Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Időutazás vissza, a szocializmusba

Röszke - Madárürülék, betört üvegek, gaz és kibelezett irodák. Ez a látvány fogadja azt, aki a régi röszkei határátkelő felé téved. Még nem tudni, hogy mikor és milyen formában nyílhatna meg újra az átkelő.
A régi röszkei határátkelő felé 2006 augusztusa óta nem gördül kocsi: az autósok ekkortól léphetnek át mindenféle kacskaringózás nélkül a szerb oldalra. Az új határátkelő átadásakor még arról volt szó: a régi bódékat azért nem bontják el, hogy ott kelhessenek át a gyalogosok, a biciklisek, a lassú járművek és a munkagépek.

Kilátogattunk a régi határra: a vám- és pénzügyőrség kezelésében lévő épületegyüttes a szocializmus szellemét idézte. Az uniós normáknak megfelelő átkelőtől mindössze néhány tíz méterre, komoran álltak a vámosok és határőrök kibelezett, egykori fülkéi és irodái. A régi parkolót benőtte a gaz, a hajdani oktatóterem mindenféle leselejtezett bútorral van tele, az útlevélkezelő fülkéjében szerb nyelvű szexképregény, az egyik bódé tetején használaton kívüli klíma pihent. Erre már tényleg csak a madár jár: mindenfelé madárürüléket láttunk. A üvegek több helyen betörve, de hogy ki tette, azt nem lehet tudni. Ember elvileg nem juthat a régi átkelő közelébe, amelyet a már említett gyalogosok és biciklisek sem használhatnak. A határrendészek a biztonság kedvéért időről időre ellenőrzik a környéket.

Lassan minden az enyészeté lesz az egykori röszkei határállomáson. Fotó: Schmidt Andrea
Lassan minden az enyészeté lesz az egykori röszkei határállomáson.
Fotó: Schmidt Andrea

Egészen a szerb határig gyalogoltunk, de a túloldalon sem jobb a helyzet. A régi vámmentes boltok – a röszkei átkelőhöz hasonlóan – lassan az enyészeté lesznek.

– A magyar és a szerb fél szándéka, hogy minél előbb újra megnyíljon a röszkei autópálya-határátkelő mellett a régi átkelő – mondta nyáron Balázs Péter külügyminiszter. Konkrét döntés azonban még mindig nem született. – A magyarok írásban több javaslatot is tettek a szerbeknek az újbóli megnyitásra. Ezek megtárgyalása és a vonatkozó államközi szerződés módosítása után lehet elvégezni a szükséges átalakításokat, felújításokat – nyilatkozta lapunknak Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

Az egykori útlevélkezelő fülkék három éve üresen állnak. Fotó: Schmidt Andrea
Az egykori útlevélkezelő fülkék három éve üresen állnak.
Fotó: Schmidt Andrea

Pusztuló átkelők

1100 kilométernyi szakaszon váltak feleslegessé a határátkelőhelyeken álló épületek hazánk 2007. december 21-i, schengeni övezethez való csatlakozása után. A legtöbb épületre szintén a teljes pusztulás vár, állaguk az elmúlt hónapokban fokozatosan romlott. – Ahol az ellenőrzés a schengeni csatlakozás miatt megszűnt, vagy megszűnik a jövőben, az már nem minősül határátkelőhelynek. Vagyonkezelői joguk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez került át. Nekik van lehetőségük dönteni, hogy értékesítik-e az ingatlanokat – mondta Sipos Jenő.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. benq 2009. november 09. 08:17
  „"Az egykori útlevélkezelő fülkék három éve üresen állnak.
  Fotó: Schmidt Andrea"
  2002 pünkösd óta állnak üresen, ugyanis akkor nyitották meg a választások előtt az új átkelöt -- sokak örömére..”
 • 35. bo 2009. november 08. 19:09
  „34- szerinted a tisztek mivel jobbak? Vagy egyszerűen tartod magad ahhoz, hogy pk alatt korrupció, pk fölött kapcsolatápolás!?:-)))”
 • 34. benq 2009. november 06. 17:13
  „kedves odaszólós!
  te nagyon mérges lehetsz ezekre az emberekre,talán megfogtak csempészettel, avagy a határátlépésedkor feljelentettek valamiért??
  Lehet hogy igazad van, de akkor jelentsd a hatóságoknak az észrevételed és lehetőleg ne az általad leírt tiszthelyettesnek vagy zászlósnak hanem tisztnek.... sőt van több lehetőség erre...”
 • 33. Zeppelin 2009. november 06. 16:33
  „odaszólós!

  Elgurult a gyógyszered, keresd meg gyorsan, aztán eredj lefeküdni!”
 • 32. odaszólós 2009. november 06. 10:07
  „Neveket időpontokat nem írtam így nem követtem el semmit! Szólásszabadság van. Főleg, hogy az utóbbi időben arról adtak hírt, hogy bebuktak ott. Nem értem Ti nem hallottátok?

  Ez olyan mikor azt beszélik az emberek, hogy nem adnak számlát a Mars téren a kofák és nem jelenti senki se... Ha ezt hallom, akkor nem beszélhetek róla mert bcs-t követek el? Azonnal menjek és jelentsem személyek és időpontok nélkül? Nevetséges.

  Elég felületes a jogi tudásotok....

  Van jópár ex finánc és speditőr akik évek múlva pár pohár szesz után lökik a társaságuknak a történeteket, amely aztán szájról szájra megy Szegeden, kicsi ez a város...

  NAGYON ELKALANDOZTAM A CIKKTŐL, BE IS FEJEZEM, EHHEZ A CIKKHEZ NEM SZÓLOK TÖBBET HOZZÁ

  SZIASZTOK
  Apeh ellenőrzést javasolnék nekik...

  Egy diplomás az állami szféra bármely részén is dolgozik nem jut el 4-5 év alatt arra az életszínvonalra mint az ott dolgozók tiszthelyetteseinek, zászlósainak egyes csoportjai, persze a közvéleményt ez nem zavarja, mert ritkán találkoznak ilyen személyekkel és cselekményekkel.”
 • 31. barkasz 2009. november 06. 09:30
  „És addig amig a bo által leirtakat nem csinálod meg kedves odaszolos addig kérlek ne rágallmazz olyan embereket akiket nem is ismersz.”
 • 30. bo 2009. november 06. 08:03
  „Kedves odaszólós! Oly sok okos dolgot leírtál, de tájékoztatlak, hogy áttételesen Te is bűnöző vagy, hisz alkotmányunk és a Btk. is említést tesz arról, hogy bűncselekményt követ el az, aki a tudomására jutott törvénysértésről a hatóságot nem tájékoztatja! Ha ennyire tisztában vagy az ott folyó üzelmekkel jelentsd és Te leszel a leg becsületesebb a világon. Természetesen úgy tisztességes, hogy ki, mit, mennyit mikor, kitől, miért, ugyanis a vesztegetésnek és a hivatali visszaélésnek ezek az alapvető összetevői- és láss csodát az RSZVSZ már szaladni is fog! Ezt így összeszedni nagyon gányos, mert ugye a "kitől" is törvénysértést követ el és nagy marha, ha saját maga ellen vall. A Gringos egy külön téma, arra nem is gondolsz, hogy aki vezet a csapatból csak üdítőt iszik?:-))”
 • 29. odaszólós 2009. november 05. 23:29
  „benq

  Nem ott dolgozok, szerencsémre.....

  Tudom furcsa a mai világban, hogy valaki vagy valakik nem szimpatizálnak a bűnözőkkel! Az ilyen emberek bűnözők....Te meg a hozzád hasonlók egyből írigységet vélnek felfedezni.... Pedig csak felháborít, hogy büntetlenűl állami melósként bűnöznek, és Európa kapujában lehúzzák a külföldieket saját vagyonuk gyarapítására és ezt sokan el is nézik, mert a határon nem járna, ezekkel nem lépnek kapcsolatba.

  De ha a rendőr lehúz húszezerre, vagy az adóellenőr kétszázezerre és Te vagy aki fizet nyugta nélkül, akkor te biztos kicsengeted mert ez így a jó??? felháborít, mert veled esik meg. Pedig Ők is a vagyonukat gyarapítják....

  Mindenki a rendőröket, a politikusokat, a nagy állami cégek vezetőit szídja, de van az állami szférába tartozó más munkahely is ami figyelemre méltó....

  Akikről beszélek havi 120-140 ezret kereshetnek hivatalosan és minimum 4-5 szörösét zsarolással, hivatali visszaéléssel....

  Kaptak új építésű munkahelyet jópár éve, valóban csúnya látvány a régi helyük.”
 • 28. Mignon 2009. november 05. 21:27
  „A hataratkelöhely törtenete röviden:
  (Meg beszeltem olyannal, aki akkor szolgalt ott)

  az 50-es evekben csak egy kis haziko volt ott, amiböl kesöbb az Utasellato büfeje lett.
  A fütöhaz magas kemenye mögött.
  Meseltek nekem, hogy golyoszoroval ültek fent a tetön!
  Utana epült az atkelö, az 5-ös utat a hatar elött 1968-ban ujitottak fel.

  Most van a nagy atkelö az autopalyan.
  Azt nem ismerem.”
 • 27. barkasz 2009. november 05. 21:20
  „Pedig szépen rendbe birnánk rakni...............”
 • 26. benq 2009. november 05. 21:11
  „kedves odaszolos!
  Ha a határon dolgozó emberek renoválnák ki a feppet akkor Nemzeti Vagyonkezelő Zrt -él mégtöbb pénzt (az adónkból) csalnának el... csak nem te is ott dolgozol, és keveselled a préniumot?? :-)”
 • 25. Logaritmus 2009. november 05. 21:01
  „17. hozzászólás Mignon: gratulálok!!! :)

  "Szerb nyelvű szexképregény." Na, az is jó lehet! :D”
 • 24. odaszólós 2009. november 05. 20:18
  „barkasz

  Nekem nincs rá szükségem...

  De ha <moderálva> az APEH a vállalkozót akkor az állami szférában dolgozót is vegyék elő, ne egyenruhába bújva bűnözzön és éljen úgy mint akinek 8 cége van 5 diplomája 3 nyelven beszél felsőfokon.....”
 • 23. barkasz 2009. november 05. 20:12
  „Odaszólós!Irigykedsz,mert te nem kaptál belöle mi??”
 • 22. odaszólós 2009. november 05. 19:43
  „Zeppelin

  Burkoltan beszélek, remélem ki tudod találni mit is gondolok, mit is tapasztaltam, mit is mondanak városszerte az emberek....

  Én azt mondom, hogy vannak ott több minisztérium dolgozói, akiknek bizonyos csoportjai az államtól kapott fizetésükön túl adózatlan, bevallatlan magyar és külföldi fizetőeszközre tesznek szert legfőképpen külföldi állampolgároktól. Majd ebből olyan életszínvonalat alakítanak ki amit már a hivatalos fizetésükből nem tudnak fentartani. Ez az utóbbi mondatom csak megyjegyzés.....

  Szóval ebből a "plusz fizetésből" nyugodtan helyrehozhatnák, vagy az összegeket befizethetnék a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nek.... Persze nevetségesen hangzik, mert ha megtennék nem tudnák kifizetni a csekély hivatalos fizetésükből a rezsijüket sem, ezzel bevallanák, hogy milyen "becsületes" állampolgárok, aztán meg mennének tüntetni.....

  Ha szegedi vagy menj el esténként a Gringosba, megláthatod, a határról egyenruhások egyenruhában éppen esznek, közben piálnak, majd ittasan egyenruhában a kocsival távoznak onnan. (fináncok)Nekik mindent lehet, Ők a királyon, van pénz....

  Remélem otthon elmondják rokonaiknak, ismerőseiknek, szomszédjuknak, szüleiknek, feleségüknek és a gyerekeiknek, hogy apának vagy anyának honnan van annyi pénze, amikor nem annyit keresnek hivatalosan....”
 • 21. Zeppelin 2009. november 05. 19:14
  „odaszólós !

  Ugye nem arra gondolsz, hogy a volt határőrök állítsák helyre, mert olyan jól kerestek?”
 • 20. rozator 2009. november 05. 19:13
  „Kár lenne rá költeni! 1-2 éven belül a szerbek is belépnek az unióba, akkor felesleges!”
 • 19. bo 2009. november 05. 18:38
  „Ha a szerbeket berángatják az EU-ba, az újnak is ez lesz a sorsa. Az meg, hogy az ott dolgozók mellékese:-)))) fogyik ott az állomány rendesen!, hol a határrendészek, most meg a fináncok”
 • 18. achilleus 2009. november 05. 18:29
  „"az útlevélkezelő fülkéjében szerb nyelvű szexképregény"

  tiszta szocializmus ;-)”
 • 17. Mignon 2009. november 05. 18:27
  „Ott, Röszken, a regi hataratkelöhelyen ejszakas voltam. Nem volt forgalom.
  Hogy-hogy nem, összejöttem egy ott dolgozo hölggyel.
  Szolgalatban voltam en is, ö is.
  Az irodaban rörtent.
  Kiderült.

  Jött Dudas ezredes, es mondta nekem, hogy addig nem mehetek haza, mig egy
  "Igazolo jelentest" nem irok!
  Mit, kit, mikor, miert, hogy stb.

  Irtam neki 4-oldalt, szepen fogalmazva.
  Elolvasta, es mondta:

  -"Örmester elvtars!
  Amit maga irt,ezert ki kellene hogy tüntessem es nem megbüntetni.....!"
  Nem lett belöle semmi az ügyböl.

  :D:D:D

  :D”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gitárral, dobbal, turbánnal

Szeged - A turbános varázsló és a gitáros, akiért Al DiMeola is rajong – Lonnie Smith és Larry… Tovább olvasom