Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 1°C Még több cikk.

Ikerkitüntetést vett át a csengelei pedagógus házaspár

A csengelei iskola igazgatóját és tanárát négy évtizedes munkájáért érdemkereszttel tüntette ki az oktatási miniszter. Heim Géza és felesége, Márta néni közös munkájuk koronáját együtt vették át.
Azért ez a legszebb kitüntetés, mert egyszerre kaptuk – meséli Heim Géza és felesége. Fotó: Gyenes Kálmán
Sánta Ferenc polgármester terjesztette elő kitüntetésre a Csengelei Általános Iskola és Napközi Otthonos Óvoda igazgatóját és tanárát, a Heim házaspárt. Nagy titokban. Ezért igencsak meglepődtek, amikor két egyforma meghívót hozott a postás. A Magyar Köztársaság érdemkeresztjének ezüst fokozatát a férj,
Heim Géza, a bronzot Heim Gézáné Márta vette át. Házaspárként, pedagógustársakként munkájukat és egész életüket jelképezi ez az ikerkitüntetés. Egyszerre vették át Magyar Bálint oktatási minisztertől.

Egymást váltották

A férj harmincnyolc, a feleség harminchét éve tanít. Gyerekkori álmuk vált valóra a hivatásukkal. Amikor egymás mellé kerültek a csengelei iskolába, előbb Márta néni igazgatta az intézményt tizennégy éven át, majd néhány évig „csupán" kollégákként dolgoztak egymás mellett, tíz éve pedig Géza bácsi – így szólítja mindenki – került a vezetői székbe. Hogyan lehet kibírni egymás mellett, egymás főnöke-beosztottjaként négy évtizeden keresztül? A házaspárra kell nézni: lehet. Annak ellenére is, hogy több mint kétszáz gyerekre, harminchét munkatársra volt és van gondjuk. Ragyog a tekintetük, nem csupán elismeréssel szólnak egymásról, odaadó büszkeséggel pillantanak egymásra. Látszik, jól érzik magukat a helyükön, egymás oldalán.

Szigorú, de vicces


– Szigorúnak, de viccesnek mondják a gyerekek, újításai nyomán a falusi gyerekeknek ugyanazt nyújtja az óvoda és iskola, mint a városban – indokol a tanárnő, amikor férje kitüntetéséről kérdezem. – Ezért messziről bejárnak hozzánk, sőt Félegyházáról busz jön át a csengelei gyerekekért, csak hogy oda járjanak gimnáziumba. A szülőkkel bizalmas a kapcsolat, és jók a középiskolák visszajelzései. Tanári karunkban régi tanítványaink közül jelenleg kilencen dolgoznak, személyes példamutatásunk a vonzerő. Kezdetben egy évre terveztük, hogy maradunk, de tetszik a község családias légköre. Bensőséges a viszony a kollégákkal, tanítványokkal és azok gyermekeivel is, hiszen már őket is oktatjuk. És hogyan lehet ennyi családtaggal megértetni magunkat? Következetes szigorral és emberséggel – ad egyértelmű feleletet a tanárnő.

Tyúkanyó

– Feleségem teherbírása a döntő, és ez nekem óriási segítség. Magyart tanít, könyvtáros és fő ünnepfelelős, emellett mindenki tyúkanyója. Táborozni is együtt visszük a gyerekeket. Támadás nem ért egyikünket sem, mert mindig tudtuk, hogy nekünk sokkal keményebben kell dolgoznunk – magyarázza az igazgató. Gyerekeik is a kezük alatt tanultak, ők is tudták: bizonyítaniuk kell. – Iskolai vezetésről soha nem beszélgetünk, gyerekekről persze sokat. Korán kelünk, hajnaltájban szót ejtünk világról, faluról, családról. Kikapcsolódni olvasás közben vagy keresztrejtvénnyel tudok, az iskolában a türelem az alap. Nőkkel vagyok körülvéve, akik sok fronton állnak helyt és megesik, hogy az egyéb problémák is beszűrődnek a falakon, de odafigyeléssel mindent megoldunk. Nálunk annyira baráti a légkör, hogy karácsonykor is egymást követték az SMS-eink, alig vártuk már, hogy találkozzunk a szünet után – mondják, majd sietve búcsúznak, hisz még csak délután három óra múlt. Dolguk van az iskolában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos karambol, három sérülttel Üllésen

Kamionnal ütközött tegnap egy személyautó Üllésen. Információink szerint a gépkocsiban egy család… Tovább olvasom