saját tervezésű évadját tölti a Szegedi Nemzeti Színház vezetése, dr. Nikolényi István színidirektorral az élén. Az újságíróból lett színházigazgató egykor azzal az elhatározással vette át a színházat, hogy működését a korábban is általa vezetett szabadtéri játékokkal jobban összehangolja, s így teljesebb évadot nyújtson az igényes szegedi közönségnek" (április 1., kedd).

Lombard. „Ötéves a Lombard Pénzügyi és Lízing Rt. A befektetői társaság hitel és váltóközvetítésre jött létre, később kezdett el lízinggel foglalkozni. Mára a részvények 70 százaléka négy magánszemély kezében van, 30-on tíz takarékszövetkezet osztozik, biztosítva a stabil pénzügyi hátteret, a forgalom 2,5 milliárd forint. A Lombard országos hálózattal, ráadásul vidéki központtal Magyarország vezető lízingtársasága lett" (április 2., szerda).

Szúnyogháború. „A szúnyogok úgy ellepték az utcákat és a tereket, hogy már nem lehet létezni ebben a városban". Szalay István polgármester elmondta: „már január 28-án elindultak a tárgyalások a szúnyogtalanítás ügyében, február 3-án már cégeket hívtak fel e munka elvégzésére. (...) Leghamarabb jövő hét péntekén kezdődhet a nagyszabású ellentámadás" (május 17., szombat).

Díjak. Szeged új díszpolgára: Kopasz Márta grafikusművész. Pro Urbe-díjasok: dr. Németh András, az első magyarországi veseátültetést végrehajtó urológus és dr. Valastyán Pál, a Mol Rt. fejlesztési és beruházási igazgatóság vezetője (május 22., csütörtök).

Rablás. „Fél évvel ezelőtt már történt egy postarablás a szegedi Petőfitelepen, a Csap utcában. Akkor a rablót sikerült a helyszín közelében elfogni. Tegnap néhány házzal odébb, a Csap utca 57. szám alatti takarékszövetkezeti fiókot fosztották ki, még ismeretlen tettesek" (június 10., kedd).

30 millió. „A 'felső tízezer' 30 milliót is megkeres. Harmincötmilliárd forint adóköteles jövedelmet vallottunk be tavaly Csongrád megyében" (június 27., péntek).

Ítélet az olajperben. „Első fokon 110 év." „Ítéletet hirdetett tegnap az első fokon eljáró Szeged Városi Bíróság K. László és 52 társa ügyében, akiket több mint kétmilliárd forint kárt okozó csalással vádoltak. Az ügyet az első nagy olajperként jelölték meg 1995 őszén, amikor a tárgyalások elkezdődtek. A vádlottak az országba behozott háztartási tüzelőolajat (hto) a jóval magasabb piaci árral forgalmazott gázolajként értékesítették, s jutottak óriási haszonhoz, melyből 'elfelejtettek' adózni. A nyomozás során fény derült arra, hogy a jövedelem gyarapodása hirtelen felépült villákat, házakat, benzinkutakat, társasági vagyonrészeket eredményezett. (...) A bíróság 1 év és 6,5 év közötti börtönbüntetéseket szabott ki, s számos esetben pénzbüntetésről és vagyonelkobzásról is rendelkezett. Az ítélet nem jogerős" (július 4., péntek).

Cyrano. „Lehet prózát játszani a Dóm téren – bizonyítja majd a Cyrano alkotógárdája. Legalábbis Szikora János rendező, a Szegedi nemzeti Színház és a Szabadtéri Játékok művészeti vezetője fanatikusan hisz a produkcióban." „A született nonkonformista, a magányos hős, a színes egyéniségű Cyrano tragikumát Cserhalmi Györgynek kell majd megéreztetnie négyezer nézővel" (július 10., csütörtök).

Hamis szalámi. „Több mint egymillió forint értékben foglalt le hamisított téliszalámit a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, valamint a Budapesti és Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az elmúlt napokban tartott márkavédelmi razzián" (augusztus 1., péntek).

Vezetőváltás. „Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy dr. Salgó László dandártábornoknak a jövőben a hágai magyar nagykövetség belügyi attaséjaként dolgozik tovább, a főkapitányi teendők ellátásával dr. Lukács János ezredest bízták meg" (augusztus 21., csütörtök).

TBC-kongresszus. „A tuberkulózis múltja, jelen, jövője és fejlődése volt a témája annak a hétvégén Szegeden megtartott kongresszusnak, amelyen 25 ország közel 150 szakembere vett részt. A Marseille-i Egyetem, a JATE és a SZOTE közös szervezésű tudományos tanácskozását szombaton megtisztelte látogatásával a rendezvény fővédnöke, Göncz Árpád köztársasági elnök is" (szeptember 8., hétfő).

Marihuána. „Rendkívüli mennyiségű indiai vadkendert találtak a rendőrök egy Domaszék melletti tanyán. A termesztő egy fiatalember, aki Romániából települt át Magyarországra, de tegnap már bilincsben nézte végig, ahogy a rendőrök betakarítják a termését" (szeptember 12., péntek).

Távozott a honvédség. „Mária Terézia uralkodása óta folyamatosan katonaság, helyőrség állomásozott Szegeden. A műszaki dandár felszámolásával – egy hónappal ezelőtt intett végső búcsút a városnak az utolsó alakulat – gyakorlatilag megszűnt a honvédség fegyveres jelenléte a megyeszékhelyen. 'Úri gesztusnak' számít, hogy a helyőrségi klub működtetését rábízták a Szegedi Honvéd Kulturális Alapítványra, az intézmény átadása tegnap délután ünnepélyes keretek között történt" (szeptember 20., szombat).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haitit segíti majd az árverés bevétele

A Szög-Art Egyesület képzőművészei és barátaik összesen másfél millió forint eszmei értékű alkotást ajánlottak fel a haiti katasztrófa károsultjai javára. Tovább olvasom