Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Ilia Mihály is Hazám-díjat kap

Bitó László író, orvos, fiziológus, Fischer Iván zeneszerző, karmester, Haraszty István szobrászművész, Kornai János közgazdász, Marton Éva operaénekes, valamint Végel László író mellett a szegedi Ilia Mihály irodalomtörténész kapja meg idén a Hazám-díjat.
A XXI. Század Társaság által 13. alkalommal odaítélt elismeréseket szombaton Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében adják át.
A 2001-ben alapított díj József Attila Hazám című költeményéről kapta nevét, az elismerést azért kapják heten, mert a versciklus hét szonettből áll.

A Hazám-díj kuratóriuma a kitüntetést minden évben azoknak a művészeknek és tudósoknak adományozza, akik a magyar közgondolkodásban, az ország tudományos, illetve kulturális és művészeti életében kiemelkedő tevékenységet folytattak, életművükkel Magyarországot szolgálták.

A díjra a társaság tagjai tehettek javaslatot, a kitüntetett személyiségek közé minden esztendőben egy külhoni magyar művészt vagy tudóst is beválogatnak. A Hazám-díj kuratóriumának elnöke Vámos Tibor villamosmérnök, tagja Ágh Attila közgazdász, Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó vezetője, a XXI. Század Társaság elnöke, Révész Tamás egyetemi tanár, Romsics Ignác történész és Varga Gyula professor emeritus.

A XXI. Század Társaság tagjai a hagyományoknak megfelelően a díjkiosztó ünnepség előtt koszorút helyeznek el József Attila sírján a Fiumei úti temetőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogmentes országot akarunk

Magyarország legyen kábítószermentes 2020-ra – teszi magasra a mércét az egy hónapja… Tovább olvasom