Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

IH: se tavalyi beszámoló, se idei üzleti terv

Szeged - Csökkenő bevétel, emelkedő bér- és reklámköltség – ez jellemezte tavaly az önkormányzati cégek többségét. A Szegedi Ifjúsági Napokat szervező ifjúsági ház sem a tavalyi gazdasági beszámolóját, sem az idei üzleti tervét nem nyújtotta be a tulajdonos városnak.
– Szokásos módon az idén is akadályozza a közgyűlés munkáját a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. azzal, hogy a városi cégek közül egyedüliként csak ő nem tesz eleget a jelentési kötelezettségének. A közgyűlési anyagok elkészítéséig ugyanis sem a tavalyi gazdasági beszámolóját, sem a 2013-as üzleti tervét nem nyújtotta be. Joggal merül fel a gyanú, milyen takargatnivalója van az IH-nak. A közgyűlés mint tulajdonos joggal alkalmazhatna szankciókat az ügyvezetővel, Sódar Istvánnal szemben – fogalmaz Solymos László. A törvény szerint addig nem folyósítják a cégnek az önkormányzati támogatást, amíg a fenti dokumentumokat nem fogadja el a közgyűlés. Az IH idén 173 millió forintot kap a várostól. Egy hónapos késés közel 15 millió mínuszt jelent a cégnek.

„Társaságunk a 2012. évi beszámolóját a vevő követelések és szállító kötelezettségek egyeztetésének elhúzódása miatt nem tudta határidőre teljesíteni, melyről természetesen tájékoztattuk a tulajdonost. Ebből következik, hogy a 2013. évi üzleti terv sem készülhetett el határidőre" – írta lapunk kérdésére Sódar István, a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. üghyvezetője.

A szegedi közgyűlés Solymos László alpolgármester előterjesztésében tárgyalja április 12-én a száz százalékban önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok tavalyi gazdasági beszámolóját és 2013-as üzleti tervét.

Szegeden 14, száz százalékban városi tulajdonú cég működik. Az ifjúsági ház mellett a Mars téri piacot üzemeltető Szegedi Vásár és Piac Kft. a másik problémás önkormányzati cég, amely az előterjesztés szerint benyújtotta ugyan a 2012-es gazdasági beszámolóját és a 2013-as üzleti tervét, de az utolsó pillanatban visszavonta a dokumentumokat. Az eredetileg benyújtott iratok szerint a Szegedi Vásár és Piac Kft.-nél a hirdetési költségek két év alatt huszonnégyszeresére emelkedtek. A 2013-as üzleti tervben 9 millió forintos hirdetési költséggel számolt a társaság, amely tavaly 3,6 millió forint tanácsadási díjat fizetett ki. Ebből az előterjesztés szerint kapott a közgyűlés pénzügyi bizottságának két tagja is, információink szerint a két fideszes delegált, Kereszty Ágnes és Görög Tibor.

Mivel a Szegedi Vásár és Piac Kft. módosított beszámolójáról és üzleti tervéről a közgyűlési előterjesztés elkészítéséig nem tárgyalt a társaság felügyelőbizottsága, így azokat nem tudja megtárgyalni április 12-én a város képviselő-testülete – olvasható a közgyűlési előterjesztésben. Ezt furcsállotta Erdei Péter. A Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője lapunk érdeklődésére elmondta, a cég könyvvizsgálójának kérésére módosították a dokumentumokat, amit utána szerinte időben eljuttattak az önkormányzathoz.

Az SZKT 2012-ben három üzleti tervet is készített, a legutóbbit az év decemberében terjesztették a közgyűlés elé. A tervezés minőségét jellemzi Solymos szerint, hogy az év végén beterjesztett módosított üzleti tervét sem tudta teljesíteni a közlekedési cég. Az SZKT-nak 12 százalékkal csökkent tavaly a nettó árbevétele 2011-hez képest. A bérköltségek viszont nőttek a cégnél. Az alpolgármester megállapítja, nem növekedett ugyan a közlekedési vállalat reklám- és hirdetésköltsége, ugyanakkor egy közszolgáltató cég esetében szerinte indokolatlan 10 millió forintot erre költeni, főleg, hogy ennek jelentős része az igazgató önreklámját szolgálja.

A Szegedi Intézménytakarító Kft. az előterjesztés szerint 2012-ben bátor költekezésbe kezdett az előző évhez képest. A reklámköltségek két év alatt tizennégyszeresére emelkedtek. A cég olyan rendezvényeket szponzorál, amelyeknek nincs közük a társaság tevékenységéhez. A jogi képviseletre költött összegek két év alatt 80 százalékkal nőttek – áll az előterjesztésben.

Visszavágják a szakértői díjakat
A társaságok nettó árbevétele összességében 5,1 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. A cégek közül mindössze kettőnél nőtt az árbevétel a tervhez képest, a többinél csökkent. A személyi jellegű ráfordítások a bevétellel szemben összesen 1,7 százalékkal nőttek 2011-hez viszonyítva – olvasható egyebek mellett az előterjesztésben. Ennek határozatában az szerepel, hogy a cégeknek a közgyűlés tavaly decemberi döntése értelmében a 2010-es szintre kell csökkenteniük a külső szolgáltatásaik – szakértői, jogi képviseleti és tanácsadási, hirdetés, reklám, kommunikációs, vagyonvédelem – költségét.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. balraat 2013. április 05. 16:17
  „Zorba 5.
  A mostani városvezetés egyetlen cégvezető ellen tett feljelentést, Lengyel ellen (alias Kacsa). Ott is csak azért nem sikerült pert nyerni, mert Bartha polgármester úr jó bebetonozta kedvencét.
  Ha jól tudom más fideszes cégvezető ellen nem indult semmi.
  Azonban ez nem jelenti azt, hogy ezek ellen nem kell majd indítani, hisz <moderálva>!”
 • 42. pala1964 2013. április 05. 15:39
  „37, hát ha Botka megy, akkor nálam és jelenleg csakugyan Solymos az egyedül szóbajöhető értelmes jelölt - a fideszesek, "kereszténydemokraták" (<moderálva>), a jobbik(?)osok soraiban csak az a büdös nagy kérdés, ki ér még <moderálva>...”
 • 41. realtime 2013. április 05. 06:44
  „Ez aztán az indok Sódar. Még egy évetek van... lassan kezdjetek állást keresni :D”
 • 40. kzk 2013. április 04. 22:44
  „Sódar mehetsz visza a melegebb éghajlatra ugy is azt szereted .”
 • 39. acidrain 2013. április 04. 21:33
  „Jó a buli :)

  38. Igen, velük zakatol TOVÁBB :)”
 • 38. Pimpa42 2013. április 04. 20:57
  „Zakatol a pénzszivattyú a Fidesz-Jobbik tengely meghajtásával.”
 • 37. Horthyszobor 2013. április 04. 20:27
  „8. Hál istennek nekem nem kell, hogy lopjon senki, igyekszem becsületesen megdolgozni jövedelmemért. Szerencsére független vagyok, már vagy 18 éve:) Viszont ez a szegedi jobbik nem azonos azzal a Jobbikkal, amiben még hiszünk. Sajnos... Még jó páran látjuk ezt. Mivel kemény kritikák lettek megfogalmazva, nem kívánatos személyek vagyunk... Ha döntéshozó szerepben lennék, biztos nem szeretnének a zavarosban halászó személyek, mert azokat tűzzel-vassal irtanám!!! Nem tudom az ilyen isten tudja honnan előszedett alkalmatlan kiöltöztetett bábokat mi vezérli? Ha nem vigyáznak ebből dutyi lesz. A fidesznek is észhez kellene térni végre!!!
  Egy biztos, Botka megy Solymos barátja lesz a pm jelölt. Épp most építik fel ezekkel a cikkekkel. Ébredj magyar!!!”
 • 36. macs 2013. április 04. 19:44
  „34. zorba5,
  mindenben igazad van, csak a számviteli törvény előírásait tudnám felejteni! Bár lehet, valahol apró betűkkel olvasható, hogy az IH-ra nem vonatkozik. :-(”
 • 35. Mizujs 2013. április 04. 18:43
  „Minek üzleti terv? Minek elszámolás?
  A 2/3 feljogosít minden magas székbe ültetett embert, hogy azt csináljon, amit akar. Ha valakinek ez nem tetszik, akkor elmondják, hogy "... de az elmúltnyolcév miatt sz@r a helyzet, meg különben is Gyurcsány a hibás, meg Libajnai. Oszt jó napot!!!!!!!"”
 • 34. zorba5 2013. április 04. 18:40
  „23: Geza. Ne beszélsz hülyeséget. Ha kötött a menetrend és nem kapsz rá elég önkori támogatást, a jegy- bérlet eladás meg csökken évtizedek óta, akkor te hogyan gazdálkodnál sikeresen? A nincsből te hogy termelsz nyereséget??
  19, Commander Vi: Szelektív a memóriád. Bizony a módszerek ugyanazok mindkét oldalon. Nem emlékszel, hogy 2003-04-ben hány korábbi Fideszes cégvezető lett feljelentve és járt a rendőrségre meg bíróságra évekig???? Majd mind. Emlékszel-e hányat ítéltek végül el? Egyet sem! Akkor politikai jellegű vádak voltak? igen. Az eszközök?
  Ezek is nagyon jól hangzó vádak de mi az igaz ezekből? Végre jó lenne már a politikai ízű gyanusításokat objektívvé tényszerűvé tenni. Így idehajigálva nem ér semmit. Csak a népet gerjeszteni”
 • 33. tsz 2013. április 04. 18:08
  „ha ellátogattok egy bizonyos oldalra, ami nem hódmezővásárhely tegnap, és nem makó holnap, akkor csodák csodája, mit láttok? hogy szinte csak önkormányzati hirdetésekből él az oldal. lehet, meg is vannak a milliók. ez mondjuk nem teljesen igaz, mert van rajta pár barterhirdetés meg állami is.”
 • 32. Figyelő 2013. április 04. 17:33
  „Ezt az igazgatót a jobbik nevű gyülekezet delegálta, neveztette ki abba az igazgatói székbe?”
 • 31. pachakuti 2013. április 04. 17:03
  „A fülkeforradalmárnak is maga felé hajlik a kétharmados keze keze.”
 • 30. macs 2013. április 04. 15:23
  „29. alak,
  ha jól látom 300 forintos árfolyamon számolsz. Remélhetőleg mire megjönnek a trolik erősebb lesz a forint. :-)”
 • 29. alak 2013. április 04. 15:01
  „Ez csak a látszatbalhé nekünk városiaknak.
  Az SZKT-nál most szereznek be 13 új trolit 240 milliós darab áron. (Városi+EU forrásból)
  A trolik alapja az Ikarosz csuklos busz amit 70 milliós darabáron árulnak.
  Namármost a troliba nem kell a motor, váltó, de kell helyette elektromotor meg egykis elektronika.
  Itt a háromszoros beszerzési árból meg a többi nemismert buliból jut bőven türelem a FIDESZES vezetőkre.
  Az meg külön jó ha ezt most nem MSZP-s csinálja.
  Solymos Lászlót meg kiküldték kiabálni, de ez nem komoly.
  Cirkuszt-kenyeret....”
 • 28. OkosKata 2013. április 04. 14:31
  „Haladnak a fiúk a lenini úton!”
 • 27. MW2012 2013. április 04. 13:11
  „Érdekes hely ez az IH. A kilencvenes évek eleje óta hány elszámolni nem tudó vezetőt távolítottak el onnan?”
 • 26. Együgyű 2013. április 04. 12:50
  „Ennél többet Dr. Solymos László. Várospolitikai alpolgármester, a polgármester általános helyettese nem tehet. Sőt az MSZP többi városatyája sem! Miért? Mert kissebségben vannak a magukra felesküdők házában! Elismerem azonban, hogy Őket okolni, hibáztatnia a legkönnyebb! Felelősséggel, és a város érdekeiért dolgozni nehezebb lenne és nem oly jövedelmező! Rizikó és anyagi felelősség nincs!”
 • 25. macs 2013. április 04. 12:35
  „21. kowalsky,
  ugye Te se gondolod komolyan, amit mondasz! Jelen esetben a tulajdonost, vagyis a Szeged lakosságát, a közgyűlés képviseli, s mint az eddigi gyakorlat mutatja, sajnos minden olyan próbálkozást, mely a cégek vezetését akarta megregulázni, a többség leszavazta. Lásd. IKV és a 300 millió, a Piac osztaléka, stb. Nem is beszélve az állandóan kitoporzékolt plusz pénzekről és prémiumokról.
  Azért kíváncsi lennék, ha ezek a cégek magánkézben volnának, mit csinálna a tulajdonos a vezetéssel? Szerintem elég hamar lapátra tenné a tisztelt igazgatókat. :-)”
 • 24. geza 2013. április 04. 12:34
  „Tömegével parkolnak rosszul a Fekete Sas utcában
  A szokásjog Szegeden felülírja a KRESZ-t, ami sokba kerülhet a rutinból vezető és parkoló autósoknak, a közterület-felügyelet munkatársai ugyanis nem mérlegelhetnek: büntetniük kel.

  Még szerencse hogy ilyen kedves szolgáltatók vannak!”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

József, az ártéri hajléktalan

A férfinak a kiáradó folyó miatt egyszer már költöznie kellett, de elmondása szerint boldogan éli mindennapjait a Tisza közelségében. Tovább olvasom