Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Így lesz a diákból akadémikus

Szeged - Mostani sikereihez mennyit tett hozzá a középiskolásoknak szóló versenyeken elért diadal – tettük fel a kérdést ismert Csongrád megyeieknek. Olyan fiatalokat is újra megkerestünk, akiknek néhány éve elért győzelmükről lapunkban is beszámoltunk.
Péchy Blanka 1962-ben alapította a szép magyar beszédért, a nyelvművelésben végzett munkáért évente odaítélt Kazinczy-díjat. 2000-ben a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium végzős tanulója, bizonyos Ördög Nóra is átvehette az elismerést. Ma ő az RTL Klub egyik legnépszerűbb műsorvezetője.

Nóri és a szóláncok

Ördög Nóra, az RTL Klub egyik műsorvezetője
Mostani sikereihez mennyit tett hozzá a középiskolában megszerzett Kazinczy-érem? – Nagyon sokat, rengeteget tanultam tanárnőmtől, Kovács Józsefnétől. Nemcsak az artikulációt, a szép beszédet, hanem a magabiztosságot, a kiállást, a munka iránti alázatot. Enélkül valószínűleg a közelébe sem kerülök egy olyan tévés műsornak, ahonnan megnyílik a lehetőség a képernyőre kerüléshez – vallja Nóri, hozzátéve: a Radnóti eme „műhelyéből" került ki az InfoRádió szerkesztője, Kiss Máté vagy Bende Gábor, a Rádió Plusz jelenlegi műsorvezetője is.

– Már feleannyira sem tudok olyan szépen beszélni, mint akkor: ha forog a kamera, nem tudsz figyelni arra, hogyan ejted az egyes hangokat. A foglalkozások elején, „bemelegítésként" elmondott szóláncokat viszont még manapság is szoktam mondogatni – ismeri be a műsorvezető.
Harmadéves hallgatóként, 1976-ban nyert fődíjat az országos diákköri konferencián Szabó Gábor akadémikus, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének egyetemi tanára, számos rangos fizikai elismerés birtokosa.

Élni tudni kell

– Már hetedikesen bekerültem egy fizikaverseny országos döntőjébe, középiskolában mégsem voltam még olyan mértékben elkötelezett, mint az éjjel-nappal dolgozó diákolimpikonok. Intenzíven sportoltam, nem felejtettem el az élet egyéb fontos dolgait – mondja. Figyelmeztet: a csodagyerekek előtt kétféle pálya állhat. Akad, aki túl korán kezd el egyetlen dologra koncentrálni. – Elfelejt közben élni: nem sportol, nem
Szabó Gábor
csajozik, nem jár moziba. Az igazán komoly sikereket azok szokták elérni, akik zenélnek, fociznak a tanulás mellett.

Meg is szoktam kérdezni a fiatal munkatársaimat, amikor mutatják kiváló indexüket: van valami hobbija? Örülök, ha kiderül, hogy teszem azt repülőgép-modellező, bélyeget gyűjt, vagyis másra is koncentrál, van benne tartalék – fogalmaz.

 azért javasolja a hallgatóknak a diákköri munkát, mert abból valóban megláthatják, milyen is a választott pálya – pozitív és negatív értelemben egyaránt. Számára is ezért volt hasznos az említett fődíj.

Lapunkban három éve számoltunk be két szegedi fiatal egyedülálló sikeréről: egyetemi felvételit és ötös érettségit nyertek spanyolból az országos tanulmányi verseny döntőjében harmadik és hetedik helyezést elért lányok, Radó Tímea, a szegedi Ságvári gimnázium végzőse, illetve a karolinás Maróti Szilvia. Ezáltal spanyolból már egyetemi helyet választhattak maguknak, 24 pluszpontot és ötös emelt szintű nyelvi érettségit könyvelhettek el.

Nyelvmánia

– Tanáraimtól és a tévéből tanultam a nyelveket. Az első élő spanyollal az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny zsűrijében találkoztam – vallotta be akkor Maróti Szilvia, aki egyedülálló eredményt elérve három nyelvből is kiválóan szerepelt a döntőben: harmadik helyezést szerzett spanyolból és olaszból, tizenkilencedik lett angolból. Ma a Szegedi Tudományegyetem spanyol–olasz–portugál szakos hallgatója. Saját bevallása szerint „mániája a nyelvtanulás", azóta portugálul, franciául és törökül is megtanult.

– Egész életemet meghatározza az a tanulmányi verseny – mondja Radó Tímea, aki harmadéves az ELTE spanyol–kommunikáció szakán. Elég nagy kezdőlökést kapott ahhoz, hogy végképp a spanyol nyelvre koncentráljon. Két hét múlva pedig Erasmus-ösztöndíjjal fél évre Spanyolországba költözik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennégy évfolyam az iskolában

Mórahalom: mintatelepülés. Nemcsak Csongrád megyében, országosan is példa arra, hogy a… Tovább olvasom