Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Ifjúsági pénzek útja – pró és kontra

Szeged - Hasonló az 1996-1997-ben az Ujhelyi István nevéhez kötődő subasai alapítvány és más, BIT-hez közeli Csongrád megyei civil szervezetek pénzszerző esete, valamint a most kipattant Zuschlag János-ügy – állítják Fidesz-körökben. Ezt cáfolja Ujhelyi István államtitkár.
Hasonló az 1996-1997-ben az Ujhelyi István nevéhez kötődő subasai Alapítvány a Felnövekvő Generációért és más, BIT-hez közeli Csongrád megyei civil szervezetek pénzszerző esete és a most kipattant Zuschlag János-ügy – állítják Fidesz-körökben. Ezt cáfolja Ujhelyi István államtitkár. Subasán nem is hallottak a generációs szervezetről.

Lapunk 1996 végén és 1997 januárjában tárta föl, hogy új és valós tevékenységet alig folytató ifjúsági alapítványok meglepően nagy összegeket nyertek különböző pályázatokon. Például az Ujhelyi István, a Baloldali Ifjúsági Társulás akkori vezetője és szegedi önkormányzati képviselő által irányított Alapítvány a Csongrád Megye Felnövekvő Generációjáért elnevezésű frissen alapított szervezet 2 millió forintot nyert 1996 végén a Nemzeti gyermek és ifjúsági alapprogram pályázatán. (Tegnap megtudtuk: a megyei bíróság polgári irodája szerint a szervezetet 1996. november 16-án alapították, működése 1996. december 31. után lett jogerős.) Lapunk 1997 januárjában megírta: az alapítvány székhelye Subasa, Szeged víkendházairól ismert külterülete. Az interneten is arra az adatra leltünk, hogy e szervezet székhelye: Subasa 27., 6336 helyrajzi számú ingatlan.

Előzetesben marad

A Csongrád Megyei Bíróság tegnap helybenhagyta a Szegedi Városi Bíróság Zuschlag János előzetes letartóztatásáról szóló döntését – tájékoztatott Cseh Attila sajtószóvivő. Pénteken a Szegedi Városi Bíróság harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte Zuschlagot, akit a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsít egyesületek és egy alapítvány által szabálytalanul felhasznált költségvetési támogatásokkal kapcsolatban. Zuschlag az MSZP Bács-Kiskun Megyei Területi Szövetségének ügyvezető elnöke, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlésnek és Kiskunhalas képviselő-testületének is tagja, a kiskunhalasi pártszervezet elnöke. A szocialista párt elnöksége és megyei vezetése felszólította a politikust, függessze fel párttagságát és mondjon le választott tisztségeiről.

– Sose hallottam arról, hogy itt egy ilyen alapítvány működött volna – tárta szét kezét tegnap déltájt a Subasa utcában Katona László, aki 1970 óta jár ki kiskundorozsma-sziksósi kiskertjébe. De az innen távolabb található egykor Huszonhetedik, ma Mustár utcában se tudnak arról, hogy alapítványi székhely létezett a közelükben. A 6336 helyrajzi számú vityillóban csak egy láncra vert, mérgesen ugató kutya ijesztgeti a látogatót. A közvetlen szomszéd, Kassa Árpád, illetve a két telekkel odébb kertészkedő Kurunczi Ida se tudott arról, hogy a közelében 2005. január 15-éig bármiféle alapítvány létezett.

– Az állandó jobboldali támadás miatt ellehetetlenült, de szabályos módon szüntette meg tevékenységét a Felnövekvő Generációért Alapítvány (AFGA), mely közel harminc program-sorozatot, különböző továbbképzéseket szervezett Szentestől Kübekházáig – közölte az szervezet múltját firtató kérdéseinkre válaszolva Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára. – Az alapítvány nyíltan folytatta tevékenységét, az elnyert támogatások felhasználásáról szabályosan elszámolt. Ezért is durva, személyem elleni támadásnak tartom, ha ezen alapítvány történetét összemossák bármiféle mostani üggyel.

– Egy akkori kurátor subasai postacímét adtuk meg alapítványi székhelynek, mert az ifjúsági szervezet alapítói saját lakással nem rendelkező fiatal emberek voltak – magyarázta Ujhelyi, miért nem lát abban kivetnivalót, hogy egy máig lakatlan hétvégi házhoz kötődik az AFGA. A szocialista politikus szerint természetes, hogy a különböző pártok holdudvarába tartozó civil szervezetek között ideológiai alapú is akad. Úgy véli, az se újságok címlapjára kínálkozó szenzáció, hogy a több ezer dolgozó civil szervezet között akad néhány, mely nem a legszabályosabban működik, mert a lényeg az, hogy milyen célra és hogyan használja föl az elnyert pénzeket.

– Zuschlag Jánossal, egykori elnökhelyettesemmel sose volt rózsás a viszonyom – jelentette ki Ujhelyi István. – Nem ismerem ugyan az ellene felhozott vádak részleteit, de nem vagyok érintett semmilyen módon se a hozzá kötődő egyesületekben, se az odaítélt támogatásokban, így számomra nincs Zuschlag-ügy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjjeli ügyelet a patikában

Szeged - A legtöbben fájdalomcsillapítóért álltak sorba szombat éjjel a Kígyó gyógyszertár… Tovább olvasom