Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Igénylik a szülők a nyári ügyeletet

Szeged - Az 50 óvodából 25, a 15 bölcsődéből 4 van zárva jelenleg Szegeden. Az intézmények felváltva veszik át egymástól a nyári ügyeletet, hogy a dolgozó szülők gyermekei ne maradjanak felügyelet nélkül.
– Én vigyázok a gyerekekre, amíg a lányom dolgozik. Két hét múlva lesz szabin, akkor együtt mennek nyaralni – magyarázta Horváthné Parádi Magdolna. A nagymama a 4 éves Zsoltikával ment ki tegnap a Honvéd téri játszótérre. A nyári szünetben sokan választják ezt a megoldást: a nagyi úgyis ráér. Ha mégsem, akkor irány az ovi vagy a bölcsi – még a legmelegebb hónapokban is.

A Szegeden működő 50 óvodában a tagóvodák egymást váltva tartanak takarítási szünetet. – Két, egymáshoz közel lévő óvoda közül csak az egyiket zárjuk be, ezért nem kell sokkal messzebb vinni a gyermeket, mint máskor. Évek óta így működik az ügyeleti rendszer, és úgy látjuk, elégedettek vele a szülők – magyarázta Vasas Tamásné a szegedi óvodaigazgatóság helyettes vezetője.

Mászókáztak, homoksütit készítettek, báboztak, rajzoltak, ügyességi és logikai játékot játszottak tegnap a Pick Alapítványi Óvodában is a kicsik. – Igyekszünk az árnyékban tartani őket, odafigyelünk, hogy fedve legyen a testük, biztosítunk nekik vizet – mutatott körbe az udvaron Sinka Edina óvónő. A 30, vidáman sikítozó gyerkőcöt szemmel láthatóan nem zavarta, hogy nyáron is az óvó nénik vigyáznak rájuk.

Vidáman játszanak a gyerekek az óvoda udvarán. Nem bánják, hogy nyáron is az óvó nénik vigyáznak rájuk. Fotó: Schmidt Andrea
Vidáman játszanak a gyerekek az óvoda udvarán. Nem bánják, hogy nyáron is az óvó nénik vigyáznak rájuk.
Fotó: Schmidt Andrea

A legkisebbek sem maradnak felügyelet nélkül: a 15 szegedi bölcsőde közül jelenleg 4 van zárva, mert sok szülő még nem vette ki a szabadságát. A bezárt bölcsikből körülbelül 25 gyereket vittek át ügyeletes intézménybe – tudtuk meg Lihoczkiné Láng Ildikótól.

A szegedi bölcsődék igazgatója azt mondta, a hozzájuk tartozó intézmények kihasználtsága júniusban 116 százalékos volt. A bölcsiket három turnusban zárják be, a következő négyet július végén, a maradék hetet pedig augusztus első két hetében. Így mindegyik épületet ki tudják takarítani, és kijavítják a kisebb-nagyobb hibákat.

Táborozó apróságok

Ha a szülőnek telik rá, óvodás csemetéjét is befizetheti valamilyen táborba: Szegeden sport-, zene, kézműves-, görkoris és lovastábort találtunk – ahova már 4-5 éves kortól várják a gyerekeket. – Ez a negyedik év, hogy megszerveztük az ovis tábort. Maximum 45 főt tudunk foglalkoztatni egy héten, de már alig van szabad helyünk. – árulta el Korcz László, az egyik ovis tábor vezetője. Többek között játékos vetélkedőket, kézműves-foglalkozásokat, diavetítéseket szerveznek a kicsiknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határsértőket fogtak a szegedi határrendészek

Szeged - 1 szerb és 2 afgán határsértő akadt fenn a szegedi határrendészek hálóján a napokban. Tovább olvasom