Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 5°C

Illegális kolbászgyár bukott le a szegedi belvárosban

Szeged - Újabb illegális húsfeldolgozóra csaptak le az élelmiszer-ellenőrök Szegeden. A hajdani hentes úgy véli, rosszindulatból buktatta le szomszédja.
Szegeden a nagykörúttól pár háznyira, egy Csongrádi sugárúti társasház udvarán csaptak le az élelmiszer-ellenőrök egy újabb illegális húsfeldolgozóra. Tegnap a feljelentőt is otthon találtuk a régi ház fölszintjén. Kolompár László állítása szerint többször is bejelentette már a szomszédját a hatóságoknál, mert mint mondta, évek óta estétől reggelig „nyomja az ipart" a fölső lakó, aki egyben a ház közös képviselője is.

– Idehozza a levágott disznókat, kimossa a belet, a bűzös levet beleengedi a csatornába. Az utcán lehet érezni a dögszagot. Az udvari garázsok közül háromban feldolgozza, a szemközti negyedikben füstöli a kolbászt, a tetőn meg dől a füst – mutatta a négy hátsóudvari garázst. – Többször annyira elszaporodtak a macskák, hogy féltettük a kisgyerekeinket, ezért tettünk ellene feljelentést. De nem történt semmi. Jól bevált vevőköre van, rendszeresen viszik az emberek a húsokat, kolbászokat.

– Kétszer járt nálam az állat-egészségügyi hatóság, de nem találtak semmit. A szomszéd rosszindulatú, azért jelentget föl minduntalan – magyarázta a megvádolt garázstulajdonos, Kiss Emil. A hetvenéves férfi korábban hentes volt, néhány évig üzletet is vitt a belvárosban. Fotózni nem engedte sem magát, sem azt a nyári konyhának berendezett garázst, ahol beszélgettünk. Elmondta, vállalkozóból lett kisnyugdíjas és keresetkiegészítés neki, hogy barátoknak, ismerősöknek segít a hús felbontásában.

A Csongrád megyei állat-egészségügyi igazgatóság vizsgálatai a feljelentő által elmondottakat erősítették meg. Szigeti Sándor főállatorvostól megtudtuk, minden jel üzemi méretű feldolgozásra utalt a Csongrádi sugárúti udvarban. A három garázsban visszataszító körülmények között a beszállított disznóhús felaprítására alkalmas szerszámokat, darálót találtak, jó néhány műanyagládát és edényeket. A rozsdás hűtőben névvel ellátott kolbászcsomagokra és színhúsra, májra bukkantak, a nagy mosogatóban ott volt még a szutykos lé.

A negyedik garázsban házilag eszkábált üzemi húsfüstölőre és tároló rekeszekre bukkantak.

Az exhentes az ellenőröknek semmiféle engedélyt nem tudott bemutatni. Azzal védekezett, hogy a húst egy hipermarketből szerzi be, és barátainak, ismerőseinek csinálja, ami a hatóság szerint kimeríti a közcélú fogyasztást, tehát szabálysértésnek számít. Az üzemi méretű feketefeldolgozást alátámasztja a főállatorvos szerint – a gyártáshoz használt eszközökön kívül – az ipari mennyiségű csomagolófólia és kötöző zsineg, a rengeteg bél, a többkilónyi fűszerkömény és fűszerpaprika. A boltból ismerős digitális mérleg arra utalt, hogy precízen mért és blokkot is adott a belvárosi exhentes.

A megyei állat-egészségügyi igazgatóság szabálysértési eljárást indított a nyugdíjas férfi ellen illegális élelmiszer-előállítás miatt, a húsokat zárolták. A napokban hoznak határozatot a bírságról, amelynek tétele 50 ezertől 3 millió forintig terjedhet.

Lecsapott a hatóság

2007. július: Vásárhelyi fetevágóhíd.
2007. március: Ásotthalmi illegális vágóhíd.
2006. december: Hamis tojáspor egy makói nagykereskedőnél.
2006. november: Sándorfalvi illegális savanyítóüzem.
2006. november: Öttömösi illegális savanyítóüzem.
2006. február: Szentesi kötözött sonka egy marhatenyészetben.
2005. december: Öttömösi savanyítóüzem.
2005. szeptember: Szegedi gyártó penészes tejföle.
2005. július: Szeged-baktói gyártó szalmonellás kolbásza.
2005. július: Fekáliás sajt egy szegedi hipermarketben.
2004. november: Szentesi vágóhíd fertőzött pulyka- és kacsahúsa.
2004. október: Szegedi paprikabotrány.
2004. április: Szentesi gyártó mintaboltjában romlott hús.
2004. március: Szabálytalan pitvarosi vágóhíd  

Olvasóink írták

  • 1. x 2013. november 15. 14:54
    „http://www.delmagyar.hu/forum/le_a_feketevagassal/32/2000765/?action=kifejt&ord=1&page=0&limit=200”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat sérült a szegedi Rókusi körúti balesetben

Szeged - Megkülönböztető jelzést használó tűzoltóautóval ütközött délután ötkor a szegedi Rókusi… Tovább olvasom