Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Így adózunk most – ingatlanért

Szegedet és Vásárhelyt leszámítva az összes Csongrád megyei városban kommunális adót fizetnek az emberek házuk, lakásuk után, ami az ingatlanadó egy fajtája. Hódmezővásárhelyen idén más alapokra helyezték az ingatlanok utáni adózást, már nem kommunális adónak hívják,Szegeden pedig nincs ilyen adónem.
A törvény szerint az önkormányzatok dönthetik el, hogy 2009. január 1-jétől bevezetik-e az értékalapú ingatlanadót. Addig azonban még sok víz lefolyik a Tiszán, ezért ma erről még nem szívesen beszélnek a polgármesterek. Az látszik – ezt tükrözi táblázatunk is –, hogy a kisvárosok már eddig sem tudtak lemondani az úgynevezett kommunális adóról, amely voltaképpen az ingatlanokat adóztatja, de még nem az értékük alapján. Jelenleg egyedül Szegeden nem adóznak az emberek a lakásuk után.

Az évi egy összegben kirótt ingatlanadóban nincs jelentős különbség a kisebb városok között. Kisteleken például hatezer forintot kell fizetni a belterületen lévő ház után, 3500-at a külterületiért. A 70 éven felüliek mentességet kapnak. Sándorfalván kisebb az adó: 4400 és 2200 a kirótt összeg, de aki nem állandó lakos a külterület tanyáján vagy víkendházában, az 4400 forintot ró le az önkormányzat javára. Egyik városban sem emelték idén a kommunális adót.

Mórahalmon a belterületen fekvő ház tulajdonosa idén már egy ezressel többet fizet, nyolcezer forintot. Makón a tanyáért és az üdülőért egyaránt 6500 forintot kérnek évente, és a külön helyrajzi számmal rendelkező garázst is adóztatják, az összegek január 1. óta 500-600 forinttal emelkedtek. Csongrádon nem emeltek, Szentesen viszont 1500 és 2000 forint a drágulás mértéke, attól függően, hol fekszik a ház.

Mindszent kicsivel másképp adóztat, ezért nem került be táblázatunkba: a komfort nélküli házaknál egységesen évi 700 forintot fizettetnek, a komfortosoknál viszont mérettől függően 1200-4300 forint az adó. A telekért évi 4300 forintot, de ha az üdülőövezetben van, akkor már ötezret kérnek.

Jövőre, ha bevezetik az értékalapú ingatlanadót, a ma még kis összegeknek akár a tízszeresét is elkérhetik az önkormányzatok.

Vásárhelyen új a rendszer

Vásárhelyen a területalapú adózásra álltak át – magyarázta el Antal István, az önkormányzat adócsoportjának vezetője. A magánszemélyek kommunális adóját megszüntették. Eddig a lakosság az ingatlanok után 30 négyzetméter alapterületig 1500 forintot, 60 négyzetméterig háromezret, 100 négyzetméterig négyezer forintot fizetett. Száz négyzetméter felett 6-12 ezer forint volt az adó. Most a lakásoknál négyzetméterenként 100 forint az immáron építményadónak nevezett adó mértéke, 200 forint garázsnál, 500 üdülő esetében. Korrekciós tényezők azonban csökkentik az adót: ha a ház 30 évnél idősebb vagy vályogból készült, kevesebbet, ha új építésű tégla, avagy medencés, akkor többet kell fizetni. Az adócsoport vezetője szerint nem egyszerű a számítás, de igazságos, az összeget pedig három részletben lehet befizetni. Az adót a bevallások alapján vetik ki, ezek benyújtásának határideje nemrégiben járt le. 
 

Olvasóink írták

 • 11. Raptor 2008. február 23. 23:50
  „waterbear, Én sem fizetem szívesen ezeket a többszörös adókat, csak azt mondom, hogy ha látnám a fejlődés legapróbb jeleit, akkor szívesebben fizetek adót, mert valószínűleg nem ellopják azt, hanem értelmes dolgokra költik.

  Hát persze. Ez meg egy másik érdekes téma. Jogilag az van, hogy országgyűlési képviselőnek, miniszternek, stb. mentelmi joga van. MINDENRE. Ezt úgy mondják, hogy teljes (totális) felelőtlensége és sérthetetlensége van azoknak a szép magyar embereknek, akik pl. ezeket az adókat kitalálják.

  Hogyan lehet ezt magyarra fordítani? Azt csinálnak, amit akarnak, nem lehet őket a döntéseik miatt (a hibás döntéseik miatt sem) utólag felelősségre vonni. Így tehát jogilag tönkre tehetnek, csődbe vihetnek akár egy teljes országot, köthetnek teljesen rossz és a társadalomra nézve káros szerződéseket, nem lehet rajtuk ezeket utólag számonkérni, vagy felelősségre vonni a rosszul végzett munka miatt bármelyiket is. Egyesek még a szondát sem fújják meg, miután tök részegen balesetet okoznak.

  Innenstől kezdve nincs miről beszélni. Ezt soha a büdös életben nem fogják megváltoztatni, hisz azok változtathatnák meg, akik az alanyai... Hülyék lennének.

  Úgy nem lehet felelősségteljes munkát végezni, hogy nincs az egyénen felelősség.”
 • 10. waterbear 2008. február 22. 22:14
  „Raptor...
  Azért van gond az adókkal IS, sajnos.. Bár kellenek a működés érdekében, de mi lenne ha végre egyszer valaki figyelembe venné az Alkotmányos, a polgári léthez való jogokat is? Márpedig az ingatlanadó ezt nem teszi, adózott jövedelemből vásárolt, vagy még meg sem vásárolt ingatlanra vetnek ki adót, nem? Ha örökölted, akkor is megfizetted utána az adót, ha használod akkor is adózol, ha eladod akkor is.
  Ha jelzáloggal terhelt, akkor az nem teljesen az enyém, ez esetben fizeti a bank is a részét? Érdekes nem?

  Én még sosem láttam olyan beszámolót, ahol kitudódott volna az ország egyévi anyagi helyzete, bevételek, kiadások, stb, ilyen nincs közzétéve értelmesen, olvasható formában.... Érdekes, hogy az Államra nem vonatkoznak az APEH rendeletek, előírások, szerintem az Országházban ismeretlen fogalom a számviteli fegyelem...
  És kíváncsi lennék, hová lesz az a rengeteg SZJA, TB járulék, egyéb "füstadó", amiből a "közös" működést kéne fedezni...
  Anonym...
  Évente kedvenc szórakozásom az, hogy figyelem az első lehulló hó után a mentegetőzéseket, hogy "meglepte az X.Y. Kht-t a hirtelen lehullott hó", nem volt idejük felkészülni rá, stb... Biztosan Ők nem a Gergely naptárt nézik, a TV-t meg újságot nem is ismerik, hogy a Meteorológiai Szolgálatról ne is beszéljek...
  A munka minőségéről meg a baleseti sebészeten lehetne tájékozódni... Bár itt is van diszkrimináció, Tarjánban és főleg a belvárosban dolgoznak a Kht gépei, Alsóvároson meg megbüntetik a nyugdíjast, ha a háza előtt nem takarítja a közterületet... mindez a nagy közösből fizetve.”
 • 9. sestavy 2008. február 22. 21:56
  „Emlékeim szerint az ingatlan értékének max. 1,5 % lehet éves szinten. Kedves RAPTOR, az mind úgy igaz ahogy leírtad, de egy 20 MFt.-os ingatlannál szerintem egy kicsit sok azaz évi 300.000. Ft. ( ezzel csak az arányokat szerettem volna érzékeltetni) Örülök annak, hogy neked egy hasonló arányú megterhelést még elbír a költségvetsed. Nekem nem!!!”
 • 8. Raptor 2008. február 22. 18:36
  „Nem azzal van szerintem baj, hogy a reálkeresetekhez mérten ilyesmi jellegű adókat vetnek ki. Nálunk régebbi és nyugatabbi demokráciákban is vannak ám ilyen és ehhez hasonló adók, mégsem hőbörögnek. Talán azért, mert az az adó, amit ott befizetnek nem rablókutya-indivídumok zsebét gyarapítják, hanem gazdagszik vele az ország és valóban oda kerülnek a közpénzek, ahol kellenek. Németországban már az utakat is fűtik. Nálunk utak sincsennek. Aki nem hiszi, kiránduljon egyet Békés megyében.

  Biztosak lehettek benne, hogy nálunk azért találják ki ezeket a sarcokat a kormányban, mert pénzügyi csőd van folyamatosan, azaz üres az államkassza, likviditási gondok vannak. Ezügyben már párszor lebuktak (költségvetési hiány titkolása, jegybanki trükközések, ÁFA visszafizetések körüli trükközések, stb.). Nos, pont emiatt biztosak lehetünk abban is, hogy adóforintjaink is kámforrá válnak folyamatosan.

  Sajnos reményt sem látok, hogy bármi jóirányba haladna. 19 év alatt gyakorlatilag semmi okos dolgot nem tudtunk felmutatni. Ki az, aki még 19 év után bármiben is képes bízni? Meg kell nézni a szomszédokat nekik mire volt elég ez a két dekád. Nyugodtan sírva fakadhatunk, azt hiszem. Nincs mit szépíteni.”
 • 7. anonym 2008. február 22. 17:23
  „csapodár ! Kolompár Rómeó !
  Most ,szavazások előtt ,megint ijeszgetnek és jósolnak !
  Régen,nagyszüleink is fizettek adókat !
  Miből fizetik a közvilágítást ,a város szépítését, takarítását ,iskolák ,óvodák stb. közintézmények működtetését ! Pl sószórást télen, hogy ne csússzatok el .
  Amiket mondtok megértem, de valamiből kell működtetni v.miket !
  Akármilyen kormány lesz hatalmon sosem fog megszünni az ingatlanadó sem. Előre meg ne jósoltassunk !”
 • 6. csapodár 2008. február 22. 12:37
  „Ezek lassan bevezetik a füstadót a kilencedet,tizedet mert semmi sem elég nekik.Milyen alapon adóztatják meg azt ami az enyém és amiért egy életen át többször megfizettem az adókat.A nemzet vagyonát gyarapítjuk a keservesen megkeresett forintjainkal,amiből 20-30 év után felépítjük a szerény kis saját házunkat,ami után törvénysértő és alkotmányellenes módón adót
  akarnak beszedni.Ezért javaslom az állampolgári engedetlenség mielőbbi elíndítását,ne fizessen senki sem!!!!Igen hülyék lennénk,ha fizetnénk!!Ha eladsz,ha veszel,ha örökölsz,ha beteg vagy,hajól érzed magad,ha bármid van mindenért adót fizettetnek,de nem egyszer fizetsz,hanem többszörössen,Veled fizzettetik már a város összes kommunális beruházasit,és szemét francia és egyéb külföldi tulajdonosok a termelt profitot adó nélkül viszik ki az országból,de azt mindenki tudja hogyan!!Ők letudnak mindenkit fizetni,megy a korrupció ezerrel.Ébredjetek emberek ,mert én az biztos hogy a saját házam után amit a két kezemmel építettem nem fogok adót fizetni.Mit képzelnek ezek a szemetek?!”
 • 5. VCrash 2008. február 22. 11:34
  „Ha bevezetik a beharangozott ingatlanadót, az a legtöbb család egy havi keresete erre fog elmenni. Tényleg ennyire jól élünk? A legjellemzőbb erre, ha vissza emlékszem, hogy amikor átadták az autópálya Budapest és Kecskemét (Kiskunfélegyháza) közötti szakaszát, olyan autópálya díjjal ijesztették meg az autósokat, hogy szinte ´üresen´ állt az autópálya. Jellemzően, szántunk, vetünk, de már ´kaszálni´ akar a kormány, amikor még nincs mit. Illetve van mit, mert még kapunk levegőt, és még lehet szorítani egy-két lyukat a nadrágszíjjon, had fulladjon meg a hülye magyar.....”
 • 4. Raptor 2008. február 22. 09:55
  „Makón már lassan 20 éve van "ingatlan adó". Én fizetem azóta, amióta azon "szerencsés" emberek közé tartozom, hogy van hol laknom.

  Az évi 6-8eFt ing. adó adózási tételenként még elviselhető, ennek 10x-se viszont már NEM! Arról nem is beszélve, hogy hiába fizetnének az emberek 100x több adót, mind-mind menne egy nagy büdös lyukas zsákba. A gyerekeink ugyanolyan szar iskolákba járnának, és az egészségügyi ellátás is maradna ugyanolyan szar, mint most, et cetera, etc... Jah, és az ingyen és segélyből élők meg továbbra is megússzák. Nekik érdekes módon ma sem kell adót és egyéb a közellátásért fizetnüik. Gondolom az elkövetkező jó dolgokból is kimaradnak.

  Majobe, azt is hozzáteszem, hogy mindemellett Makón is van szemétdíj és éves szinten körülbelül akörül van, amit Te írtál (2havonta ~3eFt).”
 • 3. Furkó Ferkó 2008. február 22. 09:42
  „Rómeónak igaza van!
  Csak az a baj, hogy a lakosság 49%-a már régóta tudja ezt, a maradék 51% meg soha nem fogja beismerni, mekkorát tévedett!”
 • 2. majobe 2008. február 22. 09:13
  „Már hogyne volna Szegeden is kommunális adó! A szemétszállítási díjat vetik ki kötelező jelleggel minden szegedi lakásra/házra. A kis településeken ez a díj jóval kevesebb éves szinten, mint Szegeden, ahol több, mint 25.000,- Ft(!).
  Hogy honnan veszem ezt? Amikor beköltöztünk új lakásunkba, úgy döntöttünk, majd magunk szállítjuk el a szemetünket a közeli gyűjtőhelyre. A lebomló hulladékot komposztáltuk, a műanyagot és a többit pedig külön válogatva gyűjtöttük. Egyszer csak megjelent egy hölgy a Szegedi Környezetgazdálkodástól, és kijelentette, hogy kötelesek vagyunk fizetni szemétszállítási díjat, mert ez kötelező mindenkire nézve, ugyanis ez egyfajta "adó".”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. február 22. 09:05
  „"Jövőre, ha bevezetik az értékalapú ingatlanadót, a ma még kis összegeknek akár a tízszeresét is elkérhetik az önkormányzatok."

  Márpedig ha bevezetik, akkor el fogják kérni, mert a központi költségvetés ennyivel (vagy még többel) kevesebbet fog utalni az önkormányzatoknak.

  Csak valami miatt nem tudom ezt az információt és a hétfőn bejelentett adó- és járulékcsökkentést összakapcsolni. Ezalatt azt értem, hogy az a mocskos hazug görény GyFerenc ismét hazudik. Persze ez nem meglepő, máshoz nem ért. De ehhez nagyon.

  El tudom képzelni, hogy havi 456 Ft-tal is több marad nettóban a nagy "adócsökkentésben", de havi sokezer lesz az ingatlanadó.

  Inkább ne csökkentsenek, egyszer már láttuk, hogy milyen eredménye volt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rengeteg egyforintos Ádámért

Szeged - Egy- és kétforintosokat gyűjt szerkesztőségünk és a Cora a szegedi Varga Ádám… Tovább olvasom