Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Illés Máté új élete

Kiskundorozsma - Igazi kis energiabomba a decemberben új szívet kapott Illés Máté. A hétéves kiskundorozsmai fiú egész nap szaladgál és akár 2 kilométert is biciklizik. Szeptembertől az iskolát is elkezdheti – igaz, egyelőre csak magántanulóként.
– Nézd, mit tudok! – kiált Máté, és máris kézzel-lábbal csimpaszkodik a házuk emeletére felvezető lépcső aljára. Alig lehet ráismerni a pár hónappal ezelőtt még bánatos szemekkel a steril szobában kucorgó kisfiúra. Arca kikerekedett, szeme csillog. Láthatóan nőtt is.

Valóban egy új élet kezdete volt 2010. december 8.: a hétéves kiskundorozsmai kisfiú 264 napnyi műszívkezelés után új szívet kapott.

Illés Máté, közel 4 hónappal az életmentő műtét után, ma már – kis túlzással azt mondhatjuk – normális életet élhet. Futkározhat, szabad levegőn lehet – nagy dolog ez közel egyévnyi bezártság után, amelyet az országos kardiológiai intézetben töltött időszak jelentett, de a megbetegedéstől való félelem folyamatos, így a szigorú óvintézkedések még jó ideig jellemzik mindennapjait.

Máté szívesen játszik szobájában. De az igazi az, amikor a kertben szaladgálhat. Fotó: Schmidt Andrea
Máté szívesen játszik szobájában. De az igazi az, amikor a kertben szaladgálhat.
Fotó: Schmidt Andrea

A lakásban a kisfiú már mindenféle védőfelszerelés nélkül mozoghat, a látogatók azonban továbbra is csak szájmaszkban, eldobható köpenyben léphetnek be, és azonnal fertőtlenítő kézmosással kell kezdeniük. Ez a rituálé azonban ugyanolyan természetes Máté számára, mint az, hogy édesanyja mindennap végigtakarítja a házat. Az sem okoz számára problémát, hogy az utcán cérnakesztyűt és maszkot kell viselnie, talán csak azt sérelmezi, hogy boltba nem járhat.

Folyamatos orvosi ellenőrzés alatt

Máté jövő héten biopsziavizsgálatra megy – a műtét óta már a harmadikra. Eddig mindent rendben találtak az orvosok, ahogy egyikük fogalmazott: „jól dolgozik ez a szív". Februárban ugyan enyhe kilökődés mutatkozott, de gyógyszerekkel ez is jól rendezhető. Ultrahangon és vérvételen a kisfiúnak kéthetente kell részt vennie, de ez egyáltalán nem okoz számára problémát. Az orvosok és a fővárosi kardiológiai intézet szinte már a második otthona, vagyis – ha úgy tetszik – ilyenkor „hazajár".

– Az, hogy ilyen kicsi korában belekerült ebbe a helyzetbe, annyiban megkönnyítette a dolgot, hogy egyszerűen hozzászokott a szabályokhoz – mondta Kispál Istvánné Márti, Máté édesanyja. – Bár néha gondot okoz, hogy elfoglalja magát, amíg én főzök vagy portalanítok, de ezt a helyzetet is jól kezeli. Körülbelül másfél hónapja azt mondta nekem: „nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen sokat takarítasz, hogy ne legyek beteg".

Máté a műtét óta hízott és nőtt is. – Az arca állítólag a szteroidoktól kerekebb, de én mindig azt mondom, hogy ez izom. Mert egész nap dumál – nevetett édesanyja, aki szerint fiának soha nem volt olyan nagy mozgásigénye, mint most.

– Szinte repül, amikor végre kiszabadul a négy fal közül.

Ezt mi is megtapasztalhattuk: az addig sokszor szégyenlősen anyukája ölébe kucorodó kisfiú, amikor szóba került, hogy kimenjünk az udvarra, már húzta is benti ruhájára a játszós melegítőt, és kissé neheztelt, amikor indulás helyett, egy fotó kedvéért, még egyszer le és fel kellett vennie kesztyűjét. Pár pillanattal később már a kertjük végében álló domb tetejéről integetett, majd előbb kismotorral, aztán pedig biciklivel körözött az autóbejáróban. Édesanyja most tervezi megtanítani Mátét két keréken tekerni, hiszen a pótkerekekkel már nagyon jól megy: 2 kilométer meg sem kottyan neki.

Bár Máté már 7 éves, és szülei idén az iskolába is beíratják, valószínűleg az még sokára jön el, amikor kortársaihoz hasonlóan közösségbe járhat.

– Egyelőre magántanuló lesz, hiszen szervezete mellett a lelkének is nagy törés lenne ez a hirtelen váltás – két éve mégis csak velem van – magyarázta Márti. – De tervezem, hogy lassan bevezetem a kortársai társaságába: nyáron majd hívunk gyerekeket hozzánk, először egyet, majd még egyet és így tovább. Talán így könnyebb lesz számára az új, immár valóban „normális" élet.

Olvasóink írták

 • 10. IVY 2011. március 31. 12:08
  „bocsi, - híztál. :)”
 • 9. IVY 2011. március 31. 12:07
  „Jól meghíztál kis szentem !”
 • 8. benzy 2011. március 31. 09:38
  „Csak így tovább Máté!:) Legyél nagyon-nagyon boldog és egészséges!”
 • 7. Giga 2011. március 31. 09:24
  „Hajrá kiskrapek!”
 • 6. Hmmm... 2011. március 31. 09:11
  „Hosszu es boldog eletet kivanok Matenak. A csalad torodese es a szeretet hatalmas erot ad es szamomra ez a legfontosabb mindennel. Teljesen egyetertek "y-akta" velemenyevel.”
 • 5. Lutetia 2011. március 31. 08:38
  „Minden jót kívánok az egész családnak! Hajrá, Máté, élvezd az életet, és erősödj tovább!”
 • 4. y-akta 2011. március 30. 21:29
  „Ennek a kisfiúnak a története megállásra késztet. Körülnézek és azt látom, hogy van, aki attól boldog, hogy 4 milliót költhetett a gyereke lakodalmára. Van, akinek mindene az ékszer és a nyaralások. Vannak, akik aljas úton szerzett "hatalmuktól" boldogok. És itt ez a család, akiktől meg lehet tanulni remélni, bízni, összetartani.......mert nem az ékszer, nyaralás, pénz az, ami átölel, hanem két kis vékony karocska. Nagyszerű emberek.”
 • 3. niemand 2011. március 30. 18:47
  „Csak így tovább! Remélem minden rendben lesz a suliban is, ha minden nap járhat. Anyukája nagyszerű ember, de az egész családja ilyen, okosan terelgeti kisfiát a normál kerék vágásba vissza.”
 • 2. ketrin72 2011. március 30. 13:10
  „:)
  Teljes gyógyulást kívánok!”
 • 1. Pepejeans 2011. március 30. 12:38
  „Gyönyörű kisgyerek, remélem minden rendben lesz vele. Drukkolok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vándorútra kelnek az aradi múzeum ereklyéi

Szeged - Két nagy közös projektben működik együtt az Aradi Ereklyemúzeum, a szegedi Móra-múzeum és a… Tovább olvasom