Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Igazuk volt a baktóiaknak: helybeliek voltak a sorozatbetörők

Szeged, Szeged-Baktó - 48 betöréses lopást sikerült a nyomozóknak rábizonyítaniuk arra a két baktói férfira, akik a közelmúltban kerültek rendőrkézre. Szeged több városrészében tevékenykedtek: többek között a nyári baktói sorozatbetörések is a számlájukra írhatók. Ketten együtt 20 millió forint kárt okoztak.
48 betöréses lopás két gyanúsítottját vette őrizetbe a Szegedi Rendőrkapitányság a napokban. – Nyár elején tettem egy nyilatkozatot: illetékességi területünkön jellemzők lesznek a bűnügyi portyák, főleg azokat a házakat ellenőrizzük, amelyek tulajdonosai hosszabb időre nyaralni mentek. Minden igyekezetünk ellenére a második negyedévben iszonyatosan megnőtt a betöréses lopások száma Szegeden és környékén: leginkább Baktó, Újszeged és Újpetőfitelep volt érintett. Idegesítő volt a helyzet – mondta Zélity László városi rendőrkapitány sajtótájékoztatóján.

Igazuk volt a baktóiaknak: helybeliek voltak a sorozatbetörők. Fotó: CSMRFK (galéria)

Kollégái az elmúlt napokban végre sikerrel jártak: két férfi akadt horgukra, akik összesen 48 betörést ismertek el. Lapunk is beszámolt róla, hogy hétvégén a baktói Must utcában lakossági bejelentés alapján értek tetten egy betörőt. Korábban szintén beszámoltunk arról, hogy Baktóban mindig hasonló módszerrel jutnak be a betörők az üresen hagyott családi házakba: a teraszajtó zárját kifeszítik, és nem kevés értéket magukkal visznek. A helyiek már régóta azt beszélték, hogy csak helybeli lehet a tettes: az elkövető mindig mindenkiről pontosan tudta, hogy melyik az a néhány óra, amikor nincs otthon, és azt is kifigyelte, mikor megy el valaki otthonról hosszabb időre.

Igazuk volt a baktóiaknak: helybeliek voltak a sorozatbetörők


– A 33 éves Baktón élő férfi korábban négyszer volt büntetve hasonló bűncselekmények miatt. Hengerzártöréssel vagy ajtó- és ablakbefeszítéssel jutott be a lakásokba, boltokba és családi házakba. Főleg ékszereket, készpénzt és műszaki cikket vitt magával – közölte a városi rendőrkapitány. A betörő azonban nem csak a nagy értékekre ment: a sajtótájékoztatón a rendőrök közszemlére tettek néhány egészen különleges ellopott tárgyat is. Volt köztük 21 darab Fáraók kincse sorsjegy is, amelyből 7-et már lekapart a tolvaj. Egy használt Zara parfüm és egy Fabulon aftershave is a zsákmánya közé tartozott, ahogy két darab Délmagyarország-hűségkártya is, amelyet egyik előfizetőnktől lopott el. – 20 betörést ismert el, amellyel 17 millió forint kárt okozott – közölte Zélity László. Az egymástól függetlenül tevékenykedő betörők Algyőn és Kishomokon is garázdálkodtak, de a júliusi, 14 házat ért algyői betöréssorozat egyelőre nem hozható velük kapcsolatba.

A másik tettest augusztus 16-án kapták el a rendőrök: ő kisstílűbb volt társánál. A 27 éves férfi alkalmi munkából élt, és főleg félkész házakat, zártkerteket, üres víkendházakat tört fel. Módszere a tetőbontástól az ajtóberúgásig terjedt. 28 betörés írható a rovására, amelyekkel 2,8 millió forint kárt okozott. A betörők előzetes letartóztatásban várják sorsuk további alakulását.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. kritikuss 2012. szeptember 10. 08:46
  „Semmi hír? Őnvédelmi szerveződés? :)”
 • 27. kritikuss 2012. augusztus 27. 08:20
  „Van valami hír? Sikerült valamit kideríteni?
  Dobjon mindenki infót!”
 • 26. kritikuss 2012. augusztus 24. 08:37
  „czindi
  Tökéletesen egyetértek veled!
  Irány a bánya!
  És ha valami nagyon liberális közbeszólna: mennyi olyan amerikai film van ahol törik a követ a vasuti síneken? Mert ha jól tudom Amerika a példakép...
  Lehet kétszer is meggondolja magát a visszaeső ha követ kellene törnie pár évig.
  Na meg ki a rétre és kapáljon hektárokat. Lehet a végén megszeretné a földművelést és nem lopna hanem termelne. :)”
 • 25. czindi 2012. augusztus 24. 08:19
  „A büntetés: börtönben dolgozni, amíg a teljes, okozott kárt ki nem tudják fizetni, ( közben persze a börtön fenntartását is fizetniük kellene: Kaja, fűtés, világítás, TV-díj, stb) Ha ez megvan, akkor indul az igazi, kiszabott börtönbüntetés letöltése, term. szintén önköltséges alapon.”
 • 24. George_K 2012. augusztus 23. 17:43
  „Érdekes hozzászólások!
  Nos, nem értem miért ne lehetne a rendőrséget hibáztatni?!?! Ez lenne a dolguk. Talán még az esküjükbe is benne foglaltatik. Tény: a rendőrségre NEM lehet számítani, gyakorlatilag semmiben sem. Profitorientált állami vállalat lett, elkényelmesedett bábukkal az élen. A betörők csak akkor buktak volna le hamarabb, ha gyorshajtáson kapják őket. Én baktói vagyok. Mérhetetlenül bosszant, hogy egy "zsák" városrészen a munkába indulókat vagy éppen hazatérőket tarfizzák, miközben Baktóban nincs olyan ház, amit még nem törtek volna fel. Higgyétek el, nem sokat tévedek ezzel az adattal. Most is csak azért kapták el őket, mert kezdett kiborulni a bili a lakosoknál. Egyébként szerintem az emberek egy része már eljutott oda, hogy kisebb káresetnél ki sem hívja a rendőröket.”
 • 23. kritikuss 2012. augusztus 23. 12:37
  „A megoldás szerintem:
  -jó kapcsolat a szomszédokkal (pálinkázás ;))
  -információáramlás (miért nem rakják ki az oszlopokra, hogy figyelem ilyen esetek történnek) Állítom senki nem is hallott róla eddig.
  -ha végképp nem akarja a rendőrség betartani a Társadalmi Szerződést amit kötöttünk velük... Na nem akarok anarchiát de legközelebb már egy kicsit bátrabb leszek ha elkapok valakit a portámon.”
 • 22. IVY 2012. augusztus 23. 12:19
  „48 betörés??!!! Atyaisten!!! Mi van a 3 csapással?!! Ezeket min. 20 évre a kaptárba kell csukni!!!”
 • 21. dblaci 2012. augusztus 23. 11:52
  „Vicc, hogy ennyi idő alatt a rendőrség képtelen volt elkapni ezeket a suttyókat... SZÁNALMAS! Kiálltak volna egy hétre az egyik utcára kamerával, meglett volna. Helyi polgárőrséget kell szerevzni, ha az emberek biztonságban akarják érezni magukat, helyi önkéntesekből, vagy helyi adományokból. A rendőrség sarcolja az autósokat, a bűnözők elfogására nem képesek, és nem is törekszenek, legalábbis ez az átlag ember érzése.”
 • 20. USB 2012. augusztus 23. 10:17
  „Gyerekek hallott valaki Lendvai Ildikóról? Hova lett? Valamiről lemaradtam?”
 • 19. kritikuss 2012. augusztus 23. 10:11
  „Az én esetemben volt kisebbségi. A félreértések elkerülése érdekében. :)
  A rendörséget úgy látom hiába fizetem... Engem ez szomorít el. Ha viszont csináltam volna valamit a delikvenssel most lehet nem írogatnék itt. :)
  Amúgy a fene nagy személyiségi jogok miatt nem lehet az utcát kamerázni, pedig van egypár mindenhol. Szépen vissza lehetett volna nézni, hogy ki-merre.
  Persze ha kimenne az ember a barátaival az utcára egyböl lenne rendör az utcán...”
 • 18. Zuperman 2012. augusztus 23. 09:56
  „Ezt a sok agyatlan hozzászólást! :-))))
  A cikk szerint nem egy személy csinált 40 betörést, hanem két külön személy összesen 40-et!
  Amíg nincsenek meg a betörők, addig hibáztatják a rendőrséget!
  Ha már megvannak, akkor meg azért, hogy miért nem kapott életfogytiglant!
  Mintha a rendőrség szabná ki az ítéletet!
  3 csapás jól hangzik, csak nem az ilyen jellegű cselekményekre találták ki, habár ezt nem annyira reklámozták!”
 • 17. Cipó99 2012. augusztus 23. 09:56
  „16. kritikuss 2012.08.23. 09:31

  "Meg kellett volna agyalnom a kissebbségit?"

  Szerintem igen! Többet ért volna, mint egy videokamera!
  A videón ezt a személyt nem kisebbséginek nézem.”
 • 16. kritikuss 2012. augusztus 23. 09:31
  „Cipo99!
  +1!!!!!!!!!!!
  Raktam már ki a házunkból besurranó tolvajt. Közben hívtam a T. Rendörséget akik persze nem vettek fel... Meg kellett volna agyalnom a kissebbségit?
  Szerintetek?”
 • 15. Cipó99 2012. augusztus 23. 08:01
  „Ha valaki tud róla, hogy kik voltak, írja már körül, melyik részén laknak Baktónak, kikre kell majd figyelni kiszabadulásuk után. Köszi.”
 • 14. kritikuss 2012. augusztus 22. 23:44
  „Na, megint egy jó téma.
  Biztos hamarabb elkapták volna, ha nem azt a pár hippit zargatták volna Ozorán 500an... :D :D :D”
 • 13. xilinx 2012. augusztus 22. 22:11
  „4x volt eddig büntetve???????? mi az anyánk úristenit várunk??????? becsukjuk megint mondjuk 3-4 évre és kész????? jó megzabáltatjuk őket a sitten, kijönnek, aztán ott folytatják, ahol abbahagyják.
  1. betörés figyelmeztetés. 2. betörés 30 nap közmunka. 3. betörés 5 év börtön. 4. betörés életfogytiglan. Minden további betörésért életfogytiglan. Várható élettartam alapján halála után kb. 800 évig köztemetőben nem temethető el. A börtön első évei a kártérítés és kamatai, a bűnügyi költségek kitermeléséig kényszermunkával töltendő.”
 • 12. nanemaaa 2012. augusztus 22. 21:52
  „Há de árános tekintetes bíró elvtárs! Ín csák környzettánulmányt csinyátám, hogy tuggyam mire kőtik a magyarok a pízüket a helyett, hogy növelník a segíly értékit. Egy ilyen gyerekes csínyt csák nem vesznek ollan komolyan!”
 • 11. papika56 2012. augusztus 22. 21:35
  „MIÉR kellett megvárni míg : 48 betörést végeznek ?? MIÉRT nem a 2...3..4. után ?????”
 • 10. rózsakert 2012. augusztus 22. 20:48
  „8.3évesférfi 2012.08.22. 16:54

  grogosok-tolvajok -kulcsakulcsalosok...ja....így igaz.

  7.kuyulu 2012.08.22. 16:34

  erre mondta egy ismerősöm, hogy szaporodnak a tanyákon a meszesgödrök.

  vagy rend van vagy káosz! 100%-ban!”
 • 9. BagatElla 2012. augusztus 22. 17:19
  „Az egyik már négyszer volt büntetve? Hogy is szól a 3 csapás törvény? Nem kéne hosszú évekre lesittelni, mint visszaesőt? Szerintem ő az, aki nálunk is járt, hasonló módszerrel: szokásaink kifigyelése, majd teraszajtó felfeszítés fényes nappal!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilosban gyaloglók a Belvárosi hídon

Sokan nem veszik észre, hogy bicikliúton sétálnak - egy órán keresztül számoltuk a szabálytalankodókat. Tovább olvasom