Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Így spórolhatunk a világítással!

Minél több a természetes fény az otthonunkban, annál kevesebb energiáért kell fizetnünk. Egy lakás villamosenergia-költségének 15-30 százalékát a világítás teszi ki. De hogyan spórolhatunk? Sorozatunk mai részében Kecskeméti Ferenc, a Kekon Kft. ügyvezető igazgatója ad tanácsokat.
1. Tévhit a LED fényforrásokkal és lámpatestekkel kapcsolatban az, hogy nem adnak szórt fényt, hanem egy pontban összpontosítják a kisugárzott fényáramukat. Ezek az állítások igazak voltak 20 évvel ezelőtt. De ma már a hagyományos izzókat, fénycsöveket egy az egyben le lehet cserélni. Fogyasztásunk a régi megoldáshoz képest hatodára csökken.

2. Vigyázzunk, milyen LED fényforrásokat veszünk meg, hiszen a csábítóan alacsony árú megoldások károsítják szemünk világát.
 
Kecskeméti Ferenc
Kecskeméti Ferenc

3. A dizájn se minden. Sokszor előfordul az a hiba, hogy beleszeretünk egy olyan lámpába, amelynek igen kicsi a fényárama, vagy olyan fényforrást használ, ami már nem korszerű és energiapazarló.

4. Ha a kevés fényt úgy próbáljuk kompenzálni, hogy több lámpatestet vásárolunk, duplán veszünk lámpát és duplán is fizetünk a világításért. Célravezetőbb lenne egy olyan lámpa alkalmazása, amelyikből kevesebbet vásárolva is megfelelő világítást tudunk teremteni.

5. A megfelelő világítás kialakításához ma már segítséget nyújtanak az erre szakosodott bolti eladók, világítástechnikai mérnökök. Mi magunk is tájékozódhatunk a lámpák adatlapján vagy dobozán feltüntetett fényáram értékéről.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok az első bűntényes a rács mögött

Sok az első bűntényes a rács mögött
A jogerősen életfogytiglanra ítéltek fele első bűntényesként kerül a rácsok mögé Magyarországon. Tovább olvasom