Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Igazságügyi negyed a szegedi belvárosban

Szeged - Hét helyszínen alakulhat ki 2010-re Szeged új igazságügyi negyede. A bíróság Széchenyi téri épületében a bíróság és az ügyészség egyre nehezebben fér el egymás mellett. Ha utóbbi kiköltözne, 2000 négyzetméter szabadulna fel.
Magyarországon a négylépcsős ítélkezési rendszer 2003-ban alakult ki. Az ítélőtábla a zsúfolt, Széchenyi téri igazságügyi palotában kezdte meg működését, a fellebbvitel az Eszperantó utcában bérelt irodákat.

A táblabíróságon ma 61-en dolgoznak: 40 igazságügyi alkalmazott és 21 bíró. Három éve költöztek az egymilliárd forintért megvásárolt, mintegy 2500 négyzetméteres épületbe, a Sóhordó utcába. Itt a fellebbviteli főügyészségnek is kialakítottak húsz irodahelyiséget, ám ez nekik nem felelt meg. Ezért a Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsa, valamint végrehajtói irodája 13 fővel költözött ide. Az épület az államé. A Fellebbviteli Főügyészségen Horányi Miklós főügyész vezetésével összesen húszan – hét ügyész, tizenhárom kisegítő hivatalnok – dolgoznak. Ennyien költöztek tavaly decemberben a Juhász Gyula Művelődési Központ 600 négyzetméteres épületébe.

Az egykori Sajtóházba a Csongrád Megyei Főügyészség és a Nyomozóügyészség költözik majd. Fotó: Miskolczi Róbert

A palota a felújítással együtt 450 millióba került. Az épületet a legfőbb ügyészség megvásárolta a kincstártól.

A bíróság Széchenyi tér 4. szám alatti épületét még mindig sokan használják. Összesen 340-en dolgoznak itt a Csongrád Megyei Bíróság, a Szegedi Városi Bíróság, a Csongrád Megyei Főügyészség, a Szegedi Városi Ügyészég és a Szegedi Katonai Ügyészség alkalmazottaiként. Az állami tulajdonban levő épületben annak ellenére is nagy a zsúfoltság, hogy a megyei cégbíróság és a Szegedi Munkaügyi Bíróság másik épületben, a Tábor utca 4. szám alatt működik, 43 dolgozóval. Ez az épület is állami tulajdonú. A városi bíróság peren kívüli és végrehajtói irodái pedig a Tisza Lajos körút 2–4. szám alatt találhatók, ahol 29-en dolgoznak, és az épület szintén az államé.

Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese, sajtószóvivő a több ezer négyzetméteres Széchenyi téri épületről azt mondta: a rezsiköltségek évente több tízmillió forintot tesznek ki, de a bíróságnak nem kell fizetni bérleti díjat.

A valamikori Juhász Gyula Művelődési Központban már dolgoznak a Fellebviteli Főügyészség munkatársai. Fotó: Miskolczi Róbert

– Néhány éve a városi bíróság elnöke kénytelen volt a polgári-büntető kezelőirodán egyidejűleg jelenlévő ügyfelek számát 5 főben maximálni: en nél többen nem férnek be, illetve az iratok biztonsága nagyobb ügyfélszámnál nem biztosítható. Az épület műszaki állapota is megromlott: rossz a tető, hullik a vakolat, és elavultak a gépészeti rendszerek – beszélt Cseh Attila a jelenlegi helyzetről.

Tervek a Széchenyi téren

A Széchenyi téri épületben felszabaduló helyeken szeretnék a városi bíróság valamennyi szervezeti egységét elhelyezni. Nagyobb ügyféltereket, több tárgyalótermet akarnak kialakítani. Elkülönített büntetés-végrehajtási helyiségekre van szükség, meg kell oldani a bírák külön szobában történő elhelyezését. Szeretnék megoldani az épület teljes akadálymentesítését. A felújítás várható költsége több milliárd forint. A pénzt az Országos Igazságszolgáltatási Tanács biztosítja majd a bíróságok költségvetéséből.

Így került képbe a régi Sajtóház, illetve a Bartók Béla Művelődési Központ, ahova az ügyészségeket lehetne költöztetni. A Bartókkal kapcsolatban először tisztázni kellett: építészetileg alkalmas-e a városi ügyészség elhelyezésére. Ezért az épület megvizsgálásával tervezőt bíztak meg, aki a műemléki hatóság elvárásait is figyelembe vette. A terv jelenleg engedélyeztetés alatt áll.

Ha a városi ügyészség 60 alkalmazottja ide, a főügyészség és az Eszperantó utcában működő nyomozóügyészség szintén 60 dolgozója pedig a régi Sajtóházba költözik, 2000 négyzetméter szabadul fel. A Stefánián jelenleg felújítás alatt álló állami tulajdonú épületbe 2009 márciusig szeretnének beköltözni, az átalakítás-felújítás 500 millió forintba kerül.

Katonai Ügyészség: mennek vagy maradnak

Lele András ezredes, a Szegedi Katonai Ügyészég vezetője elmondta: jelenleg három lehetőség került szóba. A 25 fős hivatal vagy a Széchenyi tér 4. szám alatt marad, vagy átköltözik a Tisza Lajos körút 2–4.-be, esetleg több más szervezettel a volt Dugonics András Általános Iskola Osztróvszky utcai épületét veszi birtokba.

Olvasóink írták

 • 15. Macs 2008. szeptember 16. 21:12
  „N.P.,

  teljesen egyetértek veled, a régi épületek nem megfelelőek, az átalakításuk költséges, hát még a fenntartásuk.
  Kár, hogy amikor a kormányzati negyed tervét "csócsálták" sokan nem gondolkoztak hozzád hasonlóan.

  A múltkor az volt a baj, hogy Belvárosban lakókat zavarják a rendezvények. Akkor valaki megemlítette, máshol a Belvárosokban nincsenek lakások. Most Szeged is elindulna ezen az úton, hát akkor mi a baj?

  Tudom egy kicsit ellenmondok önmagamnak :-)”
 • 14. csapodár 2008. szeptember 16. 16:10
  „Így is egy ügy lezárása több év,de minimum 1,akkor ez a sok bíró mit csinál egész évben?!A mióta élek mindig ott volt a bíróság és ment a szekér régebben,nem inkább szigorítani kellene a munkafegyelmet,mert nagyon elszaladt a ló velük,még hogy nagyobb helyet?!Erre van pénz de a szegény társadalomnak nincs megfelelő támogatás.Megy a flanc ezerrel,mi meg fizetjük az adónkból a megondolatlan lépéseiket.eZ MÁR CSÚCS AMIT E KIS ORSZÁGUNKBAN MÜVELNEK!TÖMLÖCBE VELÜK!”
 • 13. sevenof9 2008. szeptember 16. 14:04
  „lehet,hogy laikus vagyok,de minek katonai ugyeszseg szegeden? katonak mar reg nincsenek. Na persze,majd a rendorok ugyeivel foglalkoznak. Megszuntetni, majd a rendes ugyeszseg elboldogul azzal a ket bakaval,akik afganisztanban szerencsetlenkednek.”
 • 12. rt0831 2008. szeptember 16. 13:41
  „Csak 7 épület ? még 100 kellene,és meglenne oldva szegeden a munkanélküliség.”
 • 11. Szegedi Polgár 2008. szeptember 16. 13:21
  „Egyesek szerint minden belvárosi házból Fidesz székházat kellene csinálni és lenyúlni az árát. Hát nem.”
 • 10. belvaros 2008. szeptember 16. 12:57
  „Példátlan kótyvetye. Nem lesz belvárosunk, csak üzleti célra eladott épületeink, igyzságügyi negyed, kinek, a hivatalnokoknak, eladva minden csodás épület,, Szentgyörgyinek csak a lóvé számit,jól egymásra találtak.Gratula !”
 • 9. nincsertek 2008. szeptember 16. 12:53
  „Boticsek polgármester ur nem tudja, hogy mi belvárosi érték, szolnokon ezt nehéz volt megtanulni.Itt meg lerombol mindent, megalomániás.Szép reményü Bartok, Juhász, lepusztitott belváros, összetöredezett kövek, galamszarral övezett sétáló utcákA diszburkolat ugy néz ki, mintha 2oo éve rakták volna le, nem csoda , Botka kihozatja a hatalmas sulyu vasszinpadokat, amit nem is szabadna, még autók sem hajthatnak a kövezetre, de mit érdekli őt nem ő csináltatta, meg nem is jár rajta szinte soha..”
 • 8. jáki 2008. szeptember 16. 11:18
  „"Létszámcsökkentés kellene" - de a perek gyorsabban érjenek véget? Azért állították fel a táblabíróságokat és növelték a létszámot, hogy gyorsabb legyen az ítélkezés, és az is lett.”
 • 7. igazság 2008. szeptember 16. 10:33
  „Elférnének ők uazon a helyen,csak ott is létszámcsökkentés kellene. Most szabadúl ki megannyi elítélt az előzetesböl,mert nem született döntés. Miért? Nem volt idő, v nincsenek elegen?
  Ezen is látszik Magyarország rendőr állam lesz,de Szeged biztos.”
 • 6. Grabowski 2008. szeptember 16. 08:43
  „Folytatódik az ingatlanpanamázás!”
 • 5. rade 2008. szeptember 16. 08:23
  „Nem kell épület ahhoz, hogy igazságos ítélet szülessen. Csak rátermettség szakmai tisztesség, ami sajnos mai rendszerben nincs meg. Maffiózó módra születnek a rossznál rosszabb ítéletek és ez mind az igazság nevében.”
 • 4. LukSzusz 2008. szeptember 16. 06:58
  „Szerintem a Csillag börtön elbírt volna még egy emeletet,így rögtön rázárhatná az igazság szolgáltatás a lakatot saját magára.Ez is munkahely teremtés Botka mesti? Szeviépes köcsög majd meg veszi fillérekért,Szentgyörgyi meg nagyot kaszál bandájával.”
 • 3. N.P. 2008. szeptember 16. 06:39
  „Mibe kerül ez nekünk, hogy más célra épült épületeket alakítgatnak át? A Bartók 6m-es belmagasságú szobái mennyire jók irodának? Ennyi pénzből tényleg ki lehetett volna alakítnai egy modern igazságügyi negyedet, ahol esetleg még parkolni is lehet. Tuti, hogy 10 év múlva újra rá fogunk költeni egy csomó pénzt erre a rendszerre. De valakiknek piszkosul megéri.”
 • 2. Frank Einstein 2008. szeptember 16. 05:56
  „Miért, kinek jó az, hogy bírósági negyed lesz a belvárosból? Ez nem igen fogja pezsdíteni a városi életet, főként este és délután. Különösen akkor nem, ha az intézmények kulturális és ifjúsági létesítményeket szorítanak ki. Hova lett a legendás Rock Klub? Máshol (pl. Debrecen) új és modern épületeket emeltek igazságügyi célokra, a legjobb építészek tervpályázaton kiválasztott tervei szerint, pezsdítve ezzel is a helyi építészetet, s ezzel a kultúrát.”
 • 1. nagypappa 2008. szeptember 16. 04:02
  „Azt gondolom, hogy, ha tényleg ki akarnak egy Igazságügyi negyedet alakítani, legegyszerűbben a Mars téri volt Volán telepen lehetne.
  Nagy területen lehetne irodákat építeni, egyszerűbb lenne egy komplett épület őrzése, a börtön közelsége csökkentené az előzetesből, a bíróságra szállítás költségeit, idejét, kockázatát. A telek nagysága
  megoldaná az épületben dolgozók parkolási gondjait.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliót megér, ha nem mondasz igent, vagy nemet?

Szeged - Töröld ki a szókincsedből az igen és a nem szavakat, legalábbis erre a hétre. Hallgasd a… Tovább olvasom