Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

IKV: jön a fűtéselszámolás

Szeged - Ünnep után postázza az IKV az újszegedi toronyház fűtéselszámolását 4 évre visszamenőleg, rezsicsökkentéssel. Ez csak a kezdet, a többi problémás bérház számláit is korrigálják.

– Az ígéret ugyan húsvétról szólt, de még nem kaptuk meg az IKV-tól az elszámolásokat az elmúlt évekről és tavalyról. Kíváncsian várjuk, mi lesz, és hogy a jövőben 12 hónapról szól-e majd az ingatlankezelő kimutatása, vagy megint 14-15 hónapról, ahogy eddig – mondta a 120 lakásos Temesvári körúti toronyházban működő háromtagú fogyasztói képviselet vezetője. Fejes László hozzátette, óvatos a várakozásokkal, hiszen már egy könyv megtelne a sok problémájukkal. Az is kérdés, tisztázódik-e valaha, miért fizet két egyforma lakás közül az egyik havi 3000-et, a másik 17 ezret a fűtésért.

Februárban a 17 emeletes önkormányzati bérházat kezelő IKV megszavaztatta a lakókat az újraszámolás módszeréről. Kardos Kálmán, az új vezérigazgató azt ígérte, a többség döntése alapján a költségmegosztók adatai szerint korrigálják a két problémás év számláit, küldik a tavalyit, és az ideinél is ezt alkalmazzák.

– Elkészültek az elszámolások, az ellenőrzéseket most végzik a munkatársaim. Nekem váratlanul közbejött egy kétnapos vidéki elfoglaltság, emiatt húsvét után kedden tudok ránézni, és már küldjük is – tájékoztatott a cégvezető. Ez a Temesvári körút 36. kimutatása, de rövidesen a többi problémás bérház is sorra kerül. Korrigálták a 2011/12-es és 2012/13-as szezon számláit, valamint számlázták a 2013/14-es évre vonatkozó fűtést. A vezérigazgató szerint – mivel ugyanazt a pénzmennyiséget osztják fel újra, csak más módszerrel – lesznek, akiknek kedvez, és lesznek, akiket hátrányosan érint az elszámolás.

Követelése mellé az IKV a pénzügyi összesítést is kiküldi az eddig befizetett előlegekről. Kardos Kálmán hangsúlyozta, előfordul, hogy sok lakónak azért kell jelentősebb összeget befizetnie, mert jókora tartozást halmozott fel, és nem az új kalkulációs módszer miatt. Akad az elmaradások között 2-300 ezer forintos, de a legtöbb fizetnivaló 100 ezer alatt marad. A visszatérítéseknél is sok az 50-100 ezer forint közötti.

A bérlőknek a számlák kézhezvételétől 15 napjuk lesz, hogy tanulmányozzák és részletfizetési kedvezményt kérjenek. Ha ilyet igényelnek, megkapják, legfeljebb 18 hónapra. Akinek pénz jár vissza, az ugyancsak 15 napon belül nyilatkozhat, hogy visszaküldjék vagy beszámítsák az összeget.

A cégvezető kiemelte, természetesen a rezsicsökkentést érvényesítették a számlákban, és ezt is feltüntették az elszámolásban. Tudni kell azonban, hogy az árkülönbözetet az IKV fizeti helyettük, mert a társaság nem kapta olcsóbban a gázt a szolgáltatótól. Azt is megígérte, hogy innentől kezdve a fűtési idény lezárása után augusztus-szeptemberben elszámolnak a költségekkel. És addig biztosítják a rezsicsökkentett árat, amíg jogszabály van rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futópad kellene a szegedi gyermekpszichiátriára

A közösségi médián keresztül próbál egy évek óta fennálló problémára megoldást találni a szegedi gyermek- és ifjúsági pszichiátriai osztály alapítványa. Tovább olvasom