Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Illatos tananyag a Fodor Józsefben

Az ötvenéves jubileumára készülő szegedi Fodor József szakközépiskolában az élelmiszeripar szinte minden ágát oktatják. Legkorszerűbb tanműhelyei a piacra termelnek, országos díjakat besöprő diákjai a végzést követően szinte azonnal munkát kapnak. Minap az iskola négy tanműhelyében jártunk.
Tésztából sütötték ki az iskola címerét Fotó: Schmidt Andrea
A Dél-Alföldön egyedülállóan szinte a teljes szakmai palettát megismerhetik a diákok a fél évszázados jubileumára készülő szegedi Fodor József Élelmiszeripari Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban. Az oktatás színvonalára jellemző, hogy tanulóik több mint tíz éve mindenféle országos szakmai elismerést besöpörnek – legrosszabb esetben a versenyek dobogós helyein végeznek.

Több százmilliós beruházás

Ehhez nagyban hozzájárul, hogy a legkorszerűbb feltételek mellett tanulhatnak a legjobb pékek, cukrászok, hentesek és élelmiszer-ipari gépészek. A kilencvenes évek eleje óta ugyanis mai áron számítva több százmillió forint értékű beruházással négyféle tanműhely épült fel a Szabadkai úton – és termel a piacra.

– Csókolom! Van még kakaós csiga? – kérdezte a nagyszünetben a pék-cukrásznak tanuló Széles Andrea, aki rendszeresen vásárol a sütőtanműhelyben. Gyakorlat közben ugyanis csak ritkán csipegethetnek a tananyagból. Nem sokkal később követte őt a többi éhes diák is, perec, bukta, kalács után érdeklődve.

Tésztából sütött iskolai címer

– Napi száz kiló kenyeret adunk el a város különböző boltjainak, és a süteményeink is jól fogynak. Mivel munkadíjat nem kell fizetnünk, versenyképes árakon jó minőségű termékeket kínálunk – mondta a körutunkra elkísérő Dombovári Tamás igazgatóhelyettes. A meleg, párás műhelyben közben Máté Zoltánné szakoktató mestermunkát is mutatott nekünk: a jubileumra tésztából sütött iskolai címert. Elmondta, a diákok a fonásokkal és a kenyértészta gömbölyítésével szenvednek a legtöbbet, ez utóbbi különösen nagy rutint követel, de a két-három év szakmai
Záró ünnepség

A jubileumi év záróakkordjaként nagyszabású ünnepséget tartanak a szegedi középiskolában pénteken délután. A korábban kezdődő zártkörű rendezvényre százötven meghívót küldtek szét, a későbbi, nyílt ünnepségre viszont mindenkit várnak, aki egykor az iskola diákja vagy tanára volt.  
gyakorlat alatt magas szintre jutnak ebben is.

A cukrásztanulóktól – akik a pékosztályok legjobbjaiból kerülnek ki – érdeklődtünk, számukra mi a legbonyolultabb sütemény, de erősen gondolkodva is arra jutottak: gyakorlattal mindegyiket egyszerű elkészíteni.

Hőségből a hidegbe jutunk a hústanműhely ajtaján keresztül. Itt már végeztek az aznapi tananyaggal – szelőmájas készült –, a padlót fertőtlenítették a tanulók. Az itt készültek is a boltokba jutnak. A legmodernebb gépekkel felszerelt hústanműhelynek kétféle füstölőkamrája is van: sonkák, kolbászok, szalonnák aromatizálását és tartósítását végzik itt.

Ahogy az igazgatóhelyettes mondja: az egyik ajtón bemegy a fél disznó, a másikon kijön a kolbász – de a higiénia miatt fontos, hogy ezek ne legyenek ugyanott. Ezért a közelmúltban nagyjából húszmillióból átépítették a műhelyt. Komoly baleset – bár éles eszközökkel dolgoznak – az elmúlt húsz évben nem történt, hála a védőfelszerelésnek és a szakoktatók figyelmének. A végzős Nyirati János elárulta: szívesen tanul az iskolában, mert a nagyüzemi munkával szemben itt mindenki segít egymásnak – a munkafázisok ugyanis nincsenek teljesen elkülönítve.

Olaszok, németek is keresik az itt végzőket

– Nem divatos szakmákat tanítunk, hisz nehéz fizikai munkákról van szó, viszont amelyek itt végez, többnyire azonnal munkához jut. Vannak olasz, német húsipari cégek, amelyek a végzősök közül már az iskolában toboroznak. Nálunk végzett cukrászainkkal, pékeinkkel pedig a város különféle üzemeiben találkozunk – beszélt végül a diákjaik elhelyezkedési esélyeiről is Deák Attila igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finisben a babafotózás

A Délmagyarország és a Délvilág legkedvesebb családi eseménye, Az év babája 2006 verseny utolsó… Tovább olvasom