Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Így fog kinézni a mórahalmi skanzen - galéria

Egy év csúszással nyithat meg az 1910-es Nagy-Magyarországot bemutató skanzen Mórahalmon. Információink szerint több szabálytalansági eljárás, büntetés is akadályozta a kivitelezést.
Már a módosított határidőhöz képest is lassan egy éve készen kellene lennie a 2012-ben beharangozott, először 2013-ra, majd 2014-re tervezett mórahalmi skanzennek; a történelmi Magyarország ötven műemlékét, köztük az alsóvárosi ferences templomot és a szegedi zsinagógát is bemutató látványosság építése sokáig akadozott.

A skanzenre a Bornemzet Kft. még 2010-ben 550 millió 800 ezer forintot nyert. Az uniós pénzeket koordináló Miniszterelnökségtől megtudtuk, az irányító hatóság a beruházás során szabálytalanságot állapított meg, ezért büntetésképp 114 millió 750 ezer forinttal csökkentették a támogatást.

Úgy tudjuk, a 114 milliós bírság csak az egyik oka a projekt csúszásának. A fejlesztést jól ismerő forrásunk azt mondta, a beruházást többen támadták, a projektet a támogatás 2010-es megítélése óta többször megpróbálták „elfűrészelni". Informátorunk arról beszélt, hogy a pályázatkiíró többször megpróbálta felbontani a támogatási szerződést.

114 milliós büntetés a mórahalmi skanzennek. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Értesüléseinkre a Fejlesztéspolitikai Tájékoztatási Főosztály sajtóosztálya közölte, „a támogató a pályázat elbírálása óta nem állt el ettől a projekttől". Ugyanakkor közölték, a Bornemzet Kft.-t tavaly ősszel újra megbírságolták: az eszközbeszerzésekre megítélt támogatásából 642 ezer forintot vontak el.
Informátorunk szerint az akadozó kivitelezés másik oka, hogy az uniós pénzt elnyerő Bornemzet Kft. egyik tulajdonosa a MITT Befektetésszervezési Zrt.

A társaság azért vásárolta be magát a Bornemzet Kft.-be, hogy a projekthez szükséges fedezetet közösen biztosítani tudják. A MITT Zrt. egyik részvényese az egykori Szeviép-vezér, Baranyi Sándor volt. Emlékezetes, az M43-as építésében is részt vevő Szeviép 2010-ben csődbe ment, több milliárd forint adósságot hátrahagyva. Baranyi 2013-ban kiszállt a MITT Zrt.-ből, ami egybeesik a skanzen tényleges építkezésének megkezdésével.

A mórahalmi lovaspálya mellett épülő skanzennél elkészült a tereprendezés, tegnap azt láttuk, felépült a látogatóközpont, a műemlékekből már 45 a helyére került. Az 1910-es Magyarországot bemutató látványosságról a projekt gazdája, Dlusztus Imre korábban azt mondta, a parkba olyan műemlékeket választottak ki, amelyeket megkímélt a második világháború.

A földrajzi elhelyezkedéshez igazodik a 2,1 hektáros, a Duna és a Tisza folyását érzékeltető, a Balatont is jelző park. A gyeppel, örökzöldekkel, évelőkkel, díszburkolattal épített kertben a domborzatot követő helyszíneken, egymástól 15-30 méterre helyezik el a műemlékek valósághű makettjeit.

– Hivatalos időpont még nincs, de az biztos, hogy március közepéig megnyitunk – mondta lapunknak tegnap Dlusztus Imre, a Bornemzet Kft. ügyvezető igazgatója.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törököt fogtak a pénzügyőrök

A NAV pénzügyőrei egy török tehergépjárműben kábítószergyanús anyagot találtak a M5 autópályán. Tovább olvasom