Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Illegális piacozók

Visszatért a Szent István tér környékére néhány őstermelő azok közül, akik már több évtizede is itt kínálták termékeiket a vásárlóknak. Az új piac hivatalos megnyitásáig azonban nem árulhatnának itt. A vásárlók mellett ezért a közterület-felügyelők is rendre meglátogatják őket.
Illegalitásban az őstermelő kisnyugdíjasok: a piac hivatalos megnyitása előtt nem árulhatnának a téren. Fotó: Gyenes Kálmán
Ismét van piac szombatonként a Szent István téren. Nem a kék színű pavilonsor üzletei nyitottak ki, és a térre tervezett szabadtéri asztalok sem állnak még, de néhány idős néni megelégelte a nyitás időpontja körüli hercehurcát és visszatértek áruikkal a térre. Nem a régi piac helyszínén, hanem a Dégáz ügyfélszolgálati irodája melletti ház előtt kínálják portékáikat. Mondják, a tér és a régi vásárlók szeretete vonzotta őket vissza.

– Negyven éve árulok itt. Máshol nem érzem otthon magam – magyarázza elkötelezettségét a Szent István téren való árusítás mellett a mórahalmi B. Irén, aki hétről hétre itt árusítja többedmagával háztáji terményeit. A nénik egyébként teljes nevüket azért nem vállalták, mert bármennyire is hozzátartozik a piac a Szent István térhez, jól tudják, annak hivatalos megnyitása előtt tilos közterületen árulniuk.

Emberséges járőrök

Tóth József, a közterület-felügyelet vezetője elmondta, járőreik minden szombaton kimennek a térre és elküldik az árusokat. – Amíg a bódék nincsenek készen, munkatársaink nem büntetik, csak figyelmeztetik a kofákat. Tudjuk, hogy ezek a nénik a Szent István térhez szoktak, ott öregedtek meg – beszélt a vezető.

– Egy közterület-felügyelő egyszer engem is megszólított: mi jogon árulok itt? Hát kérem azért, mert a hetvenes évek óta itt vagyok. Kialakult vevőköröm volt, akikkel a piac megszüntetése után elvesztettem a kapcsolatot. Megpróbáltam a Mars téren árusítani, de embertelen körülményeket találtam. Ha a földről akar árulni az ember, ahhoz is hajnali négyre kell odaérnie a piac kapujához, különben nem kap helyet – magyarázta Sári néni, aki az első árusok között tért vissza a szívének kedves Szent István térre.

Csakhogy a szabály az szabály: a közterület-felügyelet munkatársai, nagyjából másfél órával a piac nyitása után, az elmúlt szombaton is megjelentek, felszólítva a kofákat, fejezzék be az árusítást. – Legalább engem hadd szolgáljon még ki – fordult a járőr felé az éppen aktuális vevő. – Persze, nyugodtan, ennyi tolerancia kell. Fél órát adok, hogy összepakoljanak. Higgyék el, nekünk az a kötelességünk, hogy intézkedjünk – magyarázkodott a közterület-felügyelet embere.

– Nagyon várjuk már, hogy végre a piac területén árulhassunk, de nem hisszük, hogy az tavasz előtt megnyílna – fogalmazta meg a kofák óhaját Ilonka néni, aki a többiekhez hasonlóan a felszólítás után összepakolta holmiját, majd hazafelé vette az irányt.


Egy hely még kiadó

A Szent István téri hét darab pavilon közül már csak az egyik kiadó, amiben egy kávézót terveznek. A tíz-tizenkét szabadtéri asztalt az őstermelők vehetik majd birtokukba. – Az üzleteknek használatbavételi és működési engedélyt kell majd beszerezniük a szakhatóságoktól. Az ütem szerint a piac akár már januárban is nyithat. Ha azonban az engedélyek kiadása elhúzódik, a nyitás későbbre várható – mondta Pusztai Lajos, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője.  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éles vita a díjemelésekről

Ahogy az várható volt, éles vita után a baloldali többség megszavazta tegnap a szegedi közgyűlésen… Tovább olvasom