Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Így csak Benke Laci bácsi tud halat enni

Algyő - Nyugodt szívvel kioszthatjuk a legtöbb halat elfogyasztó Csongrád megyei település címét Algyőnek: a szombati falunapon mázsaszámra készült az uszonyosból a halászlé és a sült hal.
A főzőversenyre 30 csapat 36 étkével nevezett, a legtöbben természetesen halételt tettek a zsűri elé. Az elnök Benke Laci bácsi volt, a mesterszakács elmondása szerint már több száz falunapon és fesztiválon vett részt.

- A fesztiválokon való főzőverseny megteremtője vagyok: az elsőt én rendeztem 2004-ben Napkoron, ahol 67 disznót vágtak le az Unióhoz való csatlakozás tiszteletére. A böllérfesztivál előtt két napig kék fény alatt tartották a sertéseket, hogy ne legyenek idegesek. S mivel kezdődött a fesztivál? Ágyúlövéssel. Alig tudtuk összeszedni a levágásra szánt menekülő disznókat - elevenítette fel első fesztiválos élményét a mesterszakács, aki 12 világ-, és Európa bajnok szakácsnövendékkel büszkélkedhet.

Falunapot rendeztek Algyőn Benke Laci bácsival. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

- Az ilyen fesztiválokon igazi szakácszsenikre lelek, főleg a nagymamák között. Nem vagyok rest elkérni a receptjeiket, de legtöbbször csak azt mondják, hogy ebből a hozzávalóból két marékkal, a másikkal eggyel: ez az igazi művészet - mondta. Algyőn egy három halból elkészített sültes tál varázsolta el, rajta egészben sült törpeharcsával. A legtöbb halat az Ősgyeviek baráti köre készítette: 100 éhes tag lakmározott a 60 kiló pontyból és keszegből elkészített sült halból. - Két óra alatt lesütöttem az egészet. Ezért kell bográcsban csinálni - árulta el a gyorsaság titkát főszakácsuk.

Herczeg József polgármester a kilátogatóknak tavalyi körtepálinkáját kínálat dizájnos kistálcán, míg a moderátori szerepben az Animal Cannibals rap-banda tetszelgett. A játékos vetélkedők közül a legmulatságosabb a sörkorcsolya verseny volt: egy csúszós felületű asztal két végén állt a három csapat tag, az első megitta a körsó sörét, majd a másik korsót átlökte a vele szemben levő társának, aki ennek megivása után a harmadik kancsót az utolsó tagnak csúsztatta oda. A Gyeviép három fős vidám legényei a három korsó sört 27,16 másodperc alatt tüntették el - győzelmüket újabb sörözéssel ünnepelték meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrfi Pál még nem látott ilyet

De ön sem, ha nem volt ott: elsősegély live show volt Kisteleken. Tovább olvasom