Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Időutazás a Kelemen és a Zrínyi utcában: pezsgő bevásárlónegyed volt

A Kelemen és a Zrínyi utca mai körvonalai az 1879-es nagy árvíz után rajzolódtak ki. A régi képeslapok szerint az Oskola utcával együtt pezsgő bevásárlónegyednek számított. Novemberig nem jár rajta forgalom, érdemes az épületeket nézegetni.
Az 1960-as években „ürült ki" a Kelemen utca, miután az Oskola utcát átépítették. A Zrínyivel a villamosvonal köti össze, mégsem nyílegyenes, mint a legtöbb szegedi utca, hanem S alakú. Alig akad épület, amely csak ide néz. Síneket 1884-től látni az utcában, de 1927-ig csak a lóvasút járt végig rajta. A villamos 1908-tól a Kelemen utca–Kölcsey utca–Kárász utca–Dugonics tér–Aradi vértanúk tere felé kanyarodott el. 1927-ben váltotta fel tuja a ló vontatta szerelvényt.Csendes alvég

A Zrínyi utca mindig sokkal visszafogottabb volt, mint a Kelemen László első magyar színigazgató nevét viselő folytatása. Az Eötvös utcai sarkán áll a gyógyszerészkar épülete, amelyet a második világháború alatt hadikórháznak foglaltak le. Szemben, az Apáthy utcai sarkán kollégium épült. A 4–8. alatt 1964-ben húzatta fel a közlekedési vállalat ma is működő áramátalakító állomását, irodaházában az SZKT igazgatósága dolgozik. Az utcát az Aradi vértanúk terével a püspöki székház, illetve az eredetileg tornyos Balogh-ház köti össze.

A Kelemen utca kapujában az egyik oldal a Széchenyi térrel és a Klauzál térrel is határos 1874-es új Zsótér-házé. A Kelemen utcai oldalán tartotta fenn borbélyműhelyét az íróként ismert Cserzy Mihály 1889 és 1922 között. A Klauzál téri oldalon 1922-ben vették át a szegedi Gerbeaud-t a Virágh testvérek Árvay Kálmántól, és lett belőle Virág cukrászda. Az utca másik oldalán a sarkot a Híd utca–Deák Ferenc utca–Victor Hugo utca fogja közre. A Csongrád megye építészete album szerint 1880-ban készült el, felül ebben is lakásokat, alul üzleteket adtak ki. Divatszalon, ékszerész, porcelánbolt, papírkereskedés nyílt benne. A rendszerváltás után a Boszorkánykonyha Bisztró rendezkedett be, a helyén ma a Tündérkonyha található, a Victor Hugo utcai sarkon pedig exkluzív kávé- és teaüzlet.

A Kelemen utcán áll a Klauzál tér jellegzetes palotája, az áramszolgáltató székháza. 1883-ban építtette Lausevits Gábor és Stojkovits Sándor fűszerkereskedő. Az Európa Szálló 30 szobája és udvari kertje kapott helyet benne, kívül étterem, kávéház, az oldalában ékszerész, divatüzlet, fűszer- és szőnyegkereskedés működött. A Kis Virág 1985 óta fémjelzi az utca szimbolikus sarokpalotáját, amelyet Lengyel Lőrincné bútorkereskedő emeltetett 1894-ben. A Kelemen utcai frontját használták bútorraktárnak. A telek Kölcsey utcai sarkára a Lengyel család 1904-ben építtetett lakóházat – ebből lett a Royal Szálloda. Az ötvenes években Szegedre keresztelték át. Szemben, a Kelemen és az Oroszlán utca sarkán a nyomdatulajdonos Burger Gusztáv és Burger Zsigmondné adta ki a Szegedi Híradót. Később színészlakások voltak benne, most pénzintézet, az emelet egy új négycsillagos szállodáé. A szomszéd román főkonzulátuson túl, az étterem mellett a város legendás Hági étterme árválkodik 17 éve. (A helyén – Apró Ferenc és Péter László Szeged-könyve szerint – a város első állandó színháza állt.) 1896-ban nyitotta meg éttermét és sörcsarnokát Haggenmacher Henrik, a nevéből ragadt rá a Hági elnevezés. Szemben, a Kölcsey utcai sarkon készítette világhíres halas bicskáit Sziráky József késesmester. Alakját Mikszáth Kálmán is megörökítette.Szeged legöregebb kereszteződése

Kevesen tudják, hogy a Kelemen–Somogyi kereszteződés három sarka is árvíz előtti. 1857-es a szürke vakolata miatt Fekete Háznak hívott emblematikus épület, ahol belvárosi kaszinó fogadta vendégeit. Most a múzeum kiállítóhelye. 1860-as a Kelemen utca 2. szám alatti Sziráky-ház, a Szegedi Híradó szerkesztősége és üzletek működtek benne. Scheinberger-háznak később tulajdonosa, Scheinberger Antal bőrkereskedő miatt hívják. 1874-es a szemközti Somogyi utca 20. szám alatti bérpalota; az üzletek előtt postahivatal működött. Későbbi gazdája, Bagáry Pál nevét őrzi az elnevezése.

Olvasóink írták

 • 3. szeti 2011. július 17. 14:01
  „A legalsó képet sem sikerül beazonosítanom. Gondoltam, az alatta lévő cím alatt ez a Kelemen-Somogyi kereszteződés, de ez nem az. Ismerem az épületeket, mégsem ugrik be, hogy hol van ez. Segítsetek! :)”
 • 2. szeti 2011. július 17. 13:57
  „Nekem is nagyon tetszett a cikk, bár néha nehéz volt megtalálnom a belső térképemben, hogy mi hol van, de ez az én hibám. Köszönöm a múltidézést! :)”
 • 1. Együgyű 2011. július 17. 11:32
  „Kellemes és nyugalmat árasztó cikk! Meg spékelve két korabeli képpel.
  Gratulálok a szerzőnek, ebben a zavaros világban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házi őrizet alatt lopott

Szeged - Kiterjesztően értelmezte a házi őrizetet egy 21 éves férfi csütörtökön Szegeden. Kerékpárt… Tovább olvasom