Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Igent mondott a kihívásra

Vízilabda - Az OB I/B százszázalékos aranyérmeseként újoncként vesz részt az Universitas Szeged a női vízilabda élvonalában. A felkészülést július 27-én új edző, Lakó Gábor (46) irányításával kezdi a csapat.
A szegedi pólóbarátok október közepétől el lesznek kényeztetve. Akkortól kezdve ha élvonalbeli meccset akarnak nézni, már nemcsak Baksa Lászlóék találkozóira látogathatnak ki, immár a női pontvadászatban is található városi érdekeltség. Az Universitas Szeged százszázalékos teljesítménnyel elért aranyérmével az OB I/B-ből harcolta ki a feljutást. Az új edző, Lakó Gábor legfontosabb feladata egyelőre az ismerkedés.

– A bajnoki rajtig még bőven van időm összecsiszolódni a csapattal, jobban megismerni, feltérképezni a mezőnyt – fogalmazott a tréner. – Az edzői pályafutásomban eddig kizárólag korosztályos fiúcsapatokkal foglalkoztam, a felnőtteknél is többnyire a férfiak találkozóit követtem figyelemmel. Őszintén bevallom, női szinten csak nagyon átlagos mértékben voltam képben. Van mit pótolnom.

Lakó elmondta, gyorsan tanuló embernek ismeri magát, ezért egyáltalán nincs benne félelem az új kihívás miatt.

Lakó Gábor hamarosan edzőként debütál az OB I-ben. Fotó: Segesvári Csaba
Lakó Gábor hamarosan edzőként debütál az OB I-ben.
Fotó: Segesvári Csaba

– A serdülő- és ifikorú fiúk esetében tudom, hogy mire képesek, kíváncsi vagyok, a lányok mit tudnak mindebből megvalósítani – folytatta a szakember. – A tervem az, hogy minél több felkészülési találkozót játsszunk, elvégre ezeken a tesztmeccseken tudom legjobban megismerni, feltérképezni a lányokat. Izgat a feladat, nagy kihívásnak tartom, amelynek maximálisan szeretnék megfelelni. Azt hallottam, a lányok rettenetesen motiváltak, terhelhetők, minden vágyuk, hogy fejlődjenek. Na, ezek miatt mondtam igent a felkérésre, együtt, összefogva, hatalmas akarással sokkal többre képes az ember. Nekem is, nekik is tanulóév lesz az elkövetkező évad.

Bár tisztában van azzal, hogy az OB I/B-t össze sem lehet hasonlítani a tízcsapatos élvonallal, Lakóban fel sem merül a kiesés veszélye.

– Első évben a hetedik, nyolcadik helyre várom magunkat, aztán viszont szeretnénk felfelé lépegetni. Ki kell használnunk, hogy Szeged egyetemi város, a helyi utánpótlásunkból kikerülő tehetségek mellett azokra a lányokra építenénk, akik a sport mellett tanulni is szeretnének.

Pályafutás

Szegedi nevelésűként szülővárosának csapatában kezdett el pólózni Lakó Gábor. Pályafutásának csúcsa 1981 volt, amikor id. Szittya Károlynál az OB I-ben is szerephez jutott. Később játszott a Debrecen és a Vásárhely OB I/B-s gárdájában, 1986-ban vonult vissza. Tíz évvel ezelőtt kezdett el edzősködni. A Szegedi Vízipóló Suliban előbb az 1986-os, majd az 1987-es korosztályt vezette. Utóbbival vidékbajnokságot nyert, az országos gyermekbajnokságban bronzérmet szerzett. Szaktudására Kemény Ferenc is felfigyelt, hét éve folyamatosan a különböző korosztályos magyar válogatottak mellett dolgozik. Az elmúlt évadban a HVSC-utánpótlás vezetőedzője volt. 

Hannauer Pétert váltotta

Az Universitas Szeged női pólócsapatának trénereként az elmúlt két idényben egyaránt megnyerte az OB I/B-t Hannauer Péter. Bük József elnöktől azt kérdeztük, a sikerek fényében miért kellett váltani az edzőposzton? „Munkahelyi elfoglaltsága miatt Péternek már nem fért bele az idejébe az előzőeknél lényegesen több elfoglaltsággal járó OB I. Köszönettel tartozunk neki, annak pedig külön örülünk, hogy a jövőben kapusedzőként segít. Lakó Gáborral már évek óta tárgyalunk, most végre igent mondott a hívásunkra. 1+1 éves szerződésben egyeztünk meg" – nyilatkozta a klub első embere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás a Délmagyarral: Gyár a libalegelőn is

Szeged - Negyvennégy hét múlva lesz 100 éves az 1910. május 22-én útjára bocsátott Délmagyarország. Lapunk e jubileuma alkalmából, mintegy visszaszámlálásként, időutazásra hívjuk olvasóinkat. A magyar vidék legpatinásabb lapja sorozatának ötvenhetedik állomása: 1966. Tovább olvasom