Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Igazgatók nélkül is elindul a tanév

Szeged - A 2 két tannyelvű szegedi iskolában kinevezett igazgató nélkül kezdődik a tanév. A Madáchban és a Tarjániban is érvénytelen volt az igazgatói pályázat, így helyettesek vezetésével csengetnek be másfél hét múlva. Egy biztos az igazgatóválasztások körül: senki nem tud semmit.
Van-e új igazgatója a Szegedi Madách Imre Angol–Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolának és a Tarjáni Két Tannyelvű Általános Iskolának? Kinek a vezetésével kezdődik a munka szeptember másodikán ebben a két intézményben? Azt gondoltuk, másfél héttel a tanév kezdete előtt egyszerű kérdéseket teszünk fel, ám úgy tűnik, egyelőre erre senki nem tudja a választ.

Mint azt korábban megírtuk, idén országosan 588 alap- és középfokú oktatási intézmény vezető pozíciójára írtak ki pályázatot. Augusztus első napjaiban 428-an kapták meg igazgatói kinevezésüket. A két szegedi két tannyelvű általános iskola ügyében akkor nem született döntés, ám hogy ez csupán annyit jelentett, hogy hiánypótlás miatt később hirdetnek eredményt, vagy eredménytelennek minősítették a pályázatot, akkor nem tudtuk meg a minisztériumtól. Szerdán újabb igazgatók vehették át kinevezésüket, a minisztérium honlapjára pedig felkerül egy 455 nevet tartalmazó lista a kinevezett igazgatókról. Ebben egyik kérdéses szegedi intézmény sem szerepel.

Bár elektronikus levélben feltett kérdésünkre, amelyben a két iskola igazgatójáról érdeklődtünk, sem az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztálya, sem Plesovszkiné Ujfaluczki Judit szegedi tankerületi igazgató nem reagált, a közzétett névsorból arra következtetünk, hogy a Madáchban és a Tarjáni két tannyelvűben nem lesz szeptember 2-án, tanévkezdéskor kinevezett igazgató. Hoffmann Rózsa államtitkár tájékoztatása szerint ahol ez a helyzet áll elő, ott az igazgatóhelyettes lesz a megbízott intézményvezető az új pályázatok elbírálásáig – amelyet egyébként még ki sem írtak.

Csakhogy egy iskolának több igazgatóhelyettese is van. Azt pedig, hogy melyikük lesz a vezető, nem mindenhol tudják. Például a Madáchban sem, ahol ráadásul az előző igazgató, az idő előtt nyugdíjazott Ezumahné Németh Györgyi sem kapta még meg a felmondását, vagyis jelenleg még intézményvezetőnek tekinthető. Amikor felhívtuk az iskolát, rövid tanakodás után az egyik igazgatóhelyettes azt kérte, tartsuk tiszteletben, hogy nem akarnak nyilatkozni. Az igazgatói posztra egyébként a veresegyházi angol–orosz–magyar szakos Juhász Erika, aki 1992 és 1994 között már tanított a Madáchban, és az 1998 óta az intézményben oktató matematika–technika szakos Nagy Péter pályázott. Információink szerint a tantestület Nagy Péter programját 93, Juhász Erika vezetői elképzelését pedig 40 százalékban támogatta.

Hogy mi alapján utasították el mindkét pályázatot, azt nem lehet tudni sem itt, sem a másik iskola esetében. A Tarjániban viszont információink szerint legalább a szeptember másodikai helyzet egyértelműbb: Szabóné Dancsik Tünde lesz a megbízott vezető – az intézmény matematika–testnevelés szakos tanára, aki pályázott is az igazgatói posztra. A Waldorf-iskolában óraadóként dolgozó, testnevelés–technika szakos tanár és művelődésszervező Pajkó Mihály Zsolttal szemben – aki egyébként a Bonifert Domonkos Általános Iskola és a Szegedi Városi Kollégium vezetői posztját is megpályázta – 80 százalékban őt támogatta a tantestület, ez azonban úgy tűnik, nem volt elég a döntéshozók számára.

Olvasóink írták

 • 15. tsikorgo 2013. augusztus 24. 08:52
  „Kéttannyelv?: egybe, nem?”
 • 14. öreganyó 2013. augusztus 23. 22:05
  „H.Rózsa nasasszony nem tudott felelőségteljes döntést hozni. Ugyebár a többi kinevezést úgy hozta!!!! Szerintem
  meg van már a kiválasztott, egy nevető harmadik személyében, csak még szívatják a népet. Van pedig elég
  cseppet sem tanárnak való narancs imádó, hogy nem tudták odanyomni őket. Hány embernek van tanári
  képesítése, életében nem is tanított, de valahova kellett járni ( helyet foglalni ) legyen papírja, különben meg
  utálja a gyerekeket.”
 • 13. Léni 2013. augusztus 23. 15:01
  „Szégyen, hogy hagytuk Orbán-Hoffmann aknamunkáját az ifjúság , az iskolarendszer ellen.
  Mennyi időnek kell majd eltelni ahhoz, hogy normális mederbe terelődjön ismét az alapfokú,
  középfokú és felsőfokú oktatási rendszer? Felbecsülhetetlen mértékű erkölcsi és nem utolsósorban
  anyagi károkat okoztak.
  Mindent elmond az a tény, hogy már a költségvetésekbe be vannak tervezve a szénszünetek,mert
  látható előre mi fog következni. Vonjanak még el az oktatástól, sőt meg is lehet ennyi erővel szüntetni,
  úgy is a tanulatlan, véleményformálásra képtelen emberekre van szükség a jelen esetben.”
 • 12. zehn 2013. augusztus 23. 14:39
  „Jé! Pedig Hofmann elvtársnő azt mondta, minden iskola igazgatóval indul, meg béremelés, meg happy, meg minden. Ehhez képest a valóság.......”
 • 11. pala1964 2013. augusztus 23. 11:55
  „3, 5, és a többiek: túl azon, hogy a pártállami ideológia iránti elkötelezettség szerintem is nyilván alap kell(?) legyen, de azzal fenntartások nélkül egyetértek, hogy lehetőleg emellett legyen szakmailag alkalmatlan - különben a fentről kéretlenül jövő, legtöbbnyire kizárólag politikai okokkal indokolható vagy egyenesen dilettáns elképzelések még meghasonlást okoznának szegény személyiségében; viszont ha nem ért hozzá, akkor nem fáj (boldogok a lelki szegények...)”
 • 10. dondongó 2013. augusztus 23. 11:45
  „Rózsa néni nélkül tudnám igazán elképzelni az új tanévet. :-)”
 • 9. csmano 2013. augusztus 23. 11:44
  „Az igazgatók mellett sok helyen a tankönyvek is hiányozni fognak, de erről a propaganda gépezet mélyen hallgat.”
 • 8. tol 2013. augusztus 23. 11:32
  „a tanár és a diák csak bezavar egy iskola müködésébe. Egy jól képzett informatikus és egy PC segítségével minden megoldható...(ld. még feudális anarchia a harmadik évezredben...)”
 • 7. X_Y 2013. augusztus 23. 10:47
  „Igazgatók nélkül is elindul a tanév, jövőre tervezik a tanárok nélküli tanévkezdést, sőt ha sikerül akkor a tanulókat is sikerül eltávolítani - így hatalmas összegeket lehet spórolni, amiből a fidesz-pártkatona igazgatók jutalmazására is megnő a keret.”
 • 6. almostevil 2013. augusztus 23. 09:21
  „3. hangman 2013.08.23. 07:55
  Pont ezt vagy valami nagyon hasonlót akartam írni.
  Túl sok a régi, szakképzett, rutinos, tapasztalt, rátermett, felelősségteljes, emberséges, de sajnos nem éppen fideszközeli igazgató???”
 • 5. KisPeter 2013. augusztus 23. 08:34
  „Csatlakozom az előttem szólóhoz: még keresik a pártkatonát (aki persze szakmailag teljesen alkalmatlan lesz)”
 • 4. pirosmedence 2013. augusztus 23. 08:27
  „Országosan 95 iskolában nincs még igazgató!”
 • 3. hangman 2013. augusztus 23. 07:55
  „Még keresik a politikailag megfelelő, képzetlen, vezetői tapasztalattal nem rendelkező de lojális jelöltet, akit a tantestület 5% sem fog támogatni.”
 • 2. s.h 2013. augusztus 23. 07:40
  „Hajrá Szabóné Dancsik Tünde!!!”
 • 1. Pandora 2013. augusztus 23. 07:37
  „kicsit túráztatják még Nagy Pétert.
  mat-tech szakos igazgató egy nyelvtagozatos suli élén? kicsit paradox :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvárja az eső a SZIN-t

Egész hétvégén szép idő lesz, vasárnap lehet egy kis zápor, de az is csak délután. Tovább olvasom