Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Így lehet időközi választás Szegeden

Szeged - Kilátásba helyezte február 10-én, a költségvetés tervezetének bemutatásakor az időközi választás lehetőségét Botka László polgármester arra az esetre, ha nem fogadja el a szegedi közgyűlés a 2011-es költségvetést. Mi az új választás jogszabályi háttere?
Az államháztartási törvény 2010-es módosítása teszi lehetővé az új választást akkor, ha nem lenne Szegednek április 30-áig költségvetése. (Csak az általános választást követő évben érvényes ez a határidő, más években március 31-éig kell elkészíteni a költségvetést – a szerk.)

A törvénymódosításban megjelenő kormányzati szándék az alkotmánykoncepcióban is tetten érhető – legalábbis az Országgyűlés Alkotmányelőkészítő eseti bizottságának december 20-i önálló indítványa szerint. Ebben az szerepel, hogy az országgyűlés feloszlatható, ha március 31-éig nincs állami költségvetés.

Az államháztartási törvény módosítása előtt ha egy település elfogadta a költségvetési rendeletet, de nem tett eleget a büdzsé számait tartalmazó szolgáltatási kötelezettségeinek, akkor megszűnt az állami finanszírozás. Ha nem is volt elfogadott rendelete akkor vagy az előző évi költségvetés keretei között működött, vagy átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletet alkotott.

Az időközi nem előrehozott

Az időközi választás nem ugyanaz mint az előrehozott választás. Időközi választásra  akkor van szükség, ha  egy képviselő, polgármester, testület „kihullik". Előrehozott választást pedig akkor tartanak, ha a rendes 4 éves választás idejét jogalkotással megváltoztatja a parlament.

Erre már nincs lehetőség. Ha nem születik meg határidőre a költségvetési rendelet, akkor az önkormányzatokért felelős miniszter vagy felfüggeszti az állami támogatások folyósítását, vagy javaslatot tesz a testület feloszlatására (de akkor az állami pénzek megérkeznek a városhoz).

A második esetben a miniszter a kormánynál kezdeményezi a testület feloszlatását, majd az Alkotmánybíróság is véleményt mond az ügyben. Az oszlatás az országgyűlés hatásköre. Ebben az esetben a testület és a polgármester tisztsége azonnal megszűnik. Ha azonban önmagukat oszlatják fel, akkor hivatalban maradnak az időközi választásig.

Költségvetési rendeletet csak polgármester terjeszthet be. Ezt kötelessége február 15-éig megtenni, viszont joga van visszavonni a rendeletet, amíg az nem került a közgyűlés elé.

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. Csonka László 2011. február 24. 23:05
  „Megjelentek az idei képviselői juttatások és vagyonnyilatkozatok az alábbi helyen:

  http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_kpv.kepv_lis?p_ckl=39”
 • 81. Csonka László 2011. február 24. 09:08
  „80. 266722 2011.02.23. 19:39 Félő az polgártársam, igaza lesz! "Közvélemény kutatást tartva" a radikálisabb jobboldal körében, a vélemények ezt tükrözik !!!!!! Na, és kik lesznek a nagy "túlélők" ?????”
 • 80. 266722 2011. február 23. 19:39
  „Nagyon érdekes lesz és persze megint egy csomó pénz az új választás.Botka még fölényesebben fog győzni,mert
  a szegediek rájöttek a Fidesz dolgaira.csakhogy mi lesz a sok haverral akiket megválasztottak sikerdijként vezetőnek......”
 • 79. Csonka László 2011. február 19. 08:03
  „Szentkorona tan, mellett, ha megszavaznák ??????? Lenne jogalapja, az elszámoltatásnak, na ezt nem szeretné a Mszp + Fidesz. Mindkettő "cinkes", valahogy érdekes tény, hogy 1.len-1.fen. Végül is az asztal felett egymás marják, az asztal alatt megy a "zsuga" MÁS !!!!!!! Nem kell a népszavazás az alkotmányról, megoldjuk ! Kiküldünk egy 12.....-os kérdőívet, amire a "kedves kábult állampolgár" azt ír, amit akar, elolvassuk, tudjuk mi a hangulat, majd kihirdetjük, saját verziónkat, hogy ez a jó megoldás!!!!!! Jaj, kedves olvasóm, ezt már 1x, eljátszották, akkor úgy hívták "KÉKCÉDULA" ??????????? nemde ?????? A Károlyi köztársaságtól 1x. állt helyre a szentkorona tan jogfolytonossága, 1920.03.02. Király nélküli - királyság !!!! Magyarország, a Trianoni sokk után, felállt. Ha nem jött volna a II.világégés, az életszínvonalunk + országunk hol tartana ????? Sajnos az is "bekaptuk" !!!! 1946. Nagy Ferenc, leszaggatta volna Vorosilov tábornak, a 10.körmét, ha nem írja alá, Sztálinista alkotmányunkat!!!!!! 1949.20-as, mily alkotmány az, mely a "hős vörös hadsereg" imádatával kezdődött !!!!!!!! Na, 1. ötlet, nem kell visszaküldeni azt a 12........-ot, inkább, 1. valamely szervezetnek eljuttatni, mily még kiáll, Szent István intelmei mellett, ahogy elnézem mostanában igazán időszerű! "Magyar a magyar torkát marcangolja" !!!”
 • 78. Csonka László 2011. február 18. 21:44
  „Isten, a szentkoronán keresztül irányítja, Mária-országát, jogfolytonosság, szemétbe "weimari" alkotmánnyal!”
 • 77. Csonka László 2011. február 16. 23:46
  „Szerintem a Jobbik és LMP. "megfogva" 1-1 emberkét telerakják bizottsági tagságokkal, azt se tudják, majd, hogy "hány óra" Jön a "cunami", azt se tudják melyik gyűlésen kell "kotlaniok" Akkor meg MSZP-Fidesz + a pad alatt "leosztja a zsugát" !!!!!!!”
 • 76. Csonka László 2011. február 16. 23:30
  „Választás ?????????? "Cseberből - vederbe" Belső forrásból hallottam, Botka, sokat változtattatott "arroganciáján" !!!! Most már, nem a "véresszájú diktátor" inkább, "mézes-mázos" mosolyával viszi be az ellenzéket a "cső"-be !!! Ja +, most már fogadóórán kívül is, "leereszkedik" az "alattvalóihoz" !!!!! Talán, ha vissza jönne az ispán rendszer + a csendőrség ??? Rendpárta lenne szükség, nem "csicsergő, tolvaj szarkák" gyülekezetére !!!!!!!!”
 • 75. kamba 2011. február 16. 18:54
  „T joziccenkó !

  Olvasd el a mai Délmagyart ! A jobbik elövette ezt a kártyát ! De a fideszes SZKV vezér kijelentette: ő semmilyen botrányról nem tudott és nem tud mindent rendben lévőnek talált az SZKV-nál.
  Elötte ő volt a felügyelő bizottság elnöke ! Egyébként a polgármester úr zseniálisat lépet ! Ugyanis a bejelentésével arra kényszeriti a jobbikos és LMP-és képviselöt,hogy megszavazza a költségvetést !
  Ezen két pártnak ugyanis nincs pénze egy új kampányra a mandátumhoz viszont ragaszkodnak !
  ( sogor,koma jóbarát a bizottságokban )! A fidesz meg tehet amit akar ! A választás se jó nekik mert buknak nagyot ! Tehát ez a 22-es csapdája nekik ! hehehe !

  KAMBA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 74. varadipal 2011. február 16. 16:06
  „Botkának nem kell a hatalom. A fideszes képviselőknek kell a honorárium. Ezért lesz költségvetés.Csupa karrier politikus, senkiházi hátramozdító.”
 • 73. Csonka László 2011. február 16. 14:30
  „Szegedi kérdés, ki volt a jobb polgármester ? Tihanyi vízhang ??? <moderálva> döntsünk !!!!!!!!! (de, ha tudsz jobbat ????????? ide vele !!!!!!)”
 • 72. macs 2011. február 16. 12:30
  „71. szepike 2011.02.16. 12:08
  "Való igaz, Botka nem fogja a hatalmát hagyni. Igaz, a képviselő testület is ott volt amikor döntéseket hoztak. De ha nem egyezznek bele sok olyan döntésbe akkor elesnek a kikapart plusz bevételektől. Na meg a barát, a rokon stb, mind benne van valami biznicbe ami a másik képviselőtől függ. Tehát a szegedi Botka hatalma ha megszünik a város végre nyugalomban lesz tudható."
  Bocs, jól értem? Botka kierőszakolta a képviselőkből a döntést, azzal, hogy ha nem mondanak igent, nem lesz zsozsó? Ha nem jól döntenek, nem csupán ők maradnak pénz nélkül, de sógor-koma-jóbarát is?
  Tehát, ha Botka eltűnik, nyugalom lesz?”
 • 71. szepike 2011. február 16. 12:08
  „Való igaz, Botka nem fogja a hatalmát hagyni. Igaz, a képviselő testület is ott volt amikor döntéseket hoztak. De ha nem egyezznek bele sok olyan döntésbe akkor elesnek a kikapart plusz bevételektől. Na meg a barát, a rokon stb, mind benne van valami biznicbe ami a másik képviselőtől függ. Tehát a szegedi Botka hatalma ha megszünik a város végre nyugalomban lesz tudható.”
 • 70. macs 2011. február 16. 11:27
  „63. DobóI 2011.02.16. 05:30
  "Botka mentes Szegedet! Szegednek csak akkor lehet jövője, ha Botkától megszabadul!"
  Vázolnád kérlek, néhány szóban a Botka mentes jövőt! Olyan kíváncsi vagyok, milyen lesz?”
 • 69. macs 2011. február 16. 11:25
  „60. benczurt,
  érdekes ez a csontváz keresés. Amit Botka zsarolásáról irsz, csak abban sántít, hogy akkor szinte a teljes jelenlegi képviselőtestületet is lehet zsarolni. Hiszen korábban is ők hoztak döntéseket, ők ültek a felügyelő bizottságokban, igazgatótanácsokban. Jó, tudom, mondhatják, ők nem tudtak semmiről. Bár ha belegondolok, több közgyűlést néztem végig és nagyon látszott, hogy a tisztelt képviselő úrak és hölgyek olyan előterjesztéseket biráltak, amit el se olvastak.
  Nekem csak az a furcsa, hogy vannak emberek. akik ugranak, és feltétel nélkül elhisznek mindent, amit eléjük "tálalnak". Tudom, a hit az erősebb a tényeknél. Galileitől is majd 400 év után kért bocsánatot az egyház, amikor már nagyon muszáj volt. :-)”
 • 68. attis 2011. február 16. 10:45
  „Egy választásal valoszinü a fidesz bukna nagyobatt,elég szépen veszit már a szavazo táborbol.Ugyhogy ez elég valoszinütlen.”
 • 67. theseus 2011. február 16. 09:59
  „Megint 66 tök felesleges komment (most már 67), mert tuti, hogy nem lesz időközi.
  Az első feltétele, hogy Botka ne írja alá a költségvetést, de bármit alá fog írni, mert félti a hatalmát.”
 • 66. saturnus 2011. február 16. 09:45
  „BUDAPEST - Tilosban, a mozgássérültek számára fenntartott parkolóhelyen állt meg Audijával kedden délelőtt Lázár János fideszes frakcióvezető. Egy olvasó-riporterünk kapta lencsevégre a Jászi Mari tér mellett, a Képviselői Irodaház parkolójában, s ezért jár a fotósnak a tízezer forint.


  Lázár már csak pár napig használja a szolgálati kocsit, amivel a mozgássérültek helyén parkolt

  Kapcsolódó cikkek
  Lázár inkább leszedte traffipax blokkolóját
  Parlamenti képviselők lennének az országutak rémei?

  Leadja szolgálati gépkocsiját Lázár János
  Audi csúcsmodellel jár Lázár Az Audi A8-as csodakocsi éppen a mozgássérülteknek fenntartott parkolóban áll, ezt egyébként a hely elé a betonra felfestett szimbólum egyértelműen jelzi is.

  Lázár 30 millió forintos kocsiját bevallása szerint havi 600 ezer forintért bérli a Fidesz-frakció és a hódmezővásárhelyi önkormányzat. A politikus a múlt héten bejelentette: két héten belül visszaadja a luxusautót, és nem vesz igénybe a jövőben szolgálati gépkocsit. Az autóra szerelt lézer-blokkoló berendezést egyébként azóta leszedték.

  Blikk-információ”
 • 65. jozicsenko 2011. február 16. 09:29
  „hehehe

  az a vicc elvtársk, hogy nem sokára lezárják a tisza lajos krt-at, mert ezuttal ezt a villamost újítják fel

  ha közben meg a fideszesek előhúznak a mellényzsebből pár botrányt, a pesti BKV viccek mintájára, akkor nektek annyi :-)

  lehet csaholni eeetássak, de botka semmivel nem jobb mint demszky...”
 • 64. saturnus 2011. február 16. 08:55
  „Dobói/ FIDESZ menetes SZEGEDET Btka kűzdj veled vagyunk Szegedért Szeged a mi városunk fidesz szélhámos hazug alakulat. Ne félj a váalasztásoktól ha sor kerül rá minden fideszes képviselő bukni fog Na akkor az ő álltalu betolt városi cégek vezetői milyen képet fognak vágni akkor pár hónapos érdemtelen regnálásuk után?!”
 • 63. DobóI 2011. február 16. 05:30
  „Botka mentes Szegedet! Szegednek csak akkor lehet jövője, ha Botkától megszabadul!”
82 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan fizetésük közel 50 százalékát a rezsire költik

Olvasóink is segítettek, hogy bemutassuk: alig marad pénzünk a rezsin felül. Leegyszerűsítve, úgy tűnik, a közüzemi szolgáltatókért dolgozunk. Tovább olvasom