Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

Időzített bomba az üres PB-gázpalack

Szeged - Ritka az a kertes családi ház, ahol ne őriznének üresnek mondott PB-gázpalackot. Nem veszélytelen, mégsem lehet mit tenni: vissza nem veszik, leadni nem lehet, akkor válhatunk meg tőle, ha mi fizetünk.
Üres gázpalacktól próbáltam megszabadulni tegnap. Azt vettem észre ugyanis, hogy megszaporodtak a PB-palackot kínáló hirdetések az újságokban és az interneten. Ezek azonban potyára feladott hirdetések, mivel a valaha oly népszerű, a nyári konyha gáztűzhelyét működtető alkalmatosság ma már drága mulatság. Egy új PB-gázpalack több mint 15 ezer forintba kerül, a töltéséért pedig minden alkalommal csaknem 4400 forintot kell fizetni.

Először a PB-palackokat forgalmazó cég, a Prímagáz Zrt. egyik szegedi cseretelepén érdeklődtem. Kiderült: üreset nem vesznek át, csak cserélni lehet a palackot. Ezt követően tanácstalan polgárként a Prímagáz algyői töltőüzemében kérdeztem meg, mit tegyek a PB-palackommal. A válasz így hangzott: nem vásárolnak vissza palackot, és úgy sem lehet otthagyni, ha nem kérek érte pénzt. Megtaláltam az interneten: törvény szabályozza, hogy nem kötelességük visszaváltani.

Fűtésre használt gázpalack egy újszegedi lakásban. Nehéz tőle szabadulni. Fotó: Schmidt Andrea
Fűtésre használt gázpalack egy újszegedi lakásban. Nehéz tőle szabadulni. Fotó: Schmidt Andrea


Telefonáltam a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatára, ahol a kérdésre – átvesznek-e üres PB-gázpalackot? – nem tudtak válaszolni. Megadták viszont a Sándorfalvi úti hulladéklerakó telep telefonszámát. Hívtam is őket, a válasz határozott nem volt.
Többen megkérdezték: miért nem viszed a MÉH-be? Gondoltam, igazuk van, és újabb kört futottam. Ekkor derült ki, hogy az interneten még élő honlapot üzemeltető Dél-Magyarországi MÉH Zrt. összes telephelyének telefonja süket, a cég – úgy tudjuk – felszámolás alatt áll.

Véletlenül bukkantam rá a szegedi Multigrade Környezetvédelmi Kft.-re: Pataki Zsuzsanna logisztikai koordinátor utánajárt a problémának, és azt válaszolta, hulladékként átveszik a PB-palackokat. A veszélyes hulladékot megbízásból szállító kft.-nél kilónként 283 forint plusz áfát kell fizetni, ha ott akarom hagyni, mivel az ártalmatlanítása sokba kerül. Egy palack üresen 7-8 kilót nyom.

Csak pénzért veszik vissza az „üres
Csak pénzért veszik vissza az „üres" PB-gázpalackot.
Fotó: Schmidt Andrea

– Végül is nem sörösüveg, hogy betét legyen rajta, a palack mindenkinek a saját tulajdona – mondta egy férfi az utcán. A kör bezárult.

Bármikor berobbanhat

Nem szabad üres gázpalackot otthon tárolni úgy, hogy majd csak jó lesz valamire, mivel veszélyes hulladék, sosem ürül ki teljesen. Mindig marad benne valamennyi propán-bután gáz, ami bármikor berobbanhat, elég annyi, hogy hőhatás éri. Még a forgalmazó által kiadott útmutatóban is az szerepel, hogy az üres palackot minél előbb vissza kell vinni a cseretelepre.

1000 forintért megveszik

Lapzártakor jó hírrel hívott fel Kirilly Tamás, a Prímagáz beszerzési és üzemeltetési igazgatója. Elmondta: a témában már tettek lépéseket, és hamarosan új kormányrendelet lép hatályba, hogy a nagyobb cseretelepeken le lehessen adni a PB-gázpalackokat. – A Prímagáz Zrt. nem vár tovább a hatóságok intézkedéseire, és függetlenül a már elfogadott rendeletmódosítás kihirdetésétől, rövidesen elkezdi visszavásárolni a használaton kívüli alumínium háztartási gázpalackokat – közölte a vezető. – Heteken belül meg fogjuk nevezni azokat a telephelyeket, ahol azokat 1000 forintért visszavesszük.

Olvasóink írták

 • 15. tuskóhopkins 2010. április 22. 08:34
  „6., nem reklám: INFORMÁCIÓ, amit láthatólag alapos utánajárással (-telefonálással) szerzett meg az újságíró. Szokatlan alaposság a mai médiában. Egy cég nevének közérdekű említése segíti az olvasót ügyes-bajos dolgai intézésében. Jól néznénk ki, ha minden cégnév után sápot szedne a médium.”
 • 14. tuskóhopkins 2010. április 22. 08:20
  „1. sziszka1, fantasy-regényírásba ne fogjon mostanában... El bírja-e képzelni, hogy otthun mán nem köll a régi palackos gáztűzhely, mer vezetékösre cserélik? Mög hogy disznyópörzsölést se terveznek? Na, most möglepődött, mi?”
 • 13. hofjani 2010. április 22. 04:42
  „Húsz éve van egy palack a padláson. A padlás hőszigetelése elég vacak. Kánikula is jó néhányszor volt már azóta. Én nyugodtan alszom. De aki meg akar szabadulni tőle, ingyen is megteheti. Fel kell gyújtani a házat, aztán a tűzoltókkal rémülten közölni, hogy van egy gázpalack itt meg itt... :)))”
 • 12. web 2010. április 21. 22:18
  „1000.-Ft ............. röhej. De még inkább az, hogy egyáltalán nem veszik vissza.”
 • 11. Zsoltee0716 2010. április 21. 21:28
  „Cseréld ki telire majd add el és meg szabadultál tőle/vagy a teli tárolod.”
 • 10. ferdzso 2010. április 21. 21:24
  „A probléma "súlyos"! Hiszen naponta robbannak fel! Nevetséges a "cikk". Kb. olyan , mint a múltkoriban hallott dolog, hogy egy év alatt több ember hal meg a világon, mert agyon rúgta egy szamár, mint ahányan azért halnak meg, mert cápa ette meg őket. Mégis a "Cápa"c. film, és utód alkotásai mentek a moziban. Egy sem szólt a "Szamár bosszúja", vagy valami más címmel futó történetről. A palack, meg ne robbanjon, mint eddig sem!(Én legalábbis nem tudok ilyen esetről.)”
 • 9. Filctoll 2010. április 21. 17:20
  „Na, ez egy érdekes és véleményem szerint jó, érdekes cikk volt. Ritkaság.
  A cikk után fel vagyok háborodva, ha velem kifizettetik a palackért a majd 15e forintot, a szolgáltatónak szerintem kötelessége lenne visszavásárolni ugyanis többször használatos. Tudom lehet arra hivatkozni hogy töltés előtt nyomáspróbázzák, de 1000 forint nevetséges ár. Ha feldarabolom akkor is többet kapok érte mint aluminium hulladék. A feldarabolást csak képletesen értettem, szégyen hogy idáig jutott a helyzet!”
 • 8. Zidane 2010. április 21. 16:47
  „Talán Bodó árulja az üres gázpalackot?”
 • 7. maz 2010. április 21. 14:11
  „Hirdető újság a titka mert miért vennék újat ha kapok olcsóban is józan paraszti ész
  ez nagy buli 1 ezresért átveszik 1.5 eFt én is adnák érte”
 • 6. jozko 2010. április 21. 13:37
  „Ez itt a /Pimagáz/ reklám helye? Egyébként mennyibe kerül most egy Új PB palack-ami kísértetiesen hasnlít a használtra? Mert forgalomban van , Szieszta gázkályhákhoz, gázrezsókhoz,PB gáztűzhelyekhez még sokan használják.”
 • 5. E! 2010. április 21. 13:27
  „Szép munka.”
 • 4. myop 2010. április 21. 13:26
  „#1: És mi van ha már nem használja az ember azt a készüléket, amihez a palack kellett? Döbbenet, hogy mindent fikáznak egyesek mielőtt gondolkodnának.”
 • 3. hírfigyelő 2010. április 21. 11:46
  „Akkor a gázos autók is időzített bombák...pffff Bizonyított, hogy nem veszélyesebb mint egy benzines autó, és balesetben is jól ellenálnak a palackok az ütéseknek. Nem mondom hogy nincs az az eset, mikor nem gyulladhat ki, de nagyon ritka!”
 • 2. rozator 2010. április 21. 11:41
  „Adják oda Kolompárnak, majd ő hasznosítja! "álámínium"”
 • 1. sziszka1 2010. április 21. 10:59
  „tisztelt Fekete Klára, ahol van gázpalack nem véletlen van! valószínűleg használják (használták), ami ha kifogy bizony kicserélik, amikor újra lesz szükség! Én még nem láttam olyat, hogy valaki csak úgy vesz egyet és ha kifogy újat vesz, hanem kicseréli! Ez azóta így megy, mióta van gázpalack! Ezért tök fölösleg volt annyit telefonálni! döbbenet by dmonlájn”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebéd 4 főre, 2000 forintból

Jót főzni és jót enni nem feltétlenül drága mulatság. Minden alkalommal megpróbálunk kétezer forintból kiadós, ízletes ebédet főzni. Tovább olvasom