Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Igazat mond-e az élelmiszerek címkéje?

Szeged - Mennyi zsírt, cukrot, fehérjét, szénhidrátot és sót tartalmaz az élelmiszer? Ezt egy uniós norma és a magyar chipsadó miatt is rá kell majd írni minden élelmiszer címkéjére – hogy tudatosabban vásárolhassunk. Milyenek a mai címkék és a mostani vásárlók?
– Szemüveggel se tudom elolvasni ezt a címkét! Pedig tudni akartam volna, mennyi a cukortartalma az üdítőnek – bosszankodik a középkorú asszony a flakonokkal rakott gondolánál. A Kovácsnéként bemutatkozó nő öntudatosan mondja: bosszantja a sok apró betűs felirat. Meg aztán nem is nagyon hiszi el, hogy az általa ismeretlen, de reklámozott termékben annyi a zsír vagy az adalékanyag, mint amennyit a csomagolásán írnak. A mirelit áru lejártát viszont mindig figyeli. A bevásárlókosarába többnyire csak alapélelmiszerek kerülnek, illetve például olyan márka leveskockája, amelyet már megkóstoltak, és bevált.

Egyértelműen és olvashatóan kell feltüntetni az élelmiszerek csomagolásán, hogy a termék mennyi zsírt, telített zsírt, szénhidrátot, cukrot, fehérjét és sót tartalmaz, hogy a vásárlók tudatosabban dönthessék el, milyen élelmiszereket vásárolnak – szavazott július elején az Európai Parlament. A magyar javaslatra született döntés alapján a friss zöldség-gyümölcs, hústermék és tojás származási országát is kötelező lesz feltüntetni. Hasonló kötelezettség az allergén anyagok címkézése, az élelmiszer-imitátumoknál pedig a hagyományos összetevőt helyettesítő anyag kiemelése. A betűk nagyságát is pontosan megszabták.

Szemüveggel sem könnyű elolvasni a tájékoztatót. Fotó: Frank Yvette
Szemüveggel sem könnyű elolvasni a tájékoztatót.
Fotó: Frank Yvette

– Huncut, szoktam mondani, amikor csak pici betűvel írják oda, hogy mi micsoda: három-négy barna színű cukorból csak egy valódi nádcukor – példázódik Jankovicsné Veres Katalin. A két kisgyermekes családanya rossz tapasztalatai miatt fenntartásokkal olvassa más árucikkek címkéit is. Pedig tudja: a tudatos vásárló egyik jellemzője, hogy tájékozódik az élelmiszerek összetevőiről, lényeges sajátosságairól.

A kalória-, zsír- és vitamintartalomra vonatkozó adatokban bízik meg a megkérdezett vásárlók 41, 37 és 35 százaléka – derül ki a Nielsen piackutató cég 55 országban, köztük Magyarországon elvégzett felméréséből. Ám a válaszadók 61 százaléka csak részében érti a táplálkozási információt – az európai átlag 48 százalék.

– Összehasonlítani egy fogyókúrázó már csak azért sem tudja a különböző termékeket, mert például a két literes kólán a két és fél deciliteres mennyiséghez tartozó szénhidráttartalom szerepel – osztja meg velünk tapasztalatát Király Róbert. Az életmód-tanácsadó szerint manapság szinte lehetetlen egészségesen élni és étkezni.

Olvasóink írták

 • 11. őrgróf 2011. július 21. 09:50
  „...hát ( ugy-e amivel nem kezdünk mondatot!? ) - véleményem szerint - amelyik országban egy faluról fölkerült liba, meg egy rendőrnek sem megfelelő osztja az észt táplálékügyileg, ott ugyi minden megtörténhet. De hogy röviden válaszoljak a kérdésre: NEM.”
 • 10. booo 2011. július 20. 21:26
  „Én csak annak hiszek amikor látom a csirkét, disznót a hátsó udvarban szaladgálni és saját magam vágom le! No, az biztos hazai és nem külföldi, fagyasztott termék! És még E234 sincs benne, de még nitrites PÁCSÓ sem! Az iz- és optikai tunning fokozókról meg ne is beszéljünk!”
 • 9. kalkutta 2011. július 20. 19:16
  „A <moderálva> rész eufémisztikusan: a törvényes SI mértékegység megértéséhez kissé nagyobb műveltség szükségeltetne mint amivel a tisztelt szerző és sok tisztelt hozzászóló rendelkezik.”
 • 8. kalkutta 2011. július 20. 19:02
  „A deka meg a deci nem is SI (törvényes) mértékegység. Igaz a kalória sem. <moderálva>”
 • 7. honorus 2011. július 20. 18:55
  „http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/dobbenetes_vadak_a_lidl_ellen_masodrendu_vasarlok_a_kelet-europaiak.490191.html”
 • 6. sheriffkoma 2011. július 20. 18:41
  „Húha! De tudatosnak érzi magát a nagyeszű háziasszony, mert "érdeklődik" az összetevők iránt.
  Aki tényleg tudatos, az mélyebbre ás. Például kategorikusan elutasítja a cukros üdítőket és pont. Hát nem mindegy, hogy 5 vagy 6 gramm/deci cukor van benne, ha a cukrot egyáltalán nem is kellene fogyasztani?
  Például a rostosokban 9-13 deka cukor van egy literben, persze a táblázatban 100ml-re vetített érték van, ne tűnjön soknak. Namost, ha valaki "tudatosan" 9-est választ a 13-as helyett, az mennyire tudatos? 9 deka cukrot betolni egy film alatt a liter "rostos" üdítővel, ami "egészségesebb", mint a szénsavas, mennyire tudatos?

  "Az életmód-tanácsadó szerint manapság szinte lehetetlen egészségesen élni és étkezni. "
  Akkor az ilyen ember milyen tanácsokat osztogat? Ha gerinces lenne, elmenne más meló után nézni. Például kövér dietetikust kerestek nemrég, olvastam az újságban! :-)”
 • 5. kalkutta 2011. július 20. 18:41
  „Annyira azért bízhatunk bennük mint a politikusokban.”
 • 4. deszkás 2011. július 20. 13:01
  „KICSIBUBI! Rátapintott :mi is az az az? Király úrnak meg az osztás nehéz még ha igaza van is.”
 • 3. kicsibubi 2011. július 20. 12:08
  „Az a legnagyobb baj hogy semmi sem abból van amire a nevéből következtetni lehet!!Pld Baracklé : 5 % barack 10 répa E 225 E322 stb jó édes anyjukat!!”
 • 2. Nórikám 2011. július 20. 11:09
  „1.kumisz: már azt sem!”
 • 1. kumisz 2011. július 20. 09:26
  „A "tudatos magyar" vásárló úgy is farhátat vesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár János 6 órát, B. Nagy 6 percet beszélt

A parlament tavalyi alakuló ülése óta Lázár beszélt a legtöbbet, B. Nagy pedig a legkevesebbet a megyei képviselők közül a T. Házban. Tovább olvasom