Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Illatos teák és mesehősök

Szeged - Meséhez és romantikához illő teafüvet is találtunk a szegedi teaivó helyeken. A teaházban száznál is többfajta forró italból választhatunk, a szaküzletben ennek csupán a felét lehet megkóstolni, pedig az egyre hidegebb reggeleken egyre többen kortyolnák a testet-lelket melengető forró italt.
– Teákkal sokkal inkább kísérletezők az emberek, mint például a kávékkal – beszélt Vékonyné Csapó Zsuzsanna. A Petőfi Sándor sugárúti teaüzletben ötvenötfajta szálas tea közül választhat a betérő: az egyre hidegebb reggeleken egyre többen kortyolják a testet-lelket melengető forró italt.

Bolt-Cukrászda: 76-14

Az egyik Kárász utcai cukrászda kínálatából 14 különböző filteres tea közül lehet választani a sütemények mellé. Egy csésze italért 310 forintot kérnek. A nagyáruház élelmiszer osztályán összesen 76 különböző dobozú filteres teát számoltunk össze. Áruk 307 és 821 forint között mozog.

– Óra helyett és után – hallottuk két egyetemistától, mikor a legjobb teázni. Szalai Éva vérnarancsot, Tóth Gyöngyi eperkrémes fekete teát fogyasztott. Előbbi lánynak minimum napi két csésze az adagja, ami szerinte a beszélgetések nélkülözhetetlen kísérője.

– Különösen jó vizsgára készülésnél, de számonkérés előtt inkább a pörgető kávét fogyasztjuk – hallottunk Évától és Gyöngyitől a két ital összehasonlításáról. Megtudtuk: a feketét – mármint teában – inkább a férfiak kedvelik, ráadásul angolosan. Na nem ekképpen távoznak az üzletből: tejet is öntenek a forró nedűbe. A szaküzletben egyébként háromszáz forintot kérnek egy csésze teáért. Több szerelmes teára is leltünk körutunk során: „Ámor itala", benne kis rózsaszín cukorszívecskékkel éppúgy a romantikát jelképezi, mint az „Első szerelem" fantázianévre keresztelt fehér tea, vagy az afrodiziákumnak mondott „Yogi".

Áztatási idő

A legjobb íz elérése érdekében a fekete teákat négy-öt, a zöld teákat két-három, a gyümölcs teákat legalább tíz percig kell áztatni. Forrásban levő vizet egyébként csak fekete teára lehet önteni. A többi fajtánál a kétperces forralás után tanácsos egy ideig állni hagyni a teavizet.

Három hónapnál is tovább tartana, ha valaki ki akarná próbálni a Dugonics téri teaház összes forró italát. – Százhatféle tea közül választhatnak a vendégek – tudtuk meg Borók Andreától. Az üzletvezető azt is elmondta, hogy valójában öt-hat bejáratott teája van a hozzájuk betérőknek: ezeket fogyasztják felváltva. A félliteres italok többségéért 470-520 forintot kell fizetni a teaházban. Türelmes teaivóknak ajánljuk az itt fogyasztható Lapachót: húsz percig csak hideg vízben kell áztatni, hogy kinyíljanak a teafüvek. – Fél-, és két óra – közölte az üzletvezető, mennyi időt is töltenek az emberek náluk teázással. A várakozás perceit egyébként az ital-, vagy a meselap böngészésével lehet érdekessé tenni: utóbbin teatörténetet és kultúrát, előbbiben vicces nevű, mesés italokról olvashatunk. Ilyen például a „Mazsola és Tádé", a „Gumibogyó szörp", vagy a „Balu kedvence". A gumibogyóhoz gumicukor is jár, amit a tapasztalatok szerint csak a felnőttek szeretnek jobban a gyerekeknél.

A Lapsang Souchongot, vagy ahogy a teaházban nevezik, a Smokey-t pedig minden vállalkozó kedvű rendelő orra alá nyomják különösen erős és füstös szaga miatt. Az üzletvezető szerint ez a tea egyszerűen „ihatatlan". Ezt egyébként nemcsak itt, a Petőfi Sándor sugárúti teaüzletben is megszagoltatták velünk. Kár lenne tagadni: ritka ütős illata van.

Mit rejt a fantázianév?

Első szerelem: fehér tea pelyhes csúcsrügyeiből készül, jázminnal és rózsaszirommal.
Yogi: afrodiziákum fahéjjal, kardamommal, gyömbérrel, szegfűszeggel és borssal ízesítve.
Lapsang Souchong: gyantában gazdag fa tüzén fermentált tealevelekből készülő teakülönlegesség.
Mazsola és Tádé: hibiszkuszból, bodzából, feketeribizliből és mazsolából készült gyümölcstea.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ legszebb tökei Szegeden

Szeged - Csillagtök, szivacstök, sártök, lopótök, dísztök – néhány fajta a szegedi… Tovább olvasom